Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ovatko ravintola-alan yrittäjistä yli puolet luusereita?

Maanantai 21.6.2010 - -Esko Erkkilä-


Ravintolaruokien arvonlisävero alenee heinäkuun 1. päivänä 22:sta 13:een prosenttiin. Annoshinnat alenevat veromuutoksen vuoksi keskimäärin 7,4 prosenttia.

 

Annoshintojen aleneminen jää kuitenkin niissä tapauksissa haaveeksi, joissa yrittäjät korjaavat veroalennuksen omaan taskuunsa, eivätkä siirrä sitä annoshintoihin.

 

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että ainoastaan 60 prosenttia heidän jäsenyrityksistään on sitoutunut siirtämään alv-alennuksen täysimääräisenä ruoka-annosten hintoihin.

 

MaRa on matkailu-, hotelli-, ravintola- ja elämyspalvelualan sekä niihin liittyvän hyvinvointipalvelualan edunvalvoja.

MaRa edustaa kattavasti matkailu- ja ravintola-alaa, sillä sen jäsenet edustavat mm.:

  • hotelleja, kylpylöitä, kuntoutumiskeskuksia, viikko-osakeyrityksiä, leirintäalueita
  • ravintoloita, catering-yrityksiä, eines- ja valmistuskeittiöitä, kahviloita, liikenneasemia, pubeja, yökerhoja
  • huvi-, teema- ja elämyspuistoja, keilahalleja, festivaaleja ja konserttitapahtumia, ohjelmapalveluyrityksiä, luontomatkailuyrityksiä, hiihtokeskuksia sekä matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä.

On käsittämätöntä, että toimialan etujärjestöön järjestäytyneistä jäsenistä ainoastaan 60 % on sitoutunut veronalennukseen. Niiden lisäksi on suuri joukko ravintola-alan yrityksiä, jotka eivät ole jäsenenä MaRa:ssa - oletettavasti merkittävä osa näistä yrityksistä toimii ns. harmailla markkinoilla ja eivät ehkä maksa lainkaan esim. arvonlisäveroa!

Suurta ihmetystä herättää se, että Linnanmäen ja Särkänniemen huvipuistot eivät alenna annoshintojaan 1.7.2010.

Särkänniemen annosruokien säilyttäminen ennallaan antaa huonon kuvan koko Särkänniemen toiminnasta ja sen vuoksi tarvitaan selkeää ohjeistusta.

Toivon, että Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä ohjeistaa välittömästi alueella toimivat sesonkiravintolat alentamaan annoshintojaan heinäkuun alussa arvonlisäveromuutoksen verran. Jos ne eivät näin menettele, on seuraavan sesongin sopimukset solmittava muiden yrittäjien kanssa.

Ravintolaruuan arvonlisäveropäätös on tehty asiakkaita varten, ei ravintolanpitäjien pönkittämiseksi.

Luuserimaiset ravintolayrittäjät tahraavat koko alan maineen ja ravintolaruokailun kehittämiseksi toteutettavat toimenpiteet muodostuvat riippakiveksi, jos hinnoittelumuutosta ei toteuteta asiakashinnoittelussa.

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: arvonlisäveron alennus, MaRa, Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry, Timoi Lappi, harmaat markkinat, Linnanmäki, Särkänniemi, Miikka Seppälä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini