Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kahdeksan vuotta!

Sunnuntai 15.11.2009 klo 14.07 - -Esko Erkkilä-


Marraskuun 15. päivä vuonna 2001 oli minulle merkityksellinen päivä, sillä olin silloin eturauhassyöpäleikkauksessa. Leikkauksesta on tänään kulunut tasan kahdeksan vuotta.

 

Eturauhassyöpäni todettiin lokakuussa 2001 ja olin siinä onnellisessa asemassa, että hoitotoimenpiteet alkoivat nopeasti.

 

Leikkaus vaati sairaalassaoloa viisi päivää. Sairaslomaa määrättiin kuusi viikkoa, mutta en sitä kokonaan käyttänyt, sillä osallistuin työpaikkani joulutapahtumiin jo aikaisemmin.

 

Toipuminen sujui hyvin, sillä osallistuin mm. Finlandia-hiihtoon jo kolmen ja puolen kuukauden kuluttua leikkauksesta.

 

Olen toiminut Pirkanmaan Syöpäyhdistys ry:n tukihenkilönä leikkauksestani lähtien.

 

Tukihenkilötoiminta on eräs Syöpäyhdistyksen toimintamuodoista. Suurin ryhmä, joka käyttää Syöpäyhdistyksen tukihenkilöpalveluja, ovat rintasyöpäpotilaat. Rintasyöpään sairastuneen ja tukihenkilön yhteistyö alkaa usein jo sairaalassa heti leikkauksen jälkeen.

 

Eturauhassyöpään sairastuneiden tärkeä tukihenkilötoiminnan muoto on keskustelutilaisuudet, joita järjestetään tilaisuussarjoina tavallisesti kahdesti vuodessa.

 

Tilaisuudet järjestetään kerran viikossa ja sarjaan kuuluu puolenkymmentä tilaisuutta. Tilaisuudet toteutetaan keskustelu-periaatteella ja niiden vetäjänä toimii Syöpäyhdistyksen tukihenkilötoiminnasta vastaava sairaanhoitaja. Keskustelun juontajana toimii tukihenkilö.

 

Keskusteluryhmässä käsitellään elämää sairauden kanssa ja siitä huolimatta, eturauhassyöpään sairastumisesta aiheutuneita tunteita, eturauhassyövän hoitomuotoja ja niiden mahdollisia sivuvaikutuksia, parisuhdetta, seksuaalisuutta sekä taudin mahdollista uusiutumista.

 

Tukihenkilöt ovat sitoutuneet vaitioloon ja sama periaate koskee myös keskusteluryhmissä käsiteltyjä asioita.

 

Keskusteluryhmissä tehtäväkseni on muotoutunut parisuhdetta ja seksuaalisuutta käsittelevien iltojen alustaminen.

 

Syöpään sairastuneet naiset haluavat keskustella tukihenkilöiden kanssa aktiivisemmin kuin miehet. Viime aikoina myös miesten aktiivisuus on kasvanut.

 

Henkilö, joka haluaa keskustella tukihenkilön kanssa, ottaa yhteyttä Syöpäyhdistykseen. Asiantunteva sairaanhoitaja valitsee sen jälkeen tukihenkilön, jonka kanssa hänen mielestään potilaan olisi hyvä keskustella. Sairaanhoitaja soittaa valitsemalleen tukihenkilölle ja kysyy, että milloin potilas voisi ottaa yhteyttä.  Tämän jälkeen sairaanhoitaja ilmoittaa potilaalle, että milloin yhteydenotto olisi mahdollinen ja sen jälkeen prosessi onkin potilaan sekä tukihenkilön välinen asia.

 

Syöpään sairastuminen on asia, joka puhuttelee vakavasti sen kohteeksi joutunutta. Syöpäyhdistyksen tukihenkilötoiminta on potilaalle maksutonta toimintaa, jota kriisin hetkellä kannattaa käyttää.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: eturauhassyöpä, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, tukihenkilötoiminta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini