Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ruskealan Vuoripuisto - ensimmäinen kohde, jonne kannattaa poiketa Niiralan raja-aseman jälkeen

Maanantai 19.7.2010 - -Esko Erkkilä-


Olen ylittänyt Suomen ja Venäjän rajan monta kertaa Niiralan raja-aseman kautta. Eräs merkittävä kohde on kuitenkin tähän saakka jäänyt huomaamatta.

 

Venäjän puolella Niiralan ja Sortavalan puolivälissä sijaitsee entinen Ruskealan pitäjä.

 

Ruskeala on kautta aikain ollut tunnettu marmoristaan. Otrakkalan louhos avattiin jo v. 1767.

 

Ruskealan marmoria on käytetty Pietarissa mm. Iisakin kirkon sekä Talvipalatsin rakennusaineena. Nyky-Suomessa Ruskealan marmoria tapaa Yleisradion talosta Helsingissä.

 

Marmorilouhos on lopetettu, mutta louhoksessa ja sen välittömässä läheisyydessä toimii nykyään Ruskealan Vuoripuisto.

 

Pysähdyimme Vuoripuistoon Laatokan Karjalaan suuntautuneen matkamme alkajaisiksi ja yllätyimme mielenkiintoisen matkailukohteen sijainnista niin lähellä Suomen rajaa.

 

Ruskealan Vuoripuistoon johtaa Niirala-Sortavala -tieltä oikealle johtava melko huonokuntoinen tie. Tie erkaantuu valtatieltä muutama sata metriä ennen Ruskealan mäkeä.

 

Ruskealan Vuoripuisto on suomalaisen vuoriteollisuuden muistomerkki. Avolouhos on pituudeltaan 456 metriä ja sen leveys on 109 metriä. Louhos on täyttynyt smaragdinvärisellä vedellä ja suo siten mainiot mahdollisuudet sukelluksen harjoittamiselle.

 

Avolouhoksesta saavat alkunsa monet veden pinnan yllä ja alla olevat louhintakäytävät. Vedenpinnan alapuolella oleviin käytäviin saavat sukeltaa ainoastaan kokeneet alan harrastajat.

 

Louhoksella on vuokrattavana veneitä, joilla voi tehdä souteluretkiä avolouhoksessa.

 

Niiralan kautta Laatokan Karjalaan matkaavilla on Niiralan jälkeen tavallisesti kova kiire kohti Sortavalaa. Suosittelen kuitenkin, että matkaohjelmaan varataan ainakin tunnin verran aikaa ja poiketaan Ruskealan Vuoripuistoa ihailemaan.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Niirala, Ruskeala, Ruskealan Marmori, Otrakkala, Iisakin kirkko, Talvipalatsi, Yleisradio, Ruskealan Vuoripuisto


Kommentit

20.6.2011 9.16  Coach Op Art Bags

That is an awfully astounding column you?ve posted.Thanks a lot for that a fantastically amazing post!

20.6.2011 9.16  Coach Op Art Bags

Saying thanks will not just be adequate, you`ve made this gratifying work with so much effort.Wish you success in your business efforts!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini