Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tanhuava valtiovarainministeri

Sunnuntai 24.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Viime elokuussa ilmestyi Pekka Perttulan kirjoittama kirja Ahti Pekkalasta; ”Ahti Pekkala – poliitikko ja valtiovarainministeri”.

 

Ahti Pekkala toimi valtiovarainministerinä 1979 – 1986 ja tuohon aikaan liittyy ainoa henkilökohtainen muistelukseni tuosta perin suositusta kirstunvartijasta – kas näin:

 

***

 

Olin menossa samalla laivalla Ahti Pekkalan kanssa tuolloin Neuvostoliittoon kuuluneeseen Viroon; tarkkaa ajankohtaa en muista.

 

Ahti Pekkala oli matkalla yksityishenkilönä, sillä tuolloin hän kuului Haapavedeltä kotoisin olevaan tanhuporukkaan, joka oli matkalla esiintymään Virossa.

 

Tuolloin tullimuodollisuudet Tallinnan satamassa kestivät ikuisuuden, sillä mekin saimme jonottaa maahanpääsyä Tallinnan satamassa lähes kolme tuntia!

 

Haapaveden tanhuporukka jonotti viereisessä jonossa maahanpääsyä ja niin myös silloinen valtiovarainministerimme!

 

Ihailimme Ahti Pekkalan kärsivällisyyttä, sillä hän ei pienimmässäkään määrin käyttänyt valtiollista asemaansa maahanpääsynsä vauhdittamiseksi.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tanhuava valtiovarainministeri, valtiovarainministeri, valtiovarainministeri Ahti Pekkala, Ahti Pekkala - poliitikko ja valtiovarainministeri, Tallinnan satama, Tallinnan satama Neuvostoliiton aikana, Haapavesi, Haapaveden tanhuajat, Ahti Pekkala, Viro,

Kyllä Krista Kiurun linja koronarajoitusten jatkamisesta olisi ollut oikea!

Lauantai 23.10.2021 - -Esko Erkkilä-

En olisi koskaan uskonut, että kannattaisin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun esittämiä asioita, mutta nyt joudun koronarajoitusten osalta toteamaan Kiurun olleen oikeassa.

 

Toki tilanteestani tekee helpon se, että olen koko ajan ollut koronarajoituksista tismalleen samaa mieltä kuin Kiuru!

 

Me kaikki voimme kai nyt olla yksimielisiä siitä, että koronarajoitusten purkaminen tapahtui liian nopeasti. Asiantilaa ei muuta miksikään purkajien sanoma, että suomalainen yhteiskunta piti avata pitkän sulkemisajanjakson jälkeen.

 

Silmiinpistävää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun käyttäytymisessä on ollut se, että hän on ainakin julkisuudessa mukisematta hyväksynyt pääministeri Sanna Marinin linjan, joka on nyt nopeasti ajamassa Suomen vaikeaan koronatilanteeseen.

 

On selvästi nähtävissä, että Suomi on nopealla aikataululla ajautumassa koronan osalta samaan tilanteeseen, jossa Latvia ja Venäjä nyt painiskelevat.

 

Tuskin olen ainoa, joka nyt esittää, että Suomessa on välittömästi tehtävä linjanmuutos ja palattava entisiin tiukkoihin koronarajoituksiin.

 

Kansanedustaja Aki Linden totesi eilen televisiossa, että paluu tiukkoihin koronarajoituksiin loisi epävarman tunteen Suomen päättäjien toiminnasta.

 

En allekirjoita Lindenin mielipidettä, vaan esitän nopeita toimenpiteitä ja palaamista tiukkoihin rajoitustoimenpiteisiin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Krista Kiurun koronalinjaukset ovat olleet oikeita, Krista Kiuru, Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, korona, Covid - 19, koronarajoitukset pitää palauttaa, vajoaako Suomi koronatilanteessa Latvian tasolle?, vajoaako Suomi Venäjän tasolle?

Tulostin koronapassin!

Perjantai 22.10.2021 - -Esko Erkkilä-

EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallinen käyttöönotto eli koronapassi on sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä oikeusministeriön yhdessä valmistelema hanke.

 

 

IMG_3563.JPG

 

Poikkesin eilen Omakanta-nettisivuilla ja tulostin itselleni koronapassin eli EU:n koronatodistuksen eli EU Digital COVID Certificate.

 

Välitöntä tarvetta minulla ei koronapassille ole, mutta nyt se kuitenkin minulla on – tulostin koronapasseja neljänä kappaleena eli nyt niitä riittää lompakkoon, auton hansikaslokeroon ja pari kappaletta vielä muuallekin!

 

Suhtaudun koronapassiin positiivisesti, sillä sen käyttöönsä ottaneet yritykset pystyvät toimimaan lähes ilman rajoituksia – rajoituksena on vain se, että ilman koronapassia olevat asiakkaat eivät pääse koronapassia vaativiin yrityksiin.

 

Minulle koronapassista on myös se hyöty, että siitä näen viimeksi saamani rokotteen antopäivän ja kun siitä lasken kuusi kuukautta eteenpäin, niin sen jälkeen voin mennä odottamaan kolmatta koronarokotetta.

 

 

Vahva suositukseni on, että ladatkaa netistä koronapassi tai käykää omassa terveyskeskuksessa tilaamassa se.

 

Koronapassin tulostaminen on vastuullista toimintaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tulosta koronapassi!, EU:n koronatodistus, EU:s coronaintyg, EU Digital COVID Certificate, Rokotustodistus, Vaccination certificate, COVID-19, Omakanta,

Maa- ja metsätalousvaliokunta esittää yksimielisesti kansalaisaloitteen hylkäämistä, jossa esitettiin avohakkuiden lopettamista valtion mailla

Torstai 21.10.2021 - -Esko Erkkilä-

IMG_3554.JPG

 

Maa- ja metsätalousvaliokunta järjesti eilen tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi kantansa kansalaisaloitteeseen, jossa esitettiin avohakkuiden kieltämistä valtion mailla.

 

Arvostan valiokunnan yksimielistä päätöstä, jossa se esitti tuon kansalaisaloitteen hylkäämistä.

 

Valiokunta asettui jaksollinen kasvatusmenetelmän puolelle ja esitti monia seikkoja sen puolesta.

 

Maa- ja metsätalousvaliokunta totesi lausunnossaan, että jaksollisessa kasvatuksessa eli avohakkuussa metsänomistajalle aiheutuvat yleiskustannukset ovat 39 % pienemmät kuin jatkuvassa kasvatuksessa.

 

Jaksottaisessa kasvatuksessa luonnon monipuolisuus on jatkuvaa kasvatusta parempi mm. metson sekä liito-oravan esiintymisen kannalta ja myös puolukka kasvaa paremmin jaksottaisessa kasvatuksessa kuin jatkuvassa kasvatuksessa.

 

Valiokunta toivoo, että sen linjaus lopettaa keskustelun ja vastakkainasettelun jaksottaisen kasvatuksen ja jatkuvan kasvatuksen välillä.

 

IMG_3557.JPG

 

 

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana toimii Keskustan Anne Kalmari (vasemmalla) ja varapuheenjohtajana Perussuomalalaisten Ritva Elomaa (oikealla).

 

Toivottavasti nyt saadaan tässä kysymyksessä metsärauha!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maa- ja metsätalousvaliokunta, kansalaisaloite, kansalaisaloite valtion mailla tapahtuvasta avohakkuusta on hylätty, avohakkuut valtion mailla, avohakkuut valtion mailla saavat jatkua, metsän jaksottainen kasvatus, metsärauha, Anne Kalmari, Ritva Elomaa,

Viljakkala-neuvoston uudet päättäjät on valittu

Keskiviikko 20.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Ylöjärven kaupungin Hyvinvointilautakunta on kokouksessaan 12.10.2021 valinnut Viljakkala-neuvoston jäsenet ja varajäsenet alkaneelle valtuustokaudelle.

 

Toimin Viljakkala-neuvostossa kahdella edellisellä valtuustokaudella aluksi kaksi vuotta varapuheenjohtajana, sitten kaksi ja puoli vuotta jäsenenä ja viime valtuustokauden sain toimia Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana.

 

Toivotan nyt valitulle Viljakkala-neuvostolle jämäkkää ja aktiivista otetta Viljakkalan olojen kehittämisessä.

 

Valituiksi tulivat seuraavat henkilöt (suluissa varahenkilö):

 

  • Hannu Myllymäki, (Päivi Uusi-Erkkilä)

  • Erkki Moisio, (Riitta Rintamäki)

  • Teija Valkama, (Anttiveikko Vierula)

  • Pekka Hietaniemi, (Elina Korpimäki)

  • Harri Nieminen, (Eeva Plihtari)

  • Mauri Heiska, (Tero Lehtonen)

  • Tapio Liesko, (Petri Pöyhönen)

  • Teuvo Hakanen, (Veli-Matti Karttunen)

 

Toivottavasti viljakkalalaiset ovat aktiivisesti yhteydessä Viljakkala-neuvoston jäseniin!

 

Sen kahdeksan ja puolen vuoden aikana, jolloin toimin Viljakkala-neuvostossa, koin jäsenten laimean kiinnostuksen ongelmana, sillä emme kerran saaneet kokoustamme edes lailliseksi, koska osanottajia oli liian vähän.

 

Nyt valitun Viljakkala-neuvoston jäsenet omaavat korkean ammattitaidon ja kokemuksen päättäjinä, joten olen luottavainen uuden Viljakkala-neuvoston toimintaan.

 

Erityisen iloinen olen siitä, että puheenjohtamani Vipu Viljakkala ry ehdokkaat Harri Nieminen ja Eeva Plihtari tulivat valituiksi Viljakkala-neuvostoon.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala-neuvoston uudet päättäjät on valittu, Viljakkala, Viljakkala-neuvosto, Vipu Viljakkala ry,

Miksi pöytäkirjojen ja kokousmuistioiden julkaisemisessa viivytellään?

Tiistai 19.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Olin työelämän aikana puheenjohtajana ja sihteerinä lukemattomissa työpalavereissa ja monesti samassa palaverissa sekä puheenjohtajana että muistion kirjoittajana – siis sihteerinä.

 

Tapanani oli valmistella kokousmuistiota etukäteen siten, että päätökset oli helppo siihen liittää kokouksessa päätettyinä.

 

Puheenjohtamissani kokouksissa käsiteltiin taloudellisesti merkittäviä asioita, sillä esimerkiksi kuukausittain toistuvissa ns. raaka-ainepalavereissa kyse oli suuruusluokaltaan 50 – 60 miljoonan euron suuruisista päätöksistä.

 

Laadin kokouksista pöytäkirjaa eli muistiota ja tavallisesti jäin kokouksen jälkeen kokoustilaan viimeistelemään kokousmuistiota.

 

Pidin kunnia-asianani, että valmis kokousmuistio oli osanottajilla sekä myös muilla sillä hetkellä, kun osanottajat pääsivät tuloksentekopaikoilleen eli n. vartin kuluttua kokouksen päättymisestä.

 

*****************

 

Ymmärrätte, että minulla on vaikeuksia hyväksyä politiikassa ja järjestöelämässä menettelyä, jossa kokouspöytäkirjat ja kokousmuistiot toimitetaan osanottajille päiviä ja jopa viikkoja sen jälkeen, kun kokous on pidetty.

 

Politiikassa viivyttelyn ymmärrän, jos ja kun sihteeriksi valittu edustaa eri mielipidettä kuin kokouksen päätökset edellyttävät, mutta en luonnollisesti voi sitäkään menettelyä hyväksyä – sellainen sihteeri on siis saatava vaihtoon!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pöytäkirjat, pöytäkirjojen julkaiseminen, muistiot, muistioiden julkaiseminen,

Maamme päärata kulkee Hämeenkyrössäkin!

Maanantai 18.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Useimmat – hämeenkyröläisetkin – mieltävät, että pitäjän läpi kulkee vain yksi valtakuntamme liikenteen pääsuoni eli kolmostie.

 

Tosiasiassa Hämeenkyrössä kulkee myös valtakunnan rautatieliikenteen valtasuoni eli Tampere-Parkano-Seinäjoki –rautatie!

 

Mökkitonttini Viljakkalan Majajärvellä rajoittuu Hämeenkyröön ja tiedän asian tosivarmasti, sillä meiltä pakkolunastettiin aikoinaan neljä hehtaaria metsää tuon radan tarpeisiin.

 

Aikoinaan oli isälleni kova paikka, kun hänen taannoin synnyintilaltaan ostamasta metsäpalstasta pakkolunastettiin 4/10!

 

Rautatie on aina läsnä mökilläni, sillä Majajärvellä on rajanaapurinani liikennepaikka, jossa hitaammat junat odottavat nopeampien junien ohittamista tai vastaantulemista.

 

 

IMG_35452.JPG

 

 

Kävin eilen illalla laiturillani kuvaamassa kuunsiltaa, joka teki järvelle kuunsillan Hämeenkyrön Mahnalankylän puolelta ja kuunsillan vierelle sattui pikajuna, joka 180 kilometrin tuntinopeudella kiirehti Mahnalassa Tampereelta kohti Seinäjokea!

 

Varmaan harva hämeenkyröläinen tietää, että Mahnalassa kulkee maamme päärata!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maamme päärata kulkee Hämeenkyrössäkin!, Hämeenkyrö, Hämeenkyrön Mahnala, Mahnala, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi, Tampere-Parkano-Seinäjoki -rata, Kuunsilta,

Juuressadot on korjattu!

Sunnuntai 17.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Palsternakka on juureksista viimeinen, joka korjataan pellolta kellariin – eilen saimme tehtyä palsternakan sadonkorjuun!

 

 

palsternakat2021.jpg

 

Palsternakkasadosta muodostui kaikkien aikojen paras ja laadultaan erinomainen.

 

Tavallisesti joudumme lajittelemaan palsternakat kolmeen laatuluokkaan eli isot, keskikokoiset ja rääpäleet, mutta nyt rääpäleitä ei tullut lainkaan.

 

********************

Yleensä palsternakan sadonkorjuu sekä uuden kasvuston kylväminen tapahtuvat samoihin aikoihin, mutta nyt siirrän palsternakan kylvämisen ensi kevääseen.

 

Syynä kevätkylvöisyyteen on nyt saatu huippusato, sillä se saatiin kevätkylvöisestä kasvustosta!

 

Kylvin kyllä palsternakkaa viime syksynä, mutta kylvös epäonnistui ja jouduin jyrsimään kylvökseni keväällä ja turvautumaan kevätkylvöön.

 

Syyskylvöinen palsternakka pitää kylvää myöhään syksyllä ja ilmeisesti kylvin siemenet liian aikaisin ja sen vuoksi syyskylvöni epäonnistui.

 

No, helpottaahan tuo palsternakan kevätkylvöön siirtyminen syystyöruuhkaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juuressadot on korjattu!, perunan sadonkorjuu, porkkanan sadonkorjuu, punajuuren sadonkorjuu, palsternakan sadonkorjuu, porkkanan ja palsternakan voi kylvää syksyllä,

Kerran rehu- ja viljamies - aina rehu- ja viljamies!

Lauantai 16.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Olin työelämän palveluksessa neljäkymmentä ja puoli vuotta ja niistä vuosista rehu- sekä viljabisneksessä tasan neljäkymmentä vuotta.

 

Tuon neljänkymmenen vuoden rupeaman olin saman työnantajan palveluksessa vaikka tilinauhassani olikin eri aikoina erinimisiä työnantajia.

 

 

Seepra ei pääse edes eläkevaarina raidoistaan ja poikkesinkin viime torstaina eli 14.10.2021 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa KoneAgri 2021 –näyttelyssä näyttelyvieraana.

 

Näyttely oli nimensä mukaisesti pääasiassa konenäyttely, mutta kun minä en osaa arvostaa koneita, niin keskityin tutustumaan rehu- sekä viljakauppayrityksiin.

 

 

IMG_3509.JPG

 

Rehualan yrityksistä viihdyin pidemmänkin aikaa Lantmännen Agron osastolla, sillä onhan se ostanut entisen työnantajani ja heidän osastollaan tapasinkin useita entisiä työkavereitani.

 

 

IMG_3508.JPG

 

Myös saman yrityksen viljakauppaosasto oli kiinnostava, sillä sainhan olla rehuviljakaupan vastuuhenkilö maamme silloisessa johtavassa alan yrityksessä, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin.

 

En siis tunne lainkaan pysähtyneisyyden ajan viljakauppaa Suomessa, sillä kokemukseni viljakaupasta ovat ainoastaan markkinalähtöisestä viljakaupasta!

 

 

****************

 

 

IMG_3493.JPG

 

Eräs seikka oli ns. silmiinpistävää KoneAgri 2021 – näyttelyssä ja se oli se, kun ruotsalaisyritys Lantmännen Agro julisti erään näyttelyhallin hallitsevissa julisteissa näin eli

 

Lantmännen Agro

Parasta suomalaiselle maataloudelle

 

 Vajaat kymmenen vuotta sitten tuo lausahdus olisi ollut suorastaan pyhäinhäväistys, mutta nyt se on valitettavasti totta!

***********************

Jo on aikoihin eletty, kun mm. suomalaista rehukauppaa hallitsevat ruotsalainen Lantmännen Agro ja tanskalainen Hankkija!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kerran rehu- ja viljamies - aina rehu- ja viljamies!, ruotsalaisomisteinen Lantmännen Agro, Hankkija, tanskalaisomisteinen Hankkija, KoneAgri 2021, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Lantmännen Agro - parasta suomalaiselle maataloudelle!,

Ministeri Jari Leppä oli eilen monessa mukana!

Perjantai 15.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on osoittamassa osaavuuteensa jo toisessa hallituksessa ja eilen sain seurata livenä hänen pärjäämistään aamupäivällä Tampereella ja iltapäivällä television kautta eduskunnan kyselytunnilla sekä illalla vielä A-studion A-Talk –ohjelmassa.

 

 

IMG_3505.JPG

 

Ministeri Leppä avasi eilen aamukymmeneltä KoneAgria 2021 – maa- ja metsätalousalan suurtapahtuman Tampereella Messu- ja Urheilukeskuksessa.

 

Leppä totesi puheenvuorossaan mm. näin:

 

”Te hyvä yleisö olette niitä henkilöitä, joiden ammattitaidolla jokainen suomalainen saa syödä omassa maassa kasvatettua, puhdasta ja turvallista ruokaa joka päivä. Ilman teidän ammattitaitoa, sitoutumista ja jatkuvaa osaamisenne kehittämistä emme olisi näin etuoikeutettuja nauttimaan maailman parhaita elintarvikkeita. Ilman teitä tulisi nälkä. Nyt olemme kuitenkin kannattavuuden osalta erittäin vaikeassa tilanteessa. Ennuste siitä, että maatalouden yrittäjätulo putoaisi tänä vuonna jopa viidenneksen heikon sadon ja kustannusten nousun takia on merkki kustannuskriisistä. Erityisesti lannoitteiden, rehun ja rakentamisen hinnat ovat nousseet merkittävästi. Yhtälö, jossa kustannukset kasvavat, mutta tuottajien saama korvaus ei muutu, on kestämätön.”

 

 

IMG_3524.JPG

 

Eduskunnan kyselytunnilla ministeri Leppä pääsi vastaamaan ainakin kahdesti ja hyvin pärjäsi!

 

 

IMG_3528.JPG

 

Illan A-Talkissa ministeri Lepällä oli ns. helppo vastustaja, sillä niin kaukana ympäristöministeri Krista Mikkosen ajatukset ovat maatalouskysymysten ytimestä!

 

****************

 

IMG_7040.JPG

 

 

Tämän juttuni lopuksi kaivelin tietokoneeltani kuvan, jossa yhdessä hämeenkyröläisen Klaus Pentin kanssa esiinnymme ministeri Jari Lepän kanssa tuiskusäässä Tammelantorilla vuonna 2018 – juonsin tuon tilaisuuden!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ministeri Jari Leppä oli eilen monessa mukana!, Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, eduskunnan kyselytunti 14.10.2021, A-Talk 14.10.2021, ympäristöministeri Krista Mikkonen, KoneAgria 2021, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus,

Apinan tuntevat kaikki, mutta apina ei tunne ketään!

Torstai 14.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Tuo otsikkototeamus tuli taas kerran todettua todeksi, kun viime tiistaina osallistuin yli viidenkymmenen osanottajan joukossa matkalle, jolla kiersimme Näsijärven.

 

On kai sanomattakin selvää, että se apina olin minä!

 

Kyseessä oli Juhani Viidan Viitapalvelujen toteuttama asiakasmatka ”Pirkanmaata pitkin poikin”!

 

Osanottajista kaksi tunsi minut, sillä tavatessamme huudahtivat ”Esko!” ja toinen puolestaan ”Erkkilä!”

 

Kolmas apinan kohtaama tunnistus oli, kun viimeisen matkakohteemme emäntä huudahti kohdatessamme ”Erkkilä!”

 

Toki noistakin tilanteista selvittiin, mutta varovasti ja tunnustellen piti edetä, sillä olisihan se ollut noloa tunnustaa, että nyt en tunnista!

 

Oli hieno reissu jälleen kerran ja siihen liittyvistä kohteista sekä tapaamisista joskus myöhemmin tarkemmin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Apinan tuntevat kaikki mutta apina ei tunne ketään! Viitamatkat, Pirkanmaata pitkin poikin,

Ratikkaliikenteen aloittaminen on vaikeuttanut sekä hankaloittanut julkisilla liikennevälineillä kulkemista eteläiseltä Tampereelta keskustaan

Keskiviikko 13.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Ratikkaliikenteen aloittaminen on ollut suuri karhunpalvelus niille tamperelaisille, jotka asuvat Multisillassa, Peltolammilla ja Palokalliolla.

 

Asun Palokalliolla ja ennen ratikkaa en koskaan etukäteen tutustunut bussiaikatauluihin, sillä niitä liikennöi niin tiheästi Lempääläntiellä kaupungin keskustaan, että siihen ei ollut tarvetta.

 

Ratikkaliikenteen aloittamisen jälkeen etelän suunnasta keskustaan kulkevia bussivuoroja on vähennetty niin paljon, että bussien aikatauluihin on paneuduttava, ellei halua norkoilla bussipysäkeillä pitkään.

 

Myönnän toki, että puolen tunnin ”norkoilu” on pientä siihen verrattuna miten entisaikaan maalla joutui odottamaan linja-autoja – meiltäkin oli kävelymatkaa lähimmälle linja-autopysäkille Hirvilahteen kolme kilometriä ja vasta sinne saakka käveltyään saattoi alkaa odottamaan linja-autoa.

 

******************

 

Tampereen keskustassa lähes tyhjät ratikat jyystävät seitsemän ja puolen minuutin välein Hervannasta Pyynikintorille ja TAYS:ltä Sorinaukiolle eli kaupunkilaisten palvelut eivät ole lainkaan tasapuolisia.

 

Tasapuolisia kaupunkilaiset ovat ainoastaan siinä, että myös me syrjäisten kaupunginosien asukkaat maksamamme Tampereen joukkoliikenteen tappioita samalla summalla kuin ne, jotka pystyvät hyödyntämään ratikkareittejä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ratikkaliikenteen aloittaminen on vaikeuttanut sekä hankaloittanut julkisilla liikennevälineillä kulkemista eteläiseltä Tampereelta keskustaan, ratikka, ratikkalinja Pyynikintorilta Hervantaan, puolityhjät ratikat, Tampereen joukkoliikenteen tappio,

Suomessa voi ministeriin törmätä keskellä katua!

Tiistai 12.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Kyllä Suomi on yhä edelleen turvallinen maa, sillä meillä voi keskellä päivää törmätä ministeriin kadulla.

 

Olen vuosien saatossa saanut olla järjestämässä yleisötilaisuuksia Tampereella, joissa pääesiintyjänä on ollut ministeri.

 

Muistelemani tilaisuudet ovat olleet ulkoilmassa järjestettyjä yleisötilaisuuksia ja mieleeni tulevat ainakin ne tilaisuudet, joissa ministerit Paula Lehtomäki sekä ministeri Anu Vehviläinen ovat olleet esiintymässä – molemmat ministerit ”saapastelivat” tilaisuuksiin ilman turvamiehiä eli vapaina kansalaisina; Anu Vehviläinen on ollut useassakin tilaisuudessa, joissa olen ollut päävastuullisena.

 

Myös pääministerin esiintymisissä olen saanut olla vastuullinen ja silloin kyseessä on ollut arvostamani Mari Kiviniemi.  Pääministerin läsnäolo yleisötilaisuuksissa on jo vuosia sitten merkinnyt turvahenkilöstön läsnäoloa, mutta niistä jutuista yksityiskohtaista muistelua ehkä joskus myöhemmin.

 

******************

 

Eilen törmäsin ministeriin keskellä päivää Tampereen ydinkeskustassa, kun…

 

 

IMG_3387.JPG

 

…valtiovarainministeri Annika Saarikko huikkasi minulle tervehdyksensä Tampereen Raatihuoneen edustalla – Saarikko oli yhdessä erityisavustaja Antti Kivelän kanssa menossa tapaamaan pirkanmaalaisia päättäjiä Raatihuoneelle.

***

 

Olin Annikan pirkanmaalaisena tukihenkilönä, kun Keskustalle taannoin valittiin uusi puheenjohtaja. Tehtävä oli mieluisa ja projektimme oli tuloksekas!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Suomessa voi ministeriin törmätä keskellä katua!, Annika Saarikko, valtiovarainministeri Annika Saarikko, Anu Vehviläinen, ministeri Anu Vehviläinen, Paula Lehtomäki, ministeri Paula Lehtomäki, Mari Kiviniemi, pääministeri Mari Kiviniemi,

On selvää, että tammikuun aluevaalit tuovat merkittäviä muutoksia sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteeseen

Maanantai 11.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Keskustelu tammikuussa järjestettävistä aluevaaleista, niiden tuloksista sekä uusien aluevaltuustojen päätöksistä on pääsemässä vauhtiin.

 

Sain työelämäni aikana osallistua n. sadan hengen suuruisen sekä sen jälkeen n. 20 hengen suuruisen yrityksen toiminnan tehostamiseen ja molemmat projektit päätyivät yritysten sulauttamiseen emoyhtiöön.

 

Kokonaan toinen asia on se, että emoyhtiötäkään ei käytännössä nykyisin ole olemassa, mutta sen hävittämisessä minulla ei ollut enää mitään roolia.

 

 

***************

 

Kertomani tapaukset viestivät, että muutosta tarvitaan ja niitä on kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla pakko tehdä.

 

On selvää, että muutoksia tulee myös sosiaali- ja terveyspalveluissa tammikuisten aluevaalien tuloksena.

 

On epärealistista luulla, että aluevaalien tuloksella ei ole henkilöstövaikutuksia.

 

 

******************

 

Työnantajan nimenvaihdos ei tule olemaan ainoa muutos vaan muutokset tulevat olemaan henkilötasolla suurempia.

 

Pohdimme mahdollisia muutoksia eilen eräässä tilaisuudessa ja totesimme, että ensimmäiset muutokset saattavat tapahtua hyvinvointialueiden tukitoimintojen rintamalla.

 

Peräänkuulutan aluevaaliehdokkailta ensinnäkin suorittavan tason tarpeiden ymmärtämistä, mutta erityisesti haluan, että aluevaltuutetut ja varavaltuutetut pystyvät johtamaan sitä suurta muutosta joka nyt on välttämätön!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aluevaalit 23.1.2022, hyvinvointialueiden vaalit 23.1.2022, maakuntavaalit, maakuntavaalit 23.1.2022,

Matti Vanhanen: "Maakuntien miehet ja naiset Suomen ja maakuntien päättäjinä".

Sunnuntai 10.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Kansanedustaja, ex-puhemies, kaksinkertainen pääministeri ja moninkertainen ministeri valtiotieteiden maisteri…

 

 

IMG_3338.JPG

 

…Matti Vanhanen oli eilen eli 9.10.2021 pitämässä otsikkoaiheisen esitelmän Pirkanmaan Säätiön 60-vuotisjuhlaseminaarissa Ylöjärvellä.

 

Olin seminaariosanottajana paikalla.

 

 

IMG_3341.JPG

 

Vanhanen totesi esitelmässään, että päättäjät voivat toimia paikallisella tasolla, kuntatasolla, maakuntatasolla, valtakunnallisella tasolla ja myös jopa Eurooppa-tasolla.

Päättäjien on Vanhasen mukaan aiheellista aika-ajoin pohtia, että riittääkö aktiivisuus ja aika kaikkien tehtävien hoitamiseen.

 

 

IMG_3342.JPG

 

Ilahduin, kun Vanhanen totesi monilla eturivin päättäjillä olevan elinkeinotaustaa tai vahvaa maatalouden sekä metsätalouden tuntemusta.

 

Myös koulutuksen tuntemus tukee Vanhasen mukaan päättäjän asiantuntemusta!

 

Omiin kokemuksiini perustuen allekirjoitan Matti Vanhasen sanomiset!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Matti Vanhanen, Pirkanmaan Säätiö, kansanedustaja Matti Vanhanen, puhemies Matti Vanhanen, pääministeri Matti Vanhanen, Vanha Räikkä, Maakuntien miehet ja naiset Suomen ja maakuntien päättäjinä,

Aluevaaleissa tarvitaan ehdokkaiksi johtamiseen sekä organisointiin pystyviä henkilöitä

Lauantai 9.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on myös ensi tammikuun 23. päivänä järjestettävillä aluevaaleilla, joita kutsutaan myös hyvinvointialueiden vaaleiksi (lyhenne hva-vaalit) sekä maakuntavaaleiksi.

 

 

Puolueet lisäävät koko ajan kierroksia, kun valmistautuvat runsaan kolmen kuukauden kuluttua järjestettäviin aluevaaleihin.

 

 

 

IMG_3316.JPG

 

Olin eilen paikalla Koskikeskuksessa Tampereella, kun…

 

 

IMG_3297.JPG

 

…tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen kannusti tamperelaisia sekä pirkanmaalaisia vaalityöhön.

 

****************

 

Aluevaaleissa valitaan kaikille hyvinvointialueille aluevaltuustot. Ne vastaavat sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä palo- ja pelastustoimea koskevasta päätöksenteosta omalla alueellaan maaliskuusta 2022 alkaen.

 

 

Aluevaalit ovat siis luonteeltaan toki sosiaali- ja terveydenhuoltoon keskittyvät vaalit, mutta ilahduin, kun ministeri Kurvinen luetteli pitkän listan niiden ehdokkaiden ominaisuuksia, joita kaivataan alueiden päättäjiksi.

 

Ilahduin sen vuoksi, että Kurvinen mainitsi kaikki ikäluokat ja siitä, että hänen mukaansa johtamisominaisuudet sekä organisointikyky ovat aluevaltuustoihin valittavilta tarvittavia ominaisuuksia.

 

Olen ollut huomaavinani, että sosiaali- ja terveydenhoitoalan koulutuksen sekä sieltä kokemuksensa hankkineet ovat olleet omimassa aluevaltuutettujen hommat! Näin ei saa olla vaan johtamisominaisuudet sekä organisointikyky ovat aluevaltuutetuilta vaadittavia keskeisiä ominaisuuksia!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaaleissa tarvitaan ehdokkaiksi johtamiseen sekä organisointiin pystyviä henkilöitä, aluevaalit, mnaakuntavaalit, hyvinvointialueen vaalit, hva-vaalit, Koskikeskus, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, tiede- ja kulttuuriministeri,

Ratikkaa aletaan rakentamaan Ylöjärvelle 2029 ja se on valmis 2032?

Perjantai 8.10.2021 - -Esko Erkkilä-

IMG_3286.JPG

Osallistuin 6.10.2021 teams-sidosryhmätyöpajaan, jossa kahden ja puolen tunnin ajan käsittelimme ratikan yleissuunnitelmaa välillä Lielahti-Ylöjärvi.

 

Työpaja oli Rambol Finland Oy:n toteuttamana sekä myös heidän vetämänsä ja on todettava, että tapahtuma oli tekniseltä toteuttamistavaltaan hyvä.

 

Lienee tunnettua, että olen kriittinen Tampereen ja Tampereen seudun ratikkavouhotukseen, mutta siitä huolimatta halusin kerryttää tietomäärääni tuosta vouhotuksesta.

 

 

IMG_3283.JPG

Seudullisen yleissuunnitelman perusteella kuntarajat ylittävän ratikan ratavarausten sijainti sekä pääperiaatteet on hyväksytty Ylöjärven kaupunginvaltuustossa 2.11.2020 ja Tampereella jo 19.10.2020 sekä Pirkkalassa ja Kangasalla 9.11.2020.

 

Työpajan työryhmissä puitiin ratavarausten sijaintia tarkemmin.

 

IMG_3290.JPG

Työpajaan oli etukäteen ilmoittautunut 60 henkilöä ja meidät oli järjestäjien toimesta jaettu neljään eri ryhmään.

 

Olin nimetty ryhmään 1 ja olikin siellä ainoa, joka ei ollut töissä Ylöjärven kaupungilla!  Vievätkö Ylöjärven kaupungin palkolliset ratikkasuunnittelua ja asukkaat vaan vikisevät!

 

Huomionarvoista oli Ylöjärven kaupungin luottamushenkilöiden pieni kiinnostus työtä kohtaan. On toki todettava, että kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juho Ojares sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mauri Heiska olivat mukana!

 

IMG_3282.JPG

Ylöjärven suuntaan rakennettavaa ratikkahaaraa tulee Tampereen puolelle kolme kilometriä ja suunnitelmien mukaan sitä tulee Ylöjärven puolelle 5,1 kilometriä eli Ylöjärven suunnan ratikkareitin kokonaispituus tulisi olemaan 8,1 kilometriä.

 

 

IMG_3285.JPG

Ylöjärven suunnan ratikkareitin rakentamisen suunnitellaan alkavan vuonna 2029 ja sen oletetaan valmistuvan vuonna 2032.

 

Mitäkö esitin työpajassa?

IMG_3293.JPG

Ylöjärven ratikkahaaran päätepiste tulee olemaan Kirjastotalo Leijan ja nykyisen S-marketin välissä olevalla entisellä Pietilän perunapellolla Kuruntien varrella.  

 

Tässä eilen ottamani kuva S-marketin parkkipaikalta Leijan suuntaan eli tuolle pellolle Ylöjärven haaran päätepysäkki tulee sijoittumaan! Vasemmalla Kuruntie.

 

*********** 

Halusin olla työpajassa viljakkalalaisten, kurulaisten, hämeenkyröläisten sekä ikaalislaisten asialla ja painotin liityntäpysäköintipaikkojen riittävää määrää.

 

Jos ”maalaiset” haluavat matkustaa ratikalla Tampereen keskustaan, pitää heillä olla henkilöautoilleen riittävästi liityntäpysäköintipaikkoja ratikan päätepisteessä, Soppeenmäessä, Teivon raviradan tienoilla tai Lielahdessa!

 

Ilmeni, että Matkatiellä on ainoastaan 54 autopaikkaa, joten se ei tule kysymykseen liityntäpysäköinnissä, sillä nuo paikat ovat jo nyt käytössä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ratikkaa aletaan rakentamaan Ylöjärvelle 2029 ja se on valmis 2032?, Ratikka Ylöjärvelle, Ylöjärvi, Rambol Finland Oy,

Eläkeliiton liikuntapäivän lajit olivat heittolajeja!

Torstai 7.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Yhteiskuntamme avautuu koronan jälkeen pikkuhiljaa ja eräs avautumisen muodoista ovat Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen erilaiset tapahtumat.

 

Vietimme liikuntapäivää 29.9.2021 Pyynikin urheilukentällä.

 

 

IMG_3269.JPG

 

Puheenjohtajamme Liisa Flinc-Vasama (vasemmalla) avasi tapahtumamme ja sihteerimme Pirkko Tilvis oli varustautunut toimimaan kaikkien lajien tuloskirjurina.

 

 

IMG_32702.JPG

 

Kilpailujen johtajana toimi yhdistyksemme jäsen, kouluneuvos Reijo Kauppila.

 

 

IMG_3274.JPG

 

Minulle oli ”jyvitetty” vastuu hevosenkengän heittokisasta.

 

Kisassa heitettiin kaksi kertaa kuuden hevosenkengän heittokierrosta ja kisan voitti Kalevi Tikkinen.

 

Renkaanheitto oli toinen heittolaji ja…

IMG_3272.JPG

 

 

IMG_3273.JPG

 

…siinä piti saada mahdollisimman monta rengasta osumaan maalihäkkyrän pystypuihin.

 

Renkaanheiton voittajaksi tuli Aino Sakaranaho!

 

 

IMG_3275.JPG

 

Viimeisenä lajina ratkaistiin yhdistyksemme mölkkymestaruus ja mestariksi leivottiin Jaakko Arvela.

 

Kuvassa sihteerimme Pirkko Tilvis valmistautuu omaan suoritukseensa.

 

******************

 

Eläkeliitto on Suomen suurin eläkeläisjärjestö ja jäsenistömme on aktiivinen uusien lajien keksimisessä – uusin laji on TonkKumin heitto, jossa heitetään nännikumeja neljän metrin päässä olevaan 40 litran maitotonkkaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eläkeliiton liikuntapäivän lajit olivat heittolajeja!, Eläkeliitto, Eläkeliitto on Suomen suurin eläkeläisjärjestö, Eläkeliiton Tampereen yhdistys, Maitotonkka, TonkKum,

Kunnalliseen luottamustoimeen valittavalta ei voida vaatia sähköpostiosoitetta!

Keskiviikko 6.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Sähköpostiosoitetta pidetään nykyisin itsestäänselvyytenä jokaisen kansalaisen varusteena.

 

On kuitenkin monia kansalaisia, jotka eivät ole sähköpostiosoitetta itselleen hankkineet ja ainakin minä haluan kunnioittaa heidän päätöstään.

 

**************

 

Törmäsin tuohon ongelmaan muutama päivä sitten ja juttu eteni näin:

 

 

Olen Vipu Viljakkala ry:n puheenjohtaja ja olin kaksi kulunutta valtuustokautta Ylöjärven kaupungin luottamushenkilö, kun kuuluin Viljakkala-neuvostoon. Kahdeksasta vuodesta ensimmäiset kaksi vuotta olin Viljakkala-neuvoston varapuheenjohtaja, seuraavat kaksi vuotta tavallinen rivijäsen ja viime valtuustokauden ajan eli neljä vuotta toimin Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana.

 

Viljakkala-neuvoston toiminnan tarkoitus on olla Viljakkalan kaupunginosan asukkaiden yhteistyöelin. Neuvoston tarkoituksena on seurata tämän kaupunginosan lähipalveluja ja tehdä tarvittaessa ehdotuksia kaupungin osastoille ja lautakunnille palvelujen kehittämisen suhteen.

 

 

Katson, että kahdeksan vuotta saman luottamushenkilöelimen jäsenenä on sopiva aika ja ilmoitin, että en enää ole käytettävissä Viljakkala-neuvostoon.

 

Tämän vuoksi puheenjohtamani Vipu Viljakkala ry esittää Viljakkala-neuvoston jäseniksi henkilöitä, joilla varajäseneksi ehdottamallamme henkilöllä ei ole sähköpostiosoitetta!

 

Ehdotusesityksen lomakkeelle on pakollisena tietona pläjäytetty ehdotetun henkilön sähköpostiosoite! 

 

Menettely on käsittämätöntä, sillä käsittääkseni missään ei ole määritelty, että kunnalliseen luottamushenkilötehtävään esitetyllä henkilöllä pitäisi olla sähköpostiosoite!

 

 

Herätys Ylöjärven kaupunki!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kunnalliseen luottamustoimeen valittavalta ei voida vaatia sähköpostiosoitetta!, sähköpostiosoite, Viljakkala-neuvosto, Vipu Viljakkala ry, Ylöjärvi, Ylöjärven kaupunki,

En aikoinaan kuullut Hyyrynmyllyn lattialankkujen alta lapsen puhetta!

Tiistai 5.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Alan olla siinä iässä, että minua pyydetään oppaaksi, kun käsitellään Viljakkalassa vanhoja asioita!

 

Mieluusti oppaaksi lähdenkin, jos minun odotetaan jotain muistavan ja tietävän.

 

 

IMG_3278.JPG

 

Hämeenkyrön Sanomien eli nykyisen UutisOivan toimittaja soitti ja pyysi minua oppaaksi Viljakkalan Myllykulmalla sijaitsevan Hyyrynmyllyn löytämiseksi.

 

Kerroinkin eilisessä jutussani Hyyrynmyllystä.

 

*********

 

Valmistelin opastustani ja kävin etukäteen Hyyrynmyllyn nykyisen omistajan Hannu Koivumäen juttusilla, joten pystyimme olemaan avuksi toimittaja Anne Salmiselle.

 

*********

 

Toimittajan laatiman jutun otsikko oli ”Löytyykö Viljakkalasta kummituksia?” ja se julkaistiin UutisOivan Matkailulehdessä syyskuussa.

 

 

Jutussa kerrottiin, että joskus Hyyrynmyllyssä jyviään jauhattamassa ollut mies kuuli myllyn lattialankkujen alta lapsen lorumaista puhetta ja kun lattia avattiin, niin sieltä löytyi lapsen ruumis.

 

Juttu on minulle uusi ja vaikka olen penskana monesti käynyt myllyreissulla Hyyrynmyllyllä, en ole kuullut siellä kummittelevasta lapsesta mitään.

 

******************

 

Jokunen kuva tuosta käynnistäni Hyyrynmyllyllä:

 

 

IMG_3075.JPG

 

 

Myllyn nykyinen omistaja Hannu Koivumäki oli todellisena paikallisoppaana.

 

 

IMG_30802.JPG

 

Myllyn koneiston jäännökset ovat löydettävissä ja mielestäni säilyttämisen arvoiset – mutta mistä löytyisi paikka?

 

 

IMG_3076.JPG

 

Muistan tämän vesirattaan, joka kuului myllyn laitteistoon.

 

 

IMG_3081.JPG

 

 

Toimittaja haastatteli Hannu Koivumäkeä autenttisessa ympäristössä.

 

 

 

IMG_3280.JPG

 

 

Mukana oli myös Viljakkalan paikallishistoriaan hyvin perehtynyt toimittaja Hannu Sinisalo!

 

 

Toivon todella, että Hyyrynmylly vielä joskus saataisiin toimimaan tai ainakin, että sen jäljelläolevat osat saataisiin jonnekin jälkipolvien tutkailtaviksi!

 

Annan tukeni hankkeille!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyyrynmylly, Viljakkalan Myllykulma, onko surmattu lapsi Hyyrzynmyllyn lattialankkujen alla?, kummitteleeko Hyyrynmyllyllä? UutisOiva, Löytyykö Viljakkalasta kummituksia, Viljakkala,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »