Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Aikoinaan pääministerinä epäonnistunut Jyrki Katainen mähläilee nyt Sitran yliasiamiehenä!

Perjantai 13.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Jyrki Katainen on kilpailevien puolueiden kannalta ”mies paikallaan”, sillä hänen lausuntonsa tekevät vahvaa hallaa Kansalliselle Kokoomukselle.

 

Viimeisin Kataisen mähläily on se, kun hän ilmoitti vastustavansa metsien avohakkuita.

 

Kataisen kanta avohakkuista luopumiseen yhdistetään Eduskunnan alaisena toimivaan Sitraan ja lausunto on sinällään vastuuton.

 

Omaan metsäomistajana kokemusta avohakkuista ja kokemukseni mukaan se on oleellinen osa metsänhoitoa.

 

**********************

 

Viittaisin yllä siihen, että Jyrki Kataisen lausunto on vahva rasite Kokoomukselle ja sen vuoksi onkin ymmärrettävää, että Sitran hallintoneuvoston kokoomuslainen jäsen Anne-Mari Virolainen tyrmää Kataisen puheet ja toteaa, että yliasiamiehen puheet eivät edusta Sitran kantaa.

 

Merkittävää on myös se, kun entinen Suomen sahat ry:n kokoomuslainen toimitusjohtaja Jukka-Pekka Ranta on ilmoittanut Kokoomuksen puoluetoimistolle näin:

 

 

"En siis kehtaa tunnustaa lähipiirilleni, että kuulun samaan arvoyhteisöön Jyrki Kataisen kanssa. Siksi pyydän, että poistatte minut jäsenluettelostanne!" 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aikoinaan pääministerinä epäonnistunut Jyrki Katainen mähläilee nyt Sitran yliasiamiehenä!, Sitra, Sitran yliasiamies, Jyrki Kataisen lausunto ei edusta Sitran kantaa, Anne-Mari Virolainen, Suomen sahat ry, avohakkuut,

Olin Dunblanen verilöylyn tapahtumapaikalla vuonna 1996

Torstai 12.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Viime maaliskuussa tuli kuluneeksi 24 –vuotta siitä, kun Dunblanessa Skotlannissa työttömäksi jäänyt entinen partiojohtaja Thomas Hamilton ampui paikallisessa koulussa kuusitoista pikkulasta, heidän opettajansa sekä lopuksi itsensä.

 

Työnantajani Raisio Yhtymä järjesti sopimusviljelijöilleen opintomatkan Skotlantiin muutama päivä surmatyön jälkeen ja etukäteen päätettyyn ohjelmaamme kuului yksi yöpyminen Dunblanessa – olin isännän roolissa mukana matkalla.

 

 

IMG_0880.JPG

 

Oppaamme järjestivät meille saapumisiltana hartaushetken paikallisessa kirkossa, jossa kunnioitimme iskussa surmansa saaneita terroristi-iskun uhreja.

 

Kirkon porraspielet sekä kirkon kivijalka oli peittyneet surukukkien valtavaan määrään.

 

 

 

IMG_0879.JPG

 

Majoituspaikkanamme Dunblanessa oli korkealla kukkulalla sijaitseva linnamainen rakennus ja kun tiesin, että aamulla emme käy hautausmaalla, niin heräsin varhain ja kävellen kävin sillä hautausmaalla, jolle suurin osa surmatyön uhreista oli juuri edellispäivänä haudattu.

 

 

***************

 

 

IMG_0884.JPG

 

 

IMG_0885.JPG

 

 

IMG_0886.JPG

 

Hautausmaalla oli silmäkantamattomiin erilaisia kukkalaitteita ”karholla”.

 

Oli vaikuttava näky!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Skotlanti, Dunblane, Dunblanen verilöyly, Raision sopimusviljelijät, Raision sopimusviljelijät Skotlannissa, Raision Tehtaat, Raision Yhtymä, Raisio,

Marraskuun 11. päivä

Keskiviikko 11.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Kalenterissamme on 365 päivää, mutta marraskuun 11. päivä on jäänyt minulle päiväksi, jonka muistan aina ja parhaiten.

 

Olin 8-vuotias, kun mummuni eli äidinäitini Matilda Välimäki kuoli 11.11.1955 kotonani Viljakkalan Välimäessä.

 

 

***************

 

 

Äidinpuoleinen vaarini Jaakko Vihtori Välimäki oli syntynyt vuonna 1884 ja hän oli kuollut vuonna 1930.

 

Vaarini sai ensimmäisessä avioliitossaan seitsemän lasta ja vaimonsa kuoleman jälkeen hän meni uusiin naimisiin vuonna 1881 syntyneen mummuni Matilda Kalliomäen kanssa.

 

Jaakko Vihtorin toinenkin avioliitto oli ”satoisa”, sillä siitäkin avioliitosta hänelle syntyi seitsemän lasta – kunnioitettava 17 lapsen saavutus 46 - vuotiaalle miehelle!

 

 

IMG_0799.JPG

 

 

Mummuni Matilda Välimäki sai viettää koko elämänsä siinä kodissa, jonne vaarini Jaakko Vihtori hänet Viljakkalan Hiiroisten kylästä vaimokseen nouti.

 

Mummuni elämänlanka katkesi 74 –vuotiaana 11.11.1955. Mummuni sai viettää viimeiset elinvuotensa synnyinkotini pirtissä ja me muu perhe asuimme talomme muissa huoneissa.

 

Marraskuun 11. päivänä 1955 kuulimme pirtistä mummuni kuolinkorahduksen ja silloin tiesimme, että Matilda oli päässyt maallisen taivalluksensa päätepisteeseen.

 

 ******************

 

Harvoin silloinkaan kukaan pääsi nukkumaan ikiuneen omassa kodissaan, mutta mummulleni Matilda Välimäelle se suotiin!

 

Kiitollisena muistan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Marraskuun 11. päivä, 11.11.1955,

Maito se miehen tiellä pitää ja pitää kunnossa myös maatilan talouden!

Tiistai 10.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä on ollut surullista seurata ruotsalaisen kauramaitoyhtiö Oatlyn maitoa rienaavaa markkinointia.

 

Kaura sinällään on hyvä elintarvikkeiden raaka-aine, mutta maidon kilpailijaksi siitä ei ole.

 

*********************

 

Maito ja maidontuottajat ovat suomalaisen maatalouden, kotieläintalouden, suomalaisen elintarviketeollisuuden ja suomalaisten ravinnonsaannin kulmakivi – sitä eivät ruotsalaiset markkinapellet pysty horjuttamaan.

 

Maito on osaltani ollut ensinnäkin monipuolinen elintarvike, mutta se on ollut keskeinen tekijä myös kotitilani taloudenpidossa ja sitä kautta mm. koulutukseni mahdollistaja.

 

 ***************

 

Kotitilani oli pientila, mutta muutaman lehmän avulla vanhempani pystyivät takaamaan itselleen ja kahdelle lapselleen kohtuullisen ja taloudellisesti turvatun elämän.

 

 

IMG_0878.JPG

 

Meillä tuotettu maito kuljetettiin ”sitolkkaremmillä” polkupyörään sidotulla maitotonkalla maantien varteen maitolavalle, josta se kuljetettiin avolavakuorma-autolla meijeriin Tampereelle.  Lehmien parhaana herumiskautena maitoa tuli jopa kaksi maitotonkallista joka päivä!

 

Maitotonkkaan kiinnitettiin lappu, jolla meijeristä tilattiin iltapäivän paluukuljetuksessa voita, juustoa ja/tai joppia eli kurria vasikoiden ravinnoksi.

 

Kuvassa etummaista polkupyörää kuljettaa äitini ja minulla on kyydissäni toinen maitotonkka – kuva lienee joskus vuoden 1963 tienoilta.

 

Ovat asiat muuttuneet, sillä 1960-luvun alkupuolella perheen elannon pystyivät takaamaan kolme lehmää, kun nykyisin lypsylehmiä tarvitaan vähintään 60 – 70, mutta mieluummin 200 - 300!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Oatly, Oatlyn maitoa rienaava markkinointi, Maito se miehen tiellä pitää, maitotonkka, sitokkkaremmi,

Presidentti Niinistö totesi eilen, että Suomen edessä olevaa HX-hankintaa on pidettävä Yhdysvaltain kanssa esillä jatkossakin

Maanantai 9.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Suomen ilmapuolustus tukeutuu lentokaluston osalta Hornet-kalustoon ja niiden taloudellinen käyttöikä päättyy vuoteen 2030 mennessä.

 

Hornet-kaluston korvaamiseksi alkanut HX-hävittäjähanke on alkanut vuonna 2015 ja hallituksen on tarkoitus päättää korvaavan konetyypin hankinnasta ensi vuonna eli 2021.

 

HX-hankkeen lyhenne tulee siitä, että H-kirjain merkitsee korvattavaa hävittäjätyyppiä eli Hornettia ja X-kirjain puolestaan sitä konetyyppiä, jolla Hornetit aikanaan korvataan.

 

Tarjouskilvassa ovat mukana seuraavat konetyypit:

 

  • F/A-18

  • F-35

  • JAS Gripen

  • Rafale

  • Eurofighter Typhoon

 

On selvää, että Puolustusvoimien kalustohankinnat herättävät keskustelua ja niin myös tässäkin tapauksessa. Asiantuntemattomimmat ovat esittäneet jopa koko hankkeesta luopumista ja monet järkeviksikin tahoiksi luullut ovat esittäneet jatkoajan myöntämistä hankkeelle.

 

Osin nuo ulostulot ymmärtääkin, sillä onhan kyseessä Suomen kaikkien aikojen hintavin kalustohankinta eli 10 miljardia euroa.

 

 

 **************************

 

 

Vastuullisena Ilmavoimien reserviläisenä kannatan HX-hanketta ja arvostan, että presidentti Sauli Niinistö asettui sitä eilisessä puheessaan kannattamaan.

 

Niinistö totesi ”Presidentin kynästä” –puheessaan ja kirjoituksessaan näin:

 

 

 

”Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyössä on kyse paljosta muustakin kuin pelkästä turvallisuuspolitiikasta. Suomalainen teknologia, erityisesti jäänmurtaja- ja 5G-osaaminen, on noussut viime vuosina yhteyksissämme vahvasti esille. Näistä aiheista presidentti Trumpin kanssa vuosi sitten Washingtonissa puhuimme, enkä usko, että kiinnostus niihin hallinnon vaihtumisen myötä vähenee. Toki myös Suomen edessä oleva HX-hankinta on jatkossakin esillä.”

 

************************

 

Hyvä kannanotto, joka varmaan vie ainakin osan arvostelijoiden kritiikistä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: HX-hanke, HX-hävittäjähanke, F/A-18, F-35, JAS Gripen, Rafale, Eurofighter Typhoon, Honettin korvaaja, Hornet, Ilmavoimat, Puolustusvoimien ylipäällikkö, Sauli Niinistö,

Hornet-hävittäjät ovat olleet Suomessa 25 -vuotta!

Sunnuntai 8.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Eilen tuli päivälleen kuluneeksi 25 – vuotta siitä, kun ensimmäiset Hornet-hävittäjät laskeutuivat Suomen maankamaralle.

*******************

 

 

Lainaan Ilmavoimien arkistoja, kun kerron Hornettien historiasta seuraavaa:

 

”Ilmavoimien ensimmäiset neljä kaksipaikkaista F/A-18D Hornet -hävittäjää saapuivat Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohtaan 7. marraskuuta 1995. McDonnell Douglasin (nyk. Boeing) tehtaalla Missourin osavaltion St. Louisissa rakennetut koneet lennettiin Atlantin yli Suomeen Yhdysvaltain ilmavoimien KC-10-ilmatankkauskoneen tukemana. Siirtolento kesti noin 9 tuntia ja 35 minuuttia.

 

HN-462, HN-464, HN-465 ja HN-466 tulivat laskuun iltapäivällä kolmen jälkeen. Koneiden yhdysvaltalaisista ja suomalaisista ohjaajista koostuneilla miehistöillä oli takanaan noin 8 200 kilometrin matka. Tampere-Pirkkalan lentoaseman siviilipuolelle oli kokoontunut suuri väkijoukko seuraamaan ensimmäisten Hornetien saapumista Suomeen.

 

Valtioneuvoston vuonna 1992 tekemän päätöksen mukaisesti Suomi hankki yhteensä 64 Hornetia Yhdysvaltain puolustusministeriön Foreign Military Sales -järjestelyn kautta. Loput kolme kaksipaikkaista Hornetia saapuivat Karjalan lennoston Rissalan tukikohtaan 16. helmikuuta 1996. Kaikki 57 yksipaikkaista F/A-18C Hornet -hävittäjää puolestaan koottiin Suomessa Patrian tehtaalla Jämsän Hallissa, ja luovutettiin Ilmavoimille aikataulun mukaisesti vuosina 1996‒2000.

 

Hornetien hankinta merkitsi Ilmavoimille harppausta ikääntyneistä Draken- ja MiG-21 -koneista suorituskyvyltään moderniin hävittäjäkalustoon. Hornetien suorituskykyä ylläpidetään ja kehitetään suunnitellusti kaluston koko 30-vuotisen elinkaaren ajan. Vuosina 2006‒2016 toteutetuilla elinkaaripäivityksillä (Mid-Life Upgrade, MLU) on tehostettu Hornetien ilmataistelukykyä (MLU1) ja luotu kyky ilmasta maahan -aseistuksen käyttöön (MLU2).

 

Elinkaaripäivitysten sekä suunnitelmallisen kunnossapidon ansiosta Hornetien suorituskyky säilyy Suomen turvallisuusympäristöön nähden riittävällä tasolla 2020-luvun loppuun asti. HX-hankkeessa vuonna 2021 valittavan uuden monitoimihävittäjäkaluston on määrä korvata Hornetit vaiheittain vuosien 2025‒2030 kuluessa.”

 

 

*******************

 

 

 

Minulla on ensimmäisten Suomeen lennettyjen Hornettien historiasta omakohtaista kokemusta, sillä erään kertausharjoituksemme aikana illanviettomme kunniavieraiksi saapui kaksi tai kolme Hornet-pilottia, jotka olivat lentäneet nuo ensimmäiset Hornet-hävittäjät Suomeen.

 

Olivat muuten laadukkaita sotilaita!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hornet-hävittäjät, Hornet-hävittäjät saapuivat Suomeen 7.11.1995, HN-462, HN-464, HN-465, HN-466, Hornettien siirtolennot Suomeen, McDonnell Douglas, Tampere-Pirkkala -lentoasema, Ilmavoimat,

Jo on aikoihin eletty!

Lauantai 7.11.2020

Tuota otsikkoteemaa pystyy nykyaikoina soveltamaan moniin asioihin, mutta tässä jutussani sovellan sitä erikoisen lämpimänä jatkuvaan syyssäähän.

 

Porissa mitattiin 2.11.2020 Suomen kaikkien aikojen lämpimin marraskuun lämpötila, kun elohopea nousi 14,7 asteeseen.

 

Se ennätys ei saanut kuitenkaan olla voimassa Suomen lämpimimpänä marraskuun lämpötilana pitkään, sillä Maarianhaminan lentokentällä mitattiin 6.11.2020 peräti 16,6 asteen lämpötila.

 

Lämmintä on ollut myös mökkimaailmassani Viljakkalan Majajärvellä ja siitä osoituksena viime torstaina eli 5.11.2020 ottamani valokuva…

 

 

IMG_07622.JPG

 

…kukkivasta digitaliksesta eli sormustinkukasta, joka kukkii varastorakennuksemme räystään alla!

 

Kirjallisuustieto ja monivuotinen kokemuksemme sormustinkukasta kertoo sen kukinta-ajankohdaksi heinä-elokuun, mutta että vielä marraskuussakin – se on jotain ennenkuulumatonta.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sormustinkukka, digitalis, kaikkien aikojen lämpimin marraskuu,

Kaksinkäsinkylvämisen hallitsee vain harvat!

Perjantai 6.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Olen ikäluokkaa, jonka lapsuuden aikana lannoitteiden ja viljansiementen kylväminen tapahtui ainakin pientiloilla käsin.

 

Käsinkylvö oli kylvömenetelmä myös heinänsiementen osalta, kun kevätviljamaille kylvettiin ohran tai kauran kylvämisen jälkeen heinänsiemen.

 

Opettelin kaksinkäsinkylvämisen Osaran Maamieskoulussa vuonna 1965 ja se taito on yhä hallinnassani.

 

Osaralla kaksikäsinkylväminen alkoi sillä, että teimme metallitöissä siihen soveltuvan kylvövakan ja sen jälkeen opettelimme tuon menetelmän keväisillä hankikannoilla, kun ”kylvimme” hiekkaa hangelle.

 

 

IMG_0864.JPG

 

Kaksikäsinkylvämisen meille opetti rehtorimme Tuomo Linnainmaa, joka tässä kuvassa näyttää mallia.

 

Kaksikäsinkylväminen on taito, jolla on ollut minulle käyttöä myös myöhemmin – ainoa ongelma on se, että siinä tarvitaan sellainen kylvövakka, joka pysyy paikallaan kylvövaljaiden varassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: Käsinkylväminen, kaksikäsinkylväminen, Osara, Osaran Maatalousoppilaitos, Osaran maamieskoulu, Osran maamieskoulu 1965, Tuomo Linnainmaa,

Maailman ensimmäisen naiskosmonautin isän sankarihauta on Impilahdella

Torstai 5.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Tutustuin vanhoihin valokuvakansioihini ja löysin sieltä mm. kuvan…

 

 

IMG_0863.JPG

 

…maailman ensimmäisen naiskosmonautin Valentina Tereskovan isän hautamuistokivestä.

 

Neuvostoliittolaisesta lentokapteeni Valentina Tereskovasta tuli maailman ensimmäinen naiskosmonautti, kun hän kesäkuun 16. päivänä 1963 laskeutui Vostok-6 -aluksen kapteenina maahan kaksi vuorokautta, 22 tuntia ja 50 minuuttia kestäneeltä avaruuslennolta.

 

Valentina Tereskova on syntynyt maaliskuun 6. päivänä 1937. Hänen isänsä toimi traktorinkuljettajana eräässä maalaiskylässä Jaroslavlin alueella.

 

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30.11.1939 ja Valentinan isä joutui sotaan hyökkäysvaunun kuljettajaksi. Hän kuului ilmeisesti legendaariseen 168 divisioonaan, jonka suomalaiset motittivat Lemetin maastoon Impilahdella.

 

Valentinan isä ei milloinkaan palannut kotiinsa, sillä hän kohtasi määränpäänsä Koirinojan maastossa Suomessa Talvisodan neuvostouhrina.

 

Koirinojan seudun mottitaisteluissa 1939-1940 on arvioitu menehtyneen 35.000 puna-armeijalaista ja 5.000 suomalaista. Valentina Tereskovan isä oli eräs kaatuneista neuvostosotilaista.

 

Uomaalle johtavan tien varressa on kymmenkunta neuvostoajan sotamuistomerkkiä ja yksi niistä on Valentina Tereskovan isälle omistettu muistokivi. Muistokivessä on neuvostotapaan kuva hyökkäysvaununkuljettaja Treskovista sekä hänen henkilötietonsa.

 

Avaruuslentonsa jälkeen Valentina Tereskovalla oli puna-armeijassa korkea asema. Sen turvin hän pystyi jäljittämään isänsä kohtalon Talvisodassa.

 

Tehtävä oli arvostetulle upseerillekin vaikea, sillä neuvostoaikainen historiankirjoitus ei tuntenut Talvisotaa. Kosmonautti Tereskova kuitenkin onnistui ja hän hankki Koirinojan kankaalle isälleen muistokiven.

 

Kerrotaan, että monena Voiton päivänä eli toukokuun 9. päivänä Valentina Tereskova laskeutui helikopterilla lähelle nykyistä Murheen Ristiä ja käveli siitä isänsä hautakivelle ja laski sille seppeleen.

 

Kunnioitettava ele maailmankuululta sotilaalta!

 

Olen muutaman kerran vieraillut hyökkäysvaununkuljettaja Tereskovin muistokivellä. Se sijaitsee Murheen Ristiltä jonkin matkaa pohjoisen suuntaan. Uusien tiejärjestelyiden vuoksi muistokivelle osaaminen on nykyisin vaikeaa ja viime vuosien Venäjän matkoillani muistokivellä en ole käynyt.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valentina Tereskova, maailman ensimmäinen naiskosmonautti, maailman ensimmäinen naiskosmonautti Valentina Tereskova, Impilahti, Koirinoja, Murheen Risti, Talvisota, Talvisodan neuvostoliittolaiset sankarivainajat,

Yhdysvaltain presidentinvaalitulos vaikuttaa Suomeenkin

Keskiviikko 4.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Yhdysvaltain presidentinvaalien varsinainen äänestyspäivä alkoi eilen iltapäivällä ja äänestys jatkuu tänään keskiviikkona klo aamuseitsemään saakka.

 

Ennakkoääniä on ennen varsinaista äänestyspäivää annettu jo lähes 100 miljoonaa.

 

Äänestystuloksen selviämiseen saattaa kulua aikaa, sillä vain Joe Bidenin selkeä äänestysvoitto merkitsee tuloksen nopeaa valmistumista.

 

*****************

 

Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputuloksella on vaikutuksia myös Suomelle ja nyt tarkastelen ainoastaan nykyisen presidentti Donald Trumpin huonoja suhteita Euroopan Unioniin.

 

Trump on kaikin tavoin pyrkinyt heikentämään Euroopan Unionia ja on siihen toimintaan saanut aktiivista tukea mm. Britannian suunnalta, joka Brexit-tapahtuman myötä erosi Euroopan Unionista.

 

On selvää, että vankka ja yhtenäinen Euroopan Unioni on Suomen etu ja siksi onkin toivottavaa, että Yhdysvaltoihin saataisiin yhteistyökykyinen presidentti.

 

Olen ilolla pannut merkille, että Suomessa mm. useat kokoomuslaiset päättäjät kannattavat Bidenin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi vaikka republikaanit ovatkin tavallaan heidän veljespuolueensa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhdysvaltain presidentinvaalitulos vaikuttaa Suomeenkin, Joe Biden, Donald Trump,

YLE Pirkanmaan presidentinvaalikysely virkisti hieman marraskuun Maanantaimarkkinoita!

Tiistai 3.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Torikauppiasyhdistys ry järjestää jokaisen kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina Tampereen Keskustorilla Maanantaimarkkinat ja eilen oli taas se päivä!

 

Yleensä Keskustori täyttyy Maanantaimarkkinoilla erilaisista osastoista, mutta eilen kaikki oli tyystin toisin.

 

Voisipa melkein todeta, että Tampereen päättäjien enemmistön harras toive keskikaupungin saattamisesta ”kuolleiden kaupungiksi” alkaa toteutumaan!

 

 

IMG_0813.JPG

 

En ole milloinkaan nähnyt Keskustoria Maanantaimarkkinoiden aikana niin autiona kuin eilen.

 

 

IMG_0815.JPG

 

Maanantaimarkkinoita virkisti se, että YLE Tampere oli etukäteen kertonut puolueille tekevänsä jutun läsnäolleille puolueille niiden ajatuksista Yhdysvaltain presidentinvaalien tilanteesta. Tavallisesti paikalla ovat Keskusta, Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset, mutta nyt torilla olivat myös demarit sekä Vihreät – Kokoomuksen osastoa ei nytkään näkynyt!

 

 

IMG_0845.JPG

 

Illan televisiolähetyksessä minäkin vilahdin komean hattuni kanssa!

 

 

IMG_0816.JPG

 

Keskustan osalta mielipiteensä Yhdysvaltain presidentinvaaleista pääsi kertomaan Keskustan varavaltuutettu Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen ja…

 

 

IMG_0829.JPG

 

…hän totesikin olleensa joskus Yhdysvalloissa vaalien aikana ja tuntevansa sen meiningin, joka jenkeissä vaalien aikana vallitsee.

 

Anna-Kaarina oli varovainen lausunnossaan, mutta sen hän Joe Bidenin osalta totesi, että hän varmaan olisi tasoittava persoona ja ei olisi niin äkkioikoinen, kuin nykyinen presidentti.

 

Olen samaa mieltä Anna-Kaarinan kanssa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: YLE Pirkanmaa, Tampereen Torikauppiasyhdistys ry, Keskustori, Tampereen Keskustori, Maanantaimarkkinat, Keskusta, Yhdysvaltain presidentinvaalit 2020,

Uudistinko turhaan?

Maanantai 2.11.2020 - -Esko Erkkilä-

Passini on menossa vanhaksi ja sen vuoksi ryhdyin toimeen ja hain uuden passin.

 

”Elän” netissä, mutta halusin uusia passini vanhanaikaisesti eli menin jonottamaan Tampereen Poliisilaitokselle.  Ennen jonottamista kävin valokuvaamossa, jossa minusta otettiin passikuva ja se lähetettiin sähköisesti viranomaisille.

 

Ensimmäinen jonotusyritykseni meni mönkään, sillä pääsin jonotusautomaatille vasta klo 15.15 ja passiviranomaisethan eivät suostuneet asioimaan kanssani, sillä jonotusnumero olisi pitänyt ottaa jo klo 15.00 – kaksi virkailijaa kyllä yritti tappaa aikaansa omissa oloissaan ilman asiakkaiden häirintää.

 

 

IMG_0765.JPG

 

No, seuraavalla yrityksellä homma onnistui ja kohdalleni sattuikin oikein palveluhenkinen virkailija, jolla olisi varmaan taattu työpaikka myös todellisissa asiakaspalvelutehtävissä.

 

****************

Nyt on kokonaan toinen asia, että onko passilla enää mitään käyttöä, sillä maailmalla koronatilanne sulkee yhä tiukemmin matkustamista.

 

 

Ehdimme alkuvuodesta varaamaan ja jopa maksamaan viikon matkan huhtikuulle…

 

 

IMG_0811.JPG

 

…Italian saappaankorkoon eli Apuliaan ja Bacilicataan, mutta korona muutti kaiken.

 

Kiitokset Albatros´lle, että saimme rahamme takaisin!

 

Saapa nähdä, että pääseekö enää milloinkaan Venäjälle, Italiaan tai Baltiaan?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korona, passin uudistaminen, uusi passi, Tampereen Poliisilaitos, Albatros Travel, Apulia, Bacilicata, Italian saappaankorko, etelä-Italia, matkailu Venäjälle, matkailu Baltiaan,

Viljakkalan hautausmaan tapahtumat Vapaussodan aikana on tallennettu myös näytelmässä

Sunnuntai 1.11.2020 - -Esko Erkkilä-

IMG_0801.JPG

 

IMG_0802.JPG

 

Viljakkalan hautausmaalla on yhä edelleen ainakin yksi valurautainen risti, jossa on ampumajälkiä.

 

Perimätieto kertoo, että ne ovat syntyneet valkoisten ampumina Vapaussodan aikana. Ennen sanottiin, että valkoiset ampuivat kirkkomaalle Parvilahdelta kuularuiskulla, mutta tuskin Parvilahdelta saakka ylsi ampumaan kirkkomaalle. Myöskään ampumajäljet antavat viitteitä, että laukauksia ei ole ammuttu Parvilahdelta.

***********************

 

Turun Kaupunginteatterissa esitettiin 1980-luvun alkupuolella näytelmä ”Tulee aika toinenkin, johon sisältyy kohtaus Viljakkalan hautausmaalla.

 

Tarkistin asian aikoinaan Turun Kaupunginteatterista ja sain teatterisihteeri Sari Läikelältä tiedon, että näytelmän ensi-ilta oli 15.11.1982 ja sitä esitettiin kaikkiaan 58 kertaa.

 

Näytelmä on kirjailija Anja Vammelvuon kirjoittama ja sen sovittivat Turun Kaupunginteatterille E. Halttunen sekä Vammelvuon poika Jotaarkka Pennanen.

 

Olin Rouvan kanssa isäntänä pienelle asiakasryhmälle eräässä näytöksessä.

 

”Tulee aika toinenkin” käsittelee näyttelijä-punapäällikkö Aarne Orjatsalon elämää ja eräässä näytelmän kohtauksessa Orjatsalo kyyristelee Viljakkalan hautausmaalla valkoisten kuularuiskusateessa.

 

Näyttelijä Aarne Orjatsalolla oli aikoinaan suhde kirjailija Ain´Elisabet Pennasen kanssa ja tästä suhteesta syntyi Anja Vammelvuon puoliso Jarno Pennanen vuonna 1906.

 

Pennasella ja Vammelvuolla oli aikoinaan kesämökki – Priikooli – Viljakkalassa, joten näytelmän ainekset ovat ilmeisen selvästi tämän kohtauksen osalta syntyneet Viljakkalassa.

 

”Tulee aika toinenkin” oli Turun Kaupunginteatterissa varsinainen ”sukunäytelmä”. Se käsitteli kirjailija Jarno Pennasen isän Aarne Orjatsalon vaiheita, näytelmän oli kirjoittanut Orjatsalon miniä eli Anja Vammelvuo ja sen sovitti Orjatsalon pojanpoika Jotaarkka Pennanen.

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkalan hautausmaa, Viljakkala, Vapaussota, Vapaussota Viljakkalassa, Jotaarkka Pennanen, Anja Vammelvuo, Jarno Pennanen, Priikooli, Tulee aika toinenkin, Turun Kaupunginteatteri, Aarne Orjatsalo,

Se on parasta suppilovahveroaikaa nyt!

Lauantai 31.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Leuto syksy merkitsee, että metsissä kasvaa todella paljon suppilovahveroita.

 

Tulen tavallisesti talven yllättämäksi suppilovahveroiden osalta, mutta nyt olen ollut varuillani ja pitänyt puoleni suppisten poiminnassa.

 

 IMG_0806.JPG

 

Suppilovahverot ovat sieni, joiden havaitseminen on haasteellista, mutta kun havaitsee yhden, niin huomaa, että siinähän niitä on runsaastikin.

 

 

IMG_0805.JPG

 

Nykyään minulla on muutama tietty paikka, joista löydän suppiloita, mutta joskus aikaisemmin niitä sai etsiskellä, kunnes huomasi, että seisoo keskellä suurta suppilovahveroesiintymää.

 

Osa suppilovahveropaikoistani on hyvinkin lähellä ja tämä kuva kertoo mm. sen, että eräs vakiopaikoistani on kalustovajamme läheisyydessä.

 

 

IMG_0808.JPG

 

Järjestin eilen vajaan parisen tuntia aikaa, jotta sain pääosin kontaten poimia kunnolla suppilovahveroita; kaksi muovisangollista sain niitä kerättyä ennen hämärän tuloa!

 

Tänään ohjelmassa on saaliin perkaaminen ja sen jälkeen on Rouvan vuoro säilöä sienet talvikauden herkuiksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Se on parasta suppilovahveroaikaa nyt!, suppilovahverot,

Hallitus suitsii tolkuttomaksi yltynyttä elintarvikkeiden kopiointia

Perjantai 30.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Hallitus päätti eilen esittää elintarvikemarkkinalain uudistamista ja eräs osa-alue tuossa uudistamisesityksessä on suitsia tolkuttomaksi edennyttä elintarvikkeiden kopiointia.

 

Käytännössä tuo tarkoittaa, että Keskon Pirkka-tuotteet ja S-Ryhmän Rainbow-tuotteet eivät enää saisi olla laadukkaiden merkkituotteiden kopioita – kopiotuotteita kutsutaan private label-tuotteiksi.

 

Muistan vallan hyvin, kun K-ryhmä aloitti merkkituotteiden kopioinnin vuonna 1986 – olin erään etelä-pohjalaisen K-kaupan markkinoilla, kun kauppias saapui Seinäjoella pidetystä kokouksesta suurella tohinalla ja uhosi, että nyt Kesko tuo markkinoille jotain ennenkuulumatonta.

 

Pirkka- ja Rainbow-tuotteet edustavat suuren luokan tuotevarkautta, sillä ne loukkaavat alkuperäisen merkkituotteen luojan oikeusturvaa.

*******************

 

Lainmuutoksen taustalla on EU:n kauppatapadirektiivi, joka vaatii yksityiskohtaisempaa sääntelyä elintarvikemarkkinoille.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä totesi eilen lakiesityksestä, että lain yksi keskeisin tavoite on vahvistaa tuottajan asemaa ruokajärjestelmässä.  Lailla vähennetään esimerkiksi tuottajien ja pienten elintarvikeyritysten liiketoiminnan riskejä tukien siten niiden kannattavuutta. Hyviä kauppatapoja edistämällä vahvistamme myös markkinoiden tervettä toimintaa ja koko alkutuotannon kilpailukykyä.

Lain valvontaviranomaisena toimii elintarvikemarkkinavaltuutettu, joka pystyy jatkossa paremmin puuttumaan epäkohtiin.

 

Myönnän, että valvonnassa tulee olemaan haasteita, sillä valitettavan monet laadukkaita suomalaisia merkkielintarvikkeita valmistavista yrityksistä ovat hairahtuneet valmistamaan myös private label –tuotteita.

 

On luonnollista, että päivälleen 40 –vuotta suomalaisen elintarviketeollisuuden palveluksessa olleena en ole syyllistynyt Pirkka- tai Rainbow –elintarvikkeiden hankkimiseen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hallitus suitsii tolkuttomaksi yltynyttä elintarvikkeiden kopiointia, Pirkka-tuotteet, Rainbow-tuotteet, private label, private label-tuotteet, kopiotuotteet, Jari Leppä,

Mitähän tuollakin tarjouksella perimmiltään haetaan?

Torstai 29.10.2020 - -Esko Erkkilä-

 

Sain eilen puolenpäivän tietämillä sähköpostiviestin, jossa Michel Vandeputte  tarjosi minulle melkoista rahasummaa.

 

Viestin kieliasu oli kelvoton, mutta selvän siitä sai.

 

En kiinnostunut ja sen vuoksi poistinkin viestin!

 

 

-Esko Erkkilä-

 

 

******************

 

 

 ”Hei.
Pahoittelen tätä tunkeutumista, olen kotoisin Belgiasta. Olen ollut kaakaon maahantuoja Ranskassa melkein 18 vuotta. Minun piti ottaa sinuun yhteyttä tällä tavoin, koska haluan lahjoittaa. Vaikuttaa sinulle hieman epäilyttävältä, hyvin totta, että et tunne minua ja että en tunne sinua. Ilmeisesti minulla on terminaalinen aivokasvain. Lääkäri on juuri kertonut minulle, että päivät on laskettu huononemiseni vuoksi. Sen perusteella, mitä lääkäri perusteli luotiin, joka asettuu tällä hetkellä aivohäkkiini, minulla on ollut tämä tauti 4 vuotta.
Haluan myös kertoa teille, että minulla ei ole ollut elämässäni pienintäkään mahdollisuutta saada yhtä lasta. Olen leski. Joten aion lahjoittaa kaikki tavarani. Myin puun vientitoimintani Ranskaan, jossa olen asunut melkein 21 vuotta. Osa näistä rahoista lahjoitetaan orpojen ja kodittomien erilaisille järjestöille ja avustuskeskuksille. En tiedä mitä teet, mutta haluan auttaa sinua. Minulla on tällä hetkellä pankkitililläni 745 000 euroa, jota pidin rakennusprojektissa. Olisin kiitollinen, jos antaisit sinulle tämän rahan, joka voi auttaa sinua liiketoiminnassasi.
Hyväksytkö tämän lahjan, jonka tarjoan sinulle sydämellä, joka on täynnä rakkautta ja viisautta?” 

Kommentoi kirjoitusta.

Nyt on kunnollinen laituri!

Keskiviikko 28.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Viime kesän saavutuksista eräs merkittävimmistä saavutuksista oli se, kun saimme mökkimaailmaan rakennettua kunnollisen laiturin.

 

Osuuteni rakennustöissä oli perin vaatimaton, mutta toki kannustin, kun lähinnä esikoisemme hoiti homman.

 

Tutkailimme erilaisia kelluvia laituriratkaisuja, mutta onneksi emme lähteneet sille linjalle.

 

En nyt enää löydä kuvia vanhasta laiturista, mutta niin onkin parempi, sillä se ei ollut enää moneen vuoteen kunniaksi omistajalleen.

 

******************

 

 IMG_8631.JPG

 

Mökkijärvemme Viljakkalan Majajärvi on lettorantainen järvi, mutta meidän rantaan on aikoinaan VR:n kaivaman ojan avulla muodostunut komea hiekkapatti ja sen kohdalla laiturimme sijaitsee.

 

 

Tässä jatkossa ilman selityksiä olevia kuvia laiturirakentamisen edistymisestä, mutta sen verran selitystä, että veteen upotettavat paalut kaadettiin omasta lehtikuusimetsästä, kuorittiin ja iskettiin pohjaliejuun kovaan maahan saakka!

 

 

IMG_8516.JPG

 

 

IMG_8521.JPG

 

 

IMG_8534.JPG

 

 

IMG_8556.JPG

 

 

IMG_8558.JPG

 

 

IMG_87002.JPG

 

 

IMG_8600.JPG

 

 

IMG_8630.JPG

 

 

IMG_8677.JPG

 

 

IMG_8815.JPG

Kelpaa siellä nyt tepastella!

 

 

Kustannuspuolesta sen verran, että rautakaupasta ostettu kelluva laituri olisi maksanut suuruusluokkaa 1.400 euroa ja nyt tarvikkeet maksoivat alle tonnin; toki lehtikuusipaalut tulivat omasta metsästä.

 

 

Olen tyytyväinen ratkaisuumme ja kiitokset kaikille pojillemme!

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: lehtikuusipaalut, laiturin rakentaminen, omatekoinen laituri oli hinnaltaan edullinen, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi,

Osmankäämi on kosteikkojen komea kasvi

Tiistai 27.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Osmankäämi on minulle tuttu kasvi jo lapsuuteni ajoilta, sillä sitä kasvoi koulutieni varrella sijaitsevassa naapurimme savikuopassa.

 

Samaisesta savikuopasta siirsin sitten aikanaan ihan luvallisesti muutaman yksilön mökkimaailmaamme tontin läpi virtaavan ojan varteen.

 

Kansansuussa osmankäämiä on kutsuttu nimellä ”papinkulli” ja sillä nimellä minäkin sitä joskus kutsun.

 

Suomessa kasvaa kahta eri lajia osmankäämiä eli leveäosmankäämi ( Typha latifolia) ja kapeaosmankäämi (Typha angustifolia).  Meillä kasvavat osmankäämit ovat leveäosmankäämijä.

 

 

IMG_0238.JPG

 

 

IMG_0239.JPG

 

 

IMG_0237.JPG

 

 

Osmankäämin juurakosta on joskus tehty hätäleipää ja kerrotaan, että sen lehdet ovat hyviä loishäätöön hevosille.

 

Turvallisinta on ihailla osmankäämiä kasvupaikallaan koristekasvina, sillä sisälle vietynä se ennen pitkää purkaa ”turkkinsa” pirtin kuivassa sisäilmassa ja silloin naisväki ei säästele sanojaan – tuon tiedän lapsuusaikojen kokemuksistani!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Osmankäämi on kosteikkojen komea kasvi, osmankäämi, papinkulli, leveäosmankäämi, kapeaosmankäämi, Typha latifolia, Typha angustifolia,

Avomaalla kasvatetut tomaatit ehtivät vallan hyvin kypsymään varastoinnin aikana!

Maanantai 26.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Aidossa mullassa kasvaneet tomaatit ovat todellisia ”herkkutomaatteja” niihin verrattuna, joita kaupoissa myydään ja jotka on kasvatettu vuorivillassa ravintoliuoksella.

 

Viime kesänä meillä oli aidossa mullassa kasvatettuja tomaatteja avomaalla hieman yli viidessäkymmenessä muovisaavissa tai puulaatikoissa.

 

Ensimmäisiin kesähalloihin saakka viljelyhommat olivat helppoja, sillä ainoat hoitotoimenpiteet olivat vain kasvien tukemista sekä kasteluhommia.

 

Hallanvaaran aikana tomaatintaimet piti luonnollisesti suojata harsoilla, jotta halla ei päässyt tekemään tuhojaan.

 

*******************

 

Saimme satoa n. 120 kiloa ja tuosta määrästä puolet ehdimme korjaamaan talteen siten, että kaikki nuo ehtivät kypsymään suoraan kasvupaikallaan.

 

Puolet eli kuutisenkymmentä kiloa korjasimme vihreinä ja ne me sitten kypsytimme erilaisissa laatikoissa pimeässä paikassa.

 

Onnistumisprosentti oli hyvä, sillä tuosta 120 kilon kokonaismäärästä vain viitisen kiloa jouduimme toimittamaan kompostiin!

 

***************

 

Emme ole moneen kuukauteen ostaneet kiloakaan tomaatteja kaupasta, sillä omakasvuisia tomaatteja on riittänyt ja riittää yhä edelleen.

 

 

IMG_0772.JPG

 

 

IMG_0774.JPG

 

Tässä parikin eilistä kuvaa tomaateistamme, jotka yhä hyväkuntoisina odottavat kylmiössämme.

 

 

IMG_0685.JPG

 

Hyvä tomaattisato on merkinnyt, että ruuanlaitossamme tomaateilla on ollut iso rooli ja mm. pitsojen raaka-aineena tomaatteja on käytetty.

 

 

Kannustan kasvattamaan tomaatteja avomaalla, sillä ne ehtii vallan mainiosti kypsyttämään myös varsinaisen kasvukauden jälkeen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tomaattien kasvattaminen avomaalla, avomaan tomaatit, tomaattien kypsyttäminen onnistuu myös sadonkorjuukauden jälkeen,

Se on palkanmaksupäivä tänään!

Sunnuntai 25.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Suomi siirtyi kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina vuonna 1981.

 

Kesäaika päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina eli tänään on tänä vuonna se aika.

 

Tiedän, että olen kesäajan osalta vastarannan kiiski, sillä useimmat suomalaiset haluaisivat luopua kokonaan kesäajan käyttämisestä ja minä en.

 

Suomi oli tai oli ainakin olevinaan aktiivinen toimija EU-puheenjohtajakaudellaan, että EU:ssa luovuttaisiin kesäajan käyttämisestä. Esityksemme ei saanut kummoistakaan kannatusta EU:ssa ja nyt näyttääkin siltä, että muutosta kesäaikaan siirtymisestä ei lähivuosina tule tapahtumaan.

*******************

 

Totean tämän juttuni otsikossa, että tänään on palkanmaksupäivä ja tarkoitan sillä sitä, että tänään saamme nauttia tavallista pidemmästä yölevosta.

 

Myönnän, että keväällä kesäaikaan siirtyminen kirpaisee, mutta näin syksyllä tilanne on tyystin toinen – nauttikaamme siis kesäajasta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesäaika, talviaika, normaaliaika,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »