Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Impilahti - poikkeamisen arvoinen paikka tänäänkin

Perjantai 23.7.2010 - -Esko Erkkilä-


Sortavalasta Petroskoin suuntaan kohdataan kaksikin merkittävää puunjalostuslaitosta. Näimme ne molemmat heinäkuisella matkallamme Laatokan Karjalaan.

 

Ensiksi tulee vastaan Läskelän paperitehdas, jonka toiminta tosin on muutama vuosi sitten loppunut. Paperitehdas on korkean muurin ja "Nato-piikkilangan"eristämä, vaikka teollista toimintaa siellä ei enää olekaan. Läskelän kosken kautta vettä virtaa Jänisjärvestä Laatokkaan - matkailijat tapaavat meidän tapaamme pysähtyä ihailemaan Läskelän koskea. Läskelä kuului Suomen aikana Harlun pitäjään.

 

Matkailijan kannattaa poiketa Petroiskoin tieltä Impilahteen, sillä mutka ei paljon lisää kilometrejä, mutta matkalla näkee paljon uutta.

 

Impilahti oli Suomen aikana Laatokan Karjalan mahtipitäjiä. Se oli laajan alueen "emopitäjä" ja siihen kuului mm. nykyinen Pitkärannan kaupunki - nyt Pitkärannan alueeseen kuuluu Impilahti kylänä!

 

Poikkesimme taannoisella Laatokan Karjalan matkallamme Impilahteen.

 

Valtatieltä Impilahteen ensimmäinen nähtävyys on rautatie, joka alittaa tien syvässä kanjonissa. Tälle rautatieosuudelle ajettiin ilmasuojaan sodan aikana juna, josta ammuttiin tykillä tarkkaa tulta vainolaisen asemiin. Raiteet kulkevat syvän kalliolouhoksen kanjonissa ja siitä paikalliset saavat nykyään pitkin vuotta saaliikseen hirvenlihaa ilman laukaustakaan, sillä hirvet eivät ehdi tajuta kanjonia ja putoavat rotkon pohjalle.

 

Toinen nähtävyys on StoraEnson Impilahden saha, joka aloitti toimintansa v. 2003. Saha on moderni puunjalostuslaitos, sillä toimiihan se suomalaisohjauksessa. Kaikki puutuotteet kuljetetaan Suomeen. Monet suomalaiset, joiden maat joutuivat sodan vuoksi pakkoluovutetuiksi voivat todeta, että Impilahden sahalla sahataan heidän metsistään kaadettuja puita!

 

Impilahden keskusta on aikamatka menneisyyteen. Valitettavasti hienosta ja arvokkaasta Impilahden kirkosta on jäljellä ainoastaan portaat. Kirkkosalin kohdalla on useana vuonna ollut ränsistynyt muovinen kasvihuone, mutta nyt kirkkosali kasvoi hevonhierakkaa ja muuta kookasta rikkakasvustoa. Voi sodan aikaansaannoksia voi!

 

Impilahden sankarihautausmaa sijaitsee kirkon portailta katsellen oikealla ja toisella puolen kylän läpi kulkevaa tietä. Tunnen sankarihautausmaan sijainnin ja pienen etsiskelyn jälkeen löysin sen nytkin. Lähes koko bussilastillisemme kävi muistomerkillä, joka on maassa oleva kivipaasi ja sen päällä vinoon asennettu toinen pidempi kivipaasi. Kivipaadet on asennettu siten, että ne muodostavat ristin. Impilahteen, Pitkärantaan, Salmiin ja Mantsinsaarelle suuntautuvilla kotiseuturetkillä tapaamme pitää Impilahden sankarihautausmaalla juhlallisen hetken ja kunnioittaa sodissa kaatuneita impilahtelaisia.

 

Olen tyytyväinen, että matkanjohtajamme kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäki johdatteli joukkomme Impilahden kautta, sillä matka sinne tuo aina muistoja mieleen.

 

Suosittelen kaikille Petroskoin matkaajille poikkeamista Impilahteen!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Impilahti, StoraEnso, Impilahden kirkko, Läskelä, Salmi, Mantsinsaari, Pitkäranta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini