Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Mieliinpainuva ja juhlallinen Kansallisen Veteraanipäivän pääjuhla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 27.4.2010

Keskiviikko 28.4.2010 - -Esko Erkkilä-


Lausun suurkiitokset Tampereen kaupungille Kansallisen Veteraanipäivän pääjuhlan järjestämisestä!

 

Tilaisuus järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa tiistaina 27.4.2010. Osanottajia tilaisuudessa oli n. 3.000 veteraania ja heidän omaisiaan sekä tuhatkuntaq opiskelijaa - tilaisuus televisioitiin suorana lähetyksenä.

 

Tasavallan Presidentti kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan.

 

Näyttelijä Esko Roine toimi tilaisuuden juontajana. Roine totesi avauksessaan veteraanien sekä lottien mahdollistaneen toiminnallaan sen, että voimme nyt juhlia vapaassa Suomessa.

 

Myös Tampereen pormestari Timo P. Nieminen mainitsi Tampereen kaupungin tervehdyksessään siitä arvostuksesta, jonka veteraanien ja lottien toiminta sotiemme aikana ansaitsee. Olemme heille velkaa kunnioitusta sekä aitoa arvostusta.

 

Kenttäpiispa Hannu Niskasen koskettavat sanat lähettivät seppelpartion Kalevankankaan sankariristille. Kenttäpiispa Niskanen palautti juhlayleisön mieleen Väinö Linnan Pohjantähti-sarjasta hetken, jossa Akseli ja Elina Koskela menivät tunnistamaan Talvisodassa kaatunutta poikaansa. Kappelissa heille todettiin: "Täällä on kaksi Koskelaa", joten Koskelan perheen uhri vapaalle Suomelle oli mittaamattoman suuri.  

 

Esko Roine esitti väkevästi pitkähkön katkelman marsalkka Mannerheim´n päiväkäskystä nro 34. Se alkaa näin:

 

--------------------

Suomen kunniakkaan armeijan sotilaat!

Rauha on solmittu maamme ja Neuvosto-Venäjän välillä, ankara rauha, joka on Neuvosto-Venäjälle luovuttanut melkeinpä jokaisen taistelukentän, millä te olette vuodattaneet vertanne kaiken sen puolesta, mitä me pidämme kalliina ja pyhänä.

Te ette ole tahtoneet sotaa, te rakastitte rauhaa, työtä ja kehitystä, mutta teidät pakotettiin taisteluun, jossa olette tehneet suurtöitä, tekoja, jotka vuosisatoja tulevat loistamaan historian lehdillä.

Yli 15.000 teistä, jotka lähditte kentälle, ei enää näe kotejansa…

---------------------

 

Ministeri Anne Holmlund toi juhlatilaisuuteen valtiovallan tervehdyksen.

 

Holmlund halusi lausua pysyvän kiitollisuuden veteraaneille siitä, että juhla on mahdollinen järjestää. Hän totesi, että tasan 65 vuotta sitten aseet hiljenivät Lapin sodan päättymisen jälkeen.

 

Holmlund totesi tervehdyksessään, että emme voi altistaa isänmaatamme suhdanteille.

 

Teatterineuvos Eila Roine muisteli sota-ajankokemuksiaan Tampereella. Roineet asuivat keskikaupungilla, mutta lähtivät sotaa pakoon Lempäälän Sääksjärvelle tuttavaperheensä luo. Tuttavaperhe koki kovia, sillä pappi toi sanoman, joka kertoi, että perheen isä oli kaatunut Karjalan Kannaksella. Teatterineuvos Roine päätti muistelunsa: "Kiitos Suomen sotaveteraanit!"

 

Puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen totesi omassa tervehdyksessään, että Suomi pystyi kahdesti torjumaan Neuvostoliiton massiivisen hyökkäyksen - ensimmäisen kerran Talvisodassa 1939…1940 ja toisen kerran Jatkosodan loppuvaiheissa 1944.

 

On hienoa, että Puolustusvoimien komentaja voi nykyään sanoa asiat todenperäisesti - näin ei ole aina ollut.

 

Puheloinen tiivisti yhteishengen siten, että se merkitsee yhdessä tekemistä ja sitä, että autetaan heikompia.

 

Veteraanin puheenvuoron hienossa tilaisuudessa käytti tamperelainen Väinö Saarinen.

 

Saarinen totesi, että veteraaneja on edelleen elossa 60.000 henkeä. "Sinnittelemme vielä hetken", totesi Saarinen.

 

Väinö Saarinen korosti selkeäsanaisessa puheenvuorossaan, että Suomi on hyvä maa asua ja elää. Lopuksi hän totesi, että taistelumme ei ole ollut turha.

 

Ohjelma tekniseen toteuttamiseen oli panostettu paljon ja se näkyi onnistuneena toimintana. Juhlayleisö sai seurata suorana lähetyksenä kenttäpiispa Niskasen Kalevankankaan sankariristille lähettämän seppelpartion suorittamaa seppeleenlaskua - saman saivat kokea juhlaa suorana televisiolähetyksenä katselleet katsojat - hieno ajoitus.

 

Sain tilaisuuden jälkeen tavata Viljakkalan sotaveteraaneja. Tapasin samalla myös Hämeenkyröstä, Tampereelta ja Orivedeltä tilaisuuteen saapuneita juhlavieraita. Pidimme tilaisuudesta ja totesimme sen olleen mieliinpainuvan.

 

Sain tilaisuuden jälkeen kiitellä myös Tampereen pormestari Timo P. Niemistä ja todeta hänelle, että tilaisuus oli onnistunut.

 

Kansallista veteraanipäivää vietettiin edellisvuonna Helsingissä, mutta siellä juhlavierasjoukko jäi kolmasosaan Tampereelle kokoontuneesta väestä. Ensi vuonna valtakunnallinen veteraanipäivän pääjuhla järjestetään Turussa ja toivon, että sinne saadaan yhtä suuri vierasjoukko kuin oli nyt Tampereella.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Kansallinen veteraanipäivä, veteraanit, lotat, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Esko Roine, Timo P. Nieminen, Hannu Niskanen, marsalkka Mannerheim, Anne Holmlund, Eila Roine, Ari Puheloinen, Väinö Saarinen, Viljakkala, Hämeenkyrö, Orivesi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini