Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Puuston vuotuinen kasvu on tehokas tapa sitoa hiiltä

Maanantai 3.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Nykyaika on mennyt melkoiseksi vouhkaamiseksi ihmisten hiilijalanjäljen tiimoilta.

 

Sitran mukaan suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on n. 10 tonnia CO2e/asukas/vuosi (CO2e = hiilidioksidiekvivalentti).

 

Kymmenen tonnin suuruinen hiilijalanjälki tuntuu lukuna suurelta, mutta se asettuu oikeaan mittakaavaan, jos kyse on pienenkin metsälön metsänomistajasta.

 

 

IMG_4794.JPG

 

Metsäkeskuksella on Pirkanmaalla menossa ”Metsien hiilinielu kasvuun Pirkanmaalla” –hanke ja pyysin heiltä arvion Maatalousyhtymämme metsien puustoon sitoutuneen hiilen määrästä.

 

Kuvassa on kotipalstan puuston hiilivaraston arviointi ja siitä selviää, että vaatimattomalla 7,4 hehtaarin alalla vuotuinen kasvu sitoo hiiltä yhteensä 25 tonnia eli hiilidioksidiksi laskettuna 91 tonnia CO2e!

 

Maatalousyhtymämme ydinpiirissä on 9 henkilöä ja saatesanoissa hankkeen vetäjä toteaakin sattuvasti, että jo tuon palstan kasvu kompensoi ne hiilipäästöt, ”jotka noin 9 suomalaista tuottaa vuodessa”.

 

Kuvassa näkyvän kotipalstan puuston hiilivarasto on 777 tonnia!

 

Maatalousyhtymällämme on tuon kotipalstan lisäksi 2,9 hehtaarin suuruinen perämetsäkappale ja kun kolmella pojalla yhdessä sekä Rouvalla erikseen on omistuksessaan metsää, niin eipä tarvitse hiilivouhkaajien edessä kärvistellä!

 

Pitää vielä erikseen mainita, että tuon kotipalstan hiilisidonnat kattavat 28 auton käytöstä syntyvät hiilipäästöt!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Puuston vuotuinen kasvu on tehokas tapa sitoa hiiltä, hiilensidonta, CO2e = hiilidioksidiekvivalenttia, Sitra, Metsäkeskus, Metsien hiilinilu kasvuun Pirkanmaalla-hanke, Pirkanmaa, hiilivarastot, vouhkaaminen,

Aluevaaleissa voi äänestää myös naapurikunnassa asuvaa ehdokasta!

Keskiviikko 22.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Aluevaalien ehdokasasettelu on päättynyt ja nyt odotamme aluevaaliehdokkaiden ehdokasnumeroita, jotka aluevaalilautakunnat antavat huomenna eli 23.12.2021.

 

Olen kummastellut joidenkin puolueiden menettelyä, että jokaisesta kunnasta pitäisi saada ehdokkaita, sillä se ei ole lainkaan tarpeellista, koska valitut ehdokkaat edustavat koko hyvinvointialuetta.

 

Aluevaaleissa ei siis ole kuntakohtaisia ehdokkaita vaan kaikkia alueen ehdokkaita voi äänestää kaikissa hyvinvointialueiden kunnissa.

 

Huvittavaa on ollut ne joidenkin ehdokkaiden vaatimukset, että samasta kunnasta voi olla kyseisen puolueen listoilla vain yksi ehdokas – on selvää, että tuo yksi ehdokas olisi juuri tuon vaatimuksen esittänyt ehdokasehdokas!

 

****************

 

Pirkanmaan hyvinvointialueella hyvistä ja asiantuntevista Keskustan naisehdokkaista on suorastaan ylitarjontaa maakunnan ympäristökunnista.  

 

Uskon, että Tampereen ympäristökuntien naisehdokkaat tulevat yllättämään hyvällä äänisaaliillaan monet!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaaleissa voi äänestää myös naapurikunnassa asuvaa ehdokasta!, aluevaalit, hyvinvointialuevaalit, maakuntavaalit, aluevaalien ehdokasasettelu, aluevaaliehdokkaat, Keskusta Pirkanmaa, Keskustan Pirkanmaan aluevaaliehdokkaat, Pirkanmaan Keskusta,

Viljakkalan Seurojentalo sekä Lavajärven Päivölä saivat valtiovallan tunnustuksen työlleen!

Maanantai 20.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ministeri Antti Kurvisen johdolla myöntänyt seurojentaloja ylläpitäville yhdistyksille kaikkiaan 2.150.000 euron suuruiset avustukset seurojentalojen ylläpitoon tarkoitettuja ns. korona-avustuksia.

 

Avustuksia myönnettiin 637 hakijalle.

 

Viljakkalan Seurojentaloa ylläpitävä Viljakkalan Seurojentaloyhdistys ry sai avustusta 1.500 euroa ja Lavajärven Päivölää ylläpitävä Lavajärven Maamiesseura ry puolestaan 3.000 euroa.

 

viljakkalanseurojentalo.jpg

 

Varhaisimmat muistoni Viljakkalan Seurojentalosta liittyvät 1950-luvun alkupuolelle, jolloin siellä toimi mm. Viljakkalan Säästöpankki.

 

Säästöpankkiin mentiin kulmauksessa olevasta ovesta ja pankkitiskin takana Elli Riihioja palveli asiakkaita – pankinjohtaja Hugo Salvas istui pankinjohtajan huoneessa, josta hieno sikaarintuoksu levisi myös asiakaspalvelutilaan.

 

Viljakkalan Seurojentalo – Viljakkalan Maamiesseurantalo silloiselta nimeltään – oli paikka, jossa kävin kansalaiskoulun 1960-luvulla.  Koulun johtajana toimi Martti Ryhänen, mutta opettajat olivat kaikki paikkakuntalaisia; kirkkoherra Arvo Autio opetti uskontoa, Väinö Myllymäki maataloutta, Väinö Ihantola metsätaloutta, Timo Eronen koneoppia, Hildi Alanen tytöille kotitaloutta ja Elli Ihantola tytöille käsitöitä.

 

***

 

paivola.jpg

 

Varhaisimmat muistoni myös Lavajärven Päivölästä liittyvät pankkimaailmaan, sillä joskus 1950-luvulla menimme Hanhijärven kansakoululta kävellen Päivölään, jossa Väinö Alakomi Lavajärven Osuuskassan johtajana piti esitelmän säästäväisyydestä sekä antoi kaikille säästölippaan, johon saattoi laittaa kolikoita säästöön.

 

Tilaisuuden jälkeen Väinö Alakomi näytti meille elokuvia – aluksi filmin Helsingin Olympialaisista ja sen jälkeen Aku Ankka-filmejä, joita suuresti odotimmekin.

 

 

 

Kiitokset valtiovallalle, että se arvostaa Viljakkalan Seurojentaloyhdistyksen ja Lavajärven Maamiesseuran työtä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Opetus- ja kulttuuriministeriö, opetus- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Viljakkalan Seurojentalo, Viljakkalan Seurojentaloyhdistys, Lavajärven Päivölä, Päivölä, Lavajärven Maamiesseura, Viljakkalan kansalaiskoulu vuonna 1962, Helsingin Olympialaiset

Olipa "merkillinen" maanantai!

Tiistai 14.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen 45-vuotisjuhlassa eilen minut oli plaseerattu arvovieraiden pöytään ja juhlan lopuksi takkini rinnuksiin kiinnitettiin…

 

 

IMG_4655.JPG

 

…Eläkeliiton Kultainen ansiomerkki!

 

 

IMG_4656.JPG

 

Kiitokset Eläkeliiton Tampereen yhdistykselle sekä Eläkeliitolle, jotka tämän huomionosoituksen ovat minulle osoittaneet!

 

 

IMG_4657.JPG

 

Eläkeliiton kultainen ansiomerkki (oikealla) pääsee juhlatilaisuuksissa rintapieleeni, mutta muun ajan sillä on paikka Eläkeliiton hopeisen ansiomerkin vierellä kirjahyllyssäni!

 

 
-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Olipa "merkillinen" maanantai!, Eläkeliitto, Eläkeliiton Tampereen yhdistys, Eläkeliiton Kultainen ansiomerkki, Eläkeliiton hopeinen ansiomerkki, plaseeraus, Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen 45-vuotisjuhla,

Aluevaalit pääsevät vauhtiin!

Maanantai 13.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Puolueiden aluevaaliehdokkaat pitää ilmoittaa aluevaalilautakunnille huomenissa eli 14.12.2021 viimeistään ennen klo 16.00.

 

Joillakin keskisuurillakin puolueilla on ollut vaikeuksia saada listoilleen täyttä ehdokasmäärää ja se on vahinko, sillä nyt pidettävät ensimmäiset aluevaalit ovat tärkeät vaalit.

 

Aluevaaleja kutsutaan myös maakuntavaaleiksi tai hyvinvointialueiden vaaleiksi.

 

Olen aluevaaleissa vaalitoimitsijana ja saamani etukäteisaineiston perusteella olen pannut merkille, että vaalien koronaturvallisuuteen panostetaan.

 

 

IMG_4599.JPG

 

On luonnollista, että vaalien suorittaminen koronaturvallisesti riippuu ensisijaisesti äänestäjien käyttäytymisestä vaalipaikoilla sekä vaalitoimitsijoiden menettelytavoista.

 

 

Tulen omalta osaltani vaalitoimitsijana noudattamaan Oikeusministeriön sekä THL:n antamia ohjeita turvallisista aluevaaleista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaalit, maakuntavaalit, hyvinvointialueiden vaalit, vaalitoimitsijat, vaalivirkailijat, koronaturvalliset aluevaalit, Oikeusministeriö, THL,

Tänään on päivä, jolloin voin kantaa rinnassani Suomen Valkoisen ruusun ansioristiä

Maanantai 6.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Pirkanmaan Agrologit ry anoi minulle useita vuosia sitten ansiomerkkiä ja Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta päätti myöntää minulle…

 

 IMG_4538.JPG

 

…Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta on perustettu valtionhoitaja Gustav Mannerheimin päätöksellä 28. tammikuuta 1919 eli ritarikunta on yli 100-vuotias.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta perustettiin korvaamaan samalla päivämäärällä keskeytetyn Vapaudenristin ritarikunnan toiminta – Vapaudenristin ritarikunnan kunniamerkkejä on myöhemmin alettu jakamaan uudelleen.

 

Kunniamerkki on yrjönristi, jonka keskuksessa on hopeinen ruusu.  Ristin sakaroiden välissä on Suomen leijonan pää kohotettuine miekkoineen.

 

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan merkit on suunnitellut Akseli Gallen-Kallela ja ritarikunta on siviili- sekä sotilasritarikunta.  Ritarikunnan suurmestarina toimii tasavallan presidentti.

 

Arvostan saamaani kunniamerkkiä ja kiitän Pirkanmaan Agrologit ry:tä sen anomisesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tänään on päivä jolloin voin kantaa rinnassani Itsenäisyyspäivä, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta, SVR Ar, Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi, Pirkanmaan Agrologit ry, valtionhoitaja Gustav Mannerheim, Akseli Gallen-Kallela,

Nykyajan tekniikka merkitsee, että ääntenlaskijoita kokouksissa ei tarvita!

Sunnuntai 28.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Osallistuin eilen Keskustan Pirkanmaan piirikokoukseen virallisena kokousedustajana ja nyt kommentoin kokouksemme teknistä toteuttamista äänestysten osalta.

 

Kokouksemme toteutettiin hybridikokouksena eli osa osanottajista oli henkilökohtaisesti paikalla ja osa etänä kotonaan.

 

Olin henkilökohtaisesti paikalla ja myös meille oli annettu ohjeet, että kokousvarustuksena pitää olla joko tietokone nettiyhteyksillä tai puhelin vastaavilla ominaisuuksilla.

 

Oli ennakoitavissa, että kokouksessa tehdään henkilövalintoja äänestäen ja sen vuoksi kokousjärjestäjät olivatkin varautuneet vaalitoimitusten suorittamiseen WEBROPOL-palvelulla.

 

Monien kokousjärjestelyiden osalta omaan kokemusta WEBROPOL-palvelun käyttämiseltä, mutta eilen oli ensimmäinen kerta, kun sain olla mukana sen avulla toteutetuissa vaalitoimituksissa.

 

WEBROPOL-palvelu osoittautui käteväksi, nopeaksi sekä toimintavarmaksi tavaksi toteuttaa vaalitoimitukset.

 

Kokoustilamme takaosassa oli kätevä nuorimies, joka tallensi tietojärjestelmään niiden henkilöiden nimet, joita ehdotettiin valittavaksi eri vaaleissa.

 

Ehdokkaiden nimien tallentamisen jälkeen ehdokaslistat toimitettiin WEBROPOL-järjestelmällä kokousosanottajien sähköposteihin ja äänestäminen saattoi alkaa.

 

Äänestämisessä ei aikaa paljon tuhraantunut ja vaalitulokset olivat valmiit muutamassa minuutissa.

 

Piirihallitukseemme oli ehdolla yli kaksikymmentä ehdokasta, mutta kun piirihallituksen koko on vain 16 henkilöä, niin WEBROPOL-systeemi piti huolen, että kunkin osanottajan listalla sai olla vain 16 henkilön nimet!

 

Yhdenkään osanottajan äänestystä ei tarvinnut siis hylätä sen vuoksi, että hänen äänestyslistallaan olisi ollut liikaa nimiä!

 

*****************

 

Täytyyhän tähänkin juttuun saada lisättyä yksi kuva ja…

 

 

IMG_3829.JPG

 

…se on tässä!

 

Vasemmalla virallinen kokousedustaja Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen Tampereelta ja keskellä Petra Schulze Steinen sekä oikealla Pilvi Kärkelä; Petra sekä Pilvi valittiin piirihallitukseen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nykyajan tekniikka merkitsee että ääntenlaskijoita kokouksissa ei tarvita!, WEBROPOL, hybridikokous, Pirkanmaan Keskusta, Keskusta,

Nuorissa on tulevaisuus!,

Maanantai 22.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Marraskuun 16. päivänä television tekstitelevisiossa oli mieluisa uutinen, jossa kerrottiin nuorten suhtautumisesta ”Loimaan kassaan” eli Yleisen työttömyyskassan suosion kasvamiseen.

 

IMG_3683.JPG

 

Uutisessa kerrottiin, että YTK:n uusista jäsenistä yli kolmannes on nyt alle 35- vuotiaita!

 

**************

 

Hoidin yli nelikymmenvuotisen työurani työttömyysturvani ensimmäisinä vuosina Agrologien työttömyyskanssan kautta, mutta kun siihen liittyi kaikenmaailman muiden alan jäseniä, niin vaihdoin YTK:n suojiin.

Näin jälkeenpäin on helppo jälkiviisaana todeta, että turhaan maksoin työttömyysturvastani "Loimaallekaan", sillä työurani aikana en ollut päivääkään työttömänä.

 

Maailmankuvaani ei sovellu ammattiyhdistysliikkeen tukeminen ja sen vuoksi liputin silloin ja liputan yhä ammattiyhdistysliikkeestä pesäeron tehneiden kaikkien toimijoiden puolesta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nuorissa on tulevaisuus, YTK, Loimaan kassa, Yleinen työttömyyskassa, ammattiyhdistysliikkeen työttömyyskassat,

Tänään on Sininen Päivä!

Perjantai 19.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Marraskuu on omistettu eturauhassyövälle ja tuohon sairauteen liittyvä kampanja huipentuu tänään vietettävään Siniseen päivään!

 

Eturauhassyöpä on suomalaisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain yli 5 000 ja kuolee yli 900 miestä.

 

Lähes yhtä yleisin syöpä on naisten rintasyöpä, sillä niiden esiintymisessä on vuosittain vain n. satakunnan tapauksen ero.

 

Eturauhassyövän kuolleisuus on suurempi kuin rintasyövän.

 

Vaikka eturauhassyöpää on totuttu pitämään vanhojen miesten tautina, se on työikäistenkin miesten yleisin syöpä. 

 

*******************

 

Eturauhassyöpä on tuttu minullekin, sillä sain siitä diagnoosin loppuvuonna 2001.

 

Pääsin leikkaukseen marraskuulla sen jälkeen toipuminen alkoi.

 

Toipuminen sujui hyvin, sillä osallistuin Finlandia-hiihtoon jo vuoden 2002 helmikuun viimeisessä viikonvaihteessa - …

 

 

IMG_3732.JPG

 

…tässä mitalini tuosta hiihdosta!

 

Tuo mitali on ensimmäinen eturauhassyöpäni jälkeisistä yhdeksästä Finlandia-hiihtomitalista!

 

*******************

 

Ihmettelen suuresti, että ns. asiantuntijat eivät vieläkään puolusta niitä hankkeita, jotka tähtäävät eturauhassyövän varhaishavaitsemiseen.

 

Olen elävä esimerkki eturauhassyövän varhaistoteamisen merkityksestä, kun tarkastellaan riittävän varhain aloitettujen hoitotoimenpiteiden merkityksestä taudin taittamisessa.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sininen Päivä, eturauhassyöpä, PSA-koe, rintasyöpä, Finlandia-hiihto, Pirkanmaan Syöpäyhdistys, Syöpäyhdistys,

"Miksi se joka tekee eniten, saa vähiten?"

Torstai 18.11.2021 - -Esko Erkkilä-

MTK toteutti eilen valtakunnallisen kampanjan maatalouden kannattavuuskriisin johdosta.

 

MTK-Pirkanmaa toteutti kampanjan omalta osaltaan Tampereen keskustassa Jugendtorilla ja olin paikalla.

 

Mielenilmaus toteutettiin siten, että kansalaiset saivat 2,5 kiloa perunoita sekä kymmenen kananmunaa sillä hinnalla, joka niistä yhteensä maksetaan tuottajalle…

 

IMG_3698.JPG

 

… – tuo hinta oli kahdesta tuotteesta yhteensä yksi euro!

 

 

Mielenilmauksessa oli vahva panos viljakkalalaisilla, sillä…

 

 

IMG_3703.JPG

 

…”oman kylän” Jukka Niittyoja toimii MTK-Pirkanmaan puheenjohtajana ja toinen viljakkalalainen oli…

 

 

IMG_3696.JPG

 

…kananmunantuottaja Ento Oino, joka on jo kolmannen polven kananmunantuottaja Viljakkalasta.

 

Tunsin vallan hyvin Enton vaarin Lauri Oinon ja vielä paremmin hänen isänsä Ari Oinon – Ari laati aikoinaan monena vuonna Maatalousyhtymä Erkkilän veroilmoituksenkin.

 

********************

 

MTK:n mielenilmaus sai myös median kiinnostumaan tuottajien ahdingosta, sillä illan uutislähetyksessä…

 

 

IMG_3715.JPG

 

…Jukka Niittyoja sekä…

 

 

IMG_3721.JPG

 

…Ento Oino pääsivät kertomaan maataloustuottajain ahdingosta!

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: "Miksi se joka tekee eniten saa vähiten?" MTK, MTK-PIrkanmaa, Jukka Niittyoja, Ento Oino, Viljakkala,

Aluevaltuustoihin pitää saada henkilöitä, jotka ymmärtävät talousasioista!

Sunnuntai 14.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Aluevaltuustovaalien/hyvinvointialueiden vaalien/maakuntavaalien ennakkoäänestys on hyvässä vauhdissa jo kahden kuukauden kuluttua.

 

Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.

 

Vaaleja kutsutaan myös sote-vaaleiksi ja siinä piileekin vaara, että vaaleissa tulee valituiksi ainoastaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

 

Peräänkuulutan, että ehdokkaiksi asetettaisiin/asettuisi myös vankan johtamiskokemuksen omaavia henkilöitä, sillä kyseessä on suuri taloudellinen kysymys.

 

Eniten luotan bisnesmaailmassa kannuksensa hankkineisiin ehdokkaisiin, sillä heillä on talousasioissa kouliintunutta kokemusta.

 

Oppositiopuolueet toitottavat koko ajan nyt luotavasta hallintohimmelistä ja sellaisen luominen onkin suurena vaarana, jos hyvinvointialueiden päättäjiksi valikoituu ainoastaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aluevaltuustoihin pitää saada henkilöitä jotka ymmärtävät talousasioista!, hyvinvointialueet, hyvinvointialueiden vaalit, aluevaalit, maakuntavaalit, hallintohimmeli on ilmeinen vaara,

Murentaako palkkojen harmonisointi hyvinvointialueiden rahoituspohjan?

Perjantai 12.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Etenemme vauhdilla kohti hyvinvointialueita, sillä hyvinvointialueiden valtuustoon valittavien henkilöiden vaali alkaa ennakkoäänestyksen osalta tarkalleen kahden kuukauden kuluttua eli 12.1.2022.

 

Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.

 

Hyvinvointialueiden rahoituspohjan erääksi heikoksi kohdaksi on muodostumassa palkkojen yhteensovittaminen eli harmonisointi.

 

Hyvinvointialueiden luomisessa yhdistetään lukuisia organisaatioita ja yhdistymisessä kootaan ”saman katon alle” lukuisia henkilöstöryhmiä, joilla nykyisessä mallissa on hyvinkin erilainen palkkataso.

 

Hallituksen sote-esityksessä arvioidaan, että palkkojen harmonisointi maksaa 60 miljoonaa euroa vuodessa, jos harmonisointi toteutetaan keskipalkkaan perustuen.

 

Jos palkkojen harmonisointi toteutettaisiin korkeimpaan kymmenykseen perustuen, niin vuotuinen kustannus olisi kymmenkertainen!

 

Harmonisoinnissa pitää muistaa, että sen kustannus olisi jatkuvaa ja se ei suinkaan olisi vain kertarysäys.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Murentaako palkkojen harmonisointi hyvinvointialueiden rahoituspohjan?, palkkojen harmonisointi hyvinvointialueilla, hyvinvointialueet, maakunnat, maakuntavaalit, aluevaalit, harmonisointi,

Mihin tehtäviin kunnat voivat keskittyä, kun SoTe-uudistus nyt saadaan aikaiseksi?

Torstai 11.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Hyvinvointialueiden vaalit 23.1.2022 merkitsevät merkittävää muutosta kuntien tehtäväkentässä.

 

Sosiaali- sekä terveyspalveluasiat siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle ja kunnat voivat – niiden pitää – keskittyä muiden asioiden hoitamiseen.

 

Kunnille jää monta merkittävää vastuualuetta ja joissain yhteyksissä niitä on luonnehdittu neljän K:n tehtäviksi.

 

Neljällä K:lla ilmaistuna kuntien tehtävät ovat jatkossa;

 

  • ·      Koulutus

 

  • ·      Kaavoitus

 

  • ·      Kehittäminen

 

o   kunnan elinvoima

 

  • ·      Kulttuuri

o   mukaan lukien liikunta

 

 

-Esko Erkkilä-

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mihin tehtäviin kunnat voivat keskittyä, kun SoTe-uudistus nyt saadaan aikaiseksi?, SoTe-uudistus, Koulutus, Kaavoitus, Kehittäminen, Kulttuuri, Hyvinvointialueet, maakuntavaalit, hyvinvointialuevaalit, maakuntavaalit 23.1.2022,

Koronatilanteen kehittyminen antaa aihetta syvään huoleen!

Keskiviikko 10.11.2021 - -Esko Erkkilä-

On tosiasia, että koronatilanne on kehittymässä huonoon suuntaan ja syynä on päättäjien löperö suhtautuminen asiaan.

 

Pirkanmaa ns. ”koronanyrkki” piti eilen tiedostustilaisuuden ja seurasin puolisen tuntia kestäneen tilaisuuden alusta loppuun.

 

Koronanyrkki kertoi, että Pirkanmaa siirtyy leviämisvaiheeseen ja se on takapakkia vallinneeseen tilanteeseen.

 

************

 

Löperyydestä ei voi syyttää ainoastaan päättäjiä, sillä suurimmat typerykset ovat ne, jotka suhtautuvat kriittisesti koronarokotuksiin.

 

Nyt on eri tahojen kiristettävä menettelytapojaan ja vaadittava koronapassi kaikkiin sellaisiin tapahtumiin, joissa koronan leviämiselle on mahdollisuus.

 

 

Tiedän vallan hyvin, että koronan voi saada myös sellainen, joka on saanut kaksi rokotusta, mutta harvinaisempaa se on ja sairaus on lievempi.

 

Koronarokotuksesta kieltäytyminen on isku rokotuksistaan huolehtineiden naamaa vastaan ja siis täysin tuomittavaa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koronatilanteen kehittyminen antaa aihetta syvään huoleen!, korona, koronarokotukset, koronarakotuksista kieltäytyvät, rokotuskriittiset, Pirkanmaan koronanyrkki,

Pyhäinmiestenpäivästä pyhäinpäiväksi

Lauantai 6.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Vietämme tänään kirkkovuoden neljänneksi suosituinta kirkkopyhää eli pyhäinpäivää.

 

Pyhäinpäivällä on pitkä historia, sillä ensimmäiset tiedot nykypäiväiseen pyhäinpäivään viittaavasta päivästä ovat 300-luvulta, jolloin alettiin viettämään yhteistä muistopäivää kuolleiden kristittyjen muistoksi.

 

 

Suomessa pyhäinpäivästä tuli vainajien muistolle omistettu päivä vasta 1800-luvulla.

 

 

Pyhäinpäivää vietettiin entisaikaan kiinteällä paikalla eli marraskuun 1. päivänä, mutta vuonna 1955 päivä siirrettiin työviikolta lauantaille eli nykyiselle paikalleen.

 

 

Pyhäinpäivää kutsuttiin vuoteen 1967 saakka pyhäinmiestenpäiväksi, mutta tuolloin nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa – toki pidempääkin versiota näköjään edelleen käytetään.

 

 

 

Tein eilen iltapäivällä hautausmaakierroksen Viljakkalan hautausmaalla ja kierroksen aikana sytytin kynttilöitä läheisteni sekä sukulaisteni haudoille.

 

 

 

IMG_3623.JPG

 

Päätin kierrokseni muualle haudattujen läheisten muistokivelle, jonne sytytin muistokynttilän ja ajattelin erityisesti Kälviälle haudattua anoppiani!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pyhäinmiestenpäivästä pyhäinpäiväksi, pyhäinmiestenpäivä, pyhäinpäivä, muualla haudattujen muistokivi, Viljakkala, Viljakkalan hautausmaa,

Tervetuloa kuuntelemaan asiantuntijaesitystä supikoirien elintavoista ja esiintymisestä!

Keskiviikko 3.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Puheenjohtamani Vipu Viljakkala ry järjestää sunnuntaina 7.11.2021 klo 14.00…

 

 

Supikoira_iltapaiva_7.11.2021_A4.png

 

…iltapäivätilaisuuden Viljakkalan Seurojentalolla supikoirien elintavoista ja esiintymisestä!

 

Asiantuntijana toimii Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, FT Kaarina Kauhala.

 

Tarjoamme tilaisuuden aluksi pullakahvit!

 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

 

 

Tervetuloa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tervetuloa kuuntelemaan asiantuntijaesitystä supikoirien elintavoista ja esiintymisestä!, supikoirat, Viljakkala, Vipu Viljakkala ry, Viljakkalan Seurojentalo, Luonnonvarakeskus, Luke, erikoistutkija Kaarina Kauhala,

Se on palkanmaksupäivä tänään!

Sunnuntai 31.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Suomi siirtyi kesäaikaan vuonna 1981 ja muistan tuon tapahtuman hyvin, sillä olin silloin asiakasmatkan vetäjänä Barcelonassa – onneksi eräs seurueemme jäsen muisti illalla, että tuleva yö onkin tuntia tavanomaista lyhyempi, joten ehdimme paluulennolle ajoissa.

 

***

 

Kesäaikaan siirtyminen on aina keväisin hieman vastenmielistä, sillä menetämmehän silloin tunnin yöunistamme.

 

”Palkanmaksu” tulee kuitenkin lokakuun viimeisenä sunnuntaina eli tänä vuonna tänään, jolloin saamme nukkua tunnin pidempään!

 

Vaikka keväällä siirtyminen kesäaikaan on hieman vastenmielistä, niin paluu syksyllä normaaliaikaan on sitäkin helpompaa!

 

Olen kai poikkeusyksilö, sillä pidän kesäaikaan siirtymisestä ja en kannata hankkeita, jotka tähtäävät siitä luopumiseen.

 

***

 

Siihen aikaan, jolloin turistimatkustaminen Suomesta Venäjälle vielä oli mahdollista, oli joustavaa, että Suomi ja Venäjä olivat samassa kesäaikaan samassa ajassa.  Toivottavasti korona jossain vaiheessa helpottaa Venäjälläkin ja voimme taas aloittaa vaikkapa sotahistoriamatkat Talvi- ja Jatkosodan taistelupaikoille!

 

Nautitaan siitä yhdestä ”ylimääräisestä” tunnista tänään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kesäaika, kesäajan päättyminen 2021, normaaliaikaan palaaminen 2021, sotahistoriamatkat Venäjälle,

Kuumaa vettä suihkuun saadaan myös polttopuilla!

Lauantai 30.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen päättämässä puoli vuotta kestänyttä asumistani mökkimaailmassa ja on aika tehdä ainakin joistain asioista yhteenvetoa.

 

Tapoihini kuuluu ympäri vuoden se, että saunon jokseenkin jokaisena päivänä ja näin tein myös mökkimaailmassa.

 

Kuuman veden järjestäminen omakotitalossa on ”napinpainalluksen” takana, mutta mökillä se vaatii tiettyjä järjestelyjä.

 

 

IMG_3578.JPG

 

Meillä mökkisuihkuun kuuman veden saaminen tapahtuu Kota-kiukaan vesisäiliön sisälle taivutetun kuparikierukan kautta.

 

Säiliön sisälle taivutetun kuparikierukan pituus on 20 metriä ja se riittää vallan hyvin tarpeisiimme.

Kuvassa kierukkarakennelma on ylösalaisin!

 

****************

Kirjoitan kokemuksesta, kun totean, että talven ajaksi kuparikierukka pitää puhaltaen saada tyhjäksi, sillä muuten pakkanen tekee tuhojaan. 

 

Toisena vaihtoehtona olisi tuoda kierukka talveksi lämpimään autotalliin, mutta eipä ole ennen tullut mieleeni!

Idea on vapaasti käytettävissä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuumaa vettä suihkuun saadaan myös polttopuilla!, kuumavesisuihku kenttäolosuhteissa, kuumavesisuihku mökkimaailmassa, kuparikierukka kuuman veden tuottajana, Kota-pata,

Kyllä syyskyntö on maataloudenharjoittamisen perusta!

Perjantai 29.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen viime aikoina suunnitellut trekoolityöni päivän tarkkuudella ja eiliselle olin suunnitellut trekoolimaiden syyskynnön.

 

 

IMG_3569.JPG

 

Toteutin suunnitelmani ja suoritin kyntöhommat suunnittelemillani alueilla.

 

Suunnittelen suurimman osan nyt kyntämistäni alueista laittaa ensi keväänä nurmelle, mutta osa nyt kyntämistäni maista saattaa päätyä sipulinkasvatukseen.

 

”Parempi sian tonkima syksyllä kuin kyntö keväällä!”

 

 

IMG_3570.JPG

 

Tämän kuvan myötä historiatietoa sen verran, että kolmekymmentä vuotta sitten tässä humisi vankka kuusikko.

 

Kuusikko kaadettiin ja nyt tuolla paikalla on mökkitonttimme parhaat kasvumaat.

 

Niin ne maisemat muuttuvat!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syyskyntö on maataloudenharjoittamisen perusta! Parempi sian tonkima syksyllä kuin kyntö keväällä, Syyskyntö, Sian tonkima,

Valko-Venäjä on jo poissa matkustuskohteena ja käykö Virolle samoin?

Tiistai 26.10.2021 - -Esko Erkkilä-

Muistelen muutamia viime vuosia, kun suunnittelimme useinakin vuosina matkaa Valko-Venäjälle.

 

Kyseessä olivat ns. kyröläismatkat ja matkat olisivat toteutuneet, mutta osanottajien määrä oli liian vähäinen.

 

Harmitti silloin ja nyt harmittaa entistä enemmän, sillä matkustaminen Valko-Venäjälle lienee nyt ja lähitulevaisuudessa täysin mahdotonta.

 

****************

 

Huolestuttavaa on se, että myös Baltian maat ovat joutumassa tilanteeseen, jossa matkustaminen sinne on vaikeaa ja jopa mahdotonta.

 

Baltian osalta syy on maiden hallitsematon koronatilanne ja se näyttää pahenevan päivittäin.

 

Koronatilanteessa on huolestuttavaa se, että Suomessa olemme ajautumassa liian nopeasti tapahtuneiden ja tapahtuvien rajoitusten purkamisen vuoksi samaan tilanteeseen, kuin missä Baltian maat sekä Venäjä nyt pyristelevät.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valko-Venäjä, Baltian maat, Viro, Latvia, Liettua, Viron koronatilanne, koronatilanne,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »