Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Härkäpapu on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista

Maanantai 14.9.2020 - -Esko Erkkilä-

On varmaan monille yllätys, että härkäpapu on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista.  Härkäpapua on viljelty jo kolmetuhatta vuotta ennen ajanlaskumme alkua!

 

Tänä vuonna meillä härkäpapua oli kasvamassa nelisenkymmentä rivimetriä.

 

 

IMG_0069.JPG

 

Härkäpavun palot ovat suuria ja palkojen sisällä olevat…

 

 

IMG_0070.JPG

 

…pavut ovat hyvinkin kookkaita.

 

 

IMG_0071.JPG

 

Härkäpavut kannattaa kiehauttaa ennen käyttöä ja pakastamista varten se on välttämätöntäkin – kiehauttamisajaksi riittää 3 – 5 minuuttia.

 

 

IMG_0074.JPG

 

Tämmöisiltä näyttävät kiehutetut härkäpavut…

 

 

IMG_0075.JPG

 

…ja tässä niitä on jo pakastuspusseissa.

 

 

***********************

 

 

IMG_0072.JPG

 

Härkäpavulla on korkea esikasviarvo ja se perustuu voimakkaaseen juuristoon sekä härkäpavun kykyyn sitoa ilman typpeä juurinystyröihinsä.

 

Härkäpavun viljelytekniikasta vielä se, että sen voi kylvää hyvin varhain ja sen hallankestävyyteen, sillä se kestää pakkasta jopa 3 – 5 astetta!

 

Härkäpavun hyödyntämiseen liittyviä ruokareseptejä löytyy paljon!

 

 

Laittakaahan ensi keväänä härkäpapua kasvamaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: härkäpapu, härkäpapu typensitojana,

Muovisangollinen luumuja joka puusta!

Lauantai 12.9.2020 - -Esko Erkkilä-

Syksy on sadonkorjuun aikaa ja eräs hienoimmista satoa tuottavista trekoolikasveista on luumu.

 

 

IMG_0081.JPG

 

 

Luumu on kasvi, joka ei kasvattajaltaan vaadi oikeastaan minkäänlaista huolenpitoa tai hoitotoimenpiteitä – no, on paikallaan ajaa nurmikko lyhyeksi luumupuiden juurelta, jotta maahan pudonneet luumut löytää helposti.

 

 

IMG_0083.JPG

 

Meillä on mökkimaailmassa kymmenkunta luumupuuta ja jokainen niistä tuottaa kymmenen litran muovisangollisen luumuja.

 

 

IMG_0089.JPG

 

Luumumme kypsyvät sopivasti eri tahtiin ja se on hyvä, sillä siten vältymme, että ”hukkuisimme” luumuihin.

 

 

IMG_0091.JPG

 

Onneksi laajennetussa perhekunnassamme on luumun ystäviä, joten eiköhän tästäkin selvitä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luumu, luumun sadonkorjuu,

Kaikki on nyt toisin!

Tiistai 8.9.2020 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Torikauppiasyhdistys ry järjestää jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina Tampereen Keskustorilla Maanantaimarkkinat ja siellä muun markkinaväen lisäksi poliittiset puolueet osallistuvat omilla osastoillaan markkinahumuun.

 

Omaan Maanantaimarkkinoista kokemusta usean vuoden ajalta, sillä kuusivuotisen Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtajajakson aikana junailin osastomme rakentamisen sekä purkamisen monena vuonna.

 

Viime ja tänä vuonna osastomme teknisestä toteuttamisesta ovat vastanneet muut, mutta olen yhä pyrkinyt olemaan aktiivisesti mukana ja niin myös eilen, jolloin Keskustan osasto oli suuren mielenkiinnon kohteena.

****************

 

Tamperelaisten suuri mielenkiinto Keskustan osastoa kohtaan johtui siitä, että edeltävän viikonlopun aikana Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Annika Saarikko!

 

 

En ole milloinkaan aikaisemmin kokenut Keskustan markkinaosastoa kohtaan niin suurta mielenkiintoa kuin eilen.

 

Erityisesti ilahdutti se, että emme kuulleet yhtäkään poikkipuolista sanaa Keskustaa ja sen toimintaa kohtaan, sillä viime lauantaina Keskustan puoluekokouksessa valittu uusi puheenjohtajamme Annika Saarikko oli kaikkien toivoma ja hyväksymä valinta!

 

 

IMG_0036.JPG

 

Osastollamme olivat aamupäivällä esittelijöinä (vasemmalta) Matti Järvinen, Reijo Laitinen, Arto Pirttilahti, Sirpa Kuusela ja Jouni Ovaska sekä allekirjoittanut – iltapäivän aikana ja osastomme purkamiseen osallistuivat myös monet muut Tampereen keskustalaiset!

 

 

On selvää, että puoluekokouksemme henkilövalinnat vauhdittavat Keskustan suosion mm. Tampereella aivan uudelle tasolla ja se on Keskustan kannalta mainio asia ensi kevään kuntavaaleja ajatellen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Annika Saarikko, Matti Järvinen, Reijo Laitinen, kansanedustaja Arto Pirttilahti, Sirpa Kuusela, kansanedustaja Jouni Ovaska, Tampereen Torikauppiasyhdistys ry, Tampereen Maanantaimarkkinat, Tampereen Keskusta,

Annika meni jo ensimmäisellä äänestyskierroksella voittoon!

Sunnuntai 6.9.2020

Eilinen päivä kului iltayhteentoista saakka Keskustan puoluekokouksessa Hotelli Tornissa Tampereella ja sain reaaliaikaisella etäyhteydellä osallistua Ouluhallissa järjestettyyn päätapahtumaa.

 

Kokouksesta kertyi hienoja kokemuksia ja paljon materiaalia, mutta nyt kerron vain tärkeimmät eli puheenjohtajavaalin tulokset sekä Annika Saarikkoa kannattavan puheenvuoroni.

 

Keskustan puheenjohtajavaalin tulokset:

 

  • Annika Saarikko                                  1157

  • Katri Kulmuni                                        773

  • Petri Honkonen                                      308

  • Ilkka Tiainen                                             22

  • Jari Tasanen                                               4

 

Koska Annika sai annetuista äänistä jo ensimmäisellä kierroksella yli 50 %, niin toista äänestyskierrosta ei tarvittu!

 

 

Parhaimmat onnitteluni!

 

************************

 

Ja tässä kannatuspuheenvuoroni:

 

 

”Arvoisa puoluekokous!

 

Kannatan Annika Saarikon valintaa Keskustan puheenjohtajaksi.

 

Hetki sitten varapuheenjohtajatentin aikana tuli selväksi, että Keskusta on nyt siipi maassa ja taapertaa alakuloisesti sekä mollivoittoisesti.

 

Innostava, kannustava, rohkaiseva, valoisa, rohkea ja luotettava ovat määreitä, jotka sopivat Annika Saarikkoon.

 

Keskusta ja koko Isänmaamme ansaitsee tässä tilanteessa puheenjohtajan, joka esiintymisellään, äänenpainoillaan, innostavuudellaan ja koko toiminnallaan palauttaa uskon Keskustan toiminnalle!

 

Annikan mukana ja hänen johdollaan me kaikki pystymme yhdessä siihen!”

 

**************

 

Sain Torni-hotellissa kokoontuneilta pirkanmaalaisedustajilta raikuvat taputukset ja kun puheeni meni suorana Ouluun sekä neljälletoista muulle paikkakunnalle Suomessa, niin olihan puheellani kuulijoita!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Annika Saarikko on Keskustan uusi puheenjohtaja,

Laatikkoviljelymme on laajentumassa

Keskiviikko 2.9.2020 - -Esko Erkkilä-

Olemme jo monena vuonna kasvattaneet trekoolikasveja läpimitaltaan 60-senttissä rumpuputkissa ja keväällä laajensimme tätä kasvatustapaa muutamaan laatikkoon ja kymmenkuntaan isoon muovisaaviin.

 

Kokemuksemme ovat hyvät, sillä rikkaruohojen kitkeminen ja myös muut kasvukauden aikana suoritettavat viljelytoimenpiteet ovat helpompia kuin tasamaakasvatuksessa.

 

Hallantorjunta näin syyspuolella on verrattomasti helpompaa rumpuputki-, laatikko- tai saavikasvatuksessa kuin tasamaalla.

 

*******************

 

Sain muutama viikko sitten ”noutovaivalla” hankkia seitsemän uutta trekoolikasvien kasvatukseen soveltuvaa laatikkoa ja olin heti valmis noutamaan ne.

 

Eilen asensimme kuopuksemme kanssa nuo laatikot valmiiksi joko pian alkavia syyskylvöjä tai ensi kevään kevätkylvöjä varten:

 

 

IMG_9807.JPG

 

Sahasin moottorisahalla laatikoiden pohjaan aukot, joiden kautta ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois ja joiden kautta kastemadot pääsevät tekemään arvokasta työtään kasvulaatikoissa.

 

 

IMG_9808.JPG

 

Siinäpä ne, seitsemän tyhjää laatikkoa!

 

 

IMG_9825.JPG

 

Traktorin paskatalikko on verraton työväline mm. maansiirrossa ja sen avulla laatikoiden täyttäminen maalla kävi joutuisasti.

 

 

IMG_9845.JPG

 

Tässä pari laatikkoa odottamassa joko syysporkkanan tai palsternakan syyskylvöä tai keväällä vaikkapa tomaatintaimien tai kurpitsantaimien istuttamista – saa nähdä, että hyödynnetäänkö laatikot jo nyt syksyllä vaiko vasta keväällä!

 

 

IMG_9857.JPG

 

Siinä ne ovat valmiina ja mukana viime vuonna huutokaupasta huutamani kunnon Caravan-jyrsin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: laatikkoviljely, viljely muovisaaveissa, viljely rumpuputkissa,

Turkistalous alentaa "jokapäiväisen ruokamme" hintaa!

Maanantai 31.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä vihervassarit ovat ottaneet hampaisiinsa turkistalouden ja vaativat sen lopettamista.

 

Tässä työllisyystilanteessa vaatimus on käsittämätön ja toteutuessaan se merkitsisi laajaa työttömyyttä ja turkistuotannon siirtymistä Kiinaan ja muualle, jossa turkiseläinten elinolosuhteet ovat todella heikot.

 

Työelämän ajoilta tunnen turkismaailmaa varsin perusteellisesti, sillä vastasin aikoinaan verkon päälle annosteltavien turkisrehujen osalta sen ainesosan valmistamisesta, joka muodostaa sitkon valmiiseen turkisrehuun ja varmistaa rehun pysymisen verkon päällä, jotta rehu ei valu turkiseläinten päälle ja sitten pilaisi niiden turkin.  Ainesosa on turkisvilja ja sen kypsyttäminen vaatii suurta ammattitaitoa.

 

Turkisviljan kypsyttämistaidon lisäksi sain olla parisen vuotta maamme suurimman yksityisen turkisrehuvalmistajan eli Monäs Feed Oy Ab:n hallituksen jäsenenä, joten omaan todellisesta tilanteesta turkismaailmasta.

 

******************

 

Mutta tuohon juttuni otsikkoon:

 

Turkisrehuvalmistajat kilpailevat lihanjalostusteollisuudessa syntyvien rehujakeiden ostamisesta, joita jotkut kutsuvat teurasjätteiksi – jätteitä ne eivät missään nimessä ole, sillä lihanjalostuslaitokset saavat niistä turkisrehuvalmistajilta hyvän hinnan!

 

Lihanjalostusteollisuuden rehujakeista eli teurasjätteistään saama hyvä hinta merkitsee, että kaupasta ostamiemme makkaroiden ja muiden lihatuotteiden hinnat pysyvät kohtuullisina.

 

Jos lihanjalousteollisuudella ei olisi rehujakeilleen menekkiä turkisrehumaailmaan, teurasromppeet jouduttaisiin kuivaamaan ja näin saatu kuiva lihaluurehujauho jouduttaisiin ohjaamaan lämpövoimaloiden polttoaineeksi – se se vasta kallista puuhaa olisi!

 

Turkistalous pitää siis jokapäiväisen ”leipämme” hinnan alhaisena!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Turkistalous alentaa "jokapäiväisen ruokamme" hintaa!, Teurasjakeet, Teurasromppeet, Teurasjätteet, lihanjalotusteollisuus, lihanjalostusteollisuuden rehujakeet, turkisrehutehtaat, kypsä turkisvilja, turkisviljan kypsennys, Monäs Feed Oy Ab,

Oli suuri kunnia olla laskemassa Kyröläismatkaajien kukat Latvian Bejassa vuonna 1919 kaatuneiden seitsemän suomalaispojan veljeshaudalle

Sunnuntai 30.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Heinäkuun alussa teimme Kyröläismatkan Viroon ja sen aikana poikkesimme myös Latviassa.

 

Pohjan Pojat valtasivat latvialaisen Aluksen kaupungin (aikaisemmin Marienburg) helmikuussa 1919 eli runsas sata vuotta sitten.

 

 

IMG_9458.JPG

 

Aluksesta n. 10 kilometrin etäisyydellä sijaitsee Beja ja sinne on haudattuna seitsemän suomalaista sotilasta, jotka siellä aikanaan kaatuivat.

 

Vietimme arvokkaan tilaisuuden tuolla veljeshaudalla ja matkanjohtajamme kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäki valitsi minut yhdeksi siihen ryhmään, joka laski Kyröläismatkaajien kukat haudalle.

 

 

IMG_9447.JPG

 

Veljeshauta on hyvinhoidettu hautapaikka vaikka sinne haudatut suomalaissotilaat kaatuivatkin yli sata vuotta sitten.

 

 

IMG_9449.JPG

 

Retkueemme muistokukat laskivat haudalle Hämeenkyrön entinen sosiaalijohtaja Reino Tuomi, Suomen suurlähettiläänä vuosina 2000 – 2004 Latviassa toiminut Kirsti Eskelinen sekä minä.

IMG_9450.JPG

 

Oli ensimmäinen kerta, kun sain olla samassa ryhmässä suurlähettilään kanssa laskemassa kukkia haudalle!

 

 

IMG_9456.JPG

 

Veljeshautaan on haudattuna tosiaan seitsemän suomalaista Pohjan Poikaa ja he ovat syntyisin Sievistä, Oulusta, Iisalmesta, Loimaalta, Matkusta, Jyväskylästä sekä Kuhmoisista eli ympäri Suomea!

 

 

IMG_9455.JPG

 

Liitän tähän Veljeshaudan kuvaan vielä sen tiedon, jonka Wikipedia kertoo suurlähettiläs Kirsti Eskelisestä;

 

”Kirsti Eskelinen-Liukkonen on suomalainen diplomaatti. Hän oli suurlähettiläs Suomen Ankaran suurlähetystössä vuosina 2008 – 2012. Hän oli Suomen suurlähettiläs Latviassa Riiassa 2000–2004 ja sen jälkeen hän oli ulkoministeriön itäosaston johdossa vuoteen 2008. Hän aloitti ulkoministeriön palveluksessa vuonna 1973.”

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyröläismatka2020, Pohjan Pojat, Latvian Luksen kaupunki, Marienburg, Veljeshauta Latviassa,

Trekoolituotteiden kauppakunnostusta ja osin myös pakastamiseen valmistamista

Lauantai 29.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Syksy saapuu ja sen myötä puutarhatuotteiden kauppakunnostus on ajankohtaista ja joidenkin tuotteiden pakastamisen valmistelu kuuluu näihin päiviin.

 

Eilen meillä oli ajankohtaista sipuleiden kauppakunnostus ja sen lisäksi aloitin papujen sadonkorjuun.

 

 

IMG_9759.JPG

 

 

Vaikka itse kehunkin, niin istukassipulien sekä punasipulien osalta satotaso ja sadon laatu olivat erinomaisia – kelpaa Rouvan tarjota näitä asiakkaille Läheltä Sinulle tapahtumassa Viljakkalan Seurojentalolla 5.9.2020!

 

 

******************

 

IMG_9765.JPG

 

Eilen aloitin myös papujen sadonkorjuun ja kohtuullisin satonäkymin.

 

Totean kokemuksesta, että papujen sato menee joko täysin ”plörinäs” tai sitten papusato menee älyttömyyksiin – nyt satotaso näyttää pysyvän kohtuudessa!

 

Viljelemme keltaista papua, mutta siemenpusseihin oli pussittajan virheen vuoksi osunut myös muutama vihreän pavun siemen. Vihreät pavut ovat katsellen erinomaisia, mutta keitossa ne muuttuvat harmaiksi, joten ainakin me olemme luopuneet vihreiden papujen kasvattamisesta.

 

 

IMG_9768.JPG

 

Pavut kiehautetaan kymmenminuuttisen verran, jäähdytetään, laitetaan pakastuspussiin ja jäädään odottamaan talvisaikaa!

 

 

Semmoista se oli eilen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Istukassipulit, punasipulit, pavut, papu, papujen pakastaminen, keltaiset pavut, vihreät pavut,

Heinänsiementen kylväminen tapahtui vasta illalle, kun oli tyyntä!

Sunnuntai 23.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Tänään muistelen aikoja, jolloin elimme kylvötöiden osalta hevosvetoista aikakautta.

 

 

IMG_9658.JPG

 

Lähtökohdan tälle muistelukselle sain, kun vihdoin ja viimein kylvimme nurmikon eräälle mökkimaailmamme nurkkaukselle; mutta ensiksi ne muistelukset 1950-luvulta!

 

Viljelykierto oli jo 1950-luvulla yleinen, sillä osa kevätkylvöaloista kylvettiin ohra- ja kaurakylvösten ”juureen” heinänsiemenillä - heinänsiementen kylväminen merkitsi, että seuraavana vuonna tuolla paikalla kasvoi niittonurmi.

 

Isäni oli kylällämme ammattimies heinänsiementen kylvämisessä ja muistan, kun hän iltaisin lähti naapureidemme pelloille kylvämään heinänsiemeniä.

 

Heinänsiemenet ovat pieniä siemeniä ja niiden kylvöhetkellä on oltava tyyni sää, jotta kylvöjälki on tasaista.

 

Heinänsiemenet ovat keveytensä lisäksi kalliita, joten myös sen vuoksi heinänsiementen kylväminen oli tarkkuutta vaativaa hommaa.

 

**********************

 

 

Mutta nyt tähän päivään ja eiliseen:

 

 

IMG_9659.JPG

 

Nurmikonsiementen kylvämiseen on keksitty laite, joka on eilisten kokemusteni mukaan hyvin käyttökelpoinen ja se toimii…

 

 

IMG_9660.JPG

 

…kammesta vääntämällä.

 

Huomaatte, että nurmikonsiementen lisäksi siemenseoksessa on erästä ”täyteainetta” ja se on yli kymmenen vuotta vanhaa camelinan siementä. Ei ole tarkoituskaan, että camelinasta tulisi mitään taimettumista, mutta onpahan siemenseoksessa täyteainetta.

 

 

IMG_9661.JPG

 

Kylvömies menee ja…

 

IMG_9663.JPG

 

…ja kylvömies tulee!

 

 

Nyt muuten ollaan ajankohdan osalta niillä rajoilla, että vieläkö on aika kylvää nurmikoita, mutta katsotaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heinänsiementen kylväminen, hevosajan muisteluksia,

Syksy on saapumassa ja keltainen väri alkaa vallita puutarhassa!

Perjantai 21.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Sääolosuhteet ovat edelleen kesäisiä, mutta kalenteri kertoo, että syksy on saapumassa.

 

Puutarhassa syksyn väri on keltainen ja se valloittaa päivä päivältä yhä enemmän trekoolin yleisilmettä.

 

Tein eilen pienen kamerakierroksen mökkimaailmamme trekoolilla ja toden totta, keltainen väri alkaa olla vallitseva väri.

 

Kas näin:

 

 

IMG_9625.JPG

 

Kallionauhus

 

 

IMG_9636.JPG

 

Valtikkanauhus

 

 

IMG_9627.JPG

 

Pensashanhikki

 

 

IMG_96262.JPG

 

Auringontähti

 

 

IMG_9637.JPG

 

Kurpitsa

 

 

IMG_9628.JPG

 

Kultapallo

 

 

IMG_9630.JPG

 

Avomaankurkku

 

 

IMG_9633.JPG

 

Tyrni

 

 

IMG_9635.JPG

 

Peltovalvatti

 

 

IMG_9641.JPG

 

Valmet 502 – onhan myös se keltainen!

 

 

Keltaisuuden keskellä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syksy on saapumassa ja keltainen väri alkaa vallita puutarhassa!,

Pajun taistelun muistomerkillä 4.8.2020

Tiistai 18.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Viron vapaussodan aikana Pajun taistelu käytiin lähellä Valgan kaupunkia sijaitsevan Pajun kartanon hallinnasta 31. tammikuuta 1919.

 

Suomalaisista vapaaehtoisista koostuneet Hans Kalmin johtamat Pohjan Pojat ja virolainen Julius Kuperjanovin pataljoona etenivät alueella kohti Valgaa, mikä edellytti Pajun kartanon hallintaa. Neuvosto-Latvian joukot valtasivat Pajun kartanon yöllä ja virolaiset joukot hyökkäsivät kartanolle kärjessä takaisinvaltausyrityksen yhteydessä seuraavan keskipäivänä. Virolaisten hyökkäys pysähtyi ja vuorossa olivat nyt Pohjan Pojat. Suomalaistenkin hyökkäys oli tyrehtyä, mutta onnistui lopulta illan jo hämärtäessä. Pian taistelun jälkeen vallattiin myös Valga, josta punaiset olivat vetäytyneet.

 

 

 IMG_9390.JPG

 

 

Taannoisella Kyröläismatkallamme poikkesimme Pajun taistelun muistomerkillä, joka on tasamaalle rakennettu hieno muistomerkki.

 

 

 IMG_93992.JPG

 

Samassa yhteydessä poikkesimme myös Valgan keskustassa, jossa kirkon seinässä olevaa muistotaulua meille esitteli matkanjohtajamme kenraaliluutnantti Pentti Lehtimäki.

 

 IMG_9397.JPG

 

Muistotaulussa on niiden suomalaisten nimet, jotka kaatuivat Viron vapauden puolesta Valkin, Marienburgin ja Petserin taisteluissa.

 

 

Suomalaisen sotilaan veri on siis virrannut myös veljeskansamme Viron puolesta!

 

 

******************

 

Erityistä arvostusta on annettava nykyiselle Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistölle, joka puolustusministerinä kunnioitti läsnäolollaan Pohjan Poikien muistoa Valgassa muistomerkin satavuotisjuhlissa 31.1.2019 tällä muistomerkillä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pajun taistelun muistomerkillä 4.8.2020, Pajun taistelu, Valga, Pohjan Pojat, Pohjan Poikien muistomerkki, puolustusministeri Jussi Niinistö, Jussi Niinistö, Kannus, kaupunginjohtaja Jussi Niinistö, Kyröläismatka2020,

Osatotuudet vääristävät sanoman!

Maanantai 17.8.2020 - -Esko Erkkilä-Osatotuudet vääristävät sanoman!

Viime lauantaina Ylöjärven valtuustosalissa järjestettiin Keskustan Pirkanmaan piirin vuosikokous korona-kriisin vuoksi muutaman kuukauden myöhästyneenä.

 

Olin paikalla virallisena kokousedustajana ja käytin kokouksessa myös muutaman puheenvuoron.

 

Paikalla oli myös Suomenmaan toimittaja ja hän raportoi kokouksesta mm. näin:

 

”– Tunnelma on monesta syystä pessimistinen, ja minä nyt lisään pessimismiä. Nimittäin ainakin Matti Vanhanen ja Juha Sipilä ovat jättämässä eduskuntatyön tähän kauteen. Kautta on onneksi jäljellä monta vuotta, mutta tällaisten vahvojen nimien sivuun jääntiä ei noin vain korvata, Esko Erkkilä pohtii tulevia vaalikausia.”

 

Valitettavasti toimittaja jätti raportoimatta sen positiivisen viestin, jolla jatkoin tuota puheenvuoroani eli jatkoin näin:

”…mutta nyt tarvitaan uskoa tulevaisuuteen ja sitä me saamme olemalla Annikan mukana!”.

 

#annikanmukana

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #annikanmukana, Annika Saarikko Keskustan puheenjohtajaksi, Annika Saarikko, Keskustan Pirkanmaan piirikokous, Ylöjärven kaupungin valtuustosali, Ylöjärvi, Keskustan Pirkanmaan piiri, Keskustan Pirkanmaan piirikokous Ylöjärvellä 15.8.2020, Suomenmaa,

Karjalainen tervehdys!

Sunnuntai 16.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Nyt korona-aikana minäkin olen monesti tervehtinyt kavereitani ”kyynärpäätervehdyksellä”, mutta vasta eilen sain henkilökohtaista opastusta, että kyseessä on karjalainen tervehdys.

 

IMG_9593.JPG

 

Opastusta minulle antoivat Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula (oikealla) ja Pertti Hakanen (vasemmalla).

 

Pertti Hakanen on toiminut Karjala Liiton puheenjohtajana ja 1.5.2020 alkaen sen toiminnanjohtajana eli asiantuntemusta opastajiltani löytyi!

 

On helppo havaita, että karjalainen tervehdys pohjautuu Karjalan vaakunaan, jossa ilmiselvästi on kuvattuna kyynärpäätervehdys!

 

Aina oppii uutta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Karjalainen tervehdys!, Pertti Hakanen, Juha Rehula, Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula, Karjala Liitto ry, Karjala Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen, Karjala Liiton toiminnanjohtaja Pertti Hakanen,

Viron Kansallismuseo sijaitsee Tartossa

Lauantai 15.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Eräs osoitus Tarton merkityksestä Virossa on se, että Viron Kansallismuseo sijaitsee siellä.

 

Taannoisella Kyröläismatkallamme eräs kohteemme oli Viron Kansallismuseo eli…

 

 

IMG_93332.JPG

 

…Eesti Rahva Muuseum.

 

****************

                  

Viron Kansallismuseo on rakennuksena todellinen jättiläinen – sillä on pituutta 356 metriä ja rakennuksen korkeus sisäänkäynnin kohdalla…

 

 

IMG_9383.JPG

 
…on yli 15 metriä – rakennuksen korkeus takaseinän kohdalla on parisen metriä.

 

Rakennuksen leveys on 71,7 metriä!

 

Museorakennus on rakennettu neuvostomiehityksen aikana rakennetun sotilaslentokentän kiitotien jatkeelle ja yläilmoista otetusta kuvasta näyttääkin siltä, että rakennus olisi lentokoneiden nousukiidon mukainen.

******************

 

 

IMG_9335.JPG

 

Museon eteisaulassa on presidentti Lennart Meren edustusauto ja…

 

 

IMG_9342.JPG

 

…hän toivottaa videotervehdyksenä vieraat tervetulleiksi museoon.

 

****************

 

Me Kyröläismatkaajat tutustuimme museoon parituntisen verran ja vierailumme lopuksi lounastimme Kansallismuseon ravintolassa.

 

Parituntinen on lyhyt aika perehtyä museoon, mutta jotain kuitenkin ehdimme ja niistä kokemuksistamme joskus uusi juttu!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viron Kansallismuseo sijaitsee Tartossa, Eesti Rahvu Muuseum, Lennart Meri, Tartto, Kyröläismatka2020,

Tarton yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhassa on paljon nähtävää!

Torstai 13.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Kyröläismatkamme toisen päivän ensimmäinen kohde oli tutustuminen…

 

 

IMG_9292.JPG

 

…Tarton yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhaan.

 

Ulkopuutarhaan pääsee maksutta tutustumaan ja niin me myös teimme.

 

********************

 

Seuraavassa kuvakavalkaadi näkemästämme:

 

 

IMG_9290.JPG

 

 

IMG_9294.JPG

 

 

IMG_9295.JPG

 

 

IMG_9299.JPG

 

 

IMG_9300.JPG

 

 

IMG_9301.JPG

 

 

IMG_9304.JPG

 

 

IMG_9312.JPG

 

 

IMG_9317.JPG

 

 

IMG_9320.JPG

 

 

IMG_9322.JPG

 

 

*******************

 

IMG_9325.JPG

 

Tarton yliopiston kasvitieteellinen puutarha sijaitsee kaupungin läpi virtaavan Emajoen äärellä osoitteessa Lai 38 – suosittelen tutustumaan, sillä nähtävää riittää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyröläismatka2020, Tartto, Tarton yliopistoston kasvitieteellinen puutarha, Emajoki,

"Ennen kaikki oli toisin"!

Keskiviikko 12.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Juttuni otsikko on kaikille tuttu ja sisältää ajatuksen, että kaikki oli ennen paremmin kuin nyt.

 

Käytän tässä tuota samaa sanontaa ja tarkoitan, että joissakin asioissa asiat ovat nyt paremmin kuin ennen!

 

Otan kolme esimerkkiä:

 

1.    Hyttyset

Hyttysiä ei tänä kesänä ole näkynyt oikeastaan lainkaan eli siltä osin asiat ovat tänä kesänä olleet täysin toisin kuin edelliskesinä!

 

En pysty tämän asian osalta liittämään tähän kohtaan edes kuvaa, sillä hyttysiä ei kertakaikkiaan ole!

 2.    Perunarutto

 

Aikaisempina vuosina – ainakin meillä – perunarutto on iskenyt perunanvarsiin jo juhannuksen tienoilla, mutta nyt yhä edelleen perunakasvustot kasvavat ”täysillä” ja perunarutosta ei ole tietoakaan.

 

Siemenperunoistakaan ei voi olla kyse, sillä kaikki meillä kasvava peruna on istutettu omalla siemenperunalla eli sillä samalla, joka kaikkina aikaisempina vuosina on ollut perunaruton riivaamaa!

 

Kyse ei voi olla myöskään ruttoruiskutuksista, sillä niitä en ole tänä vuonna harrastanut lainkaan!

 

IMG_9589.JPG

 

Terveestä ja ruttovapaasta perunamaasta on helppo saada kuvia ja siitäpä tämä eilen illalla toisesta perunamaastamme ottamani kuva!

 3.    Rastaat ja ”paskonärhit” eivät ahdistele puutarhamarjoja ja kirsikoita

 

Aikaisempina vuosina kaiken maailman rastaat ja paskonärhit ovat olleet suuri ongelma trekoolimaiden herukkapensaille ja kirsikoille, mutta nyt on ollut ja on yhä edelleen toisin!

 

IMG_9088.JPG

 

Emme ole tänä vuonna lainkaan verkottaneet kirsikkapuitamme, mutta siitä huolimatta kirsikkamme ovat saaneet kasvaa täysin kypsiksi sekä Tampereella että mökkimaailmassa.

 

Kirsikoiden osalta ainoa ongelma on se, että kirsikkapuumme ovat kasvaneet ”liian suuriksi” ja se aiheuttaa suuria ongelmia sadonkorjuulle!

 

*****************

 

Oletan, että hyttysten ja perunaruton poissaolot liittyvät kevätkesän kuiviin olosuhteisiin – lähipäiville ennustetut hellepäivät varmistavat, että hyttyset ja perunarutto pysyvät poissa myös lähipäivät!

 

Todella hyvät ja runsaat metsämarjojen määrät metsissä ovat pitäneet nuo rastaat ja paskonärhit poissa trekoolimaiden pensaista ja puista.

 

Toistan siis:

 

”Ennen  kaikki oli toisin”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Ennen kaikki oli toisin"!, Hyttyset ovat poissa, perunarutto, räkättirastaat, räkättirastaat ja paskonärhit,

Tarton Paavalin seurakunnan kirkossa on useita seurakuntalaisia palvelevia tiloja sekä toimintoja

Tiistai 11.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Viimeviikkoisella Kyröläismatkallamme tutustuimme Tartossa Paavalin kirkkoon ja siellä tapahtuviin seurakuntalaisten palvelumuotoihin.

 

 IMG_9272.JPG

 

Asiantuntevana ja jopa innostavana oppaana meillä oli Paavalin seurakunnan kirkkoherra ja Tarton piispa Joel Luhamets.

 

Kirkkosalin lisäksi Paavalin kirkossa on mm. krypta, kolumbaario sekä kirjakauppa.

 

 

*****************

 

 

IMG_9274.JPG

 

Krypta, jota piispa Luhamets tässä meille esittelee, mahdollistaa monipuolisten tilaisuuksien järjestämisen – krypta sijaitsee alttarin alapuolella.

***************

 

 

IMG_9275.JPG

 

Kolumbaario on antiikin ajoista lähtien tunnettu hautauspaikka. Nimitys kolumbaario (columbarium) tarkoittaa kyyhkyslakkaa, columba on latinaksi kyyhkynen.
 
Tarton Paavalin kolumbaariossa on 250 uurnalokeroa ja jokaiseen lokeroon mahtuu 5–7 uurnaa. Yleensä ne ovat perhelokeroita. Uurnaholvi vuokrataan sopimuksen perusteella kerrallaan enintään 20 vuodeksi.

 

Uurnalokeron vuokra on ensimmäiseltä vuodelta 50 euroa ja seuraavilta 40 euroa per vuosi.

 

Tunnustan, että vasta Tarton Paavalin kirkossa tutustuin kolumbaarioon!

 

 

IMG_92762.JPG

 

Tässä seitsenlokeroisessa uurnaholvissa on vasta kahden vainajan tuhkauurnat.

 

 

***************

 

IMG_9282.JPG

 

Piispa Luhamets esitteli tutustumiskierroksemme lopuksi meille Paavalin kirkon kirjakauppaa, jossa on tarjolla kirjallisuuden lisäksi mm. erilaisia muistoesineitä.

****************

 

Kiitokset Tarton piispa ja Paavalin seurakunnan kirkkoherra Joel Luhamets; opimme paljon ja osaamme arvostaa sitä hengellistä työtä ja myös sitä aineellista apua, jota Paavalin seurakunta Tartossa ja Virossa tekee ja tarjoaa seurakuntalaisilleen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyröläismatka2020, Tartto, Paavalin kirkko Tartossa, Paavalin seurakunta Tartossa, Tarton piispa Joel Luhamets, Joel Luhamets, krypta, kolumbaario, tuhkauurna,

Arkkitehti Eliel Saarinen on suunnitellut Tartossa sijaitsevan Paavalin kirkon

Maanantai 10.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Tämänvuotinen Kyröläismatkamme suuntautui Tarttoon ja sen lähiympäristöön; toki poikkesimme myös Latviassa.

 

Ensimmäinen kohteemme 3.8.2020 Tartossa oli…

 

IMG_9261.JPG

 

…Paavalin kirkko, jonka torni ei 43 metrin korkeuteen yltävänä…

 

 

IMG_9263.JPG

 

…kunnolla mahdu kuvaankaan!

****************************

 

Kirkko on ainoa jugend-tyylinen kirkko Virossa ja sen on suunnitellut Eliel Saarinen.

 

 

IMG_9283.JPG

 

Kirkon pääsisäänkäynnin vierellä on laatta, jossa kerrotaan Eliel Saarisen suunnitelleen kirkon 1915 – 1919.

 

Kirkko siis valmistui 1910-luvulla, mutta kärsi pahoja vaurioita toisessa maailmansodassa.

 

Kirkko otettiin käyttöön uudelleen vuonna 2015 entisöitynä, korjattuna ja laajennettuna.

 

Korjausprojekti kesti kymmenen vuotta ja siinäkin projektissa suomalaisten rooli oli keskeinen.

 

*****************

 

 

IMG_9269.JPG

 

 

Kirkkoa meille esitteli Paavalin seurakunnan kirkkoherra Joel Luhamets, jolla on myös Tarton piispan arvonimi.

 

Joel Luhamets puhuu hyvää suomea ja vasta vierailumme jälkeen sainkin tietää, että hänellä sekä Paavalin kirkon seurakunnalla on tiiviit suhteet Suomeen ja erityisesti Tampereelle.

 

Tampere sekä Tartto ovat ystävyyskaupunkeja ja sen vuoksi Tampereen seurakuntayhtymällä sekä Paavalin seurakunnalla on tiivis yhteistyö.

 

Kirkkoherra, piispa Joel Luhamets on saarnannut Tampereen Tuomiokirkossa ja Tampereelta on ollut vahva edustus mm. silloin, kun Paavalin kirkko vihittiin uudelleen vuonna 2015.

******************

 

 

IMG_92682.JPG

 

Paavalin kirkko on sisätiloiltaan avara ja sen…

 

 

IMG_9270.JPG

 

…alttaritaulu on…

 

 

IMG_9271.JPG

 

…puhutteleva.

 

Taidemaalari Kuutti Lavonen on maalannut alttaritaulun.

 

On erikoista, että alttaritaulu on muunneltavissa, sillä noiden kuvien taustakuvat ovat helposti käännettävissä kirkkokansan nähtäville.

 

 

Suosittelen Tartossa lämpimästi tutustumaan Paavalin kirkkoon, josta huomisessa jutussani toivottavasti hieman lisää!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tartto, Tartto ja Tampere, Paavalin kirkko Tartossa, Paavalin kirkko, Kuutti Lavonen, Eliel Saarinen, Joel Luhamets, Kirkkoherra Joel Luhamets, Tarton piispa Joel Luhamets, Tampereen Tuomiokirkko,

Maamme politiikkaan syntyy kaksi isoa aukkoa, mutta onneksi aukkojen paikkaaja on jo tiedossa!

Perjantai 7.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Kaksi vahvaa keskustalaista poliitikkoa on jo nyt ilmoittanut, että he eivät asetu ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa.

 

Matti Vanhanen ja Juha Sipilä ovat poliittisen uransa aikana toimineet mm. pääministereinä sekä ansioituneet tuossa vaativassa tehtävässä.

 

 

Tunnen henkilökohtaisesti molemmat ja olen saanut ottaa lukemattomia kuvia heistä:

 

 

IMG_8852.JPG

 

 

sipila1

 

 

********************

 

Matti Vanhasen ja Juha Sipilän ilmoitukset synnyttävät suuret poliittiset aukot maamme osaavien poliitikkojen harvalukuiseen joukkoon, mutta onneksi Keskustalla on tilaisuus asettaa aukkojen paikkaajaksi …

 

 

IMG_5506.JPG

 

…eilen ministeripostiin palannut Annika Saarikko, joka toivon mukaan valitaan Keskustan puheenjohtajaksi Oulun puoluekokouksessa vajaan kuukauden kuluttua!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Matti Vanhanen, Juha Sipilä, Annika Saarikko, #annikanmukana,

Hämeenkyrön kautta kulkee valtakuntamme päärata!

Torstai 6.8.2020 - -Esko Erkkilä-

Hämeenkyrö – Viljakkalan naapurikunta – tunnetaan siitä, että kolmostie kulkee kuntakeskuksen läpi ja siitä, että nyt on aloitettu työt, jotta kolmostie ohittaa kuntakeskuksen.

 

On todennäköistä, että Hämeenkyrö kuihtuu kyläpahaseksi, kun kolmostie tulee ohittamaan kuntakeskuksen.

 

Tässä kirjoituksessa en kuitenkaan käsittele Hämeenkyrön ohitustietä vaan tuon esille sen, että Hämeenkyrö kuuluu niihin kuntiin, joiden alueiden läpi kulkee maamme valtasuoni eli pääratamme.

 

Oletan, että vain osa hämeenkyröläisistä tietää maamme pääradan kulkevan osan matkastaan kyröläismaisemissa.

 

Tunnen asian kohtuullisen hyvin, sillä Hämeenkyrön rajanaapurina menetimme neljä hehtaaria metsää Tampere-Parkano-Seinäjoki –radan alle eli samat junat, jotka kulkevat pakkolunastettujen maidemme läpi, kulkevat myös runsaan kilometrin matkan Hämeenkyrössä.

 

********************

 

IMG_9091.JPG

 

Tässä kuva, jonka olen ottanut Hämeenkyrössä sijaitsevalta Majamaantien ylikäytävältä kohti pohjoista.

 

Etualalla näkyy Hämeenkyröä aina ratamutkaan saakka ja sen jälkeen alkaa se osa, joka aikoinaan pakkolunastettiin meiltä.

 

 

IMG_9089.JPG

 

Tässä näkymä samaiselta ylikäytäväsillalta ja nyt kohti etelää ja kohti Tamperetta.

 

Kaikki tuossa näkyvät maisemat ovat Hämeenkyröä!

 

On se tuo Hämeenkyrö monipuolinen kunta maamme kumipyörä- ja rautatieliikenteen osalta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hämeenkyrö, Hämeenkyrön ohitustie, Majajärven liikennepaikka,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »