Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kaupunginhallituksen jäsenten osallistuminen tuottaja-johtokuntien kokouksiin on puutteellista

Perjantai 26.2.2010 klo 14.22 - -Esko Erkkilä-


Tampereen konsernihallinto järjesti 16.2.2010 hyvinvointipalvelujen sekä liikelaitosten johtokuntien jäsenille koulutustilaisuuden Tampere-talossa. Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtajana osallistuin tilaisuuteen.

 

Koulutustilaisuus toteutettiin liikelaitoksista vastaavan kehitysjohtaja Kristiina Michelsson´in sekä hyvinvointipalveluista vastaavan kehitysjohtaja Kari Hakarin johdolla. Molemmat johtajat osoittautuivat päteviksi henkilöiksi johtamaan vaativaa koulutustilaisuutta.

 

Tilaisuuteen olivat saaneet kutsun johtokuntien puheenjohtajat, varapuheenjohtajat sekä jäsenet. Heidän lisäkseen paikalla olivat hyvinvointipalveluyksiköiden tuotantojohtajat ja liikelaitosten toimitusjohtajat. Myös kaupunginhallituksen jäsenet ja varajäsenet oli kutsuttu, sillä heillähän on kaikilla erikseen nimetty johtokunta seurantavastuullaan.

 

Taloustieteen maisteri Timo Soini Hallituspartnerit ry:stä vertaili osakeyhtiön hallituksen ja kaupunkikonsernin tuottaja-johtokunnan jäsenten roolia ja vastuita toisiinsa. Roolit vastaavat paljolti toisiaan ja se kertookin siitä mittavasta roolista sekä vastuusta, joka johtokunnan jäsenellä on.

 

Keskustelun aikana tuli ilmi kaksikin merkittävää asiaa, jotka Tampereella eivät ole kunnossa.

 

Molemmat epäkohdat liittyvät siihen, että kaupunginhallituksen jäsenet eivät paneudu vastuulleen nimettyjen johtokuntien työhön siten kuin on ollut tarkoitus.

 

Ilmeni, että kaupunginhallituksen jäsenten osallistuminen vastuullaan olevan johtokunnan kokouksiin vaihteli nollasta sataan!  Joku kaupunginhallituksen jäsen ei siis ole lainkaan osallistunut sen johtokunnan kokouksiin, joka on nimetty hänen vastuulleen!

 

Toinen epäkohta kaupunginhallituksen edustajien osallistumisessa johtokuntatyöskentelyyn on se, että kaupunginhallituksen varajäsen on ulkona kuin lumiukko kaupunginhallituksessa käsiteltävistä asioista. Siitä huolimatta kaupunginhallituksen varajäseniä on nimetty johtokuntiin kaupunginhallituksen edustajiksi!

 

Kaupunginhallituksen nimeämällä edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus tuottaja-johtokunnan kokouksissa. Äänestysoikeutta hänellä ei ole.

 

Kaupunginhallituksen edustajan roolin tarkoituksena on tiedonvälityksen edistäminen ja varmistaminen tuottaja-johtokunnan ja kaupunginhallituksen välillä. Sen vuoksi kaupunginhallituksen edustajan aktiivinen rooli tuottaja-johtokunnan kokouksissa on välttämätöntä. Tarkoitusta ei saavuteta, jos kaupunginhallituksen edustaja ei osallistu johtokunnan kokouksiin tai jos kaupunginhallitus on nimennyt johonkin johtokuntaan edustajakseen sellaisen varajäsenensä, joka ei ole perillä asioista.

 

Kaupunginhallituksen jäsenten läsnäoloon johtokunnan kokouksissa liittyvät ongelmat tulivat minulle yllätyksenä. Syynä on se, että Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen johtokunnan kokouksiin kaupunginhallitus on nimennyt Atanas Aleksovskin ja hän on osallistunut kokouksiimme säännöllisesti.

 

Pidän välttämättömänä, että kaupunginhallituksen jäsen osallistuu säännöllisesti tuottaja-johtokunnan kokouksiin. Näin varmistetaan tiedonkulku kaupunginhallituksesta johtokunnalle ja johtokunnalta puolestaan kaupunginhallitukselle. Molemmat ovat operatiivista toimintaa harjoittavia toimielimiä ja niiden keskinäisen tiedonvälityksen pitää toimia.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: johtokunta, kaupunginhallitus, Tampereen konsernihallinto, Tampereen Infratuotanto Liikelaitos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini