Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Keskustan menestyminen gallupeissa tuo lisää päteviä henkilöitä puoluetyöhön!

Keskiviikko 27.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Keskustan viimeaikainen hyvä menestyminen gallupeissa on herättänyt ne keskustalaisesti ajattelevat, jotka ovat tähän saakka pysyneet hiljaa ja takarivissä.

 

Tämä seikka tuli taas kerran selväksi Tampereen Keskustorilla järjestetyillä Maanantaimarkkinoilla 25.11.2013.

 

Tampereen Torikauppiasyhdistys ry järjestää jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina Tampereen Keskustorilla Maanantaimarkkinat. Joulukuun Maanantaimarkkinat järjestettiin poikkeuksellisesti jo marraskuussa, sillä Keskustorin Joulutori valtaa torin jo heti joulukuun alussa.

 

 

markkinat1

 

 

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö osallistuu Maanantaimarkkinoille ja niin myös viime maanantaina.

 

Olimme poliittisista puolueista taas kerran ensimmäinen, kun aamusella heti kello seitsemän jälkeen aloin rakentamaan osastoamme Keskustorille Hämeenkadun jalkakäytävän vierelle.
 
Naapurimme Kokoomus saapui paikalleen parisen tuntia myöhemmin ja myös Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto sekä SDP saapuivat torille aikanaan.

 

 

markkinat2

 

 

Keskustan Tampereen valtuustoryhmän ensimmäinen varavaltuutettu Matti Järvinen (vasemmalla) toi osastollemme kotonaan aamuvarhaisella keittämäänsä tuoretta kahvia heti aamutuimaan sekä pitoihin mitoitetun kahvinkeittimen.
 
Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön johtokuntaan vuodenvaihteessa nouseva Johannes Jonov (oikealla) oli mukana toiminnassa koko päivän. Johannes on kunnallispolitiikassa täysille mukana ja mikäpä ei, sillä ensi tammikuussa Johannekselle kertyy ikävuosia tasan 86!

 

 

markkinat3

 

 

Torilla on mukava jutella kansalaisten kanssa, sillä torikeskusteluista oppii paljon.
 
Lähes kaikissa keskusteluissa Juha Sipilän esiintymistä arvostettiin ja toivotettiin Keskustalle menestystä politiikassa.

 

 

********** 

 

 

Ilahduttavaa oli jälleen kerran ne uudet henkilöt, jotka kertoivat olevansa valmiit tekemään työtä Keskustan menestyksen eteen.

 

Sain kunnallisjärjestön puheenjohtajana käydä muutaman mielenkiintoisen keskustelun sellaisten tamperelaisten kanssa, jotka haluavat liittyä Keskustan toimintaan.

 

Perästä kuuluu, sanoi torvensoittaja!

 

Tärkeintä on toiminta ”äänestyskopin hiljaisuudessa”, mutta toivotamme kaikki tervetulleiksi mm. siihen talkootoimintaan, jota esimerkiksi Maanantaimarkkinoille osallistuminen vaatii!

 

 

*********

 

 

markkinat4

 

 

Osastomme toimi tukikohtana, kun Keskustanaisten Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Pilvi Kärkelä (vasemmalla) jakoi kynttilöitä kansalaisille ”Valoa ei väkivaltaa 2013” –kampanjan merkeissä. 

Kampanjassa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Kampanja huipentui kynttilöiden jakamisena YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä eli juuri maanantaina 25.11.2013.

 

 

*********

 

Olen tyytyväinen siihen vastaanottoon, jonka Keskustan Tampereen osasto sai jälleen kerran Keskustorin Maanantaimarkkinoilla!

 

Tapaamme samoissa merkeissä tammikuun 13. päivä samalla paikalla – tervetuloa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maanantaimarkkinat, Tampereen Torikauppiasyhdistys ry, Matti Järvinen, Johannes Jonov, Pilvi Kärkelä, Pirkanmaan Keskustanaiset, Valoa ei väkivaltaa 2013,

Tampereen maksamat siirtoviivemaksut ovat alentuneet neljässä vuodessa 2 miljoonaa euroa, mutta taas kokonaisbudjetti kuitenkin "kusee kintuille"

Perjantai 22.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Siirtoviivemaksut ovat niitä kuntien sairaanhoitopiireille maksamia ”sakkomaksuja”, joita peritään, jos kunta ei ole määräajassa pystynyt osoittamaan potilaalle jatkohoitopaikkaa.

 

 

lemmetty1

 

 

 

Maaseudun Sivistysliiton Tampereen opinto- ja kulttuuriyhdistys ry – tuttavallisemmin MSL-Tampere – järjesti eilen kaikille avoimen koulutustilaisuuden, jossa Tampereen kaupungin ”Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen” vs. tilaajapäällikkö, ylilääkäri Arto Lemmetty alusti Tampereen talousarviosta vuodelle 2014. Lemmetyn alustuksen aiheena olivat oman vastuualueensa näkymät.

 

Eräs aihe Lemmetyn alustuksessa olivat Tampereen kaupungin Pirkanmaan sairaanhoitopiirille maksamat siirtoviivemaksut.

 

 

 

lemmetty2

 

 

Tampereen kaupungin maksamat siirtoviivemaksut olivat vuonna 2008 n. 2,3 M€ ja neljää vuotta myöhemmin eli vuonna 2012 ne oli saatu puristettua n. 0,3 miljoonaan euroon!

 

Kahden miljoonan euron kohentuminen neljässä vuodessa on tietysti hyvä asia, mutta pitää muistaa,…

 

 

lemmetty3

 

 

…että vuonna 2012 Tampereen kaupunki osti Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä palveluja n. 187 miljoonalla eurolla eli lähes yhdeksällä miljoonalla eurolla enemmän kuin oli budjetoitu!

 

 

 

Kuten Lemmetyn esittämästä diasta selviää, ovat Tampereen kaupungin ostot Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä kohonneet joka vuosi.

 

On huomattava myös se, että kaikkina kuvassa näkyvinä vuosina todellinen luku on ylittänyt budjetoidun summan.

 

 

Kysyin Lemmetyltä ennustetta tälle vuodelle ja pienen lisäkyselyn jälkeen hän totesi, että luvun ennakoidaan olevan 191 M€ eli 6 M€ enemmän kuin on osattu budjetoida.

 

Ensi vuodelle Tampere on budjetoinut ostoja Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä 193 M€ eli ainoastaan 2 miljoonaan euroa enemmän kuin tänä vuonna ennustetaan toteutuvan!

 

 

 

Uskallan sanoa, että Tampereen ensi vuoden budjetti on taas kerran tuulentupien varaan rakennettu!

 

 

On melkoisen varmaa, että Tampereen pormestari ja muut päällepälsmärit ovat jo ennen Vappua kertomassa, että Tampereen kaupunki ei tule vuonna 2014 pääsemään tulostavoitteisiinsa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: siirtoviivemaksut, Tampereen maksamat siirtoviivemaksut, siirtoviivemaksut Tampere, Tampereen ostot Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Terveyttä ja toimintakykyä edistävät palvelut, vs. tilaajapäällikkö Arto Lemmetty,

Sotaveteraani Tampereen sosiaali- ja terveysalan byrokraattien heiteltävänä

Torstai 21.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Tipotien uusi sosiaali- ja terveysasema Pyynikinharjun kupeessa aloitti toimintansa heinä – elokuun vaihteessa.

 

 

venalainen

 


Sotaveteraani Matti Venäläinen käytti viime maanantaina Pirkanmaan Eläkeläispiiriyhdistysten Neuvottelukunnan järjestämässä yleisötilaisuudessa puheenvuoron ja kertoi kokemuksiaan Tipotien uuden sosiaali- ja terveysaseman alkutahdeista.

 

Matti oli ollut terveysaseman ensimmäinen asiakas.

 

Venäläinen kertoi menneensä vastaanottotiskille ja ilmoitti haluavansa ”sotaveteraanien B-todistuksen”.

 

Virkailija oli tiuskaissut, että missäs teidän vuoronumeronne on!

 

No, Matti kai haki vuoronumeron ja meni uudestaan kyselemään sotaveteraanien B-todistusta.

 

Nyt virkailija oli todennut, että ei sitä täältä saa, vaan se pitää tilata puhelimitse!

 

Matti Venäläinen kertoi salintäyteiselle yleisölle Kirjastotalo Metson tilaisuudessa, että hän pääsi puhelimella läpi neljänkymmenen soittokerran jälkeen henkilölle, joka pystyi antamaan avun sotaveteraanien B-todistuksen saamisessa!

 

************

 

Tapaus on hyvin kuvaava sille tehottomuudelle, jolla Tampereella hoidetaan sosiaali- ja terveysalan asioita.

 

Matti Venäläisen puheenvuoroa oli kuuntelemassa viisi kansanedustajaa, mutta havaintojeni mukaan ei yhtään tamperelaista virkahenkilöä sosiaali- ja terveyspuolelta.

 

Jotain tarttis tehdä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tipotie, Tipotien sosiaali- ja terveysasema, Pyynikinharju, Pirkanmaan Eläkeläispiiriyhdistysten Neuvottelukunta,

Keskustan Länsi-Tampereen paikallisyhdistys ry avasi pelin!

Keskiviikko 20.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Sain eilen mieluisan tekstiviestin, kun Keskustan Länsi-Tampereen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Raija Moilanen ilmoitti, että paikallisyhdistys on päättänyt ehdottaa kansantaitelija, kansanedustaja Mikko Alataloa kansanedustajaehdokkaaksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

 

Keskustan Länsi-Tampereen paikallisyhdistyksen ehdotus merkitsee, että Mikko Alatalo on ensimmäinen Keskustan Pirkanmaan piirin paikallisyhdistysten jäsenistä, jota on virallisesti ehdotettu kansanedustajaehdokkaaksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

 

Kansanedustaja Arto Pirttilahti ilmoitti Keskustan Pirkanmaan piirin syyskokouksessa lauantaina 16.11.2013, että hän on käytettävissä eduskuntavaaliehdokkaana vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Ei varmaan tarvitse odottaa montaakaan päivää, kun jokin Keskustan Pirkanmaan piirin paikallisyhdistyksistä ilmoittaa virallisesti ehdottavansa Pirttilahtea kansanedustajaehdokkaaksi.

 

 

**********

 

Keskustan kansanedustajaehdokkuuden tavoitteleminen vuoden 2015 eduskuntavaaleissa on tiukka päätös, sillä on selvää, että Kataisen-Urpilaisen hallituksen rakenteleman konkurssipesän selvittäminen ei tule olemaan helppo tehtävä.

 

Onneksi – näin vahvasti uskon - kansa antaa vahvan luottamuslauseen Keskustalle vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Vaalikampanjassa on keskustalaisten kuitenkin pidettävä mielessä, että ”konkurssin” korjaustoimenpiteet tulevat olemaan raskaita ja niiden toteuttamiseen tarvitaan vahva mandaatti seuraavissa eduskuntavaaleissa.

 

Käytin tarkoituksellisesti termiä ”seuraavissa eduskuntavaaleissa”, sillä ennenaikaiset eduskuntavaalit ovat hyvinkin mahdolliset.

 

*********

 

Toimin Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön vaalipäällikkönä vuoden 2012 kunnallisvaaleissa ja osaan antaa arvoa sille, että ehdokasasettelu on nopeaa ja aktiivista.  En pitänyt lainkaan siitä, että jotkut ehdokkaat pihtasivat ehdokkuuttaan viime tunneille saakka ja sitten ”korvat luimussa” kävivät viime minuuteilla allekirjoittamassa ehdokaspaperit piiritoimistolla.

 

 

*********

 

Keskustan Pirkanmaan piirin piirihallitus on linjannut, että paikallisyhdistysten pitää ilmoittaa ehdottamiensa kansanedustajaehdokkaiden nimet piirihallitukselle 14.2.2014 mennessä.

 

Odotan lähipäivinä ja lähiviikkoina runsaasti ilmoituksia henkilöistä, joita paikallisyhdistykset ehdottavat kansanedustajaehdokkaiksi.

 

*********

 

Oletan, toivon ja pidän todennäköisenä kansanedustajaehdokkaita ilmestyvän Keskustan listoille niin paljon, että saamme Pirkanmaalla järjestää jäsenäänestyksen niistä henkilöistä, jotka pääsevät kansanedustajaehdokkaiksi.

 

Toivon, että jäsenäänestyksiin päädytään myös muissa Keskustan piirijärjestöissä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, eduskuntavaalit 2015, Keskustan Länsi-Tampereen paikallisyhdistys ry, Raija Moilanen, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry, Keskustan Pirkanmaan piiri ry, eduskuntavaalit 2015,

Keskustan Mikko Alatalo, SDP:n Jukka Gustafsson sekä kokoomuksen Pauli Kiuru arvostavat, että ikäihmiset ovat yhteiskuntamme voimavara

Tiistai 19.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Eläkeläispiiriyhdistysten Neuvottelukunta – jonka eräänä jäsenenä on mm. Eläkeliiton Pirkanmaan piiri ry - järjesti kaikille avoimen yleisötilaisuuden Kirjastotalo Metson Pietilä-salissa maanantaina 18.11.2013.

 

 


elake1

 

Tilaisuuteen oli kutsuttu kaikki Pirkanmaan kansanedustajat, mutta heistä olivat tilaisuudessa koko ajan paikalla ainoastaan Mikko Alatalo (kesk.), Jukka Gustafsson (SDP) sekä Pauli Kiuru (kok.).

 

Kansanedustaja Pauli Kiuru lohkaisikin kestävyyslajien harrastamisen olleen hyväksi, sillä nyt näyttää, että mitalisija on saavutettu!

 

 


elake2

 

Oli ilo todeta, että vastuullisten puolueiden kansanedustajat Mikko Alatalo (kesk.), Jukka Gustafsson (SDP), Pauli Kiuru (kok.), Leena Rauhala (kd.) sekä Arto Satonen (kok.) suhtautuivat suurella vakavuudella senioreiden oikeutettuihin näkökohtiin ja näkivät, että ikäihmiset ovat todellinen voimavara suomalaisen yhteiskunnan kehittämisessä.

 

 *******


Tilaisuuteen olivat lupautuneet myös Kimmo Sasi (kok.) sekä Sofia Vikman (kok.)

 

Sasi oli ilmoittanut ”muista kiireistään”, mutta Vikman´n osalta hänen tuolinsa pysyi tyhjänä koko tilaisuuden ajan ja hänestä ei kuulunut mitään!


Nuorukaisia ja nuoria naisia eivät ikäihmisten asiat näytä edes kansanedustajatasolla kiinnostavan!

 

******

 

elake3

 

 

Perussuomalaisten kansanedustaja Pertti Virtanen piipahti tilaisuudessa ja hän käytti tapansa mukaisesti värikkäitä puheenvuoroja.

Kukapa Velton sanomisista saisi selvän - en ainakaan minä!

 

 

Kiitän Pirkanmaan Eläkeläispiiriyhdistysten Neuvottelukuntaa hyvän tilaisuuden järjestämisestä. Kiitän myös läsnä olleita kansanedustajia!

 

Erityisesti arvostan…

 

elake4

 

…Mikko Alataloa,…

 


elake5

  

…Jukka Gustafsson´a… 


 

elake6

  

…sekä Pauli Kiurua...


...siitä, että Teillä riitti mielenkiintoa saada ikäihmisiltä evästyksiä valtiopäivätyöskentelyynne koko tilaisuuden ajan!

 

 

-Esko Erkkilä- 

2 kommenttia . Avainsanat: Mikko Alatalo, Jukka Gustafsson, Pauli Kiuru, Leena Rauhala, Arto Satonen, Pertti Virtanen, Kimmo Sasi, Sofia Vikman, Pirkanmaan Eläkeläispiiriyhdistysten Neuvottelukunta, Eläkeliitto, Eläkeliiton Pirkanmaan piiri ry,

Hämeenkyröläistä Jouni Ovaskaa ehdotetaan Keskustan eurovaaliehdokkaaksi ja kansanedustaja Arto Pirttilahti on valmis jatkamaan kansanedustajana myös vuoden 2015 eduskuntavaaleissa

Sunnuntai 17.11.2013 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Pirkanmaan piirin eilen Nokialla järjestetty piirikokous oli hieno ja tulevaisuuteen uskova tilaisuus.

 

Olen Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja myös ensi vuonna. Sen lisäksi olen toiminut jo kahtena vuonna Keskustan Pirkanmaan piirin toiminnantarkastajana ja kun lisäksi olen Keskustan Koivistonkylän-Nekalan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja, olin virallisena kokousedustajana paikalla.

 

 

sarkola1

 

 

Tässä kansanedustaja Arto Pirttilahden ottama kuva vakuudeksi siitä, että olin paikalla.

 

sarkola2

 

 

Teimme yksimielisen päätöksen, että Keskustan Pirkanmaan piiri ehdottaa puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaskaa ehdolle Keskustan eurovaaliehdokkaaksi – vaalit järjestetään 25.5.2014.

 

 

 

sarkola3

 

 

Kokouksemme toinen iso ja miellyttävä uutinen oli se, kun kansanedustaja Arto Pirttilahti Mänttä-Vilppulasta ilmoitti olevansa käytettävissä ehdokkaana vuonna 2015 järjestettävissä eduskuntavaaleissa!

On luonnollista, että jos Kataisen-Urpilaisen hallitus joutuu sellaisiin vaikeuksiin, että ennenaikaiset eduskuntavaalit tulevat ajankohtaisiksi, niin Pirttilahti on valmis ehdokkaaksi myös jo silloin.

On hyvä, että suurta luottamusta nauttiva istuva kansanedustaja jo tässä vaiheessa ilmoitti olevansa valmis siihen suureen savottaan, joka viimeistään vuonna 2015 käynnistyy Kataisen-Urpilaisen hallituksen aiheuttaman suuren hämmingin korjaamiseksi.

 

 

************

 

Sain kokouksessa yksimielisen tuen Keskustan Tampereen paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja Toivo Auran ehdotukselle, jossa minua ehdotettiin jatkamaan piirin toiminnantarkastajana myös vuonna 2014.

 

Luottamustehtävä on mielenkiintoinen, sillä piirimme puheenjohtaja Pertti Hakanen ja piirihallitus ovat kutsuneet toiminnantarkastajan mukaan piirihallituksen kokouksiin.

 

 

********

 

Piirikokous valitsi keskuudestaan viisi-jäsenisen kannanottovaliokunnan ja tulin valituksi sen jäseneksi.

 

Laadimme luonnoksen piirikokouksen kannanotoksi ja piirikokous hyväksyi luonnoksemme ilman muutoksia:

 

Piirikokouksen kannanotto kuuluu näin:

 

 

********

Pirkanmaan Keskusta ei hyväksy pakkoliitoksia

Valtion tulee kunnioittaa kuntien oikeutta rakentaa kuntarajat ylittävää alueellisista yhteistyötä kuntien omista lähtökohdista.

Mahdollisten muutosten Pirkanmaan kuntajaossa pitää perustua aitoihin toiminnallisiin hyötyihin ja kansanvaltaiseen päätöksentekoon jokaisessa kunnassa.

Kaikissa kuntarakenteen muutoksissa tulee turvata todellisen kuntaidentiteetin säilyminen sekä varmistaa oikeus paikalliseen päätöksentekoon palvelutuotannossa ja maankäytössä.

Ihmisillä on säilytettävä vaikutusvalta asuinympäristönsä kehittämiseen ja vapaa oikeus valita elämäntapaansa sopiva asuinpaikka.

Pirkanmaan vetovoimaisuuden ja työllisyyden vahvistamiseen löytyy leveimmät hartiat mahdollistamalla kaikkien alueiden kehittäminen.

Tuloksia saadaan yhdistämällä joustava paikallinen hallinto kasvuhaluisten yrittäjien osaamiseen ja voimavaroihin. 

 

**********


Olen vakuuttunut, että piirikokousosanottajat olivat tyytyväisiä päivän antiin – tästä on hyvä lähteä toimimaan niin, että nykymenoon saadaan Tampereen seutukunnalla, Pirkanmaalla ja myös koko Suomessa muutos!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jouni Ovaska, Arto Pirttilahti, EU-vaalit, Keskustan Pirkanmaan piiri, Pertti Hakanen, Pirkanmaan Keskusta ei hyväksy pakkoliitoksia, Pirkanmaan Keskusta ei hyväksy kuntien pakkoliitoksia, kuntien pakkoliitokset, pakkoliitokset, Pirkanmaa,

Nyt on Tavase-ratkaisujen aika

Tiistai 22.10.2013 - -Esko Erkkilä-

Olen saanut tutustua niihin lausuntoihin, joita eri viranomaistahot ovat antaneet Tavase-hankkeesta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle.

 

Lausunnot ovat hankkeen kannalta tyrmääviä – jopa Pirkanmaan ELY-keskus toteaa, että hankkeelle ei tulisi myöntää lupaa.

 

On selvää, että yksi taho pitää lausunnoista ja se on Pöyry.

 

Jos hakemusprosessia jatketaan, se tietää Pöyrylle miljoonapottia, sillä niin paljon joudutaan tekemään uusia tutkimuksia ja selvityksiä.

 

Viulut uusista tutkimuksista ja selvityksistä maksavat Tampereen kaupungin veromaksajat, sillä hankkeessa aiemmin mukana olleet naapurit ovat yksi toisensa jälkeen luopuneet järjettömästä hankkeesta.

 

Tampereen kaupungin päättäjiltä vaaditaan nyt ryhdikkyyttä ja päätöstä, että Tavase-hankkeesta luovutaan välittömästi.

 

Tavaseen on nyt hutlattu rahaa lähes 8.000.000 euroa ja valtaosa tästä potista on Tampereen kaupungin veronmaksajien rahoja.

 

Tampereen apulaispormestarit Leena Kostiainen (kokoomus) ja Pekka Salmi (SDP) ovat joskus todenneet, että Tavaselle haetaan lupa ja sen jälkeen hanke laitetaan jäihin.

 

Pirkanmaan ELY-keskuksen, Metsähallituksen ja useiden Tampereen naapurikuntien lausunnot merkitsevät, että lupaprosessin jatkamiseksi tarvitaan useiden miljoonien eurojen lisärahoitus.

 

Onko Leena Kostiaisella ja Pekka Salmella varaa jatkaa lupaprosessia, joka jatkuessaan merkitsisi parin – kolmen miljoonan euron lisäsatsausta.

 

Kun hanke joka tapauksessa laitetaan lupaprosessin jälkeen jäihin, niin vaatii Kostiaiselta ja Salmelta todella kovaa särmää, jos he noiden viranomaislausuntojen jälkeenkin haluavat Tampereen kaupungin toimivan mesenaattina järjettömälle hankkeelle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tavase, Pirkanmaan ELY-keskus, Metsähallitus, Tavase-hankkeen lausunnot, lausunnot Tavasesta, lausunnot Tavase-hankkeesta,

Anneli Jäätteenmäki: "Pääasia on puolustaa Suomea ja suomalaisia"

Maanantai 14.10.2013

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus järjesti perjantaina 11.10.2013 Tampereella Kirjastotalo Metsossa Meppikahvit, joille osallistui mm. Keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki.

 

Anneli Jäätteenmäen lisäksi Meppikahveilla olivat Keskustan Hannu Takkula, SDP:n Liisa Jaakonsaari sekä Vihreiden Satu Hassi.

 

Tarkoitukseni on joskus myöhemmin kertoa laajemmin Metson Meppikahveista!

*********

Laitan heti tämän juttuni kärkeen kuvan, jossa Anneli ja minä hymyilemme keskustelumme aikana.

 

Meitä kumpaakin mainitaan usein tosikkomaisiksi, mutta osaammehan me joskus hymyilläkin!

 

Tämän kuvan on ottanut Pirkanmaan Keskustanaisten toiminnanjohtaja Pilvi Kärkelä – kiitokset Pilville!

 

 

*********

 

Tämän jutun otsikko on Anneli Jäätteenmäen vastaus siihen kysymykseen, jonka Matti Venäläinen mepeille teki.

 

Matti kysyi näin:

 

Ajatteko Te lainkaan Suomen kansallisia etuja siellä Brysselissä?

 

 

Anneli vastasi, että hänelle pääasia on puolustaa Suomea ja suomalaisia.

 

Anneli jatkoi vastaustaan jotenkin näin:

 

”Suhtautumisessa biopolttoaineisiin ja turpeen käyttöön suomalaiset mepit eroavat toisistaan.”

 

Anneli Jäätteenmäki totesi meppien Suomessa saamasta julkisuudesta, että mediatalot eivät lähetä tarpeeksi toimittajia Brysseliin, jotta suomalaismeppien erilaiset kannat tulisivat kansalaisten tietoisuuteen.

 

Tilaisuudessa todettiinkin, että mediatalojen kirjeenvaihtajien määrä Brysselissä on koko ajan vähenemässä.

 

Myös minä pidän kehitystä huolestuttavana, sillä suomalaisten tulisi tietää, että ketkä europarlamentaarikoistamme todella tekevät työtä Suomen ja suomalaisten puolesta!

 

 

 

********

 

venalainenjaanneli

 

 

 

Tässä toinen kuva, jossa Anneli Jäätteenmäki ja kysymyksen esittänyt Matti Venäläinen keskustelevat – kuka vielä väittää, että Anneli Jäätteenmäki olisi tosikko?

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anneli Jäätteenmäki, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki, Meppikahvit Metsossa, Meppikahvit, Pirkanmaan Keskustanaiset,

Kunnallinen monopoli on pahempi kuin yksityinen?

Tiistai 24.9.2013 - -Esko Erkkilä-

Aamulehti julkaisi 8.9.2013 Lukijalta-palstallaan mielipidekirjoitukseni, jossa kritisoin Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Nekalan jäteaseman aukioloaikoja, sillä jäteasema avaa porttinsa asiakkaille vasta klo 10.00.

 

Julkaisin Aamulehden julkaiseman mielipidekirjoitukseni näillä palstoilla 9.9.2013.

 

Kirjoitukseni ei soveltunut Pirkanmaan alueen kuluttajajätehuollosta vastaavalle kunnalliselle monopoliyhtiölle, sillä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n logistikkapäällikkö Timo Varsala oli saanut tehtäväkseen vastata kirjoitukseeni.

 

 

pirkanmaanjateh

 

 

Aamulehti julkaisi Varsalan kirjoituksen 17.9.2013 eli yhdeksän päivää omaa kirjoitustani myöhemmin.

 

Kirjoituksessaan Varsala luonnehtii, että Tarastenjärven sekä Koukkujärven jätteenkäsittelykeskukset ovat ”jätehuollon hypermarketteja” ja Nekala niiden rinnalla vain ”lähikorttelin kivijalkakauppa”.

 

Varsalan vertaus ontuu pahasti, sillä ainakin meidän lähikorttelin kivijalkakauppa avaa ovensa aamuisin klo 7.00 ja sulkee ne vasta klo 23.00!

 

Toimitin vastineen vastineeni Aamulehdelle 20.9.2013.

 

Saattaa olla, että Aamulehti katsoo depatin päättyneeksi ja ei kirjoitustani enää julkaise, mutta julkaisen sen tässä.

 

Vastineen vastineeni otsikko oli tämän jutun otsikko ja varsinainen juttu kuuluu näin:

 

************

 

Juhlapuheissa tavataan sanoa, että yksityinen ja kunnallinen monopoli ovat molemmat yhtä pahoja asukkaille.

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toiminta Nekalan jäteaseman aukioloajoissa osoittaa, että kunnallinen monopoli voi olla pahempi kuin yksityinen monopoli.

 

On varmaa, että yksityinen monopoliyritys muuttaisi aukioloaikansa alkamista lähemmäs aamuvarhaista, jos asiakkaat sitä toivoisivat.

 

Kunnallinen monopoliyritys sen sijaan taistelee tutkainta vastaan ja haluaa avata porttinsa asiakaspalvelulle vasta hieman ennen puolta päivää.

 

Käsittämätöntä!

 

 

Esko Erkkilä

Tampere

 

 

************

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunnallinen monopoli, yksityinen monopoli, kunnallinen vai yksityinen monopoli on pahempi, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskus, Koukkujärven jätteenkäsittelykeskus, Nekalan jäteasema, Nekalan jäteaseman aukioloajat,

Nekalan jäteaseman aukioloa syytä muuttaa

Maanantai 9.9.2013 - -Esko Erkkilä-

Nekalan jäteaseman aukioloa syytä muuttaa

 

Nykyisin portilla on aamuisin autojono odottamassa avautumista.

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Tarastenjärven ja Koukkujärven jätteenkäsittelykeskukset palvelevat asiakkaita arkipäivisin klo 06.30 alkaen. Sen lisäksi Koukkujärven jätteenkäsittelykeskus on avoinna lauantaisin klo 08.30 alkaen.

 

Tuntuu kummalliselta, että  Nekalan jäteaseman työntekijät saapuvat työpaikalleen maanantaisin ja tiistaisin vasta klo 10 - keskiviikosta perjantaihin sentään jo yhdeksältä.

 

Nekalan jäteaseman palvelut ovat tärkeitä esim. keittiö-, sauna- tai jotain muuta remonttia tekeville tamperelaisille.

 

Jäteasemalle haluttaisiin viedä jo aamuvarhaisella remonttitöissä syntynyttä, monesti hyvinkin hyödynnettävissä olevaa materiaalia. Se on kuitenkin mahdollista vasta, kun työpäivä on jo hyvässä vauhdissa!

 

Nekalan jäteaseman heikko palvelukyky näkyy aamuisin, kun pitkät autojonot peräkärryillään odottavat jäteaseman avautumista.

 

Hankala tilanne saattaa olla joillekin remonttijätettä tuoville kimmoke, että jätekuorma puretaankin metsäautoteiden varrelle maanomistajien vaivoiksi.

 

Esitän, että Nekalan jäteaseman aamu-aukioloaika yhtenäistetään Tarastenjärven ja Koukkujärven jätteenkäsittelykeskusten kanssa!

 

 

Esko Erkkilä

Tampere

*********


Laadin tämän kirjoituksen torstaina 5.9.2013 ja toimitin sen samana päivänä Aamulehdelle, jotta hyväksyttäisiinkö se julkaistavaksi ”Lukijalta” –palstalla.

 

 

lukijalta1

 

 

Kirjoitukseni täytti julkaisukriteerit, sillä se julkaistiin hieman kieliopillisesti fiksattuna jo sunnuntaina 8.9.2013 ilmestyneessä lehdessä.


Yllä esittämäni versio on Aamulehden toimituksen kieliopillisesti fiksaama kirjoitus.


Kirjoitus julkaistiin siis jo kolmantena päivänä sen lähettämisestä!

 

 

lukijalta2

 

Liitin mukaan myös tämän valokuvan, mutta sitä ei lehdessä julkaistu – toimittajat ilmeisesti vakuuttuivat kuvan kertomasta niin, että juttuni läpäisi julkaisukynnyksen.



Nyt odotan, että Aamulehdessä julkaistu kirjoitukseni tehoaisi ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy muuttaisi Nekalan jäteaseman aukioloajat asiakkaiden tarpeita huomioiviksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskus, Koukkujärven jätteenkäsittelykeskus, Nekalan jäteasema, jätehuoltopisteiden aukioloajat,

Metsänhoitoyhdistykset huolehtivat jatkossakin metsäomistajien edunvalvonnasta kannolta Brysseliin!

Lauantai 7.9.2013 - -Esko Erkkilä-

 

Keskustan Pirkanmaan piiri järjesti perinteellisen metsäpäivän jo 36. kerran ja tällä kerralla eilen Viljakkalassa Nisun metsästysmajalla ja sen lähimaastossa.

 

Kisapaikka sijaitsi alle kymmenen kilometrin etäisyydellä mökistäni ja kun olen Keskustan Pirkanmaan piirin toiminnantarkastaja, oli luonnollista, että olin kisassa mukana.

 

Ehkä palaan varsinaiseen metsätaitokilpailuun myöhemmin, mutta nyt muutama asia tilaisuuden yhteydessä järjestetyn tilaisuuden asia-annista.

 

 

 

nisuu1

 

 

Ennen kilpailua ajankohtaisista asioista alusti Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaan toiminnanjohtaja Tapio Viinikka ja…

 

 

nisuu2

 

 

…kisan jälkeen Keskustan Pirkanmaan piirin puheenjohtaja sekä MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakanen.

 

 

Molemmat alustajat käsittelivät alustuksissaan lähiaikoina eduskunnan käsittelyyn tulevaa uutta metsähoitoyhdistyslakia.

 

Molemmat alustajat totesivat, että uusi laki tuo metsäomistajille uusia vapauksia ja myös uusia vastuita.


Vapauksia mm. siinä mielessä, että uusi laki sallii eräänä metsänhoitomuotona jatkuvan kasvatuksen periaatteen.

 

Keskustan Pirkanmaan piirin puheenjohtajana Pertti Hakanen vakuutti, että Keskusta ei hyväksy uusia lisäsääntelyohjeita, jotka vaikeuttaisivat metsänomistajan asemaa.


Pakollinen metsänhoitomaksu poistuu ja jatkossa metsänhoitoyhdistyksille suoritettava jäsenmaksu muuttuu vapaaehtoiseksi.


Viimeinen pakollinen metsänhoitomaksu maksetaan vuodelta 2013 - maksu peritään vuonna 2014.


Viinikka toivoi, että metsänomistajat jatkaisivat uudessakin tilanteessa yhtenäisenä, vaikka metsäfirmat pyrkivätkin hajoittamaan joukkoa.

 

Metsänhoitoyhdistyslain eräs keskeinen tavoite on, että metsänhoitoyhdistysten liiketoiminta ja edunvalvonta pitää eriyttää.

 

Asiaa on MTK:ssa puitu perusteellisesti ja päädytty siihen, että metsänhoitoyhdistykset voivat liittyä suoraan MTK:n organisaatioon. Näin taataan, että metsänhoitoyhdistysten jäsenkunnalle taataan suora yhteys MTK:n edunvalvontaorganisaatioon.

 

Maataloustuotantoa harjoittavien edunvalvonta kulkee edelleen paikallisten MTK-yhdistysten ja maakunnallisten MTK- liittojen kautta MTK:n ”valtakunnallisen lipun alle”.

 

Metsänomistajien edunvalvonnan osalta Mhy-liitot sulautuvat MTK:n metsälinjaan, joten sillä puolella organisaatio tulee virtaviivaistumaan.

 

Metsänhoitoyhdistyslain muutoksista ja merkityksestä on toki kerrottu esim. Maaseudun Tulevaisuus-lehdessä, mutta tunnustan, että vasta nyt sain kokonaiskuvan lakiuudistuksesta – kiitokset siitä Keskustan Pirkanmaan piirin Metsäpäivän esiintyjille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Metsänhoitoyhdistykset, Nisun metsästysmaja, Viljakkala, Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaa,

Miksi Pirkanmaan Jätehuolto Oy ei kouluta sopimusautoilijoitaan raportoimaan jäteastioiden ylipursuamisesta?

Keskiviikko 26.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Jätehuolto Oy on 17 kunnan omistama yhtiö, jonka tehtävänä on tuottaa kunnille lakisääteisesti kuuluvat jätehuollon palvelutehtävät.

 

Maksan jätemaksua Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle omakotitaloni ja vapaa-ajanasuntoni lisäksi tyhjillään olevasta synnyinkodistani eli kontollani on kaikkiaan kolmen eri kohteen jätehuoltomaksujen suorittaminen – katson, että minulla on kokemusta ja selkänojaa yhtiön toiminnan arvosteluun, jos siihen on syytä.

 

Kaupungissa asuvan vinkkelistä yhtiö on selvinnyt tehtävistään kohtuudella, mutta samaa ei voi sanoa maakunnan haja-asutusalueilla asuvan kannalta.

 

Talvisaikaan hommat hoituvat maakunnassakin, mutta erityisesti kesäaikana palvelutaso ei siellä ole riittävä.

 

On selvää, että yhtiöltä puuttuu muutosvalmiutta siihen, että vapaa-ajanasukkaat lisäävät haja-asutusalueella palveluntarvetta kesäisin.

 

 

Pari valokuvaa ja selitystekstit havainnollistavat kesäkuun alkupäivien tilannetta:

 


jate1

 


”Pikitieltä” mökilleni johtavan tien varressa matkan puolivälissä sijaitsee aluejätepiste, jonka yleisilme ei 10.6.2013 kehuja ansainnut.

Aluejätepisteellä sijaitsevat astiat tyhjennetään kerran viikossa, mutta tyhjennysväli on kesäaikaan monien vapaa-ajanasuntojen vuoksi liian pitkä tai sitten jäteastioita on liian vähän.

Reklamoin aluejätepisteen tilanteesta kuvan ottamisen yhteydessä ja sain tietää, että jäteastioiden tyhjennys oli suoritettu sovitusti edellisenä maanantaina – seuraava tyhjennys luvattiin ohjelman mukaisesti lähitunteina.

Lähetin tämän valokuvan Pirkanmaan Jätehuolto Oy:lle heti netin ääreen päästyäni ja sain vastauksena mm. sen, että aluejätepisteelle tuodaan neljäs jäteastia; näin myös tapahtui.


Mökkiteiden varrella sijaitsevien jäteastioiden ylipursuaminen on hankala tilanne esim. silloin, kun vapaa-ajanasunnolle on tulossa vieraita. Kukapa haluaisi näyttää vierailleen ylipursuavia jäteastioita.


Puhun tässäkin asiassa kokemuksesta, sillä jouduin kerran ennen sukukokousta tyhjentämään ylipursuavat jäteastiat tilapäisesti omaan kuomulliseen peräkärryyni, sillä en halunnut, että ylitäydet jäteastiat olisivat tervehtineet sukukokoukseen saapuvia vieraitamme!

 



jate2

 


Halusin tutkia jäteastioiden tyhjentämiskulttuuria hieman laajemminkin ja poikkesin seuraavana päivänä Ylöjärven Takamaalla sijaitsevalle hieman suuremmalle jätepisteelle.

 

Näkymä Takamaallakin oli lohduton!

 

************



Takavuosina jätteenkuljetukset kilpailun tuloksena saaneet yrittäjät paransivat tulostaan sillä, että eivät poikenneet jokaisena maanantaina esim. mökkitieni varrella olevalle jätepisteelle, vaan huristelivat poikkeamatta ohitse.

 

Nyt tämä menettely ei enää käy tai menettelystä joutuu ainakin kiinni – kiitos GPS-seurannan. Ainakin se, että kuljetusyrittäjä käy aluejätepisteellä on tarkistettavissa, mutta sitä ei GPS-tiedoista luonnollisestikaan pysty jälkikäteen tarkistamaan, että onko jäteastiat tyhjennetty autoon!

 

Ehdotan, esitän ja suorastaan vaadin, että Pirkanmaan Jätehuolto Oy kouluttaa sopimuskuljetusliikkeidensä kuljettajat raportoimaan jätepisteiden jätemääristä, jotta tyhjennysten käyntikertoja ja/tai jätepisteiden jäteastiakapasiteettia voidaan tarvittaessa lisätä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Pentti Rantala, Harri Kallio,

Mikko Alatalo: "Koko Pirkanmaata on kehitettävä!"

Keskiviikko 12.6.2013 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan maakuntavaltuusto kokousti 10.6.2013 ja kokouksen tärkein asia oli linjata maakunnan päättäjien mielipide Pirkanmaan maakuntakaavan 2040 maankäyttövaihtoehdoista.

 

Keskustan ryhmäpuheenvuoron käytti kansanedustaja Mikko Alatalo ja hyvän puheenvuoron käyttikin.

 

Kansanedustaja Alatalo osoitti olevansa koko Pirkanmaan puolestapuhuja ja siitä annan suuren tunnustuksen senaattorillemme.

 

Maakuntavaltuusto on forum, jossa pitäisi unohtaa nurkkakuntaisuus ja katsoa asioita maakunnan parhaan kannalta – tässä Mikko Alatalon puheenvuoro täytti kaikki hyvälle puheenvuorolle asetettavat kriteerit.

 

Kansanedustaja Mikko Alatalon puhe on luettavissa Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry:n nettisivuilta – www.tampereenkeskusta.fi – ja siihen on myös linkki kunnallisjärjestömme facebook-sivuilta, jonne löytää facebook-haulla ”Tampereen Keskusta”. Kiitokset kunnallisjärjestömme tiedotusasioita hoitaville Titta Mattilalle sekä Kalle Kiilille!

 

Kansanedustaja Mikko Alatalon käyttämä Keskustan ryhmäpuheenvuoro Pirkanmaan Maakuntavaltuustossa 10.6.2013 löytyy myös Pirkanmaan maakuntaliiton nettisivuilta www.pirkanmaa.fi kohdasta ”Pirkanmaan maankäyttövaihtoehdoista pidetyt ryhmäpuheenvuorot 10.6.2013”.

 

Tutustu Alatalon puheenvuoroon ja toteat varmaan, että kyseessä on koko Pirkanmaan parasta ajavan maakuntavaltuutetun ja kansanedustajan puheenvuoro!

 

Tässä kopioituna Alatalon puheenvuoron ydinkohdat:

 

  •  Ydinkaupungin johtava asema ei ole missään vaiheessa uhattuna.

  • Tampereen seudun hyvinvointi tukee koko maakuntaa, kun työnjako seutujen kesken selviää.

  •  Seutukeskusten rooli on tärkeä liikenteessä, opetuksessa ja yritystoiminnassa.

  •  Seutukeskuksille tulee antaa riittävät mahdollisuudet kehittää nykyisiä ja entisiä kuntakeskuksia nykyaikaa vastaaviksi ja edistyviksi taajamiksi.

  •  Esitetyistä maakuntakaavan vaihtoehdoista mikään ei sellaisenaan ole optimaalinen, mutta Tähdet 2-monikeskusmalli on tasapainoinen ja koko maakuntaa kehittävä maankäytön perusta, jossa myös aurinko paistaa ja planeetat kulkevat

 

  •  Maaseudun kylät ovat maakunnan voimavara. Yritystoiminta ja asuminen kylissä pitää kylien maiseman kunnossa ja vetää kaupunkien ihmisiä vapaa-ajan viettoon. Näillä alueilla voidaan tuottaa lähiruokaa ja bioenergiaa. Metsävaltaisella Pirkanmaalla on myös kauppatasetta auttava valtakunnallinen tehtävä teollisuuden ohella. Ympäristöä huomioiden realistisella luontosuhteella!

 

Pari kuvaa, jotka muistuttavat, että koko Pirkanmaata on kehitettävä!

 

 

maakuntavaltuusto1

 

Kotieläintalous on Pirkanmaalla pidettävä elinvoimaisena. On hieno asia, että Valio Oy panostaa Tampereen jalostuslaitoksensa kehittämiseen 30 miljoonaa euroa!

Valion investointipäätös merkitsee, että vakaviin talousongelmiin ajautuneella Tampereella elintarviketeollisuuden työpaikat säilyvät ainakin maidonjalostusteollisuudessa.

 

 

maakuntavaltuusto2

 

Voimaperäinen maatalous on jatkossakin Pirkanmaan selkäranka.

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikko Alatalo, kansanedustaja Mikko Alatalo, Pirkanmaan Liitto, Pirkanmaan maakuntakaava 2040, Pirkanmaan maakuntavaltuusto, Keskustan ryhmäpuheenvuoro, Keskusta Pirkanmaa, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö,

Valion investointipäätös luo uskoa kotimaisen elintarviketeollisuuden tulevaisuudelle

Keskiviikko 22.5.2013 - -Esko Erkkilä-

Valio Oy julkisti eilen investoivansa Tampereen meijerin tuotannon kehittämiseen reilut 30 miljoonaa euroa kahden seuraavan vuoden aikana.

 

Me tamperelaiset otimme tiedon suurella mielihyvällä vastaan, mutta Valion päätöksellä on laajempaakin vaikutusta. Se rohkaisee kaikkia suomalaisia, että jollakin lohkolla voi mennä hyvin!

 

Yritän seuraavassa hieman pohtia, että mitä kaikkea Valion investointipäätös merkitsee.

 

Taustatiedoksi on todettava, että olen tiedotusvälineistä ja Valion nettisivuilta saamani tiedon varassa.

 

Valion päätös rohkaisee maamme maidontuotantoketjun kaikkia osapuolia, sillä se osoittaa, että vientimarkkinoiden oletetaan vetävän suomalaisia maitotaloustuotteita jatkossa entistä paremmin.

 

Olen erityisen iloinen siitä, että suomalaisen elintarviketeollisuuden työntekijät saavat investointipäätöksen myötä tunnustuksen hyvästä ja laadukkaasta toiminnastaan.

 

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry on taho, jonka jäseniä olen aina arvostanut. He ovat olleet ja joutuvat olemaan varmaan jatkossakin vaikeassa paikassa, kun kaupan keskusliikkeet ovat koko ajan lisäämässä tuontielintarvikkeiden osuutta tarjonnassaan.

 

Toivon, että Valion investointipäätös herättäisi päivittäistavarakaupan valtiaat S-ryhmän ja Keskon huomaamaan, että suomalaiset elintarvikkeet ovat korkealaatuisia ja sellaisia, joita uskaltaa tarjota kuluttajille. Onkohan toiveeni toiveajattelua päivittäistavarakaupan ruhtinaiden suuntaan?

 

Valion investointipäätös merkitsee välitöntä uskonvahvistusta pirkanmaalaiselle, satakuntalaiselle ja varsinais-suomalaiselle maidontuotantotilalle. Valion Tampereen meijerille maidonhankinnan hoitaa Tampereella toimiva Länsi-Maito, jonka hankinta-alue yltää Pirkanmaan lisäksi myös Satakuntaan sekä Varsinais-Suomeen.

 

Valion eilen julkistama investointipäätös tuo välillisesti hyötyä koko Suomen maidontuotantoketjulle, sillä Valion lisääntyvä vientitoiminta on toivon mukaan jatkossakin niin kannattavaa, että se tukee kotimaan markkinoita.

 

Näin myönteisenä hetkenä täytyy kuitenkin käsitellä maitoketjun ongelmakohtiakin.

 

Suuri ongelmakohta on kuntien hankintaosaamisen vajavaisuus, joka näkyy tuontituotteiden osuuden kasvamisena myös maitotaloustuotteissa kuntien julkisissa paikoissa ja laitoksissa.

 

Kuntien ja kaupunkien hankintaosaaminen rajoittuu yleensä siihen, että ostetaan halvinta elintarviketta mitä markkinoilta on saatavissa. Kuntien hankintaorganisaatiot eivät osaa kilpailuttaa tavarantoimittajia muuten kuin halvalla hinnalla.

 

En lähde tässä ja nyt opastamaan kuntien hankintaorganisaatioita esim. maidon ja maitotaloustuotteiden hankinnassa, mutta tiedän, että keinoja laadukkaiden elintarvikkeiden hankintaan on.

 

Heikko hankintaorganisaatio joutuu tyytymään siihen, että se laatii tarjouspyynnöt ainoastaan halvan hinnan kriteereillä!


*********

 

Tänään kaikilla suomalaisilla, pirkanmaalaisilla ja tamperelaisilla on syytä hyvään mieleen, sillä Valion eilen julkistama investointisuunnitelma on suuri asia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valio Oy, Valio, Valion Tampereen meijeri, Länsi-Maito, Pirkanmaa, Satakunta, Varsinais-Suomi, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry, S-ryhmä, Kesko,

Tampereen Tarastenjärvelle rakennettavan hyötyvoimalaitoksen tekniset ratkaisuvaihtoehdot on tutkittava huolella

Torstai 25.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Kannatan Tampereen Sähkölaitos Oy:n tytäryhtiön Tampereen Energiantuotanto Oy:n ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n yhdessä Tampereen Tarastenjärvelle suunnitteleman hyötyvoimalaitoksen rakentamista.

 

Alun perin laitoksen toiminnan piti perustua arinapolttoon, mutta nyt on kisaan tullut vahvasti myös kaasutustekniikkaan perustuva tekninen ratkaisu.

 

En ole jätteenpolton ammattilainen, mutta käsitän, että arinapoltto on jo vuosikymmenet sitten kehiteltyä tekniikkaa, kun puolestaan kaasutustekniikka on menetelmänä uusia ja kehittyneempi versio.

 

Kaasutustekniikasta ei vielä ole laajempaa kokemusta, joten alan konkarit luottavat enemmän arinapolttoon.

 

Tampereen Sähkölaitos Oy:n sekä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimesta ollaan nyt nopealla aikataululla selvittämässä arinapolton ja kaasutustekniikan kokonaisedullisuutta.

 

Peräänkuulutan molempien omistajayhtiöiden luottamushenkilöiden roolia puolueettoman selvityksen vaatijoina.

 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja on vaihtumassa ja näen perusteltuna, että yhtiön uudella toimitusjohtajalla olisi keskeinen rooli polttotekniikan valinnassa.

 

Korostan polttotekniikkojen vajavaista tuntemustani, mutta muistutan, että kaasutusvaihtoehto antaisi kotimaisille ja osin jopa tamperelaisille alan valmistajille pääsyn toteuttamaan innovaatioitaan käytännössä.

 

Kaasutustekniikkaan perustuvan laitoksen laitetoimittajina voisivat toimia ainakin Metso Power Oy ja BMH Technology Oy.

 

Kuten alussa jo totesin, suhtauduin lämpimästi Tammervoima Oy:n perustamiseen.

 

On mielestäni perusteltua, että Tammervoima Oy:n käyttöönottama polttotekniikka ”olisi viimeistä huutoa” ja että se mahdollisimman laajalti perustuisi suomalaisten innovaatioiden varaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

5 kommenttia . Avainsanat: Tarastenjärven hyötyvoimalaitos, Tampereen Sähkölaitos Oy, Tampereen Energiantuotanto Oy, kaasutustekniikka, Metso Power Oy, BMH Technology Oy, Pirkanmaan Jätehuolto Oy,

Keskustan Pirkanmaan piirin vuosikokouksessa Ylöjärvellä oli hieno tunnelma!

Sunnuntai 21.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Keskustan Pirkanmaan piirin vuosikokous järjestettiin Koulutuskeskus Valossa Ylöjärvellä 19.4.2013.

 

Koulutuskeskuksen 200 hengen auditorio oli viimeistä paikkaa myöten lähes täynnä, joten kokous kiinnosti pirkanmaalaista keskustaväkeä.

 

valo1

 

Kokousedustajien ilmoittautumisia ottivat vastaan Pirkanmaan Keskustanaisten toiminnanjohtaja Pilvi Kärkelä (vasemmalla) ja Elina Sieppi yhdessä Eliisa-tyttärensä kanssa.

 

 

valo2

 

Puheenjohtaja Juha Sipilä saapui kokouspaikalle jo varhain ja pääsi kättelemään Pirkanmaan keskustalaisia ”yhtenään”. Tässä on kättelyvuorossa Reijo Hoppula Luopioisista.

 

 

valo3

 

Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajat Mikko Alatalo ja Arto Pirttilahti virittivät puheenjohtaja Juha Sipilän kanssa piirikokousyleisön hienoon tunnelmaan!

 

 

valo4

 

Myös hämeenkyröläinen Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska ja Keskustan Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Ritva Männistö olivat melkein juhlatuulella ennen kokouksen alkamista.

 

 

valo5

 

Koulutuskeskus Valon auditorio täyttyi lähes viimeistä paikkaa myöten piirikokouksen osanottajista.

 

 

valo6

 

Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja Riitta Koskinen toivotti salintäyteisen yleisön tervetulleeksi kokoukseen.

 


valo7

 

Koulutuskeskus Valo on Ylöjärven eräs ylpeydenaihe ja ihan syystä. Valon koulutuspäällikkö Satu Kaakkomäki suoritti koulutuskeskuksen esittelyn kokousväelle.

 

 

valo8

 

 

Keskustan Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Pertti Hakanen heitti avaussanoissaan lisää löylyä kokouksen positiiviseen tunnelmaan.

 

 

valo9

 

Piirikokouksen puheenjohtajaksi valittiin Pekka Hietaniemi Viljakkalasta ja toiminnanjohtaja Ritva Männistö kirjasi kokouksen sihteerinä kokouksen tekemät päätökset.

 

 

valo10

  

Piirin puheenjohtaja Pertti Hakanen selvitteli kevättalven aikana yhdessä toiminnanjohtajan kanssa tekemänsä kuntakierroksen tunnelmia.

Kokousten kritiikki oli ajettu hienolla tietokoneohjelmalla kysymyskohtaisesti ”pilviksi” ja Keskustan tehtävä oli kiteytynyt kuntakierroksilta saadun palautteen mukaan näin:

 

”Koko Suomen puolue”!

 

Taidatkos sen paremmin sanoa ja tiivistää!

 

 

valo11

 

Kokouksen odotetuimman puheenvuoron käytti Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

 

 

valo12

 

On selvää, että puheenjohtaja Sipilä havainnollisti sanomaansa ja Keskustan viestiä kakkaralla!

 

Kakkarassa on kuvattuna yhteiskunnalle ja ihmiselolle tärkeitä aihealueita:

 

  • Julkinen talous
  • Vastuunotto
  • Talouskasvu
  • Huolenpito

 

Sipilä havainnollisti kakkaran avulla, että miten eri osa-alueet muuttuvat, kun jotain näistä muutetaan tai ne muuttuvat.

 

 

valo13

 

Ylöjärven keskustalaiset ”tahtonaiset” Riitta Koskinen ja Minna Sarvijärvi luovuttivat puheenjohtaja Juha Sipilälle kunnon muistot ja maistiaiset Ylöjärveltä.

Riitta Koskinen on juuri luovuttanut Sipilälle Ylöjärvestä kertovan kirjan ja Minna Sarvijärvi puolestaan lausuu saatesanoja eväspussille, joka sisälsi mm. ylöjärviläisiä nisujauhoja!

 

 

valo14

 

 

Pirkanmaan omat kansaedustajat eli Mikko Alatalo

 

 

 

valo15

 

…ja Arto Pirttilahti kertoivat kokousyleisölle ajankohtaisia kuulumisia parlamentista.

 

 

 

Olen saanut osallistua muutamaan Keskustan Pirkanmaan piirin syys- ja vuosikokoukseen, mutta tunnelmaltaan ja tulevaisuuden uskoltaan paras oli toissapäivänä Ylöjärvellä Koulutuskeskus Valossa järjestetty kokous.

 

Tästä on keskustaväen luottavainen tunnelma jatkaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskusta, Keskustan Pirkanmaan piiri, Koulutuskeskus Valo, Ylöjärvi, Juha Sipilä, kakkara, Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, Pilvi Kärkelä, Ritva Männistö, Riitta Koskinen, Minna Sarvijärvi, Elina Sieppi, Pertti Hakanen, Jouni Ovaska, Pekka Hietaniemi,

Terveisiä Sloveniasta ja Kroatiasta!

Tiistai 16.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Sain olla vaimoni ja hieman yli 30 muun henkilön kanssa mukana MTK-Pirkanmaan, MTK-Satakunnan ja MTK-Varsinais-Suomen järjestämällä perinteisellä maatalousmatkalla, joka tänä keväänä suuntautui Sloveniaan ja Kroatiaan.

 

Vietimme matkastamme pääosan Sloveniassa, sillä retkemme Kroatiaan kesti vain yhden päivän.

 

On todettava, että matkajärjestelyt eivät vastanneet sitä, mihin olemme näillä matkoilla tottuneet, mutta toki matkalla näki paljon uutta. Matkan tekniseksi toteuttajaksi oli valittu Trio Travels.

 

Lensimme sinivalkoisin siivin Ljubljanaan, mutta siirryimme heti laskeuduttuamme…

 

 

porto1

 

 

…Slovenian lyhyellä rannikolla Adrianmeren rannalla sijaitsevaan Portoroz´n rantalomakaupunkiin, joka olikin tukikohtamme koko matkan ajan.

Portoroz merkitsee suomennettuna Ruusujen satamaa.

Italian raja kulkee lähellä Portoroz´a ja sen vuoksi siellä lähes kaikki viralliset opasteet ovat slovenian lisäksi myös italiaksi.

 


 

porto2

 

Portoroz´ssa on yksi rantakatu, jonka varrelle kaikki toiminta on keskittynyt.

 

 


porto3

 

Kaupunkia ympäröi kauniit ja jyrkät rinteet, joilla sijaitsevat talot ovat huolehtineet hyvin ympäristöstään.



Matkamme aikana Portoroz´ssa oli melko viileää, mutta parina päivänä lämpö kohosi yli 15 asteen.


Lämpö herätti liikenteeseen myös sisiliskot. Tässä parikin kuvaa erään ruokapaikkamme ravintolan kivijalassa vilistäneistä veijareista:



porto6

 


 

porto7



***********

 

 

Slovenia itsenäistyi Jugoslaviasta 25.6.1991. Se liittyi Natoon 29.3.2004, Euroopan Unioniin 1.5.2004 ja euroon se liittyi 1.1.2007 – hengästyttävä vauhti!

 

Slovenia on kehittynyt maa – sen näkee mm. yleisestä siisteydestä ja kansalaisten palveluhalukkuudesta, joten se on paikkansa ansainnut eurooppalaisessa perheessä.

 

Taloudelliset ongelmat vaanivat kuitenkin nurkan takana, mutta niitä ei ainakaan tavallinen matkaaja havainnut.

 

Suuri yllätys ei olisi, vaikka Slovenia lähiaikoina liittyisi Kreikan ja Kyproksen tavoin muiden euromaiden tukeen taloudellisissa ongelmissaan.

 


porto4

 

Liikenneinfra on kunnossa – harmi slovakialaisten kannalta, että maa on useiden naapurimaiden silmissä läpikulkumaa.


Hyvin lähellä majapaikkakuntaamme sijaitsi Italian puolella Trieste ja sen satamaan oli Ljubljanan suunnasta jatkuva vilkas rekkaliikenne, joka ei ilmeisesti lainkaan hyödyttänyt moottoritiemaksuja lukuun ottamatta Sloveniaa.

 

**********

 


porto5

 

Ljubljanan lentokenttä sijaitsee kauniiden vuorien vierellä ja bussimatkustajat meidänkin bussissa tallensivat ahkerasti näitä näkymiä matkamme päätteeksi.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: MTK-Pirkanmaa, MTK-Satakunta, MTK-Varsinais-Suomi, Trio Travels, Slovenia, Portoroz, Lubljana, Trieste, sinivalkoiset siivet, Kroatia, EU, Euroopan Unioni, Nato, Euro,

Ystävän, tuttavan, sukulaisen, naapurin tai liikekumppanin merkkipäivä on aina juhlatilaisuus myös itselle

Sunnuntai 7.4.2013 - -Esko Erkkilä-

Olen saanut lukemattomat kerrat osallistua tuttavien, sukulaisten, naapurien, liiketuttavien tai muiden ”kylänmiesten” ja ”kylännaisten” merkkipäiväjuhliin.

 

Ne ovat aina olleet hienoja hetkiä arjen keskellä.

 

Sain huhtikuun viidentenä osallistua kansanedustaja Arto Pirttilahden 50-vuotisjuhlille.

 

Artolla tuli 50-vuotta täyteen jo edellispäivänä, mutta eduskunnan kyselytunti piti päivänsankarin juhlapäivänään tiiviisti Helsingissä.

 

arto501

 

Olin Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja Antti Juvan (vasemmalla) kanssa onnittelujonossa Pirkanmaan Keskustanaisten toiminnanjohtaja Pilvi Kärkelän (toinen vasemmalta) ja Keskustan Pirkanmaan piirin toiminnanjohtajan Ritva Männistön ja puheenjohtaja Pertti Hakasen jälkeen.

Synttärijuhlapaikkana oli Mänttä-Vilppulan kaupungintalon Valtuustosali.

 

 

arto502

 

Syntymäpäiväsankari oli tapansa mukaan nauravainen ja hyvällä tuulella – päivänsankarin hyvätuulisuus tarttui myös juhlaväkeen.

 

 

arto503

 

Kansanedustaja ja agrologi-veli Arto Pirttilahti otti onnittelut vastaan yhdessä vaimonsa Eijan kanssa.

Tässä ovat onnitteluvuorossa Keskustan Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Pertti Hakanen ja toiminnanjohtaja Ritva Männistö.

 

 

arto504

 

Pirkanmaan Keskustanaisten toiminnanjohtaja Pilvi Kärkelä luovutti Pirttilahdelle viirin ja ei langennut siihen kompaan, josta pelottelin. Pilvi ei siis luovuttanut Pirttilahdelle viikunavaaria, vaan vaakunaviirin!

 

 

arto505

 

Eija Pirttilahdella on oma käsityöalan yritys - Sammallammas - ja se näkyi, sillä Pirttilahden pariskunnan takana onnitteluja vastaanottaessa seisoi hauskat Eijan valmistamat kolme kettua!

 

 

arto506

 

Myös tarjoilupöydän koristeena oli emännän valmistamia viehättäviä huovutustekniikalla valmistettuja kukkia!

 

**********

 

En malta olla kertomatta pienoista uutista, jonka Arto Pirttilahti kertoi, kun annoin hänelle tunnustusta jämäkästä esiintymisestä puheenjohtaja Juha Sipilän rinnalla eduskunnan televisioiduissa täysistunnoissa.

 

Arto kertoi, että Juha Sipilä on lähipäivinä siirtymässä eduskunnan istumajärjestyksessä lähemmäs puhemiestä nykyiseltä paikaltaan!

 

*********

 

Totesin pienessä onnittelupuheessani, että tamperelaiset arvostavat kansanedustaja Arto Pirttilahden toimintaa Pirkanmaan ja Tampereen hyväksi.

 

Pirttilahti vastasi, että Pirkanmaan keskuskaupungin menestyminen on tärkeää koko Pirkanmaalle ja sen vuoksi hän pyrkiikin kaikissa yhteyksissä toimimaan Tampereen parhaaksi!

 

Kiitokset näistä sanoista Arto!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Arto Pirttilahti, Mänttä-Vilppula, Pohjaslahti, sammallammas, www.sammallammas.fi, Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö ry, Keskustan Pirkanmaan piiri, Pilvi Kärkelä, Pertti Hakanen, Ritva Männistö, Antti Juva,

Mielipide Tampereen rakennusjärjestysluonnoksesta

Tiistai 12.3.2013 - -Esko Erkkilä-

Eilen päättyi määräaika asukasmielipiteiden jättämiselle Tampereen rakennusjärjestysluonnoksesta.

Tässä eilen klo 15.28 sähköpostitse lähettämäni mielipiteeni:

**************

 

 

 

TAMPEREEN RAKENNUSJÄRJESTYSLUONNOS


 1.      Kiitän rakennusjärjestysluonnoksen liitettä 1 ja totean sen merkitsevän, että Ikean eteläpuolisen Lahdesjärven alueen räjäytystöihin ei ole mahdollisuuksia ko. alueen mahdollisten arseeni-esiintymien vuoksi.

Esitän, että liitteen tietoja täydennetään kairausreikäkohtaisilla arseenipitoisuudet kertovilla analysointituloksilla – kairausreikäkohtaiset tulokset pitää yksilöidä kartalle. Vain näin menetellen asukkaat pystyvät muodostamaan kuvan niistä riskeistä, jotka alueen arseenipitoisuus aiheuttaa.


 2.      Kiitän kohdassa 1 käsittelemääni liitettä 1 myös siitä, että Sulkavuori on lähiseutuineen siinä viranomaisten toimesta nimetty mahdolliseksi arseeni-riskialueeksi. Sulkavuoren sisällyttäminen arseeni-riskialueeksi merkitsee, että sinne kaavailtua jäteveden keskuspuhdistamoa ei voida toteuttaa.

 

Esitän, että myös Sulkavuoren osalta rakennusjärjestysluonnoksen liitettä 1 täydennetään kartalle yksilöidyillä kairausreikäkohtaisilla arseenin analysointituloksilla.

 

 

Lahdesjärven ja Sulkavuoren mahdollisten arseeniesiintymien viranomaisjulkistamisella on suuri arvo asukkaiden kannalta – kiitokset rakennusjärjestysluonnoksen laatineille virkahenkilöille.

 

Lahdesjärvi ja Sulkavuori sijaitsevat maamme keskeisimmällä arseeniriskialueella ja sen vuoksi kairausreikäkohtaisten analysointitulosten julkistaminen on viranomaisten keskeinen tehtävä. Kairausreikäkohtaiset analysointitulokset on paikannettava kansalaisten käyttöön karttatietoina.

 

On keskeistä, että lupaviranomaiset rakennuslupapäätöksiä tehdessään hyödyntävät esittämääni arseeniriskikartoitusta.

 

Arseenipitoisen kallioperän räjäyttäminen merkitsee asukkaille riskiä sairastua arseenin aiheuttamiin sairauksiin.

 

Arseeni aiheuttaa mm. diabetestä, syöpää, ihotauteja, kroonista yskää, myrkytysoireita maksassa, verenkiertoelimissä sekä ääreis- ja keskushermostossa.

 

On todettu, että kallioperästä liikkeelle lähtenyt arseeni aiheuttaa 300.000 hengen populaatiossa 1.020 uutta syöpätapausta.


 3.      Kokonaisuutena totean, että suunnitellussa Tampereen rakennusjärjestysluonnoksessa on eräs merkittävä etu – toteutuessaan se merkitsisi, että suur-Tampereen muodostuminen ns. kuntauudistuksessa olisi mahdotonta. Perustelen tätä sillä, että kukaan Tampereen seutukuntapäättäjä ei voi viedä omaa kuntaansa sellaiseen ”kuntauudistukseen”, jossa suurkunnalla olisi nyt suunnitellun kaltainen rakennusjärjestys.

 

Esitän rakennusjärjestysluonnokseen sisältyvän liite 1:n palauttamista uuteen valmisteluun niillä perusteilla, jotka ilmenevät tämän asukasmielipiteen kohdissa 1 ja 2.

 

Esko Erkkilä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen rakennusjärjestys, Tampereen rakennusjärjestysluonnos, arseeni, arseeni Pirkanmaalla, Lahdesjärvi, Sulkavuori, Sulkavuori ja arseeni,

Joka päivä 36 suomalaista sairastuu etenevään muistisairauteen

Perjantai 8.3.2013 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliitolla on 127.000 jäsentä ja se on Suomen suurin eläkeläisjärjestö.

 

Eläkeliiton Tampereen Yhdistys ry järjestää joka toinen maanantai jäsentapaamisen Pirkanmaan Marttojen omistamassa Marttalassa Hämeenpuisto 39 A:ssa klo 11.00.

 

Maanantaina maaliskuun 4. päivänä meillä oli jäsentapaaminen, jonka aiheena olivat muistisairaudet.

 

 

muisti1

 

Tilaisuutemme alustajana toimi kuntakoordinaattori TtM Anna Koski Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:stä.

 

 

Anna Koski piti mielenkiintoisen alustuksen ja olen tähän koonnut ”ranskalaisin viivoin” joitain kohtia hänen alustuksestaan:

 

  • Suomessa on n. 130.000 muistisairasta
  • joka päivä 36 suomalaista sairastuu etenevään muistisairauteen
  • työikäisistä muistisairauteen sairastuu 5.000 – 8.000 henkilöä vuosittain

 

 

muisti2

 

Muistisairauksista tavallisin on Alzheimerin tauti, jonka osuus muistisairauksista on n. 70 %.

Omaan henkilökohtaista kokemusta Lewyn kappale-taudista, sillä eräs läheiseni sairastui siihen.

Hoitotoimenpiteiden kannalta on tärkeää, että muistisairauden diagnoosi osataan tehdä oikein.

 

 

Unohtaminen on eri asia kuin muistisairaus, sillä erilaisten asioiden unohtaminen on tavallista, koska kaikki unohtavat.

 

Anna Koski kertoi, että terveistä aikuisista;

 

  • 83 % unohtaa joskus nimiä
  • 60 % esineiden nimiä
  • 57 % puhelinnumeroita
  • 49 % asioita, joista on kertonut
  • 34 % sovittuja tapaamisia

 

 

Milloin omasta muistista tai läheisen muistista pitää huolestua?

Muutama ranskalainen viiva tästäkin:

 

  • unohtaa muutakin toistuvasti kuin nimet
  • tärkeät esineet ovat usein hukassa
    • voi kuinka monta kertaa toivoisi, että avainnipulle voisi soittaa samoin kuin voi soittaa hukassa olevalle kännykälle!
  • kun muistioire haittaa töitä tai arkiaskareita
  • unohtaa sovittuja tapaamisia
  • on vaikea löytää sanoja
  • autoa ajaessa joutuu miettimään, että minne sitä onkaan menossa
  • ei muista, että miten on tullut johonkin paikkaan
  • raha-asioiden hoitaminen on vaikeutunut
  • kun itse tai läheiset alkavat olla huolissaan muististasi

 

 

muisti3

 

Pirkanmaan Muistiyhdistyksen kuntakoordinaattori Anne Koski luetteli alustuksena lopuksi keinoja, joiden avulla muistisairaudetkin pystyisi välttämään. Keinot ovat yleispäteviä kaikkinaiseen hyvinvointiin ja sen vuoksi ne kannattaa lyhyesti mainita:

 

  • verenpaineen hoitaminen
  • korkea kolesteroli alas
  • sokeriaineenvaihdunnan häiriöt hallintaan
  • liika viina ja tupakka pois
  • viiniä kohtuudella
  • suojaa päätäsi
  • huolehdi liikunnasta ja ulkoilusta
  • terveellinen ruoka
  • rentoutumisesta ja riittävästä levosta huolehtiminen

 

Tärkeää on antaa aivoille työtä; ajattele, pohdi, väittele, tuumaile, ihmettele!

 

Lue, harrasta, opiskele, tee sanaristikoita.

 

Oli mielenkiintoista kuulla, että muistelmien laatiminen olisi hyvää harjoitusta aivoille – tulkitsen, että myös blogikirjoitusten laatiminen on aivoille myönteinen ponnistus!!

 

Arjen vinkkinä se, että pidä kauppalista taskussasi ja käytä sitä vasta viime tingassa – pyri muistamaan ostoksesi ilman listaa!

 

Toisena arjen vinkkinä se, että kulje tuttuun paikkaa tavanomaisesta poikkeavaa reittiä!

 

Kiitokset Pirkanmaan Muistiyhdistykselle mielenkiintoisten asioiden esittämisestä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Marttala, Pirkanmaan Muistiyhdistys, Alzheimerin tauti, Lewyn kappale-tauti,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »