Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Romanialainen kotieläintila Transilvaniassa muistuttaa 1960-luvun suomalaista maatilaa

Maanantai 5.4.2010 - -Esko Erkkilä-


Vierailimme Romanian matkallamme tyypillisellä transilvanialaisella kotieläintilalla Viscrin kylässä.

 

Maatilojen keskikoko Romaniassa on 3,5 hehtaaria. Romaniassa vaihtelut tilojen koossa ovat moninkertaiset Suomen tilakokovaihteluun verrattuna. Kaksituhatta suurinta maatilaa edustaa 18 % Romanian viljelyalasta ja näiden 2.000 maatilan keskikoko on peräti 1.240 hehtaaria!

 

Karpaattien ympäröimä Transilvania on pientilavaltaista aluetta. Tilat ovat kotieläintiloja. Lehmät ja lampaat ovat yleisimmät kotieläimet.

 

Vierailutilallamme oli peltoa viljelyksessä kymmenkunta hehtaaria. Tilalla oli 5 lehmää, yksi sika, muutama "irtokana" ja lampaita.

 

Lehmät olivat rodultaan romanialaista maatiaiskantaa. Lehmien keskituotos oli 3.500 kg vuodessa.

 

Maito noudetaan tilalta kesällä kahdesti päivässä ja talvella kerran päivässä. Viime syyskuussa maidosta maksettiin 14 - 15 senttiä per litra.

 

Isäntä valitti, että ruokinnassa viljan osuus on liian pieni ja jos se olisi suurempi, niin keskituotoskin olisi parempi. Sanoma oli helppo uskoa.

 

Kylässä on sonni ja pääasiassa sitä käytetään, mutta myös keinosiemennys on käytössä.

 

Pellot sijaitsevat kylän lähellä.

 

Lampaat ovat kylän yhteisessä katraassa ja palkatut paimenet paimentavat niitä läheisillä laitumilla. Lampaat lypsetään ja hyvän uuhen maidosta saadaan kesän aikana 8 kiloa lampaanjuustoa.

 

Maatilan asuinrakennus ja karjarakennus sijaitsivat pääkadun - jos kylän läpi kulkevaa kuoppaista tietä voi kaduksi kutsua - varrella. Viscrin kylä on Unescon maailmaperintölistalla ja melkein joka rakennuksessa oli asiasta kertova plakaatti. Kylän promoottori Walter ja hänen vaimonsa ovat tehneet arvokasta työtä!

 

Tilalla oli oma traktori ja se oli peräkärryineen parkkeerattuna navetan oven eteen. Sonta lastataan suoraan peräkärrylle ja kun kuorma tulee täyteen, se kuljetetaan pellolle kasvuvoimaksi.

 

Romaniassa yksityismetsien osuus on pieni. Metsät ovat joko valtion tai asumisyhteisöjen omistuksessa. Metsänhoitotoimisto antaa luvan noutaa metsistä puita.

 

Käynti transilvanialaisella kotieläintilalla oli kuin aikamatka Suomen maaseudulle nelisenkymmentä vuotta sitten. Työ maatilalla on kovaa, mutta isäntä vaikutti tyytyväiseltä. EU ja kylän pääseminen Unescon maailmanperintölistalle ovat olleet elintärkeitä kylän nykytilanteelle ja tulevaisuudelle.

 

Englannin kruununprinssi Charles omistaa Transilvaniassa vapaa-ajanpaikan ja hän viettää siellä aikaansa. Hänen perustamansa säätiön tuki on tärkeä monelle Transilvanian kylälle.

 

Oletan, että kovinkaan EU-vastustaja ei voi olla kriittinen niitä tukitoimia kohtaan, joilla Transilvanian pienet kylät ja kotieläintilat ovat Romanian EU:hun liittymisen ansiosta saaneet itselleen tulevaisuudenuskoa.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Romania, Transilvania, Viscri, EU, Unesco, Unescon maailmanperintölista


Kommentit

13.1.2011 19.24  Pikalaina

En onnistu jostain syystä liittymään RSS-feediin...? Mutta mitäpä tuosta, kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Luen juttujasi mielelläni.

15.6.2011 0.21  Vippi

Mielestäni on käsittämätöntä, että tällaisia maita edes harkitaan hyväksyttäväksi Euroopan Unioniin. Johan sen nyt järkikin sanoo, ettei tällainen maa voi sopia taloudellisesti ja rahapoliittisesti yhteen kehittyneiden ja vauraiden Saksan tai Suomen talouksien kanssa. Kiitokset silmät avaavasta tekstistä.

20.10.2011 5.33  jack

Hi, what the hell?

4.11.2011 18.14  pikavippi

No eiköhän tämä kreikan kriisi jo pistä eu:n laajenemisen hetkeksi aikaa tauolle, selkeästi kreikka ei nimittäin ollut taloudellisesti vielä valmis liittymään.

8.12.2011 17.48  Vipit

Joo, taas aika selkee juttu. Karavaani kohisee ja mitään ei tapahdu

5.2.2012 21.04  Pikavippi

Hyvin sanottu. Näitä voisi lukea mielellään lisääkin.

9.6.2017 13.15  Santtu

On mielenkiintoista lukea, kuinka maanviljelijät elävät toisessa maassa. Kiitos artikkelista!

9.6.2017 13.50  -Esko Erkkilä-

Kiitokset kommenteista - vanhimpien kommenttien huomaamiseen minulta kului lähes kuusi vuotta!

12.6.2017 13.08  Marius

Suomalaisena maanviljelijänä minulle oli hyvin mielenkiintoista lukea tämä artikkeli!

12.6.2017 22.11  -Esko Erkkilä-

Kiitokset "Marius"!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini