Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Nyt minua hävettää hieman vähemmän...

Tiistai 15.6.2010 - -Esko Erkkilä-


Tampereen kaupungin joukkoliikenneyksikkö kielsi kesällä 2008 sähköpyörätuolien kuljettamisen paikallisliikenteen busseissa.

 

Tamperelainen-lehti julkaisi asiasta silloin kirjoittamani mielipidekirjoituksen. Kirjoituksen teksti oli tämä:

 

-------------------------

 

"Hävettää olla Tampereelta !

 

Tampereen kaupungin joukkoliikenneyksikkö teki päätöksen, jolla sähköpyörätuolien kuljettaminen paikallisliikenteen busseissa lopetettiin.

 

Kuljetuskieltoa perustellaan heikoilla rampeilla sekä sähköpyörätuolien kiinnitysvaikeuksilla.  Lisäksi sähköpyörätuoliasiakkaiden auttaminen hankaloittaa aikatauluissa pysymistä.

 

Tampere on päätöksensä jälkeen ainoa kaupunki, joka jättää sähköpyörätuolien käyttäjät joukkoliikennepalveluiden ulkopuolelle.

 

Tampereella on yli 800 sellaista asukasta, jotka ovat oikeutettuja kuljetuspalveluiden käyttämiseen.  Heille myönnetään 18 yksisuuntaista matkaa kuukaudessa.  Tämä merkitsee siis yhdeksän (9) edestakaista matkaa kuukaudessa eli n. kaksi edestakaista matkaa viikossa. Mitkä menot ns. terveet valitsisivat, jos heillä olisi viikossa valittavana kaksi matkaa kodin ulkopuolelle?

 

Vaikka Tampereen kaupungin nyt tekemä syrjintäpäätös koskee suoranaisesti vain sähköpyörätuolien käyttäjiä, on päätös isku vasten kasvoja paljon suuremmalle joukolle.

 

Päätöksellä osoitetaan syrjintää kaikille vammaisille, heidän läheisilleen ja laajalle joukolle vammaisten parissa työskenteleville.

 

Tavallaan päätös leimaa kaikki vammaisten parissa työskentelevät henkilöt toisen luokan kansalaisiksi; vammaissairaanhoidon piirissä työskentelevät, kuntoutuksen ammattihenkilöstön, puheterapeutit ja tulkit, jopa autonsa vammaiskuljetuksiin soveltuvaksi muuttaneet taksiautoilijat.

 

Tampereen virkamiesten tekemä päätös koskettaa ehkä eniten nuoria vammaisia.  He ovat aktiivisia ja haluavat liikkua ikäistensä parissa.  Uudet kulkemista helpottavat apuvälineet ovat heidän suosiossaan.  Nyt Tampereen kaupunki on sulkenut heiltä pois tämän mahdollisuuden!

 

Olen Turussa ja Raisiossa työssä käydessäni ylpeä siitä, että asun Tampereella.  Kutsun Turkua ja sen lähitienoota leikillisesti syrjä-Suomeksi, sillä onhan sinne pitkä matka Tampereelta.

 

En häpeä sitä, että perheessämme on 20-vuotias nuorimies, joka on oikeutettu käyttämään Tampereen kaupungin kuljetuspalveluja, mutta häpeän tunnustaa asuvani Tampereella sen jälkeen, kun vammaisia syrjivä päätös tuli julkisuuteen.  Esim. Turussa vammaiset ja heidän saattajansa saavat matkustaa joukkoliikennevälineissä ilmaiseksi!  Isoista kaupungeista myöskään Helsinki, Jyväskylä, Lahti ja Oulu eivät rajoita vammaisten joukkoliikennematkustamista.

 

Vahinko Tampereen maineelle on jo tapahtunut, mutta osa siitä voitaisiin korjata, jos vammaisia syrjivä päätös nopeasti peruttaisiin.

 

27.06.2008

 

-Esko Erkkilä-"

 

--------------------

 

Häpeäntunteeni laantui hieman, kun Tampereen Joukkoliikenne Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen kertoi kaupunginvaltuuston puheenjohtajan asukasillassa 8.6.2010, että nyt kaupunkiliikenteen bussilinjojen kilpailutusehdoissa on vaatimuksena se, että sähköpyörätuolien kuljettaminen busseissa on mahdollista.

 

Työni vammaisten hyväksi on saanut pienen, mutta merkittävän erävoiton!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Tampereen Joukkoliikenne Liikelaitos, sähköpyörätuolit, bussilinjojen kilpailutus, Olli-Poika Parviainen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini