Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Talvisodan päättymisestä tulee huomenna kuluneeksi 70 vuotta

Perjantai 12.3.2010 - -Esko Erkkilä-


Huomenna tulee kuluneeksi 70 vuotta talvisodan päättymisestä.

 

Talvisota syttyi 30.11.1939, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen koko yhteisen rajamme pituudelta ja se päättyi 13.3.1940 Moskovassa solmittuun rauhaan. Sota kesti 105 päivää ja jo aikalaiset kutsuivat sitkeää puolustustaisteluamme "kunniamme päiviksi".

 

Neuvostoliitossa ja Venäjällä Talvisota ja sen muistot on aina yritetty painaa unhon yöhön. Joitain realisteja sielläkin kuitenkin on, sillä mm. venäläinen runoilija Aleksandr Tvardovsk on käyttänyt Talvisodasta nimitystä "Maineeton sota".

 

Talvisota päättyi suomalaisten kannalta katkeraan rauhaan. Menetimme yli 10 % pinta-alastamme ja jouduimme luopumaan useista sellaisistakin alueista, joita vihollinen ei kyennyt taisteluissa valtaamaan.

 

Suomi taisteli kaikilla rintamilla - Pohjois-Suomessa, Laatokan Karjalassa ja Karjalan kannaksella - kunniakkaasti.

 

Minulle ja monelle muulle ovat läheisiä Kollaan ja Taipaleen taistelut, mutta tässä haluan tuoda esille Mantsinsaarella toimineen kahden Canet-tykin suuriarvoisen taistelutoiminnan.

 

Pitkärannan lähellä Salmin pitäjässä Laatokalla Mantsinsaarella sijainneen patterin toiminta on eräs kunniakkaimmista luvuista Talvisodan historiassa.

 

Maalla rintamalinja eteni sodan edetessä ohi Salmin pitäjän ja Pitkärannan aina Koirinojalle saakka. Siellä neuvostoliittolaisten eteneminen saatiin pysäytettyä ja rintamalinja vakiintui.

 

Mantsin patterin kaksi tykkiä jäivät tavallaan rintamalinjan taakse. Sieltä ne pystyivät tarkalla tulellaan tehokkaasti häiritsemään neuvostoliittolaisten sotatoimia. Neuvostoliiton sotavoimat pyrkivät kaikin keinoin eliminoimaan Mantsin tykit, mutta se ei heiltä onnistunut.

 

Mantsin tykit hiljenivät vasta sotatoimien päättyessä 13.3.1940. Voittoisat Mantsin miehet marssivat sotatoimien päätyttyä Valamon saaren kautta Laatokan jääkenttiä pitkin tynkä-Suomeen rauhanteon jälkeen.    

 

Kunnioitamme Talvisodassa kaatuneita sankarivainajia ja sotatoimissa haavoittuneita. Suremme Talvisodan aikana sotaorvoiksi ja sotaleskiksi joutuneita.

 

Tunnemme suurta kunnioitusta niitä henkilöitä kohtaan, joiden toiminnan ansiosta säilytimme itsenäisyytemme. Olemme Talvisodassa annettujen uhrien ansiosta pystyneet säilyttämään yhteiskunnan, josta on helppo olla ylpeä.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Talvisota, Moskovan rauha 13.3.1940, Mantsinsaari


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini