Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Myrkkykeison tunnistaminen kuuluu kansalaistaitoihin (juttua on tarkennettu 14.07.2013)

Maanantai 1.8.2011 - -Esko Erkkilä-


Mökkirannallamme – kuten lukuisten muiden suomalaisten mökkirannoilla – sekä useimmilla uimarannoilla kasvaa Suomen myrkyllisin kasvi eli myrkkykeiso.

 

Myrkkykeison yleisyys ja sen tappava myrkyllisyys merkitsevät, että jokaisen suomalaisen pitää tuntea se.

 

Myrkkykeiso (Cicuta virosa) on kesä-heinäkuussa kukkiva, märillä paikoilla tavattava hyvin myrkyllinen, monivuotinen, paksujuurinen sarjakukkaiskasvi.

 

Myrkkykeison myrkyllisyyttä pahentaa sen yleisyys ja se, että sen voi helposti sekoittaa muihin samannäköisiin kasveihin, esimerkiksi koiranputkeen.

 

On suuri vaara, että luonnonkukkia kukkavaasiin keräävä perheenäiti poimii kosteikosta kukkakimppuun myös myrkkykeison.

 

Vielä suurempi vaara on, että uimarannalta lapsi kerää myrkkykeisoja ja laittaa niitä suuhunsa.

 

Myrkkykeison vaarallisin ja myrkyllisin osa on sen juurakko. Sen nauttiminen tappaa varmasti.

 

Kasvin vaarallisuudesta kertoo se, että rantakasveja syöneiden nautojen äkillisen kuoleman  kuolinsyyksi paljastuu usein myrkkykeison syöminen!

 

Ruotsalainen kasvitieteilijä Carl von Linne (1707 – 1778) keksi myrkkykeison myrkyllisyyden Suomessa ensimmäisenä. Hän ratkaisi Torniota piinaavan karjataudin salaisuuden, kun kymmeniä nautaeläimiä menehtyi joka vuosi juuri keväällä niiden päästyä laitumelle. Lopulta Linné ratkaisi ongelman, jonka syyksi todettiin myrkkykeiso.

 

Eläinlääkärit Matti Mäkelä, Ilpo Kuokka ja Marjukka Anttila ovat laatineet eläinlääkäreille tarkoitetun julkaisun ”Myrkkykeiso nautojen äkillisten kuolemien aiheuttajana”, joten asia on edelleenkin ajankohtainen.

 

Tässä muutama kuva mökkirannassamme kasvavista myrkkykeisoista (jotka kuitenkin ovat suoputkia):

 

 

pict0840.jpg

 

Myrkkykeison (= suoputken) kukinto näyttää kovin tavanomaiselta ja jopa houkuttelevalta poimittavalta esimerkiksi luonnonkukkakimppuun.

 

 

pict0844.jpg


Myrkkykeison (=todellisuudessa suoputken) lehdet eroavat selvästi esim. koiranputken lehdistä.

 

 

pict0842.jpg

 

Juurakko on myrkkykeison myrkyllisin osa. Se on lokerikkoinen, mutta rantavedestä tonkimani yksilöt olivat niin pieniä, että en päässyt halkaisemaan juurakoita (valitettavasti, sillä silloin olisi selvinnyt, että kyse on suoputkesta).


*************

 Heinäkuun 14. päivänä 2013 päivitetty osuus:

mk1

Myrkkykeison paras tuntomerkki on lokerikkoinen juuri.

mk2

Suoputken juuressa lokerikkoja ei ole.

mk3

Myrkkykeison lehtiä.

mk4

Myrkkykeison kukinto.

****************

Suomen kansalliseepoksessa Kalevalassa Lemminkäinen saa surmansa, kun hänet surmataan Tuonelan virralla vesikyyn eli myrkkykeisosta valmistetun taikakalun avulla. Taikakalu oli ilmeisesti tehty juuri myrkkykeison juurakosta.

 

On tärkeää, että ranta-asukkaat ja uimarannoilla viihtyvät tuntevat myrkkykeison. Siitä on jokaisen pysyttävä erossa!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: myrkkykeiso


Kommentit

30.5.2013 0.55  Samuli Sokka

Monesta paikasta löytyy infoa mutta myrkkykeisosta mutta ei niinkään siitä jos on kosketellut kyseistä kasvia...eli kaikki lähti siitä että olen kasvatellut chilejä kolmatta vuotta ja yhdestä ruukusta lähti kasvamaan mysteeri kasvi jota ihmettelin pitkään..huomasin että eipä ollut lähtösin ainakaan niistä siemenistä mitä laitoin..kasvi kasvoi aika nopeasti ja kieltämättä muistutti lehdiltään hieman kannabista mutta en uskonut sen olevan sekään..tänään sitten vertailin kuvista ja huomasin että olen todennäköisemmin kasvattanut myrkkykeisoa...lähinnä pahin tässä asiassa on se että siirsin sitä eilen isompaan ruukkuun ja kosketin myös juuristoa joka on tietääkseni myrkyllisin osa...minkäänlaisia oireita ei ole esiintynyt olotilaan tai iholle..onko ylipäätään sen koskettaminen vaarallista? Olisinko voinut lähettää kuvia sinulle vaikka sähköpostiin kyseisestä kasvista jotta saisin varmuuden? Olisin todella kiitollinen jos vastaisit jotain tähän sillä on vähän pelottava tunne mennä nukkumaan tietäen leikkineensä hyvin vaarallisen kasvin kanssa.. T:Samuli Sokka

30.5.2013 6.47  -Esko Erkkilä-

Tervehdys Samuli!

Kiitos ensinnäkin, että olet poikennut sivuillani.

Toiseksi: En olisi Sinuna huolestunut vaikka olisinkin kosketellut myrkkykeison juurta. Ei kasvin myrkyllisyys käsittääkseni aiheuta iho-oireita - vaarallista on, jos myrkkykeisoa joutuu suuhun.

Poikkesin Myrkytystietokeskuksen nettisivuilla ja sielläkin varoitetaan vain myrkkykeison syömisestä.

Myrkkykeison paras tuntomerkki on halkaista juuri ja katsoa, että onko se lokerikkoinen (katso Myrkytystietokeskuksen nettisivuilta kuvaa.

Olen itsekin lohkonut myrkkykeison juuria ja en ole edes ajatellut, että se olisi minulle vaarallista. On tietysti selvää, että juurien halkomisen pitää tapahtua sellaisella veitsellä, jota ei käytetä elintarvikkeiden leikkaamiseen.

Hyvää kesää Sinulle!

14.7.2013 12.57  Arla Ilmanen

Kuvassasi näyttäisi olevan suoputki, EI myrkkykeiso.

14.7.2013 20.16  -Esko Erkkilä-

Kiitos Arla huomioistasi, jotka ovat aivan oikeita, sillä tutkailin asian mökkirannassani!

Suoputki ja myrkkykeiso kasvavat mökkirannassani runsain määrin rinnakkain. Hain äsken niitä molempia rantavedestäja huomasin virheeni. Onneksi virheeni oli "oikein päin", joten vahinkoja ei lukijoitteni joukossa päässyt tapahtumaan.

Täydensin juttuani ja oikaisin siinä olleita virheitä!

29.6.2017 15.40  Anne Vatanen

Olisihan tuo olut mukava jos koiranputken ja suoputken, t. myrkkykeison lehtien kuvat olsivat vierekkäin. Ja erot lueteltu. Vertailun vuoksi

16.7.2021 11.00  Sisko Kallioniemi

Olen Anne Vatasen kanssa samaa mieltä. Ei riitä, että kuvassa näkyy kukinto tai muu osa kasvista. Minunkin tontillani (ei rannassa) kasvaa kai 4 erilaista komeaa isoa putkikasvia, ei kuitenkaan ukonputkea, juuri vertailusta olisi tunnistusapua. Esim väinönputki olisi kiva tavata omasta puutarhasta

20.7.2021 16.16  Ulla Piippo

Epäselviä ilmaisuja. Ensinnäkin onko suoputki ja myrkkykeiso sama asia vai ei?

22.7.2021 19.09  Jouko Peltoniemi

Hei, löytyiskö tosiaan jostain kuvia kaikkien putkikasvien lehdistä, saiskohan niistä tunnistuksen.
Meille pellon laitaan ilmestynyt joku ihme putkikasvi. Kasvaako myrkkykeiso aina rannassa. Meillä tämä kasvi on 100m rannasta ja hyvinkin kuivaa hiekka,hiesumaata.

22.7.2021 22.19  -Esko Erkkilä-

Jouko Peltoniemi! Parhaan varmistuksen saat, jos kaivat tuon kasvin juuren esiin ja halkaiset juuren puukolla. Jos juuri on lokeroinen, niin kyseessä on myrkkykeiso. Muista pestä puukko hyvin!

22.7.2021 22.33  Jouko Peltoniemi

Ok kiitos, pitää ensi viikolla katsoa. Jotenkin tuo kuiva kasvualusta viittaisi johonkin muuhun.

12.8.2021 13.44  Helli

Hei, osaatko sanoa "laimeneeko" myrkkykeison myrkyllisyys syksyn tullen, kun kasvin vihreä väri häviää? Vai laimeneeko se ollenkaan? Tarkoitan, että meneekö se kasvin myrkky sinne juureen talvehtimaan vai onko kasvi edelleen yhtä myrkyllinen myös syksyllä, kun alkaa ruska tulemaan?

12.8.2021 17.22  -Esko Erkkilä-

En tunne myrkkykeison myrkyn laimenemisesta tai myrkyllisyyden lisääntymisestä, mutta sen tiedän, että tuota kasvia eivät voi ihmiset ja eläimet hyödyntää milloinkaan.

4.8.2023 12.42  A

Tässä selvennystä kommentoijalle, joka harmitteli epäselviä ilmaisuja. Suoputki ja myrkkykeiso ovat eri lajeja. Niiden juurakot ja lehdet ovat selkeästi erinäköiset: suoputkella juurakko lokeriton ja lehdykät hyvin kapeita ja sahalaidattomia; myrkkykeisolla juurakko lokerikkoinen ja lehdykät leveämpiä ja sahalaitaisia. Tämän kirjoituksen kolmessa ensimmäisessä kuvassa on suoputki, ei myrkkykeiso. Toinen vaarallisen myrkyllinen putkikasvi on myrkkykatko, joka on tosin huomattavasti myrkkykeisoa harvinaisempi. Suomessa kasvaa myös monia muita putkikasveja. Lisää tietoa näistä ja muista kasveista löytyy mm. sivustolta www.luontoportti.fi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini