Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Keltakurjenmiekka on Kymenlaakson maakuntakukka

Lauantai 25.6.2022 - -Esko Erkkilä-

Vaikka keltakurjenmiekka onkin Kymenlaakson maakuntakukka, sen sanotaan olevan tavanomainen Etelä- ja Keski-Suomessa.

 

Omien havaintojeni mukaan se ei ole tavanomainen, mutta toki sitä kasvoi kuutisenkymmentä vuotta sitten naapurimme Lepomäen savikuopassa. 

 

Pyysin Lepomäen vanhapoikaisännältä – syntynyt vuonna 1908 – lupaa ja siirsin tuota komeaa kukkaa mökkimme rantaveteen Viljakkalan Majajärvellä.

 

 

Keltakurjenmiekka kotiutui Majajärvelle ja nyt se kasvaa hyvinvoivana rantavedessämme.

 

 

IMG_5531.JPG

 

 

IMG_5532.JPG

 

 

IMG_5533.JPG

 

 

Arvostan keltakurjenmiekkaa ja olen tyytyväinen, että runsaat viitisenkymmentä vuotta sitten ryhdyin sitä pelastamaan Lepomäen savikuopasta – savikuopasta, jota ei enää ole olemassa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keltakurjenmiekka on Kymenlaakson maakuntakukka, Keltakurjenmiekka, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi,

Kyröskosken Ponnen sarjakilpailut olivat avoinna myös VU-45:n jäsenille!

Maanantai 30.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Kyröskosken kuulakarnevaalit järjestettiin viime perjantaina eli 27.5.2022 jo 50. kerran.

 

En ollut paikalla, mutta seurasin aktiivisesti karnevaalien ennakkopöhinää ja myös tuloksia.

 

Kuulakarnevaalien yhteydessä liikuntaneuvos Matti Yrjölä sai Pro Pirkanmaa -mitalin maakunnan hyväksi tekemästään urheilu- ja liikuntatyöstä.

 

****************

 

Olin 1960-luvun alkupuoliskolla innokas osanottaja yhdessä siskoni kanssa Kyröskosken Ponnen järjestämissä sarjakilpailuissa, jotka järjestettiin Kyröskosken urheilukentällä.

 

Kuljimme polkupyörillä sen 15 kilometrin matkan, joka oli kotoamme suuntaansa Kyröskoskelle.

 

*************

 

Sarjakilpailuissa oli jokseenkin aina lajina miesten kuulantyöntö ja silloin sain läheltä seurata Matti Yrjölän työskentelyä kuularingissä sekä sen ulkopuolella.

 

Matti Yrjölä oli jokaisella kerralla lajissaan ylivoimainen, mutta siitä huolimatta hän keskittyi jokaiseen työntökertaansa täydellä teholla.

 

Yrjölä riisui verryttelypukunsa myttyyn kuularingin taakse, otti silmälasit päästään, laittoi ne vaatemyttynsä päälle, siirtyi kuularinkiin ja pukkasi pakitustyylillä kuulansa pitkälle.

 

Matti Yrjölä otti jokaisen työntönsä tosissaan ja tällä hän loi pohjaa mm. sille, että hän on tehnyt 15. kertaa Suomen ennätyksen kuulantyönnössä!

 

Onnittelut Pro Pirkanmaa-mitalista!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kyröskosken Ponnen sarjakilpailut olivat avoinna myös VU-45:n jäsenille!, Kyröskosken Ponsi, Viljakkalan Urheilijat-45, Matti Yrjölä, liikentaneuvos Matti Yrjölä, Pro Pirkanmaa-mitali, kuulantyöntäjä Matti Yrjölä, Kuulakarnevaalit,

Eilen oli toukokuun kolmas sunnuntai ja Kaatuneitten muistopäivä

Maanantai 16.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Puolustusvoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Gustav Mannerheim määräsi päiväkäskyssään Talvisodan jälkeen keväällä 1940 toukokuun kolmannen sunnuntain vietettäväksi näin;

 

…”nyt päättyneessä sodassa kaatuneiden sankarivainajien sekä myös kaikkien murroskautena vuonna 1918 molemmin puolin vakaumuksensa puolesta henkensä uhranneitten yhteisenä uskonnollisena muistopäivänä”.

 

Kaatuneitten muistopäivää vietettiin eilen siis jo 82 kertaa!

***************

 

IMG_5320.JPG

 

Kaatuneitten muistopäivä on liputuspäivä ja muistan vallan hyvin sen ajan, kun liputtaminen tapahtui klo 10.00 ja 14.00 välisenä aikana suruliputuksena eli siniristilippu laskettiin puolitankoon neljän tunnin ajaksi.

 

Liputusmenettely oli juhlallinen, mutta osittaisesta suruliputuksesta luovuttiin vuonna 1995, kun toisen maailmansodan päättymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta.

 

************

 

reinoerkkila_1911_-_1940.JPG

 

Kaatuneitten muistopäivä koskee henkilökohtaisesti yhä edelleen monia suomalaisia ja mm. minua, sillä eräs setäni – Reino Erkkilä – lepää Viljakkalan sankarihautausmaalla.

 

 
-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toukokuun kolmas sunnnuntai, toukokuun kolmas sunnuntai on Kaatuneitten muistopäivä, Kaatuneitten muistopäivä, Gustav Mannerheim, suruliputus, suruliputus Kaatuneitten muistopäivänä päättyi 1995, suruliputus Kaatuneitten muistopäivänä, Viljakkala,

Viljakkalassa jatkaa kaksi koulua!

Tiistai 10.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Muistan hyvin, kun Viljakkalassa toimi kuusi kansakoulua eli Kirkonkylä, Hanhijärvi, Nisu, Karhe, Heinälammi ja Hepo-oja.

 

Vuosien saatossa kouluista on lopetettu Hanhijärvi, Nisu, Heinälammi sekä Hepo-oja ja nyt Viljakkalassa on ainoastaan Kirkonkylän sekä Karhen koulut.

 

Nyt Karhen koulun jatkuminen on ollut veitsen terällä koulun sisäilmaongelmien vuoksi.

 

Vahva asukasmielipide on ollut, että Karhelle pitää rakentaa uusi koulu, sillä kylän vetovoima on Tampereen läheisyyden ansiosta suuri ja Karhe tulee jatkossakin olemaan vireä sekä elinvoimainen kylä.

 

Karhen koulun asemaa käsiteltiin Ylöjärven kaupunginvaltuustossa eilen ja kaupunginhallituksen pohjaesitys oli, että koulu rakennetaan ”uusix”!

 

Jostain käsittämättömästä syystä Ylöjärven Kokoomuksen valtuustoryhmä esitti, että Karhen koulun hanke toteutettaisiin siirtokelpoisena rakennuksena 10 vuoden leasing- ja lunastusoptiolla!

 

Kokoomuksen viljakkalalaisia ja karhelaisia halveksuva esitys kaatui eilisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa muutamien äänestysten jälkeen ja Karhelle ollaan rakentamassa uusi koulurakennus.

 

*********************

Haluan erityisesti kiittää…

 

 

IMG_5262.JPG

 

…Riitta Koskista sekä…

 

 

IMG_5265.JPG

 

…Teuvo Hakasta siitä työstä, jota olette tehneet Karhen koulun kehittämiseksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkalassa jatkaa kaksi koulua!, Viljakkala, Viljakkalan Karhe, Karhe, Riitta Koskinen, Teuvo Hakanen, Ylöjärven Kokoomus hyljeksii kaupungin elivoimaisia kyliä, Ylöjärven Kokoomus, Viljakkalan koulu, Hanhijärven koulu, Nisun koulu, Karhen koulu,

Se on perinteinen sonnanajopäivä tänään!

Sunnuntai 1.5.2022 - -Esko Erkkilä-

Meillä kotona Viljakkalassa ja naapureissakin Vapunpäivä oli entisaikaan perinteisesti sonnanajopäivä, sillä silloin sontaruuma ajettiin tyhjäksi.

 

Sonta lastattiin talikoilla aisarekeen ja meillä Vappu-hevonen veti sontakuormat niille kynnöspelloille, joihin kesällä oli tarkoitus kylvää joko ohraa tai kauraa.

 

Reestä sontakuorma kaadettiin pellolle sontapatteriin ja parin viikon kuluttua sontapatteri levitettiin talikolla kynnöspellolle.

 

Tänään Vapunpäivä eli sonnanajopäivä osuu sunnuntaille, joten tänään ei sontaa olisi ajettu, sillä pitihän talonpojan kunnioittaa pyhäpäivän rauhaa!

 

Nykyään meillä sontaruuma on erilaisten maataloustyökalujen ja romujen varastotilana, joten tänään minulla ei ole tarvetta eikä myöskään mahdollisuutta ryhtyä sonnanajoon – muistot Vappuna sonnanajopäivänä kuitenkin elävät!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Se on perinteinen sonnanajopäivä tänään!, Se on perinteinen sonnanajopäivä tänään!, Vappu on sonnanajopäivä, Sonnanajopäivä, Sonta, Ruuman tyhjennys, Sontaruuman tyhjennys, Sontaruuma, Viljakkala,

Eilen tuli kuluneeksi 82-vuotta Talvisodan päättymisestä

Maanantai 14.3.2022 - -Esko Erkkilä-

Talvisota päättyi 13.3.1940, joten eilen siitä tuli kuluneeksi 82-vuotta.

 

Olemme saaneet viettää Talvisodan päättymispäivää jo kymmeniä vuosia rauhan merkeissä, mutta Venäjän aloittama rikollinen sota merkitsee, että jouduimme viettämään eilistä muistopäivää sodan varjossa.

 

Talvisodan päättymispäivää vietettiin kirkoissa ja sankarihautausmailla pelkoa ja vihaa tuntien Venäjää kohtaan.

 

Osallistuin eilen Talvisodan päättymishartauteen synnyinpitäjäni…

 

IMG_4995.JPG

 

…Viljakkalan kirkossa ja hartaushetken jälkeen…

 

IMG_4982.JPG

 

…seppeleenlaskutilaisuudessa Viljakkalan sankarihautausmaalla.

 

 

IMG_4984.JPG

 

Talvisodan päättymisen muistopäivän messun liturgina toimi Juha-Pekka Haavisto.

 

************

 

IMG_4988.JPG

 

IMG_4990.JPG

 

Seppeleenlaskun sankariristille suorittivat Ilkka Nurmi (vasemmalla) ja Juhani Saarela.

 

 

IMG_4992.JPG

 

Sankarihaudalla veisattiin virsi kanttori Heidi Olkinuoran ja Juha-Pekka Haaviston johdolla.

 

 

Koen Viljakkalan sankarihautausmaan koskettavaksi paikaksi, sillä lepäähän siellä 10.3.1940 kaatunut setäni Reino Erkkilä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talvisota, Talvisodan päättyminen 13.3.1940, Viljakkalan kirkko, Viljakkalan sankarihautausmaa, seppeleenlasku Viljakkalan sankariristille 13.3.2022, Venäjän aloittama sota Ukrainaa vastaan, Venäjän aloittama rikollinen sota,

Tuntuuhan se hyvältä!

Keskiviikko 9.2.2022 - -Esko Erkkilä-

Synnyin- ja mökkikuntani Viljakkala yhdistyi Ylöjärven kaupunkiin 1.1.2007 ja sen seurauksena päättyi myös Viljakkalan seurakunnan itsenäinen taival, kun siitä muodostui Viljakkalan seurakuntapiiri.

 

 

Kademieltä aiheuttaa se, että Kurun liittyminen Ylöjärven kaupunkiin kahta vuotta Viljakkalaa myöhemmin merkitsi Kurun seurakunnan muuttumista Kurun kappeliseurakunnaksi Ylöjärven seurakunnassa – onhan se kappeliseurakunnan status aivan toista kuin seurakuntapiiri!

 

 

 

Hämeenkyrössä ilmestyvä…

 

 

IMG_4902.JPG

 

…Seutulehti UutisOiva on kiitettävästi pitänyt yllä Viljakkalan seurakunnan ajankohtaisia asioita, sillä se julkaisee joka toinen viikko…

 

 

IMG_4903.JPG

 

…”Kotiseurakunnan tapahtumia” palstallaan Viljakkalan seurakunnan ajankohtaiset tiedot!

 

 

IMG_4904.JPG

 

UutisOiva ilmeisesti etsii Viljakkalaa koskevat kirkolliset tiedot Ylöjärven seurakunnan tiedostoista ja julkaisee ne Viljakkalan seurakunnan nimissä!

 

 

Kiitokset UutisOivalle – me viljakkalalaiset arvostamme toimintaanne, sillä tuntuuhan se hyvältä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: UutisOiva, Seutulehti UutisOiva, Viljakkalan seurakunta, Viljakkalan seurakuntapiiri, Kurun kappeliseurakunta, Ylöjärven seurakunta,

Keskustan puoluesihteeri ja ehdokkaat vauhdittivat aluevaaleja Tammelantorilla sekä Ylöjärvellä

Sunnuntai 16.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Aluevaalit lähestyvät ja aktiiviset tulevat aluepäättäjät olivat kampanjoimassa eilen eli lauantaina 15.1.2022 Tammelantorilla sekä Ylöjärvellä Villen Kaupan pihalla.

 

Tammelantorilla olivat Keskustan lisäksi kampanjoimassa kristillisdemokraatit, perussuomalaiset sekä pienellä osasollaan myös demarit.

 

 

IMG_4816.JPG

 

Tammelantorilla oli vankka joukko keskustalaisia puheenjohtajansa Matti Järvisen sekä kunniapuheenjohtaja Matti Kaperin johdolla.

 

 

IMG_4829.JPG

 

Keskustan puoluesihteeri Rikka Pirkkalainen piti Ylöjärvellä hyvän puheen, jossa hän totesi kaikkien muiden puolueiden joutuvan näissä vaaleissa vastaamaan Keskustan esittämiin haasteisiin.

 

 

IMG_4825.JPG

 

Sain aikoinaan toimia kahdeksan ja puoli vuotta Ylöjärven kaupungin luottamushenkilönä, kun kuuluin Viljakkala-neuvostoon – kaksi vuotta varapuheenjohtajana, kaksi vuotta rivijäsenenä ja lopuksi neljä ja puoli vuotta puheenjohtajana.

 

Nyt Viljakkalasta on aluevaaliehdokkaana Matti Särkilampi (oikealla), Kurusta Minna Sarvijärvi sekä Ylöjärveltä Leena Risku.

 

 

IMG_4820.JPG

 

Minna Sarvijärven leipomat piparkakut olivat Ylöjärven tilaisuuden parasta tarjoilua!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan puoluesihteeri ja ehdokkaat vauhdittivat aluevaaleja Tammelantorilla sekä Ylöjärvellä, Tammelantori, Villen Kauppa Ylöjärvi, Leena Risku, Minna Sarvijärvi, Matti Särkilampi, Viljakkala, Viljakkala-neuvosto, Kuru,

Nyt kirkkokin saa rajata jumalanpalveluksiin osallistuvien määrää!

Sunnuntai 9.1.2022 - -Esko Erkkilä-

Koronatilanne aiheuttaa mielenkiintoisia tilanteita ja eräs näistä tilanteista on se, että kirkko joutuu rajaamaan jumalanpalveluksiin osallistuvien seurakuntalaisten määrää!

 

Uskallan toki ounastella, että seurakuntalaisten määrän rajaaminen on näennäistä, sillä tuskinpa jumalanpalveluksiin ja hartaushetkiin osallistuvien seurakuntalaisten määrät ylittäisivät muutenkaan nyt asetettuja turvallisuusrajoja!

 

IMG_4799.JPG

 

Ylöjärvellä rajataan jumalanpalveluksiin osallistuvien seurakuntalaisten määrät näin:

 

  • Ylöjärven kirkko 140 osallistujaa

  • Kurun kirkko 90 osallistujaa

  • Viljakkalan kirkko 75 osallistujaa

 

*************

 

IMG_4756.JPG

 

Osallistuin Viljakkalan kirkossa järjestettyyn aattoillan hartaushetkeen 24.12.2021 ja silloin siellä osanottajarajaus oli tehty siten, että joka toiselle penkkiriville pääseminen oli estetty kuminauhavirityksellä!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nyt kirkkokin saa rajata jumalanpalveluksiin osallistuvien määrää!, Nyt kirkkokin saa rajata jumalanpalveluksiin osallistuvien määrää! Viljakkala, Viljakkalan kirkko, Kurun kirkko, Ylöjärven kirkko, Viljakkalan seurakuntapiiri, Kurun kappeliseurakunta,

178-vuotias Viljakkalan kirkko

Keskiviikko 29.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Mennyt joulunaika oli taas sitä aikaa, jolloin synnyinpitäjäni Viljakkalan kirkko tuli tutuksi.

 

Viljakkalan kirkko on iältään lähes 180-vuotias, sillä se vihittiin käyttöönsä vuonna 1843.

 

 

IMG_4754.JPG

 

Kirkon suunnittelijana mainitaan arkkitehti Anton Wilhelm Arppe ja samoin myös Carl Ludvig Engel, joka tosin kuoli ennen kirkon valmistumista.

 

 

IMG_4747.JPG

 

Tässä kuva uuden hautausmaan puolelta ja tämän oven kautta sanotaan entisaikaan karhelaisten kulkeneen kirkkoon – tuota porstuaa kutsutaankin Karhen porstuaksi!

 

 

IMG_4755.JPG

 

Sisäkuva kirkosta.

 

 

IMG_47602.JPG

 

Alttaritaulun on vuonna 1896 maalannut Felix Frang ja se on nimeltään Ristiinnaulittu.

 

Frang on ollut tuottelias kirkkojen alttaritaulujen maalari, sillä hänen maalaamiaan alttaritauluja on ainakin 19 kirkossa.

Frang asui vaatimattomassa vuokramökissä Ikaalisissa ja hänellä ei ollut mitään ateljeeta, sillä kookkaat maalauksensa hän maalasi pikkuhiljaa rullaa päästäen ja maalaamisen jälkeen taas rullalle kiertäen!

 

Viljakkalan kirkon alttaritaulu on Frangin varhaistuotantoa, sillä ennen Viljakkalaa hän ehti maalata ainoastaan Längelmäen kirkon alttaritaulun.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 178-vuotias Viljakkalan kirkko, Viljakkala, Viljakkalan kirkko, Karhe, Karhen porstua, Anton Wilhelm Arppe, Carl Ludvig Engel, Felix Frang, Ristiinnaulittu, Viljakkalan kirkon alttaritaulu, Längelmäen kirkko, Ikaalinen,

Kaksoisraiteet pitää saada koko matkalle Tampereelta Ouluun!

Tiistai 28.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Viljakkalan mökkimaailmassani joudun päivittäin seuraamaan sitä ongelmaa joka pääradallamme vallitsee, sillä meiltä aikoinaan pakkolunastetulla alueella Viljakkalan Majajärvellä sijaitsee Majajärven liikennepaikka, jossa tavara- ja pikajunat päivittäin odottavat vastaantulevaa tai ohittavaa raideliikennettä.

 

 

Jokunen kuva viime kesältä:

 

 

IMG_1841.JPG

 

Tukkeja kuljettava tavarajuna odottaa vastaantulevaa liikennettä.

 

 

IMG_2129.JPG

 

Tavarajuna sivuraiteella odottamassa.

 

 

IMG_2134.JPG

 

Pikajuna ohittaa tavarajunaa.

 

 

IMG_2719.JPG

 

Pikajunatkin joutuvat usein odottamaan toisiaan.

 

 

IMG_3253.JPG

 

Tässä tavanomaisin tilanne Majajärven liikennepaikalla eli pohjoisesta tuleva tavarajuna (vasemmalla) joutuu odottamaan etelästä saapuvaa pikajunaa!

 

************

 

Väylävirasto on laatinut 10.3.2021 julkistetun selvityksen, jossa todetaan kaksoisraiteiden maksavan Tampereen ja Oulun koko välille 1,3 miljardia euroa.

 

Kaksoisraiteet ovat tuolla matkalla jo nyt Kokkolan ja Ylivieskan välillä, joten ne pitäisi rakentaa vain Tampereen ja Seinäjoen sekä Ylivieskan ja Oulun väleille.

 

Suorastaan toivon, että pikajunien kohdalle sattuisi mahdollisimman paljon kohtaamisista johtuvia pysähdyksiä, sillä silloin ongelmat välittyisivät päättäjille mahdollisimman suoraan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kaksoisraiteet pitää saada koko matkalle Tampereelta Ouluun!, kaksoisraiteet, kaksoisraiteet Tampereelta Seinäjoelle, kaksoisraiteet Ylivieskasta Ouluun, Majajärven liikennepaikka, Viljakkala, VR,

Viljakkalan kirkon äänentoistolaitteiden toimivuuteen on panostettava!

Lauantai 25.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Olen virallisesti Tampereen Eteläisen seurakunnan jäsen, mutta todellinen kotikirkkoni on synnyinpitäjäni Viljakkalan kirkko.

 

Noudatin eilen Jouluaattona jokajouluista tapaani ja osallistuin aattoillan hartaushetkeen Viljakkalan kirkossa.

 

IMG_4754.JPG

 

Viljakkalan kirkon on suunnitellut C. L. Engel ja…

 

 

IMG_4747.JPG

 

…se on rakennettu vuosina 1840 – 1842.

 

 

IMG_4755.JPG

Kirkon sisäpuoli peruskorjattiin ja entisöitiin vuonna 1989. Myös urut uusittiin samassa yhteydessä. Ulkomaalaus uusittiin puolestaan 1993.

 

*****************

 

Sanotaan, että kirkko on tunnettu hyvästä akustiikastaan, mutta nykyajan vaatimuksiin kirkon äänentoisto-ominaisuudet eivät yllä.

 

Eilinen aattohartaus striimattiin nettiin ja on todettava, että striimauksessa äänentoisto oli kaiken arvostelun alapuolella – suuri ongelma oli myös se, että kirkossa äänentoisto oli vieläkin surkeampaa kuin striimauksessa!

 

Lehteriltä esiintyneen Viljakvartetin osalta äänentoisto oli kunnossa, mutta Johannes Riuttalan sinänsä varmaan laadukkaat esitykset äänentoistolaitteet pilasivat täysin.

 

Ylöjärven seurakunnassa Viljakkalan seurakuntapiirin alueelta olevien luottamushenkilöiden on heti paneuduttava Viljakkalan kirkossa tapahtuvien tilaisuuksien äänestoistoon ja samoin on paneuduttava myös nettistriimausten laatuun!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkalan kirkon äänentoistolaitteiden toimivuuteen on panostettava!, Viljakkala, Viljakkalan kirkko, Viljakkalan seurakuntapiiri, Viljakvartetti, jouluaatto 24.12.2021, C. L. Engel,

Viljakkalan Seurojentalo sekä Lavajärven Päivölä saivat valtiovallan tunnustuksen työlleen!

Maanantai 20.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ministeri Antti Kurvisen johdolla myöntänyt seurojentaloja ylläpitäville yhdistyksille kaikkiaan 2.150.000 euron suuruiset avustukset seurojentalojen ylläpitoon tarkoitettuja ns. korona-avustuksia.

 

Avustuksia myönnettiin 637 hakijalle.

 

Viljakkalan Seurojentaloa ylläpitävä Viljakkalan Seurojentaloyhdistys ry sai avustusta 1.500 euroa ja Lavajärven Päivölää ylläpitävä Lavajärven Maamiesseura ry puolestaan 3.000 euroa.

 

viljakkalanseurojentalo.jpg

 

Varhaisimmat muistoni Viljakkalan Seurojentalosta liittyvät 1950-luvun alkupuolelle, jolloin siellä toimi mm. Viljakkalan Säästöpankki.

 

Säästöpankkiin mentiin kulmauksessa olevasta ovesta ja pankkitiskin takana Elli Riihioja palveli asiakkaita – pankinjohtaja Hugo Salvas istui pankinjohtajan huoneessa, josta hieno sikaarintuoksu levisi myös asiakaspalvelutilaan.

 

Viljakkalan Seurojentalo – Viljakkalan Maamiesseurantalo silloiselta nimeltään – oli paikka, jossa kävin kansalaiskoulun 1960-luvulla.  Koulun johtajana toimi Martti Ryhänen, mutta opettajat olivat kaikki paikkakuntalaisia; kirkkoherra Arvo Autio opetti uskontoa, Väinö Myllymäki maataloutta, Väinö Ihantola metsätaloutta, Timo Eronen koneoppia, Hildi Alanen tytöille kotitaloutta ja Elli Ihantola tytöille käsitöitä.

 

***

 

paivola.jpg

 

Varhaisimmat muistoni myös Lavajärven Päivölästä liittyvät pankkimaailmaan, sillä joskus 1950-luvulla menimme Hanhijärven kansakoululta kävellen Päivölään, jossa Väinö Alakomi Lavajärven Osuuskassan johtajana piti esitelmän säästäväisyydestä sekä antoi kaikille säästölippaan, johon saattoi laittaa kolikoita säästöön.

 

Tilaisuuden jälkeen Väinö Alakomi näytti meille elokuvia – aluksi filmin Helsingin Olympialaisista ja sen jälkeen Aku Ankka-filmejä, joita suuresti odotimmekin.

 

 

 

Kiitokset valtiovallalle, että se arvostaa Viljakkalan Seurojentaloyhdistyksen ja Lavajärven Maamiesseuran työtä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Opetus- ja kulttuuriministeriö, opetus- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Viljakkalan Seurojentalo, Viljakkalan Seurojentaloyhdistys, Lavajärven Päivölä, Päivölä, Lavajärven Maamiesseura, Viljakkalan kansalaiskoulu vuonna 1962, Helsingin Olympialaiset

Putoavatko fuusioituneiden ja sulautuneiden seurakuntien jäsenet pois piispantarkastuksen piiristä?

Keskiviikko 15.12.2021 - -Esko Erkkilä-

Piispantarkastus on kirkollinen tapa, jossa hiippakunnan piispa vierailee seurakunnassa ja tarkastaa sen toiminnan.

 

Tampereen hiippakuntaan kuuluu 38 seurakuntaa sekä Tampereen ja Hämeenlinnan seurakuntayhtymät.

 

Tampereen hiippakunnassa toteutetaan 5 – 6 piispantarkastusta vuodessa ja se merkitsee, että piispantarkastus suoritetaan hiippakunnan seurakunnissa n. kymmenen vuoden välein.

 

Olen kerran osallistunut piispantarkastukseen seurakuntalaisena ja se oli piispa E. G. Gulinin aikana.

 

*****************

 

Arvostan piispantarkastuksen merkitystä tavallisen seurakuntalaisen kannalta ja tässä kirjoituksessani kannan huolta isompiin seurakuntiin liitettyjen seurakuntien sekä niihin kuuluvien seurakuntalaisten puolesta.

 

Miten Viljakkalan seurakuntapiirin ja Kurun kappeliseurakunnan asiat ja niihin kuuluvien seurakuntalaisten tilanne huomioidaan piispantarkastuksessa?

 

 

Osallistuuko Viljakkalasta ja Kurusta vain joku luottamushenkilö Ylöjärven seurakunnan piispantarkastuksiin ja vieraileeko hiippakunnan piispa piistarkastuksen aikana Viljakkalan ja Kurun kirkoissa?

 

Näitä kyselen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Putoavatko fuusioituneiden ja sulautuneiden seurakuntien jäsenet pois piispantarkastuksen piiristä?, Piispantarkastus, Viljakkalan seurakuntapiiri, Kurun kappeliseurakunta, Ylöjärven seurakunta, Tampereen hiippakunta, Hämeenkyrön seurakunta, E. G. Gulin,

"Miksi se joka tekee eniten, saa vähiten?"

Torstai 18.11.2021 - -Esko Erkkilä-

MTK toteutti eilen valtakunnallisen kampanjan maatalouden kannattavuuskriisin johdosta.

 

MTK-Pirkanmaa toteutti kampanjan omalta osaltaan Tampereen keskustassa Jugendtorilla ja olin paikalla.

 

Mielenilmaus toteutettiin siten, että kansalaiset saivat 2,5 kiloa perunoita sekä kymmenen kananmunaa sillä hinnalla, joka niistä yhteensä maksetaan tuottajalle…

 

IMG_3698.JPG

 

… – tuo hinta oli kahdesta tuotteesta yhteensä yksi euro!

 

 

Mielenilmauksessa oli vahva panos viljakkalalaisilla, sillä…

 

 

IMG_3703.JPG

 

…”oman kylän” Jukka Niittyoja toimii MTK-Pirkanmaan puheenjohtajana ja toinen viljakkalalainen oli…

 

 

IMG_3696.JPG

 

…kananmunantuottaja Ento Oino, joka on jo kolmannen polven kananmunantuottaja Viljakkalasta.

 

Tunsin vallan hyvin Enton vaarin Lauri Oinon ja vielä paremmin hänen isänsä Ari Oinon – Ari laati aikoinaan monena vuonna Maatalousyhtymä Erkkilän veroilmoituksenkin.

 

********************

 

MTK:n mielenilmaus sai myös median kiinnostumaan tuottajien ahdingosta, sillä illan uutislähetyksessä…

 

 

IMG_3715.JPG

 

…Jukka Niittyoja sekä…

 

 

IMG_3721.JPG

 

…Ento Oino pääsivät kertomaan maataloustuottajain ahdingosta!

 

-Esko Erkkilä-

3 kommenttia . Avainsanat: "Miksi se joka tekee eniten saa vähiten?" MTK, MTK-PIrkanmaa, Jukka Niittyoja, Ento Oino, Viljakkala,

Valinnanvapaus julkisessa terveydenhuollossa on varjeltava "takalauta" tulevissa sote-myllerryksissä

Lauantai 13.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Eräät puolueet pitävät tulevissa soteratkaisuissa keskeisenä päämääränään, että jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sote-piste, josta ihminen saavat lähipalvelut.

 

Periaate on hyvä ja kannatettava, mutta on muistettava, että meillä on jo vuoden 2014 alusta alkaen voimassa terveydenhuoltolain 48 §, jonka mukaan kuntalaisella on mahdollisuus valita hoitopaikkansa koko maan alueelta.

 

Kiireettömän hoidon valinnanvapaus koskee perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa. Valinnanvapaus on rajattu julkiseen terveydenhuoltoon. Valintaoikeutta käyttävien asiakkaiden terveydenhuollon kustannuksista voidaan laskuttaa järjestämisvastuussa olevaa kuntaa tai kuntayhtymää terveydenhuoltolain 58 § perusteella.

 

Valinnanvapaus ja sen merkitys ovat erityisen tärkeitä liitoskuntien alueella, joissa matka asuinkunnan sote-pisteeseen saattaa olla moninkertainen verrattuna naapurikunnan alueella sijaitsevaan sote-pisteeseen.

 

Otan esimerkiksi synnyinkuntani Viljakkalan ja valinnanvapauden merkityksen alueen asukkaiden palvelutasoon.

 

  • Viljakkalan kirkonkylältä on matkaa Ylöjärven keskustaan lähemmäs kolmekymmentä kilometriä, mutta naapurikunnan Hämeenkyrön keskustaan vain kymmenkunta kilometriä. Jos Ylöjärvellä olisi jatkossa vain yksi sote-piste ja samoin myös Hämeenkyrössä, niin olisi selvää, että kaikki Viljakkalan kirkonkylän alueen asukkaat käyttäisivät valinnanvapautta ja suuntautuisivat Hämeenkyröön!

Viljakkalan Mannista on matkaa vain 3 – 5 kilometriä Hämeenkyröön ja ilmeisesti nyt jo mannilaiset ovat hyödyntäneet valinnanvapauttaan ja asioivat sote-asioissa Hämeenkyrössä.

 

Suon puolueille sen, että ne pitävät kiinni periaatteesta, että jokaisen kunnan alueella pitää jatkossakin olla sote-piste, mutta tärkeintä on kuitenkin huolehtia valinnanvapauden säilyttämisestä jatkossakin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valinnanvapaus julkisessa terveydenhuollossa on varjeltava "takalauta" tulevissa sote-myllerryksissä, sote-uudistus, valinnanvapaus, sote-piste jokaiseen kuntaan, Viljakkala, Viljakkalan kirkonkylä, Viljakkalan Manni, Ylöjärvi, Viljakkalan kuntaliitos,

Supikoira on vieraslaji Kaukoidästä!

Tiistai 9.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Vipu Viljakkala ry – jonka puheenjohtaja olen – järjesti Viljakkalan Seurojentalolla sunnuntaina 7.11.2021 yleisötilaisuuden, joka oli jatkumoa Vipun järjestämille luontoilloille.

 

Nyt järjestämämme tilaisuuden teema oli supikoira ja tilaisuutemme esiintyjä oli…

 

 

IMG_3642.JPG

 

…erikoistutkija, FT, riistaeläintieteen dosentti Kaarina Kauhala Luonnonvarakeskuksesta.

 

 

IMG_3638.JPG

 

 

Supikoira on vieras Kaukoidästä eli sen alkuperäinen levinneisyys on Kiina, Korea, Siperian kaakkoiskulma sekä Japani.

 

Venäläiset istuttivat supikoiran 1930-luvulla Euroopan puolelle ja Venäjältä se levisi Suomeen 1950-luvulla.

 

 

Supikoira oli alun perin Suomessa riistalaji, mutta nyt se on yksi niistä 12 lajista, jotka EU lisäsi vuonna 2017 torjuttavien erittäin haitallisten vieraslajien luetteloon.

 

Supikoiran pyydystämiseen ei enää nykyisin tarvita metsästyskorttia ja sitä saalistetaan vuosittain 170.000 – jopa 200.000 eläintä.

 

Supikoira on äärimmäisen kaikkiruokainen ja se syö mitä sattuu löytämään.

 

Supikoira on erittäin tehokas lisääntyjä, sillä pentuekoko on tavallisesti 9 – 10 ja maksimissaan jopa 16 pentua. Vain harvat pennut ovat elossa vuoden ikäisinä. Supikoira on yksiavioinen ja koiras osallistuu pentujen hoitamiseen aktiivisesti.

 

Supikoiran tehopyynti saattaa olla ongelmallista, sillä tehopyynti luo tyhjiön, jonka nuoret yksilöt täyttävät ja sen vuoksi pyynti lisää supikoirien liikkuvuutta sekä myös tautien lisääntymistä.

 

Mielenkiintoista oli kuulla, että supikoirilla on käymälät, jotka saattavat olla halkaisijaltaan jopa kahden metrin suuruisia!

 

Milloinkahan näen ensimmäisen kerran supikoiran?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Supikoira on vieraslaji Kaukoidästä!, Supikoira, supikoiran lisääntyminen, supikoira on vieraslaji, vieraslajit, Vipu Viljakkala ry, Viljakkalan seurojentalo, Kaarina Kauhala, Luonnonvarakeskus, FT Kaarina Kauhala,

Eila Leppäkoski on kutonut Viljakkalan Seurojentalon juhlasalissa olevan Viljakkala-ryijyn

Maanantai 8.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Viljakkalan Seurojentalo on elänyt vaiherikkaat vuodet viljakkalalaisten juhlissa ja arjessa.

 

Tässä jutussani kerron Seurojentalon juhlasalin seinällä olevasta Viljakkala-ryijystä!

 

 

IMG_3635.JPG

 

Kansallismuseossa on taltioituna Viljakkalan Sonnunkylästä Hauskan torpasta ryijy vuodelta 1789.

 

Tuo Hauskan torpasta taltioitu ryijy oli mallina, kun Viljakkalan Hanhijärven koulupiirin alueelta oleva Eila Leppäkoski – Pentti Leppäkosken vaimo - kutoi nyt Seurojentalon seinällä riippuvan Viljakkala-ryijyn.

 

Eila Leppäkosken kutoma Viljakkala-ryijy päätyi Viljakkalan Seurojentalon juhlasalin seinälle, kun Pentti ja Eila Leppäkosken perikunta päätti joulukuussa 2019 lahjoittaa sen Viljakkalan Seurojentalolle.

 

Arvostan Viljakkalan Seurojentalon saamaa lahjoitusta ja arvostustani lisää se, että ryijyn on kutonut ”oman koulupiirini” taitaja!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eila Leppäkoski on kutonut Viljakkalan Seurojentalon juhlasalissa olevan Viljakkala-ryijyn, Viljakkala, Viljakkalan Seurojentalo, Eila Leppäkoski, Viljakkala-ryijy, Kansallismuseo, Viljakkalan Sontu, Hauskan torppa Viljakkalassa,

Pyhäinmiestenpäivästä pyhäinpäiväksi

Lauantai 6.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Vietämme tänään kirkkovuoden neljänneksi suosituinta kirkkopyhää eli pyhäinpäivää.

 

Pyhäinpäivällä on pitkä historia, sillä ensimmäiset tiedot nykypäiväiseen pyhäinpäivään viittaavasta päivästä ovat 300-luvulta, jolloin alettiin viettämään yhteistä muistopäivää kuolleiden kristittyjen muistoksi.

 

 

Suomessa pyhäinpäivästä tuli vainajien muistolle omistettu päivä vasta 1800-luvulla.

 

 

Pyhäinpäivää vietettiin entisaikaan kiinteällä paikalla eli marraskuun 1. päivänä, mutta vuonna 1955 päivä siirrettiin työviikolta lauantaille eli nykyiselle paikalleen.

 

 

Pyhäinpäivää kutsuttiin vuoteen 1967 saakka pyhäinmiestenpäiväksi, mutta tuolloin nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa – toki pidempääkin versiota näköjään edelleen käytetään.

 

 

 

Tein eilen iltapäivällä hautausmaakierroksen Viljakkalan hautausmaalla ja kierroksen aikana sytytin kynttilöitä läheisteni sekä sukulaisteni haudoille.

 

 

 

IMG_3623.JPG

 

Päätin kierrokseni muualle haudattujen läheisten muistokivelle, jonne sytytin muistokynttilän ja ajattelin erityisesti Kälviälle haudattua anoppiani!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pyhäinmiestenpäivästä pyhäinpäiväksi, pyhäinmiestenpäivä, pyhäinpäivä, muualla haudattujen muistokivi, Viljakkala, Viljakkalan hautausmaa,

Tervetuloa kuuntelemaan asiantuntijaesitystä supikoirien elintavoista ja esiintymisestä!

Keskiviikko 3.11.2021 - -Esko Erkkilä-

Puheenjohtamani Vipu Viljakkala ry järjestää sunnuntaina 7.11.2021 klo 14.00…

 

 

Supikoira_iltapaiva_7.11.2021_A4.png

 

…iltapäivätilaisuuden Viljakkalan Seurojentalolla supikoirien elintavoista ja esiintymisestä!

 

Asiantuntijana toimii Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, FT Kaarina Kauhala.

 

Tarjoamme tilaisuuden aluksi pullakahvit!

 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

 

 

Tervetuloa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tervetuloa kuuntelemaan asiantuntijaesitystä supikoirien elintavoista ja esiintymisestä!, supikoirat, Viljakkala, Vipu Viljakkala ry, Viljakkalan Seurojentalo, Luonnonvarakeskus, Luke, erikoistutkija Kaarina Kauhala,

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »