Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Alvareiden järjestämä toinen talousarviotilaisuus

Maanantai 3.5.2010 - -Esko Erkkilä-


Tampereen Alvarit - alueellisen vaikuttamisen kanava - järjestivät vuoden 2011 talousarviota esittelevän toisen tiedotustilaisuuden Tampereen valtuustosalissa 26.4.2010.

 

Olin tilaisuudessa paikalla.

 

Lasten- ja nuorten palvelujen lautakunnan puolesta asiat esitti suunnittelupäällikkö Vesa Komonen, osaamis- ja elinkeinolautakunnan puolesta esiintyi suunnittelija Tuija Mannila ja yhdyskuntalautakunnan osalta esittelyn suoritti suunnittelupäällikkö Ari Vandell.

 

Muiden lautakuntien osalta vastaava tiedotustilaisuus järjestettiin samassa paikassa 19.4.2010 ja olen siitä kertonut näillä sivuilla jo aikaisemmin.

 

Kaikki alustajat peräänkuuluttivat tiukkaa menokuria.

 

Komonen mainitsi, että lautakunta linjaa ensi vuoden budjetin nolla-linjalla, mutta painotuksia voidaan muuttaa. LANULA:n budjetti kuluvana vuonna on n. 310 M€.

 

Mannilan mukaan heillä kasvua budjettiin ei ole tulossa. Valtuusto toki linjaa 10.5.2010 seminaarissaan linjat budjetin laatimiselle. OSELA:n budjetti v. 2010 on n. 75 M€.

 

Vandell´n alustuksessa mainintaa budjettikurista ei sisältynyt. YLA:n budjetti kuluvalle vuodelle on tasoa 120 M€.

 

------------------------

 

Lautakuntakohtaisia poimintoja:

 

LANULA:

 

Vesa Komosen esittämät lautakunnan yksimielisesti päättämät tavoitteet vuodelle 2013 tuntuivat hieman "paperinmakuisilta" ja byrokraattien laatimilta. Asiat ovat kannatettavia, mutta onko niiden laatimisessa ollut luottamushenkilöiden "sydän mukana"? Lautakunnan palvelustrategiassa kohdassa 2.2 mainittu HIP-toiminta (harrastava iltapäivä) näyttää Tampereen kaupungin nettisivujen mukaan olevan alkamassa - tavoitteet ovat siis ainakin sen osalta toteutumassa.

 

Tampereen kaupunki on ottamassa erääksi mittariksi koulujen oppilas-aikuinen suhdeluvun seurannan. Onko tämä eräs tapa hälventää ylisuurten luokkakokojen esilletuloa?  Ilmeisesti näin on tarkoitus.

 

Kouluverkkouudistus - kas kummaa - sai osakseen paljon puhetta:

 

Erityisopetuksen järjestäminen on asia, joka siirrettiin vuoden 2012 aikana päätettäväksi.

 

Komosen alustusaineistossa todetaan selvästi:

 

"Erityisopetuksen osalta kokonaisselvitys vuoden 2012 loppuun mennessä."

 

Pyysin puheenvuoron Komosen esityksen jälkeen ja annoin tunnustusta sille, että päätöstä erityisopetuksen järjestämisestä ei tehty nyt.

 

Kysyin, että onko erityisopetuksen järjestämiseksi aloitettu valmisteluja?

 

Puheenvuorossani esitin lisäksi, että valmistelussa Tampereen kaupungin pitää kuunnella kattavasti erityislasten vanhempia sekä niitä lukuisia yhdistyksiä ja muita tahoja, jotka tekevät ansiokasta työtä erityislasten keskuudessa. Muistutin kolmannen sektorin merkittävästä osuudesta esim. vammaisten koulutuksessa, kuntoutuksessa ja "elämän eväiden" antamisessa erityislapsille.

 

Suunnittelupäällikkö Vesa Komonen kiitteli puheenvuoroani.

 

Hän totesi, että asian valmistelu on alkutekijöissään, sillä Opetusministeriö ei ole vielä antanut asiaan liittyvää lakiesitystä.

 

Valmistelu alkaa, kun Opetusministeriö antaa lakiesityksen. Sen jälkeen Tampereen kaupunki tulee kuulemaan laajasti kuntalaisia, kolmannen sektorin toimijoita, seurakuntia ja muita tahoja, jotka pystyvät antamaan erityisopetuksen järjestämisessä hyviä vihjeitä sekä neuvoja.

 

Toivon, että suunnittelupäällikkö Komonen todella tarkoitti sitä, mitä hän puhui.

 

 

OSELA:

 

Tuija Mannila totesi, että lautakunnan budjetti kuluvalle vuodelle on n. 75 M€.

 

Valtaosan budjetista vie toisen asteen koulutus.

 

Mannila muistutti, että Suomessa on toisen asteen koulutukseen vapaan hakeutumisen oikeus. Se merkitsee, että esim. Tampereella sijaitsevaan lukioon tai ammatilliseen koulutukseen on ivalolaisella täysin samanlaiset mahdollisuudet kuin tamperelaisella. Tampereen lukiolaisista 1/4 on kotoisin Tampereen ulkopuolelta.

 

Karu totuus on, että Tampereelta on lähtenyt teollisia työpaikkoja ja ne eivät koskaan palaa Tampereelle.

 

Tampere toimii Mannilan mukaan tällä alueella kahden teeman merkeissä:

 

1. Tampere on vetovoimainen, kansainvälinen yritysympäristö ja kulttuurikaupunki

 

2. Tampere on korkeatasoisen koulutuksen ja tutkimuksen keskittymä

 

Tredea sai Mannilan esityksessä suitsutusta. EE:n mielestä viimeaikojen kokemukset osoittavat, että suitsutuksiin on aihettakin. Mannilan toteamukseen, että yritykset maksavat meidän palkkamme, on helppo yhtyä.

 

YLA:

 

Ari Vandell´n esitys oli kattava niistä suunnittelu- ja rakentamishankkeista, jotka pääsevät toteuttamisasteelle loppuvuonna 2010 ja vuonna 2011.

 

Vandell totesi, että YLA:n budjetti liikkuu kuluvana vuonna tasolla 120 M€ - liekö oikealla hehtaarilla?

 

Vandell esitti tilaisuudessa kymmenkunta asioihin liittyvää diaa. On annettava tunnustusta yhdyskuntalautakunnalle, sillä sen asiat esittäneen virkamiehen esitys oli selkeä ja yksityiskohtainen.

 

YHTEENVETOA:

 

Tämä ja edellisviikon maanantaina järjestetty ensimmäinen budjettiraamien esittely Alvareiden jäsenille olivat onnistuneita tapahtumia.

 

Alvarit jatkavat asioihin paneutumista jo ensi maanantaina eli 3.5.2010 ja pyrin olemaan paikalla Etelä-Alvarin järjestämässä jatkotilaisuudessa.

 

Perästä kuuluu!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Etelä-Alvari, Alvarit, OSELA, LANULA, YLA, yhdyskuntalautakunta, Tampereen budjetti 2010


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini