Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Itämeren maakaasuputken rakennusvaihe loi Suomeen työpaikkoja

Sunnuntai 16.5.2010 - -Esko Erkkilä-


Nord Stream -kaasuputken asennustyöt Suomanlahden pohjaan alkavat kesäkuussa 2010, mutta putkien pinnoitustuotanto on pyörinyt Kotkassa jo syksystä 2009 alkaen.

 

Pääsin pikaisesti tutustumaan pinnoistusprojektiin taannoisella työmatkallani Kotkan satamiin. Mainittakoon, että Kotkassa on useita satamia - Mussalo, Hietanen, Hietanen etelä (tuttavallisemmin Puolan laituri), Kantasatama sekä Sunilan laituri.

 

Merenpohjaan asennettavat teräsputket saapuvat Ranskasta Kotkaan, jossa ne betonipinnoitetaan. Antikorroosiokäsitelty putki painaa n. 11 tonnia ja betonipinnoituksen jälkeen sen paino on n. 28 tonnia. Putki on pituudeltaan 12 metriä.

 

Kotkan Mussalon satamaan rakennettu pinnoitustehdas on EUPEC´n suunnittelema ja rakentama. Kotkassa EUPEC PipeCoatings Finland Oy on palkannut projektia varten yli 200 työntekijää. Tuotantoa on 16 tuntia vuorokaudessa , maanantaista perjantaihin.

 

Maakaasuputkilinja tulee kulkemaan Viipurista Saksan Greifswaldiin. Matkaa putkilinjalla on 1.223 kilometriä ja kun kyseessä on kahden rinnakkaisen putken linja, niin putkia tarvitaan 2.446 kilometriä.

 

Pinnoituslaitoksia on kaksi - Kotkan lisäksi toinen pinnoituslaitos on rakennettu Saksan Mukraniin. Kotkassa pinnoitetaan kaksi viidesosaa tarvittavista putkista ja Mukrassa kolme viidesosaa.

 

Kotkassa tapahtuva maakaasuputkien pinnoitustuotanto työllistää varsinaisen tuotantohenkilöstön lisäksi merkittävästi muita suomalaisia. Pinnoituksessa tarvittavan hiekan ja rautamalmin satamaoperointi Kotkassa työllistää suomalaisia ahtaajia; myös tarvittavien pientarvikkeiden konttiliikenne on merkittävä työllistäjä.

 

Putkien satamalogistiikassa tarvittava erikoiskalusto jää projektin jälkeen odottamaan uutta käyttöä - kaluston arvo pystytään projektia aikana toivottavasti kuolettamaan, joten erikoiskalustoon tapahtunut investointi on ilmeisen onnistunut.

 

Kotka kilpaili pinnoitustehtaan sijainnista virolaisen Sinnemäen kaupungin kanssa.

 

Kotkan pärjääminen kilpailussa on hyvä osoitus suomalaisen työn ja vakaiden olosuhteiden arvostamisesta suuren kansainvälisen konsernin päätöksenteossa. Hyvä Kotka!

 

Seuraava haaste kotkalaisilla on, että miten saada uutta tuotantoa sekä käyttöä pinnoitustehtaan tiloille ja henkilöstölle. Hyvin hoidettu Nord Strem - hankkeen putkien päällystysprojekti toimii tässä työssä vahvana referenssinä!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Nord Strem, maakaasuputki, Kotka, Mussalo, Viipuri, Greifswald, Sinnemäe


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini