Viherpeukalon ajankohtaiset puuhat kuukausittain(kuukausikirjoitukset on laadittu v. 2009 kokemusten perusteella, mutta puuhat toistuvat vuosittain samoina)Useat olettavat, että viherpeukalot ovat aktiivisia ainoastaan kesäkuukausina. Olettamus on kuitenkin virheeellinen, sillä viherpeukalolla riittää puuhaa vuoden jokaiselle kuukaudelle.
Maalla kasvaneena, omakotitalossa Tampereella asuvana sekä kesämökkiläisenä Viljakkalassa ovat tae siitä, että viherpeukalon onnistumiset ja myös epäonnistumiset ovat perhe-Erkkilälle tulleet tutuiksi.
Pyrin tässä osiossa jakamaan viherpeukalon kokemuksia. Kokemukset pohjautuvat pääosin omiin kokemuksiin ja vuodenkierron aikana esiintyviin töihin. Toki mukana on varmaan juttua niistäkin viherpeukalon toimenpiteistä, "jotka pitäisi toteuttaa".
Toivon lukijoiltani palautetta - tehdään tätä osiota porukalla !
Joulukuu
Myös joulukuu kuuluu Viherpeukalolla aktiivisiin kuukausiin, vaikka silloin onkin "hanget korkeat nietokset".
Joulukuussa useat puutarha-alan liikkeet myyvät tuotteitaan alennuksella, sillä niillä on tavoitteena päästä vuodenvaihteessa pieniin varastoarvoihin.
Tampereella oli Viherpeukalon unelma se, kun Koivistonkylän Euromarket on lopettamassa toimintansa ja se myi kaikki artikkelinsa elintarvikkeita lukuunottamatta suurilla alennuksilla.
Pääsin Euromarket´in hävitysmyyntiin vasta myöhään iltapäivällä ja silloin melkein kaikki puutarha-artikkelit olivat jo saatu myytyä.
Puutarha- ja oksasaksia oli vielä hyvät valikoimat, mutta valitettavasti meilläkin niitä on jo runsaasti.
Kukkamultaa ja erilaisia turvesäkkejä oli pihalla monia lavallisia. Perheneuvottelun jälkeen lastasin niitä lähes tuhannen litran verran peräkärryyni. Koko lysti maksoi hieman yli 20 euroa eli kukkamulta oli sopuhintaista. Nyt meillä riittää puutarhamultaa ja pussiperunoille turvetta moneksi vuodeksi. Näin sitä innostuu, kun halvalla saa, kuten Sulo Vilen aikoinaan!
Rastasverkkoja hankin parisenkymmentä ja kalliita eivät olleet nekään!
Vakavasti puhuen joulukuussa kannattaa kysellä puutarhaliikkeistä edullisia tarjouksia. Valistunut myyjä osaa sellaisen pienen vihjeen jälkeen tehdäkin, sillä maksaahan tavaroiden säilyttäminen ensi kevääseen saakka sekin.
Vinkkinä Viherpeukalon läheiselle se, että hanki Viherpeukalolle joululahjaksi joku puutarhatyöväline! Lahjaa ei tarvitse edes kääriä joulupakettiin - koristenauha tavaran ympärille ja haluttu joululahja on siinä !
Toivotan kaikille Viherpeukaloille Oikein Mukavaa Joulunaikaa !
-Esko Erkkilä-
Marraskuu
Marraskuussa varsinaiset puutarhatyöt alkavat olla vähissä.
Jänisverkkojen asentamisesta on huolehdittava viimeistään, sillä jänöjussit hakeutuvat ensilumen sataessa puutarhamaalle ja silloin hedelmäpuiden rungot ovat uhanalaisia.
Hiiret hakeutuvat ilmojen kylmetessä varastoihin ja kellareihin. Niiden torjuntaan kannattaa nyt panostaa.
Puutarhaliikkeistä saattaa nyt tehdä edullisia hankintoja. Rastasverkot, puutarhatyökalut ja -koneet voi nyt saada hyvinkin edullisesti, kun liikkeet pyrkivät minimoimaan vuodenvaihteen varastosaldonsa. Liikkeissä voi olla myynnissä esim. sellaisia siemeniä, joiden myyntiaika päättyy vuodenvaihteessa. Niiden itävyys ei radikaalisti alene myyntiajan päättyessä. Shoppailumahdollisuus kannattaa hyödyntää ja nähdä hieman vaivaa.
Sadonkorjuun aika on koittanut maa-artisokallekin. Tosin sitä kannattaa ottaa maasta ainoastaan sen verran, kuin keittoon tarvitsee, sillä maa-artisokan paras säilytyspaikka on kasvupaikallaan maassa. Meillä maa-artisokan "ensikorjuu" suoritettiin marraskuun viimeistä edellisen viikonvaihteen aikana. Edellisvuosi oli ankara myyrävuosi ja teki tiukkaa saada edes muutama maa-artisokan mukula maistiaisiksi. Onnistuihan se ja nyt pitää vaan toivoa, että marraskuulla 2010 saadaan korjata tavanomainen maa-artisokkasato.
Marraskuu on oikeaa aikaa esim. valkosipulien jatkojalostamiselle talven herkuiksi. Siinä hommassa saa hyvät aromit huonetilaan, jossa valkosipulien kuorimisen suorittaa.
Marraskuu on oivallista aikaa suunnitella ja jopa varata matkoja sellaisiin kohteisiin, joissa pääsee kevättä vastaan. Jo maaliskuussa saa ensitunnelmia keväästä keskisessä Euroopassa - tässä tarkoituksessa olemme varanneet maaliskuun loppupuolelle matkan Romaniaan. Jokohan siellä pääsemme hieman haistelemaan kevään tuloa ja saamaan esimakua mullantuoksusta?
Juures- ja vihannevarastojen tarkkailu on aloitettava marraskuussa. Pilaantuneet perunat ja muut syksyllä korjatut pilaantumassa olevat puutarhatuotteet pitää poistaa varastolaatikoista, jotta ne eivät aiheuta suurempaa hävikkiä.
Marraskuussa on Viherpeukalon on hyvä vetää henkeä ja ottaa asiat hieman löysemmin!
Lokakuu
Lokakuu on Viherpeukalon kalenterissa kasvukauden päättämisen aikaa.
Sadonkorjuun osalta perunanoston päättyminen ajoittui meillä lokakuun alkupäiviin. Oli mukava nähdä, että Blue Kongo eli sininen peruna antoi sen verran satoa, että siemenperunat ensi vuodelle on senkin lajikkeen kohdalla turvattu. Kokonaisuutena perunasato oli hyvä ja kun myös korjuusäät olivat mainiot, niin perunasadon säilyminen lienee turvattu.
Jänisverkkojen poistaminen ryytimaiden ympäriltä on lokakuun toimenpiteitä. Vihannes- ja hernemaiden suojaverkkojen tukipaalut siirretään hedelmäpuiden jänisverkkojen tukipaaluiksi, joten ne saavat olla palveluksessa ympäri vuoden.
Sipulit ovat olleet kuivamassa erillisessä sipulikuivurissa, mutta kosteuspitoisuuden kasvaessa ovat sipulit saaneet matkata pannuhuoneeseen tai autotalliin talvisäilytykseen.
Omenat sekä päärynät on poimittu ja ne ovat jalostuneet mehunpuristusasemalla sekamehuksi.
Naapureille ja kylänmiehille on annettu tyrnimaan jälkiversot uusien tyrniviljelysten taimiksi. Toivottavasti mukaan osattiin ottaa sopivassa suhteessa tyttö- ja poikatyrnejä, sillä muutenhan tyrnimarjoja ei tule.
Laiturilla koko kesän työtänsä tehneet vesipumput on irroitettu verkosta ja viety talvisäilytykseen. Samalla irrotin myös kasteluverkoston liittimet, sillä pakkanen tekee niille tuhojaan, jos ne jäävät talveksi paikoilleen.
Palsternakka oli syksyn viimeistä edellinen juures, joka nostettiin talvisäilytykseen. Palsternakkasato muodostui yllättävän hyväksi. Valtaosa palsternakoista oli kookkaita ja muodoltaa todellisia muorovalioita. Suuri koko ja hyvä muoto ovat sen ansiota, että kasvumaa oli kuohkea. Myös lannoitus sekä kastelu olivat kohdallaan.
Palsternakat talvisäilöttiin kuivaan hiekkaan saaveihin ja isoihin muoviämpäreihin. Ne on talven aikana kätevä kuljettaa hiekkoineen kellarista kotikylmiöön ja sitä kautta kulutukseen.
Viimeisenä syksyllä juureksista valmistuu maa-artisokka. Edellistalven myyrätuhojen vuoksi maa-artisokkasato jää kovin vaatimattomaksi ja lokakuun loppupuolelle hedittäessä emme ole vielä kaivaneet ensimmäistäkään maa-artisokkaa esille. Sato jää varsistosta päätellen vaatimattomaksi ja lienee parasta antaa kaikkien talvehtia rauhassa ja odottaa seuraavan syksyn satoa. Jokusen uuden maa-artiskon voisi ostaa Turun torilta - sillä siellä niitä ainakin myydään - ja laittaa myyränsyömien täydennysistutuksena maahan!
Lokakuun puutarhatöitä on jänisverkkojen puupaalujen asentaminen ja aivan loppukuun aikana voisi asentaa myös verkot paikoilleen. Puupaalujen junttaaminen on sulan maan aikana tärkeää ja verkotkin pitää asentaa ennen ensilunta.
Puista varisseiden lehtien puhaltaminen ja kuljettaminen valkosipulimaan äärelle on lokakuun puutarhahommia. Lehtipuhallin on eräs parhaista puutarhatyökaluista ja ihmettelen suuresti niitä, jotka väheksyvät sen merkitystä. Yksi henkilö pystyy puhaltamaan lehtiä samaan tahtiin kuin kaksi ihmistä ehtii niitä kottikärryillä kuljettamaan tontin toiselle laidalle. Lehdet varastoidaan meillä valkosipulimaan äärelle odottamaan sitä, että ne keväällä asennetaan valkosipulimaan katteeksi. Valkosipulimaan kattaminen lehdillä on monessakin mielessä kannatettava toimi; se estää rikkakasvien kasvamisen, pitää kosteuden optimaalisena ja lehtimassa tuo tervetullutta lisähumusta seuraavana vuonna valkosipulimaalle.
Kukkasipulien istuttaminen on lokakuista puuhaa puutarhassa. Toivottavasti maa on kuohkeutettu hyvissä ajoin, jotta kukkasipulit saavat hyvän kasvumaan.
Jonain takavuonna ensilumi yllätti meidät ennen kukkasipulien istuttamista. Avuksi tuli tässäkin tapauksessa lehtipuhallin. Puhalsimme sillä pakkaslumen istutuspaikalta sivuun, istutimme sipulit ja puhalsimme lumen takaisin paikoilleen. Hyvin kukkasipulien istuttaminen onnistui niinkin !
Syyskuu
Syyskuulla Viherpeukalo korjaa satoaan talteen.
Pensasmarjoista karviaisen poimiminen ajoittuu syyskuun alkupuoliskolle. Karviaiset maittavat linnuille, joten rastasverkoista on huolehdittava.
Myös pensasmustikan poiminta ajoittuu syyskuulle. Karviaisen tavoin myös se on lintujen himoitsema marja, joten verkkojen asennuksesta on huolehdittava.
Luumusadosta muodostui suorastaan valtava. Meillä on parisenkymmentä luumupuuta tai pensaiksiko niitä pitäisi kutsua. Kokonaissato ylittää 250 kiloa eli pääsemme lähes mansikkasadon lukemiin. Luumuja on annettu laatikoittain sukulaisille, naapureille, työkavereille ja muille tutuille - hyvin ovat kelvanneet. Luumuja piti antaa, sillä kaikki omat pakastimet ovat täynnä. Laskimme pakastimiemme kokonaistilavuuden ja sitä näyttää olevan 1.800 litraa.
Luumujen poiminta piti "koneellistaa". Se tapahtui siten, että luumupuun juurelle nurmikolle asennettiin neljä puhdasta isoa lakanaa tai pöytäliinaa ja sen jälkeen puun oksia ravistettiin, jotta kypsät luumut putosivat lakanoiden päälle. Lakana pussiksi, pussi puutarhapöydälle auki ja luumujen valikoiminen säilytyslaatikkoon voi alkaa.
Perunasato muodostui hyväksi. Osasyynä oli varmasti se, että tämä kesänä meillä oli pääosin käytössä ostosiemen. Monena aikaisempana vuonna olemme viljelleet perunaa koneellisesti, mutta nyt kaikki viljelytoimenpiteet toteutettiin käsipeleillä eli istuttaminen ihmisvoimin vedettävällä sahralla ja nostaminen talikolla sekä perunakuokalla.
Perunasta se osa, joka istutettiin vasta Juhannuksen tienoilla, jää nostettavaksi lokakuulla - eipä sellaistakaan ole koskaan tapahtunut. Saa nähdä, että millainen sato siitä saadaan!
Porkkanankorjuu ja porkkanoiden laittaminen talvisäilytykseen on mielenkiintoista puuhaa.
Porkkanoiden talvisäilytystä varten meillä on aikamoinen muoviämpärimäärä ja myös tilavia muovisia pesuvateja on sitä varten. Porkkanoiden talvisäilyttäminen tapahtuu hiekassa. Sitä varten omasta hiekkakuopasta on otettu talteen kuivaa hiekkaa ja hiekasta sekä porkkanoista tehdään ämpäreihin kerroksia. Näin porkkanat säilyvät hyvinä kevääseen saakka.
Punajuurisato onnistui hyvin. Punajuuret varastoidaan kellarissa. Niitä emme ole säilyttäneet hiekassa.
Lavassa kasvaa avomaankurkkuja ja myös niistä tuli kohtuullinen sato. Itsekasvatetut avomaankurkut, jotka on valmistettu herkkukurkuiksi runsaalla valkosipulilla höystettyinä ovat mainiota herkkua!
Myös herneet, pavut ja härkäpavut korjataan syyskuun aikana. Palkokasvimaa oli tänä vuonna alaltaan varsin pieni, mutta satoa tuli silti aivan mukavasti. Härkäpavun palot jököttivät 45 asteen kulmassa tanakasti ylöspäin koko kaksikymmenensenttisen pituutensa mitalla. Parhaissa paloissa oli kuusi peukalonpään kokoista härkäpapua.
Tyrninmarjat kypsyivät poimintakuntoon syyskuun lopulla. Tyrnimme ovat ehtineet jo iäkkäiksi ja siten niiden ulkoasu on ränsistynyt. Olisi varmaan paikallaan antaa juurivesojen kasvaa uusiksi tuottaviksi yksilöiksi ja kaataa vanhat puut pois. Sato kymmenkunnasta tyrnistä oli kuitenkin nytkin aivan riittävä. Saattaa olla, että osa tyrninmarjoista annetaan ylikypsyä ja korjataan sitten vasta lokakuussa suoraan mehuksi puristimen avulla.
Myyrät tuhosivat meiltä viime talvena yli kymmenen omenapuuta. Emme kuitenkaan ole ympärijyrsittyjäkään kaataneet ja nekin tuottivat viimeisenä elinvuotenaan jonkinmoisen sadon. Niiden lehdet ovat kellastuneet, mutta nestevirtaukset juurista ylös riittivät jonkinmoiseen sadonmuodostukseen. Nestevirtaukset juuriinhan eivät ympärikalutuissa ole mahdollisia, joten puut ovat ensi keväänä tuhoon tuomittuja.
Tulokaskasvimme maissi on kasvanut kolmi...nelimetriseksi. Aitasimme maissivainiomme (n. 10 neliömetriä) paksulla köydellä ja sen ansiosta kaikki maissiyksilöt ovat pysyneet pystyssä. Olemme saaneet maisiviljelykseltämme muutaman maissintähkän, jotka on grillattu. Maissimme sai ehkä hieman liikaa typpeä ja sen vuoksi pituuskasvu on ollut roimaa.
Seuraavaan kesään on syyskuun aikana valmistauduttu ainakin siten, että kehäkukan siemeniä on kerätty. Ne kuivataan ja säilytetään avoimessa astiassa odottamassa ensi kevään kylvöaikaa.
Syyskuun viimeisenä viikonvaihteena saimme valkosipulit istutettua.
Kesän aikana olen hankkinut Latviasta ja Venäjältä valkosipuleita siemeneksi. Kokemuksen mukaan Baltian ja Venäjän toreilta ostetut valkosipulit kasvavat hyvin. Ne ovat kookkaita ja myös yksittäiset kynnet ovat suuria. Kerran kokeilin Viipurin kauppahallista ostettuja valkosipuleita, mutta ne olivat käsitelty idunestoaineella ja yksikään kynsi ei itänyt. Varminta on hankkia siemenvalkosipulit torimummoilta, sillä heidän myymiään valkosipuleita ei ole käsitelty idusestoaineilla.
Valkosipuli tarvitsee kuohkean ja syvältä muokatun kasvualustan. Tapaan kalkita maan ja istutuslannoitteena käytän fosfori- ja kalipitoista syyslannoitetta. Typpilisäyksen aika on vasta keväällä.
Valkosipuleita tuli kylvöön hieman yli 100 rivimetriä ja sille rivimetrimäärälle laitettiin n. 450 yksilöä.
Meillä on "konttauslautana" kuuden tuuman levyinen lankku ja sen päällä kontaten pystyy istuttamaan neljä riviä kerrallaan - kaksi riviä lankun molemmin puolin.
Puolet rivimetreistä on latvialaista siementä, neljäsosa venäläistä alkuperää ja neljäsosa hetki sitten korjattua omaa satoa. Saa nähdä, että miten kasvu onnistuu eri alkuperää olevilla valkosipuleilla!
Maa oli kuivaa ja ajatus olikin kastella se istuttamisen jälkeen. Sääennusteet lupasivat kuitenkin sateita ja sen vuoksi maata ei kasteltu. Ennusteet toteutuivat ja valkosipulit saivat heti istuttamisen jälkeen sopivasti kosteutta.
Valkosipuleiden talvehtimista pääsee tarkkailemaan ensi keväällä huhti...toukokuun vaihteessa.
Elokuu
Elokuu on Viherpeukalolle alkavan sadonkorjuun aikaa. Jo heinäkuussa saatiin maukkaita maistiaisia, mutta elokuussa satoa alkaa tulla jo runsaasti.
Mansikanpoiminta saadaan suoritetuksi elokuun puolivälin paikkeilla. Mansikat ovatkin merkinneet jokapäiväistä paikkaoloa, sillä elokuun alussa niitä on poimittava päivittäin.
Herukat kypsyvät elokuussa vauhdilla ja ne on poimittava talteen elokuun loppuun mennessä.
Viherherukka on herukoista poimittava kaikkein varovaisemmin, sillä se varisee helpoimmin. Toisaalta viherherukka pitäisi poimia "just´ennen varisemista", sillä silloin se on maukkaimmillaan. Mustaherukka on hieno marja ja sen poiminta-aika on herukoista heti viherherukan jälkeen. Meillä on kymmenkunta pensasta Melalahti-lajiketta ja kypsyy mustaherukoista ensimmäisenä. Punaherukka kypsyy ainakin meillä herukoista kolmantena. Viimeisenä kypsyy valkoherukka.
Jos nyt saisi "puhtaalta pöydältä" lähteä päättämään eri herukoiden viljelemistä, niin viherherukkapensaiden lukumäärä kasvaisi ja valkoherukkaa istuttaisimme vain muutaman näytepensaan. Musta- ja punaherukka ovat herukoiden peruskamaa ja niitä kasvattaisimme nykylaajuudessa. Yhteensä meillä on hieman yli sata herukkapensasta.
Talviperunoiksi päätyvien perunoiden ruttotorjunnasta on huolehdittava. Ruttoruiskutus on hoidettava viikoittain, sillä muuten perunakasvusto on pahoin ruton runtelema.
Elokuun lopulla päästään sipulinkorjuuseen. Meillä on vanhoista verkoista koottava sipulinkuivuri, johon sipulit ladotaan naatteineen kuivumaan. Kuivurissa on melko harva verkko, mutta viljelykokemusta on vuosien varrella kertynyt sen verran, että sipulimme kasvavat riittävän suuriksi, jotta harvakin verkko pitää ne verkolla.
Sama kuivuri toimii myös valkosipulien kuivurina. Niitä varten harvan verkon päälle on laitettava tiheämpi verkko, jotta valkosipulit ei pääse putoamaan kuivurin alle nurmikolle.
Meidän ainoaan kirsikkapuuhun tuli sen varran kirsikoita, että niiden suojaus linnuilta oli paikallaan. Ostin marketista kaksi 12 m x 8 m:n suuruista rastasverkkoa. Sidoin verkkojen pitkälle sivulle ohuen manillaköyden ja vedin köyden toisen pään lipputankonarun avulla lähelle lipputangon nuppia. Toisen pään otin käteeni ja kiipesin katolla. Katolta pystyin yksin paketoimaan kuutisen metriä korkean kirsikkapuun niin, että linnut pysyivät loitolla. Verkko oli myös "lintuystävällinen" sillä yhtään lintua ei jäänyt verkkoon ja kirsikkasatokin oli mukiinmenevä.
Olen ylpeä siitä, että leikkasin herukkapensaat heti sadonkorjuun jälkeen talvikuntoon. Poistin vanhat oksat ja valitsin kasvuun ainoastaan puolentusinan verran versoja. Vanha karvahatunheittomahdollisuus pensaan läpi pitää edelleen paikkansa, kun arvioidaan jäljellejäävien versojen lukumäärää.
Annoin leikkauksen jälkeen pensaille talviturkin eli lannoitin ne kourallisella "Puutarhan syyslannoitetta".
Nurmikonleikkuu kuuluu elokuun vakio-ohjelmaan - onneksi se ei meillä kuulu vastuulleni, sillä innokkaita ajoleikkurilla nurmikkoa ajavia tuntuu riittävän.
Kastelulaitteistot on elokuussakin pidettävä toimintavalmiina, sillä mm. avomaankurkku ja mansikkamaat tarvitsevat elokuussakin vettä.
Pensasmustikan rastasverkoista on huolehdittava, jos syyskuussa aikoo saada omaan astiaan pensasmustikkaa.
Karviaisenpoimintaan ei ainakaan meillä ole elokuun aikana asiaa, sillä se ihanuus on ajankohtainen vasta syyskuussa.
Elokuun matkat Venäjälle ja Baltian maihin ovat mainio tapa varautua syksyn valkosipuli-istutuksiin. Kerron toisaalla näillä sivuilla heinä...elokuussa tekemistäni Baltian ja Venäjän matkoista. Molemmilta matkoilta ostin syksyn istutuksilla tarvittavat valkosipulit. Ne pitää ostaa torimummoilta tai muilta pienmyyjiltä, sillä heiltä saa hyvin itäviä valkosipuleita. On huolehdittava, että ostetut sipulit pysyvät Suomessa homehtumatta, sillä vain kunnolliset valkosipulit soveltuvat istutuksiin.
Heinäkuu
Heinäkuun alkupäivien hellekausi merkitsee sitä, että puutarhan keskeisimmät työt ovat kastelu, kastelu ja kastelu.
Meillä on mökillä kymmenkunta omista juuriversoista lisättyä luumupuuta. Ne on (omaa tyhmyyttäni) annettu työntää uusia juurivesoja määrättömästi ja leikkaukset on täysin laiminlyöty. Runsaasti vesoneet luumupuut ovat käsittäneet elämäntehtäväkseen uusien juurivesoja tuottamisen ja hedelmien tuottaminen on unohtunut.
Viime syksynä poistin kaikki juurivesat ja jätin jokaisesta luumupuusta (oikeastaan pensaasta) vain 1...3 suurinta kasvamaan. Siistin jäljelle jätetyistä luumupuista alimmat oksat siten, että nyt ne ovat puun näköisiäkin.
Syksyinen operaatio kannatti, sillä nyt jokaiseen luumupuuhun on tulossa runsaasti luumuja. Luumupuut ovat olleet jo kesäkuusta saakka tehostetun kastelun kohteena ja sillä pyritään saamaan runsas luumusato kunnialla korjuuseen. Saa nähdä, että onnistuuko!
Heinäkuun alun hellekauden jälkeen alkanut sateisempi jakso on lopettanut kasteluntarpeen. Sataminen on ollut joinain päivinä niin runsasta, että jopa mustaherukkapensaat ovat laonneet sateen vuoksi. Onneksi herukkamaiden nurmikko tuli parturoitua ennen sateita, joten sateen vuoksi laonneet herukkapensaan oksat on voinut jättää paikoilleen ja toivoa, että marjat kypsyisivät siinäkin.
Kasvinsuojelutoimenpiteitä ei sovi unohtaa heinäkuussa. Rutontorjunta on pidettävä päällä niillä perunamailla, joita ei oteta heti käyttöön. Myös porkkanan, herneiden, pavun, härkäpavun ja sipulin pikkuötökät täytyy pitää kurissa, jos aikoo korjata laadukasta satoa. Porkkanamaan "isot ötökät" eli jänikset pysyvät poissa kuutisenkymmentä senttiä korkean verkkoaidan avulla. Se on vaan muistettava laittaa ajoissa paikoilleen, sillä rullalla ollessaan siitä ei ole apua - kokemusta on siitäkin!
Heinäkuussa viherpeukalo alkaa saada "maksua" ahertamisestaan. Oman maan mansikat ovat tietenkin se herkullisin osa, jota heinäkuussa omalta palstalta saa. Uudet perunat tuntuvat uusilta perunoilta vasta sitten, kun ne saa noutaa omalta maalta. Pienet punajuuret ovat myös ensisatoa, josta heinäkuussa voidaan nauttia. Sipulia on saatu omasta maasta heinäkuun alusta saakka.
Viherpeukalon sadonkorjuuta on myös se, että koristekasvit ja kukat ovat kauneimmillaan. Pionit kärsivät runsaista sateista ja jotkut jopa katkesivat sateiden vuoksi. Erikoisuutena meillä on Camelinaa muutama rivi ja se kukkii mukavasti juuri heinäkuussa. Odotamme mielenkiinnolla sen jatkokehittymistä. Auringonkukat ovat päässeet voitolle rikkaruohoista ja kasvavat pituutta vauhdilla - kukkia ne eivät ehdi heinäkuussa ainakaan meillä.
Kesäkuu
Kesäkuu on kiireistä aikaa. Viherpeukalon on osallistuttava kaikkiin sukujuhliin ja muihin menoihin sekä siinä lomassa pitäisi ehtiä kuopsuttelemaan puutarhassakin. Se sitten vasta vaikeata on, kun pitäisi näiden lisäksi kirjoitella nettisivuilleen - kokenut kaiken tietää!
Kesäkuun alkuun osuu yleensä muutama pakkasyö ja niin kävi nytkin. Jokunen lämmin kuukauden alkupäivä houkutteli poistamaan viikonvaihteeksi kevytpeitteet, joita perunalle oli laitettu peräti kolme kerrosta. Onneksi laitoimme viikon ajaksi pussiperunoille yhden kerroksen kevytpeitettä ja se olikin enemmän kuin tarpeeseen hallayönä. Se esti pahimmat pakkavauriot. Peittämishommassa olin kuitenkin sen verran huolimaton, että osa perunoista jäi peittämättä. Näky oli surkea, sillä halla oli purrut peittämättä jääneisiin perunanvarsiin napakasti. Opetus: Näillä leveysasteilla varhaisperuna on oltava harson tai kevytpeitteen alla kesäkuun kymmenenteen päivään saakka!
Eräs kesäkuun tärkeimmistä puutarhahommista on kastelusta huolehtiminen. Meillä "vesikaupat" on hyvässä hoidossa, sillä mökkimme sijaitsee järven rannalla. Laiturin vieressä on vanha maatilan vesipumppu, joka palvelee hyvin. Kahdella jatkojohdolla se tarvitsemansa sähkövirran. Pumpulta lähtee muoviputki, joka on pituudeltaa satakunta metriä. Putkessa on muutaman kymmenen metrin välein sulkuja, joista voi haaraputkella ottaa kasteluvettä eri puolille tonttia.
Mansikkamaa tarvitsee kastelua heti kesäkuun alussa. Istutusvaiheessa mansikkapenkkeihin on laitettu muoviputki, johon moottorisahalla sahattiin pieniä viiltoja puolen metrin välein. Nyt putken yläpäähän työnnetään kasteluputki ja parinkymmenviiden metrin pituinen mansikkapenkki saa kymmenessä minuutissa riittävästi vettä.
Kylvösten rikkaruohontorjunta on kesäkuun aikana viherpeukalon tärkeimpiä töitä. Työtä helpottaa rivivälien haraaminen. Haraamisen helpottamiseksi kylvörivit kannattaa merkitä pienillä puutikuilla. Puutikkujen kohdalle laitetaan neljän tuuman lauta suojaamaan pieniä pinnalletulleita taimia. Lautoja kannattaa varata ainakin kolme, sillä kolmella laudalla saadaan kerta-asennuksella harattua kaksi rivinväliä.
Meille on aikojen kuluessa hankittu ainakin kolmenlaisia haroja.
Heilurihara sopii tarkkuutta vaativaan haraukseen. Se vaatiin ajoittain teroittamista ja maan pitää olla hienojakoista, jotta heilurihara toimii hyvin.
Hanhenjalkaharassa on kolme pientä hanhenjalkaa muistuttavaa terää. Se sopii hyvin syväharaukseen ja sillä pystyy haraamaan hieman kovempaakin maata. Hanhenjalkahara vaatii tarkan käden, sillä sen terät saattavat huolimattomasti haraten vioittaa hyötykasveja. Hanhenjalkahara on suosikkiharani.
Äesharassa on kaksi pientä lapiorullaäkeen muotoista rullaa peräkkäinen. Aeshar soveltuu pintaharaukseen. Sen etuna on se, että se ei siirrä maata paikasta toiseen, vaan muokkaa harattavan maan kohdallaan.
Kateviljelyssä kesäkuu on aikaa, jolloin kate laitetaan taimiväleihin. Meillä kateviljelyä toteutetaan ainoastaan valkosipulilla. Katteena meillä on keväällä nurmikoilta puhalletut lehdet. Ne kasataan valkosipulimaan vierelle keväällä ja siitä ne asennetaan valkosipulirivien väliin kesäkuulla - nyt tosin osa näyttää jäävän heinäkuulle saakka.
Valkosipuli on ainakin tähän saakka kestänyt monokulttuuriviljelyä eli sama kasvi vuodesta toiseen samalla kasvupaikalla. Vuosittain toistuva kateviljely on merkinnyt sitä, että meidän valkosipulimaamme alkaa olla puhdas rikkaruohoista. Kirjaviisaus on siis todistettu olevan oikeassa!
Kasvitautien ja -tuholaisten torjunta on aloitettava kesäkuussa. Mansikalle pitää ennen sadonkorjuuta suorittaa kasvitautien torjuntaruiskutus pariin kertaan. Vain niin menetellen saadaan kunnollista satoa.
Tuholaistorjunnasta pitää huolehtia, sillä sipulikärpänen ja muut ötökät vaanivat koko ajan.Torjunta-aineissa ei kannata tukeutua puutarhaliikkeissä myytäviin miniannoksiin, sillä se tietää suurta rahanmenoa. Maatalousliikkeet myyvät samoja tehoaineita sisältäviä torjunta-aineita ja sen vuoksi viherpeukalon kannattaa hankkia torjunta-aineensa maatalousliikkeistä. Torjunta-ainetietoutta kannattaa kysellä torjunta-aineiden valmistajilta tai maahantuojilta suoraan - sieltä osataan sanoa myös ne paikkakunnan liikkeet, joista kyseistä torjunta-ainetta on saatavissa.
Eräs kesäkauden hermoja kysyvimmistä puutarhatöistä on mansikkaverkkojen levittäminen. Mansikkamaan katoksi levitettävän rastasverkon asennuksessa tarvitaan apuna koko suku. Verkkoa asennetaan maasta n. 1,5 metriä korkealle rakennetun puisen tukirakennelman päälle. Osa rastasverkoista kannattaa uusia vuosittain, sillä mansikkamaan ylle tarvittavasta verkosta ei kannata pihistellä.
Kesäkuun lopulla ajoittuu myös se aika, kun punaisten viinimarjapensaiden ja karviaismarjapensaiden päälle on laitettava verkot. Ilman verkkoja kaikki vähänkin punertuvat marjat häviävät pihalla vaanivan räkätti parven suihin - et saata edes huomata, että marjat ovat kypsymässä, sillä ilman verkkoja niitä ei näe lainkaan.
Ruohonleikkuu on koko kesäkauden jatkuva puutarhanhoitotoimi. Ruohonleikkuussa kannattaa huomioida helteet ja jättää hellejakson aikana nurmikko hieman pidemmäksi. Näin varmistetaan se, että nurmikkoa ei tarvitse kastella ja se silti säilyy kuloontumattomana syksyyn saakka.
Loppukuun hellejakson ansiosta ensimmäiset oman maan mansikat saatiin maisteltaviksi kesäkuun viimeisenä viikonvaihteena. Mainioita olivat! Parin viikon kuluttua myös perunoissa päästää omavaraisiksi.
Kesäkuu merkitsee "ruokahuollossa" sitä, että edelliskesän herkut on nyt popsittava, sillä uutta pakkaa ruokapöytään. Kaksi muoviämpärillistä edelliskesän sipuleita on laitettu pakasteiksi ja myös mansikkapakasteiden vajentaminen on vauhdissa.
Juhannuksen jälkeen alkanut hellejakso on merkinnyt sitä, että uimavesien lämpötila on noussut mukavasti. Arimmatkin ovat heittäneet talviturkin ja ensimmäiset vesijuoksutuokiot on pystytty toteuttamaan jo kesäkuun aikana !
Kesäkuun viimeiselle päivälle osui kellarin siivous ja sen kesäkuntoon laittaminen. Operaation yhteydessä "löytyi" hyvin säilynyttä perunaa pari pullalaatikollista. Perunat olivat sopivasti itäneitä ja ne päätettiin laittaa maahan.
Jyrsimellä Camelina-kesannolla olevaa pellonnurkkaa mustaksi ja satakunta metriä uutta perunapenkkiä syntyi! Riihimäen kierrätyskeskuksesta markka-aikana 20 markalla hankittu naisvetoinen (!) sahra osoitti jälleen kerran sopivaisuutensa perunanistutukseen! On mukava nähdä, että saadaanko näistä perunoista uutta perunaa elokuun puolenvälin tienoilla.
Hyvää kesäkautta ja tapaamme heinäkuussa!
Toukokuu
Toukokuu on viherpeukalon ehkä kiireisin kuukausi.
Valitettavasti myyrien tihutyöt vievät paljonkin terää toukokuun nautinnoista. Myyrien tuhoamat omenapuut kannattaisi ehkä kaataa nopeasti, jotta myyrien aiheuttama surkeus saataisiin ainakin katseilta pois.
Lehtipuhallin on mainio ja välttämätön apuri nurmikkojen kuntoonsaattamisessa. En jaksa ymmärtää, että lehtipuhallin on joskus nimetty vuoden turhakkeeksi, sillä niin mainio puutarhanhoitovälinen se on.
Lehtipuhaltimella saadaan nopeasti nurmikko kuntoon. Lehtikasat voidaan kottikärryillä kuljettaa valkosipulimaan vierelle odottamaan sitä, että lehdet voidaan laittaa valkosipulimaan katteeksi.
Vappu on meillä ollut perinteisesti pussiperunoiden istuttamisajankohta. Viileän kevään vuoksi pussiperunoiden istuttaminen tapahtui vasta Äitienpäivänä.
On tärkeää, että perunamaa saadaan kuohkeaksi ja hyvä jyrsin on siinä avainasemassa.
Tänä keväänä pussiperunoiden esikasvattaminen onnistui poikkeuksellisen hyvin. Taimet olivat tuuheita ja tanakoita. Viikon karaisuvaihe Vapusta Äitienpäivään lopullisen kasvupaikan vieressä styrox-laatikoissa teki perunantaimille hyvää.
Osa pussiperunoiden varsista jäi näkösälle. Ne kuitenkin peitettiin kevytpeitteellä, kun kevätpakkasiin pitää varautua. Tavoittelimme kolmea kevytpeitekerrosta joka paikkaan, mutta osalle perunantaimista taisi tulla ainoastaan kaksi kevytpeitekerrosta. Saa nähdä, että miten taimet kestävät keväthallat!
Toukokuu on puutarhatöiden kuuminta sesonkia. Istutukset on paljolti hoidettava toukokuun aikana, mutta ainakin punajuuren sekä papujen kylvöhommat on syytä jättää kesäkuulle.
Porkkanakylvökset pitää hoitaa toukokuussa. Myös sipulit on saatava maahan toukokuun aikana.
Kylvösten harsottaminen saattaa tuntua ikävältä työltä, mutta se on kuitenkin välttämättömyys. Harso suojaa yöpakkasilta ja se kohottaa maan lämpötilaa - se pitää myös tuholaiset poissa hennoista taimenaluista. Käytettyjäkään harsoja ei kannata heti heittää pois, sillä niitä pystyy vallan mainiosti käyttämään pienempien alojen suojana tai sitten laittaa parikin puolirisaa harsoa päällekkäin.
Kylvämistä varten kannattaa hankkia kylvöpyörä. Niitä saa puutarhaliikkeistä kylvöajan mentyä ensi kevättä varten edullisesti. Kylvöpyörä helpottaa kylvämistä ja säästää siementä. --------------------------- Erikoisena viljelykasvina meillä on toukokuussa kylvetty Camelina. Camelinan latinankielinen nimi on Camelina sativa ja virallinen suomenkielinen nimi ruistankio - myös kitupellavaksi sitä kutsutaan.
Camelina on öljykasvi ja sitä viljellään siemenen terveellisen rasvahappokoostumuksen vuoksi, erityisesti omega-3-rasvahapon määrä on korkea.
Kylvin Camelinaa "kouratuntumalla" muutaman kymmenen rivimetriä. Kylvöksestä tuli ilmeisesti liian tiheä ja nyt jääkin arvailtavaksi, että tukehtuvatko taimet liiallisen tiheyden vuoksi.
Toinen pienoinen erikoisuus on kuutisenkymmentä rivimetriä auringonkukkaa. Myös sen kylväminen tapahtui kouratuntumalla ja sama vika kuin Camelinassa - taisi tulla liian tiheään.
Auringonkukan siemenenä oli normaali linnuille tarkoitettu siemen. Ainakin aikaisempina vuosina linnuille tarkoitetuista auringonkukan siemenistä on kasvanut parempia kukkivia yksiköitä kuin varta vasten viljelyyn tarkoitetuista siemenistä. Viljellyt auringonkukat siemenet tuottavat lyhytvartisia kukkia, kun taas linnunsiemenistä kasvavat kukat ovat ainakin parimetrisiä.
Huhtikuu
Huhtikuussa kevät etenee vauhdilla ja monet puutarhakiireet painavat päälle.
Eräs huhtikuulle ajoittuvista toimenpiteistä on syyshortensian leikkaaminen.
Syyshortensiaa ei saa leikata syksyllä vaan leikkausajankohta on keväällä. Leikkaukseen voidaan ryhtyä sen jälkeen, kun ollaan varmoja, että yöpakkasia ei enää tule.
Jos syyshortensia leikataan syksyllä tai liian varhain keväällä, niin putkivarteen päässyt vesi jäätyessään halkaisee kasvin ja silloin syyshortensian taru on lopussa.
Toinen huhtikuulle ajoittuva hoitotoimenpide on omenapuiden leikkaaminen. Väärään suuntaan sojottavat oksaversot poistetaan ja huolehditaan omenapuun tasapainoisen muodon säilymisestä.
Eräs huhtikuulle ajoittuva "kirurginen hoitotoimenpide" on mustaviinimarjapensaisiin pesiytymään päässeiden äkämäpunkkien vioittaminen silmujen poistaminen.
Äkämäpunkin vioittamat silmut näkyvät turpeina ja terveistä silmuista selvästi erottuvina poikkeuksina. Ne on nypittävä yksitellen pois. On huolehdittava siitä, että poistettuja silmuja ei missään tapauksessa heitetä puutarhaan, vaan ne on ehdottomasti vietävä vaikkapa kunnalliseen jätekeräykseen. Tampereella Tarastenjärven kaatopaikka on ainoa oikea osoite äkämäpunkin vioittamille silmuille.
Viljakkalassa sijaitsevista mustaherukkapensaistamme - nelisenkymmentä kappaletta - osa on saanut äkämäpunkkitartunnan. Monen vuoden säännöllisellä kevätnyppimisellä tilanne on saatu jonkinmoiseen hallintaan ja satotaso ei ole kärsinyt.
Pääsiäisen tienoo on oikea aika äkämäpunkkisilmujen poistamiseen.
Kuulin Satakunnan radion puutarha-asiantuntijalta, että äkämäpunkkisaastunnan saaneet mustaviinimarjapensaat kannattaa huolellisesti ruiskuttaa kevätruiskutteella ja siten pyrkiä saamaan niille lisää tuottovuosia. Tarkoituksenani on huhtikuun puolivälissä antaa Viljakkalan mustaherukkapensaille tuhti annos "Sun 7" -kevätruiskutettä. Sun 7 -kevätruiskute sopii tiukimmallekin luomuintoilijalle, sillä kyseessähän on steariinivalmiste, joka umpioi haitallisen ötökän steariinivaippaan ja sillä tavalla estää sen elämän jatkumisen.
Huhtikuun loppupuolella alkoi paljastumaan viherpeukalon eräs viime vuosien suurimmista pettymyksistä. Kyse on poikkeuksellisen suurista myyrätuhoista.
Syksyllä myyrät tuhosivat maa-artisokkakasvuston jokseenkin täydellisesti. Myyräkanta oli niin runsas, että mökkitontillamme olevista omenapuista ainoastaan yksi pystyy jatkamaan kasvuaan - muut on totaalisesti jyrsitty kasvukelvottomiksi. Ympärijyrsityt omenapuut tuottavat vielä jonkinmoisen kukinnan, mutta mitään muuta iloa niistä ei enää olekaan.
Vaahterat ovat kokeneet saman kohtalon kuin omenapuut. Surullista on se, että osa kirsikkapuista sekä karviaisista erityisesti Hinnonmäen keltainen ovat tuhoutuneet. Myös tontin ainoa ruusukvitteni on kaluttu niin, että tuskin se siitä enää alkaa kasvamaan.
Ihmeellistä on se, että syltä paksujen mäntyjen juuriakin on kaluttu.
Runsas myyräkanta saattaa merkitä sitä, että kyyt kokevat alkavana kesänä todellisen nousukauden - saa nähdä!
Hollantiin suuntautunut lomamatka keskeytti huhtikuun puutarhahommat omalla palstalla. Siellä oli kuitenkin niin paljon näkemistä puutarhanhoidon vinkkelistä, että lomamatka kannatti.
Maaliskuu
Maaliskuussa ehtii suorittamaan vielä jokseenkin kaikki tammi...helmikuulle näillä sivuilla ajoitetut viherpeukalon toimenpiteet. Kiirettä alkaa niillä kuitenkin olla ainakin maaliskuun puolivälin jälkeen.
Hyvissä ajoin maaliskuulla pitää hankkia pussiperunoiden esikasvatuksessa tarvittava turvesäkki. Turvesäkkejä on saatavissa puutarhaliikkeistä, mutta on varauduttava siihen, että säkki pitää yhdessä myyjän kanssa kaivaa esille puutarhaliikkeen pihan perällä olevan lumikasan alta. Tästä on kokemusta melkein joka maaliskuulta - tosin viime vuosina olemme sen verran viisastuneet, että turvesäkit on hankittu jo syksyllä.
Lumen alta kaivettu turvesäkki tuodaan sulamaan esim. autotalliin tai muuhun lämpimään paikkaan. On muistettava, että turve on lämpöä eristävää materiaalia, joten ison turvesäkin sulaminen vie aikaa muutaman päivän.
Turpeen joukkoon olisi hyvä saada sekoitettua hiekkaa, sillä näin esikasvatusalusta olisi paremmin perunan mieleen. Meillä varataan syksyisin hienoa hiekkaa muutama ämpärillinen valmiiksi, joten sopivan kasvualustamixin sekoittaminen on helppoa. Sekoittaminen on kätevintä tehdä kottikärryissä - toki myöskin esim. autotallin lattialla homma onnistuu, mutta siivoamista siitä syntyy.
Nyt täytyy tietysti muistuttaa, että onhan ne pussiperunoiden siemenperunat otettu itämään helmikuussa. Jos niitä ei ole vielä otettu itämään, niin nyt on kiire. Meillä pussiperunoiden siemenperunoita on itämässä kai kolmisen muoviämpärillistä. Niiden lisäksi ostimme lähimarketista lajikkeellista perunaa - Siikliä - satakunta kappaletta.
Pussiperunat saimme istutettua maaliskuun aikana. Tarkasti ottaen ne eivät ole pussiperunoita, sillä perunat istutettiin styrox-laatikoihin, joissa oli aiemmin ollut Tapolan mustaamakkaraa. Lähimarketin myyjät olivat tyytyväisiä, kun mustamakkaralaatikoita ei tarvinnut laittaa puristimeen, vaan ne kelpasivat bonusasiakkaalle!
Nyt varhaisperunamme ovat turve-hiekkaseoksessa ja odottavat autotallin lämmössä kevään etenemistä. Tavoite on se, että ne ovat Vapunpäivään mennessä kasvattaneet maanpäällistä vartta ainakin kymmenkunta senttiä ja ovat silloin valmiit siirtymään avomaalle. Helmikuu
Helmikuu on alkanut ja on aika pohtia niitä viherpeukalon toimenpiteitä, jotka ajoittuvat helmikuulle.
Lunta on Tampereen maisemissa parisenkymmentä senttiä ja vasta nyt huomasin (!), että meillä jäi tontilla olevat kaksi luumupuuta, kirsikkapuu sekä koristeomanapuu syksyllä ilman jänisverkkoa.
Palokallion omakotialueella löntystelevä jänönen ei ainakaan vielä ole ehtinyt nakertamaan meidän hedelmäpuitamme ja sen vuoksi jänisverkon asettaminen olisi viimeistään nyt paikallaan.
Myyrätuhojen vähentämiseksi jotkut tamppaavat lumen omena- ja muiden hedelmäpuiden ympäriltä helmikuussa tiiviiksi. Omakohtaista kokemusta minulla ei tästä ole kertynyt, mutta eipä lumen tamppaamisesta mitään vahinkoakaan voi olla.
Helmikuulla viherpeukalo pääsee jo tositoimiinkin.
Kävin mökkikellarilla ja valitsin perunansiemenet kesän pussiperunoiksi. Pussiperunat ovat maalis...huhtikuun aikana autotallissa tai muussa lämpimässä paikassa esikasvatettavia perunantaimia, jotka istutetaan lopulliselle kasvupaikalleen toukokuun alussa. Maaliskuussa ne laitetaan yksitellen esim. kilon sokeripussiin turve- ja hiekkasekoitukseen. Palaan maaliskuussa tarkemmin pussiperunoiden istutukseen, mutta helmikuussa on aika valita istutettavat perunat ja laittaa ne lämpimään, jotta idut alkavat kasvamaan.
Viherpeukalo pääsee nauttimaan aikaansaannoksistaan laiskotellen harvoin. Helmikuussa laiskotellen tapahtuvaan nautiskeluun on mainiot olosuhtaat. Talviset puut ja pensaat sekä koko ympäristö ovat koristeellisia, sillä lumen ja pakkasen aikaansaama kauneus ovat parhaimmillaan. Helmikuussa viherpeukalo voi hyvällä omallatunnolla nauttia omista ja Luojan aikaansaannoksista. Se voi tapahtua "keinutuolista" ulos katsellen tai luonnossa liikkuen.
Jos tammikuulle ajoitetut toimenpiteet jäivät toteuttamatta, niin kaikki ne ovat edelleen mahdollisia myös helmikuun aikana. Kertaa siis tammikuun ajankohtaiset asiat.
Tammikuu
Pakkasen paukkuessa ajatellaan, että viherpeukalolla ei ole tammikuussa mitään puuhaa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä myös tammikuulle ajoittuu monia aktiviteetteja. Siemenhinnastojen tutkiminen ja puutarhasuunnitelmien laatiminen ovat tammikuussa paikallaan. Siemenliikkeet toimittavat hinnastojaan mielellään ja tammikuussa onkin niiden tutkimisen aika. Kerran siemenliikkeen esitteen ja hinnaston tilattuaan voi olla jokseenkin varma, että kyseisen liikkeen hinnasto tipahtaa postissa myös tulevina vuosina. Jos siemenhinnastoja ei tipahda postista, niin netti on mainio keino tutkailla siemenliikkeiden uutuuksia. Siemen- ja taimihinnastojen selailu on hieman samanlaista unelmointia kuin matkaesitteiden selailu. Monasti käy niin, että unelmoinnista kehkeytyy todellista toimintaa eli jonkun uuden kasvin ilmestyminen omalle kasvimaalle! Puutarhasuunnitelmien laatiminen on hyvä tehdä oikein paperille, mutta perheen kanssa keskustellen ja siten päätetyt suunnitelmat ovat aivan yhtä hyviä. Kukkapenkeistä ja ympäristöstä aikaisempina vuosina otetut valokuvat ovat hyvänä apuna puutarhasuunnitelmia laadittaessa. Puutarhatyövälineiden ja erityisesti työkoneiden huoltotyöt pitäisi tehdä viimeistään tammikuussa. Pelkään pahoin, että monet jyrsimet ja ruohonleikkurit ovat syksyllä jääneet vajaan siivottomaan kuntoon (kuten meillä!). Öljyt pitää vaihtaa ja kaikki kiilahihnat olisi tarkistettava sekä tarvittaessa vaihdettava, jotta koneet olisivat keväällä tip-top -kunnossa. Jos koneita ei itse pysty kunnostamaan, niin pienkoneliikkeissä on tammikuussa hiljaista, joten huoltotyöt onnistuvat silloin vaivattomasti ja ehkä hieman pienemmällä rahasummallakin kuin kevätkiireiden aikaan. Varsinaisista puutarhatöistä kotikompostin peräänkatsominen on tammikuussa tärkeää. Vaikka ulkona paukkuukin yli kymmenen asteen pakkanen, niin kotikompostin pitäisi pysyä käynnissä. Meillä on Tampereella kaksikin kompostia - puutarhajätteitä varten iso puusta tehty omatekoinen komposti ja ruuantähteille muovirakenteinen lämpökompostori. Puutarhajätteiden komposti taitaa olla kylmässä kangistunut, mutta lämpökompostori toimii täydellä teholla. Jättisipuli on puutarhakasveista se, joka pitää kylvää mielellään jo tammikuun aikana. Olemme muutamana vuonna kokeilleet jättisipulinsiementen kylvämistä ruukkuihin tammi...helmikuussa, mutta kovin huonolla menestyksellä. Epäonnistumisen syitä lienee monia. Kunnollista istutusmultaa ei ole tullut varattua syksyllä ja mistäs sitä teet tammikuussa! Joskus taimettuminen on onnistunut, mutta taimista on tullut niin honteloita, ettei niistä ole ollut keväällä istutettavaksi. Taimien honteluus johtunee valo-olosuhteiden epäonnistumisesta. Viime kesänä meillä ensimmäisen kerran onnistui jättisipulin kasvatus. Se onnistui sen vuoksi, että sain hankittua keväällä eräältä taimistolta jättisipulin taimia. Suosittelen siementen kylvämistä, mutta varautumista siihen, että jättisipulin taimet hankitaan keväällä taimistolta! Normaalisti ainakin meidän perheessä tammikuu on viime vuosina ollut myös sadonkorjuun aikaa - ihan totta, suoraan maalta pataan! Kyseessä on maa-artisokan mukulain sadonkorjuu. Maa-artisokka on kasvi, jonka mukulat voidaan jättää syksyllä kasvupaikalleen maan uumeniin ja korjata vasta lumipeitteen alta. Viime syksy oli ainakin meillä Viljakkalassa myyrille niin edullinen ajanjakso, että maa-artisokan mukulat menivät syksyllä parempiin suihin. Menin marras...joulukuun vaihteessa maa-artisokkamaalle (= kaksi n. 15 metriä pitkää penkkiä vierekkäin) ja tarkoituksenani oli korjata talteen muovivadillinen maa-artisokkia. Parimetriset maa-artisokan varret olivat nojollaan ja kun aloin lapiolla kaivamaan mukuloita, niin huomasin, että penkissä oli mukuloiden paikalla ranteenvahvuinen tunneli ja mukuloita ei missään! Nyt jännätään ensi vuotta, että jäikö myyriltä huomaamatta maa-artisokan mukuloita riittävästi, jotta saisimme ensi syksynä taas omasta pellosta maa-artisokkia! Juuresten varastoseurantaa pitää suorittaa myös tammikuun aikana. Vaikka perunoiden, porkkanoiden ja muiden juuresten korjuu olisikin onnistuttu suorittamaan hyvissä oloissa, niin varastotappiot ovat aina mahdollisia. Pilaantuneet juurekset pitää poistaa, jotta ne eivät pääse pilaamaan kellarin koko juuresvarastoa.
Yllättävän paljon viherpeukalolla on puuhaa tammikuussa. Osan tammikuulle kirjaamistani toimenpiteistä olisi voinut suorittaa jo syksyn aikana ja osaa voidaan toki siirtää myös helmi- ja maaliskuulle. Palaan tammi...helmikuun vaihteessa tälle palstalle helmikuun aktiviteettien merkeissä!
Mukavaa tammikuuta viherpeukaloille! |