Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

GMO JA MUUNTOGEENISET ELINTARVIKKEET; suomalaisen elintarviketuotannon uhka vai mahdollisuus?

Maanantai 8.2.2010 klo 9.04 - -Esko Erkkilä-


MTK ja Tampereen Ammattikorkeakoulu järjestivät otsikkoaiheisen tilaisuuden Tampereella 3.2.2010.  Osallistuin "kuunteluoppilaana" tilaisuuteen.

 

Läsnä oli kolmisenkymmentä pirkanmaalaista. Tilaisuuden korkeatasoisten alustajien sekä aiheen ajankohtaisuuden vuoksi olisi toivonut laajempaakin osanottajajoukkoa.

 

Kansanedustaja, tulevaisuusvaliokunnan jäsen Timo Kaunisto kertoi GMO-näkymistä valtiovallan päätöksenteossa.

 

Tekeillä on ns. rinnakkaiselolaki, jossa sovitetaan eri viljelymuotojen rinnakkaiseloa.

 

Rinnakkaiselolain säätämisestä on sovittu Vanhasen II hallituksen hallitusohjelmassa. Lakiehdotus on ollut Eduskunnan lähetekeskustelussa ja sen muokkaaminen jatkuu edelleen.

 

Rinnakkaiselolaki on keskittymässä suojaetäisyyksistä päättämiseen. GMO:n puolustajat ovat esittäneet viiden metrin levyistä suojakaistaa GMO-viljelmien ympärille ja esim. luomuhunajaa tuottavat mehiläistarhaajat vaativat 3…10 kilometrin suuruista suojaetäisyyttä!

 

Lakiluonnoksessa suojaetäisyydeksi ehdotetaan 18 metriä.

 

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Sanna Vainikainen esitteli asiaa viranomaisvalvonnan vinkkelistä. Vainikaisen esitys oli asiantunteva ja sen perusteella voi todeta, että valvonta on kohdallaan.

 

Eviran valvonta perustuu yritysten omavalvonnan valvontaan, mutta myös pistokoeluontoisia tarkistuksia tehdään. Valvonnassa on huomattava se, että raja-arvona on 0,9 % mittausepävarmuus huomioiden. Materiaalissa saa siis olla gm-ainesta 0,9 %, mutta siitä huolimatta se täyttää gm-vapaan materiaalin kriteerit. Raja-arvo on välttämätön, sillä kontaminaatiomahdollisuudet esim. kuljetusten ja varastoinnin aikana ovat niin suuret, että nolla-toleranssi ei ole mahdollista.

 

EU:ssa hyväksymättömien gm-lajikkeiden osalta sovelletaan nolla-toleranssia ja sehän on julkisuudessa näkynyt eräiden elintarvikkeiden takaisinvetoina.

 

MTK:n vilja-asiamies Max Schulman oli kerännyt tilastotietoja GMO-viljelyalan kehittymisestä.

 

Vuonna 1996 gm-kasvien viljelyala maailmassa oli 1,7 milj. hehtaaria, kun se vuonna 2008 oli 125 milj. hehtaaria - 2000-luvulla gm-alan kasvaminen on ollut ripeää.

 

Schulman totesi, että gm-kysymys on Suomen kannalta mahdollisuus mm. siinä mielessä, että se luo mahdollisuudet kotimaisen öljykasvituotannon lisäämiselle.

 

Schulman totesi, että gm-vapaaksi julistautuneiden alueiden päätökset eivät ole juridisesti sitovia, sillä gm-viljely EU:n alueella on joka tapauksessa laillista.

 

Luomuasiantuntijana esiintynyt Anu Tuomola kertoi, että luomuelintarvikkeet edustavat suomalaisesta päivittäistavarakaupasta 1 %:n osuutta.

 

Tuomola totesi, että rinnakkaiselolain nykyluonnoksessa velvoitetaan ilmoittamaan gm-viljelystä kunnan viranomaisille helmikuun aikana. Tuomola piti ajankohtaa luomuvinkkelistä liian myöhäisenä.

 

FT Liisa Kuusipalo on profiloitunut GMO:n vastustajien erääksi kärkihahmoksi Suomessa. Hänen esityksenä keskittyikin niiden näkökohtien esittämiseen, joita GMO-vastustajat pitävät esillä.

 

Eviran Sanna Vainikainen ja MTT:n tutkija Jussi Tuomisto - joka oli tilaisuuden viimeinen alustaja - täsmensivät useita Kuusipalon esittämiä näkökantoja.

 

Tuomisto on tutkijantoimensa ohella siemenperunaviljelijä, joten peruna-asiat ovat hänelle tuttuja myös käytännössä.

 

Tilaisuus oli antoisa, sillä siellä valotettiin GMO-kysymystä useista näkövinkkeleistä. Uskon, että molemmat koulukunnat - GMO-vastustajat ja GMO-kannattajat - saivat uutta tietoa. Toivottavasti monipuolisen tiedon jakaminen auttaa löytämään yhteisen linjan tässä merkittävässä kysymyksessä.

 

Omasta puolestani totean, että jatkossa Suomessa pitäisi pystyä turvaamaan luomutuotanto, tavanomainen tuotanto ja GMO-tuotanto. Erityisesti luomutuotannon mahdollisuudet on turvattava.

Suomen ei tule kuitenkaan jäädä GMO-teknologian ulkopuolelle. Suomi on monilla elämänaloilla korkean teknologian maa ja sitä sen pitää pystyä olemaan jatkossa myös kasvinjalostuksen saralla.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: gmo, gmo-vapaa, luomu, rinnakkaiselolaki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini