Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Jalkakäytävien talvihoito alkoi vihdoin

Perjantai 13.11.2009 klo 8.29 - -Esko Erkkilä-


Jalkakäytävien talvihoito kaupungin työnä alkoi ensilumen sataessa yli kahdellakymmenellä alueella Tampereella.

 

Tampereen yhdyskuntalautakunta teki jo 11.9.2007 päätöksen, että...

 

 

Avainsanat: Tampere, Tampereen Infratuotanto, jalkakäytävien talvihoito


Kommentit

13.11.2009 14.44  Tamperelainen

Moi,

Kirjoituksesi oli erinomainen, joskin omiin näkemyksiini nähden hieman erilainen. Tässä oma näkemykseni asiasta.

Kuten laki sanoo, on tontinomistajan velvollisuutena mm. pitää tonttinsa kohdalla oleva jalkakäytävä käyttökelpoisena poistamalla jalankulkua haittaava lumi ja jää sekä huolehtia liukkauden torjumisesta jalkakäytävällä. Saman lain mukaan, jollei pientalovaltaisella alueella saavuteta lain mukaista kunnossapidon tasoa tai jos kunnossapitotehtävät jakautuvat alueen tontinomistajien kesken erityisen epätasapuolisesti, kunnan on päätöksellään otettava kokonaan tai osittain huolehtiakseen tontinomistajille kuuluvat talvikunnossapitotehtävät. Tämä lainmuutos tuli voimaan jo 01.11.2005, joten siita asti kunnat ovat voineet ottaa vastuita itselleen niin halutessaan.

Kysymys kuuluu, ovatko kunnan huolehtiakseen ottamien 23 pientalovaltaisen alueen jalkakäytävien talvikunnossapidot olleet huonolla tasolla. Ovatko siis tontinomistajat (lähinnä omakotiasujat ja rivitaloyhtiöt) laistaneet velvollisuuksistaan pitää jalkakäytävät käyttökelpoisina talvisin, mistä olisi mahdollisesti valitettu kaupungille?

Tampereella on kuitenkin edelleen ns. pientalovaltaisia alueita, joissa tällaisista kunnossapitovastuista huolehtivat edelleen tontinomistajat eikä kunta. Mielestäsi monet omakoti- ja pientaloasujat ovat iäkkäitä ja pienituloisia, miksi on ollut väärin, että he ovat joutuneet kustantamaan yleisen kulkuväylän talvihoidon. Onko myöskään oikein, että kun nyt 23 pientalovaltaisen alueen jalkakäytävien talvikunnossapidosta vastaa kunta verovaroin, joutuvat monet muualla asuvat pientaloasujat edelleen maksamaan vastuilleen kuuluvista kunnossapitotöistä tai hoitamaan työt itse - sen lisäksi, että osallistuvat näiden 23 alueen kunnossapidon kustannuksiin veroja maksamalla? No, kyllähän kuntalaiset maksavat monasti hyvin monista palveluista, joita eivät käytä, mutta tässä tilanteessa eri paikoilla asuvat jäävät nähdäkseni hieman eriarvoiseen asemaan.

Kerrot, että näinä "turhina vuosina", minkä aikana Hallinto-oikeuden päätöstä on odoteltu, on kunnossapidon maksajiksi joutuneet väärät henkilöt. Tämän asian näen eri tavoin. Kuten laki sanoo, on tontinomistajan velvollisuus huolehtia esim. tontilleen kuuluvasta lumenluonnista. Nythän, päinvastoin, tamperelaiset ovat säästäneet näinä vuosina hyvin suuren summan rahaa. Tänä aikana maksajiksi ovat joutuneet tontinomistajat, joiden vastuille kunnossapito on kuulunut. Vielä nytkin, kun kunta on ottanut huolehtiakseen joidenkin alueiden jalkakäytävien kunnossapidosta, niin kunta voisi saman lain mukaan periä vuosittain kunnossapidon aiheuttamat kustannukset kyseisten alueiden tonttien omistajilta. Maksu perittäisiin kaikilta alueen tontinomistajilta siitä riippumatta, onko tontin kohdalla jalkakäytävä vaiko ei. Tampereen taloustilanteen ollessa huono myös tätä pitäisi Tampereen harkita.

Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö kaupunki hoida työnsä hyvin. Ja lopulta suurin osa asukkaista on varmaan tyytyväisiä siitä, että jalkakäytävien hoito on kunnan vastuulla. Sen sijaan katupysäköinnin kieltäminen, mitä kaupunki on esittänyt ottaessaan huolehtiakseen näiden alueiden kunnossapitotehtäviä, on asukkaiden kannalta huono. Omakotiasujille useimmiten tässä ole mitään ongelmaa, koska autonsa voi monissa tapauksissa pysäköidä omalle tontille. Sen sijaan kaikille rivitalo- ja pienkerrostaloasukkaille ongelma ei välttämättä ole merkityksetön, jos esimerkiksi pysäköinti kielletään kokonaan 'omalla' kadulla kello yhdeksästä aina kello kolmeen eikä sinulla ole omaa osoitettua autopaikkaa yhtiön tontilla. Alunalkaen kiellon kerrottiin koskevan myös viikonloppuja.

Itse ainakin olen edelleen valmis maksamaan osaltani jalkakäytävien kunnossapidosta yksityissektorille, jos vaihtoehtona on asumusviihtyvyyden merkittävä väheneminen kunnan ottaessa kunnossapidon vastuulleen.

13.11.2009 20.48  Esko Erkkilä

Kiitokset kiitoksista ja monipuolisesta kommentoinnistasi!

Kommentoijan näkemykset vastaavat hyvin paljon omiani.

Talvihoidon ongelmat ovat niillä omakotiasukkailla, joiden voimat eivät riitä talvihoidon huolehtimseen omana työnä ja ne, joiden (eläke)tulot ovat pienet.

Talvihoidetuista jalkakäytävistä nauttivat kaikki asukkaat ja sen vuoksi talvihoidon siirtyminen yhteisin varoin tapahtuvaksi on oikein.

Tiedän, että Tampereen Infratuotanto on päätöksen soveltamisen jälkeen joutunut hankkimaan mm. uusia jalkakäytävien talvihoitoon soveltuvia koneita. Se ei tässä taloudellisessa ole suotavaa, mutta muuten yhteisesti sovittua päätöstä ei olisi pystytty noudattamaan.

Olen tänään saanut puhelinsoittoja kaupunkilaisilta, joiden pientalot sijaitsevat niillä alueilla, joiden jalkakäytävät eivät kuulu kaupungin maksaman talvihoidon piiriin.

Ehdotan, että kaupungin maksaman talvihoidon piiriin kuuluvia alueita laajennetaan, sillä asia on taloudellisestikin ankeina aikoina tärkeä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini