Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kokkolassa ei ole autovarkaita, mutta tilanne muuttui, kun sinne saapui Rovaniemeltä kotoisin oleva vankikarkuri!

Torstai 15.11.2018 - -Esko Erkkilä-

IMG_6064.JPG

 

 

Osallistuin eilen Kangasalla sijaitsevassa tieliikenteen valtakunnallisessa erikoismuseo Mobiliassa järjestettyyn kutsuvierastilaisuuteen.

 

 

Kutsuvierailla oli mahdollisuus tutustua myös museoon ja mielelläni sen teinkin.

 

 

 

IMG_6042.JPG

 

 

Museossa oli esillä Saab 96 –auto ja se tuli minulle aikoinaan hyvinkin tutuksi, sillä työelämän aikana minulla oli Saabeja omistuksessani peräti seitsemäntoista – valtaosa Saabeistani oli Saab 96 –mallisia.

Saab-jaksoni loppuaikoina ajoin Saab 99:llä ja Saab-kauteni jälkeen minulla oli pari Opelia ja niiden jälkeen muutama dieselkäyttöinen Ford Focus. Nyt ajokkinani on bensakäyttöinen Ford Focus.

 

Meillä oli työelämässä mahdollisuus myös leasing-autoihin, mutta minä halusin aina ajaa omistusautolla!

 

 

 

********************

 

 

 

Mutta siihen ensimmäiseen Saab-96 –autooni!

 

 

Ensimmäinen autoni on FinnDatsun, mutta sen jälkeen halusin kunnollisen auton ja päädyin Saab ysikuutoseen.

 

 

Vuonna 1972 Saabit olivat haluttuja ja niin minäkin jouduin odottamaan ensimmäistä Saabiani monia kuukausia, mutta vihdoin sen sain.

 

 

Olin törppö, kun eräänä päivänä jätin Saabiini avaimet paikoilleen, kun menin töihin Raision Kokkolan konttorille.

 

 

Työpäivän jälkeen en löytänyt viiden päivän ikäistä Saab 96:ni mistään, sillä se oli varastettu. Ehdin ajamaan Saabillani 772 kilometriä eli se oli täysin uusi.

 

 

Teimme työkaverini kanssa pitkän etsiskelykierroksen suomenkielisellä ja ruotsinkielisellä Keskipohjanmaalla, mutta emme löytäneet autoani.

 

 

Lopulta poliisit soittivat ja kertoivat, että Saabini on löydetty Teerijärveltä romuksi ajettuna.

 

 

Auton oli varastanut Evijärveltä kotoisin oleva ja Rovaniemellä vankilakakkuaan nakertava vankikarkuri, jonka poliisit olivat tavoittaneet kaustislaisesta majatalosta nukkumassa.

 

 

**************

 

 

 

Olin vakuuttanut autoni Y-Vakuutuksessa ja nyt olikin jännät paikat, että korvaako vakuutus, kun olen huolimattomasti jättänyt avaimet autoon – onneksi silloin vielä korvattiin!

 

 

Tositarina jatkuu sillä, että auton minulle myynyt kokkolalainen autoliike teki ilmeisen hyvän diilin Y-Vakuutuksen kanssa, sillä sain nopeasti uuden Saab ysikuutosen.

 

 

Minulle päätynyt Saab 96 oli alkujaan varattu hiihtäjälegenda Helena Takalolle, mutta Helena sai jatkaa odottamistaan vielä jonkin aikaa, sillä autoliike halusi myydä Helena Takalolla aikoinaan varaamansa auton minulle. Raha ratkaisi ja Y-Vakuutus maksoi viulut!

 

 

IMG_6043.JPG

 

 

Tämmöisiä ajatuksia minulle tuli mieleeni eilen, kun näin Mobiliassa juuri täsmälleen samanlaisen Saabin kuin oli minun ensimmäinen Saabini!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Saab 96, Saab 99, FinnDatsun, Y-Vakuutus, vankikarkuri,

Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti kertoo paljon kunnan taloudenpidosta

Keskiviikko 14.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Kiinteistövero on Suomessa maan ja sillä olevien rakennusten arvoon perustuva vero, jonka kiinteistön omistaja maksaa vuosittain tontin tai tilan sijaintikunnalle. Vero määrätään sille joka omistaa kiinteistön kalenterivuoden alkaessa. Veron suuruus on kiinteistöveroprosentin mukainen osuus kiinteistön arvosta.

 

Vakituisen asuinrakennuksen veroa peritään vain siitä asunnosta missä asutaan pysyvästi.

 

 

Vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti vaihtelee kunnan taloudenpidon onnistumisen mukaan, sillä kunnille on lainsäädännössä annettu melkoinen pelivara sen määrittelemisessä.

 

 

Kuluvana vuonna vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti Tampereella on 0,55 % ja ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle ehdotetaan sen korottamista 0,65 prosenttiin.

 

 

Ylöjärvellä vastaava veroporosentti on tänä vuonna 0,48 ja ensi vuodelle kaupunginvaltuusto on jo päättänyt alentaa sen 0,45 prosenttiin.

 

 

Mitä nuo luvut merkitsevät käytännössä?

 

 

Omistan verotustietojen mukaan Rouvan kanssa Tampereen Palokalliolla omakotitalon, jonka jälleenhankinta-arvo olisi 125.473,86 euroa ja verotusarvo 81.558,01 euroa.

 

 

Maksoimme omakotitalostamme tänä vuonna kiinteistöveroa 448,57 euroa ja ensi vuonna – jos verotusarvo säilyy entisellään – 530,12 euroa eli nousua tulee 81,55 euroa! Kiinteistöveron kohoamaisen lisäksi asumiskustannuksemme nousevat ns. hulevesimaksun verran eli ainakin 50 eurolla, joten asumiskustannusten veroluonteiset maksut kohoavat meillä hieman yli 130 euroa vuodessa.

 

 

Mikäli omistaisimme samanlaisen omakotitalon Ylöjärvellä ja sen verotusarvo olisi sama kuin nyt Tampereella, olisimme maksaneet siitä kiinteistöveroa tänä vuonna 391,48 euroa ja ensi vuonna vastaava vero Ylöjärvellä olisi vain 367,01 euroa.

 

 

Todellisista luvuista huomaamme, että Ylöjärven kaupunki on hoitanut taloutensa mallikelpoisesti Tampereeseen verrattuna, sillä kiinteistöveromme olisi Ylöjärvellä tänä vuonna ollut 57,05 euroa alhaisempi kuin Tampereella.

 

Ensi vuonna ennakoitu kiinteistövero muuttuu radikaalisesti Ylöjärven eduksi, sillä ensi vuonna eroa olisi peräti 163,11 euroa! Kun lukuun lisätään hulevesimaksu, niin ero kasvaa merkittävästi. Toki Ylöjärvikin on ottamassa käyttöön hulevesimaksun, mutta se on maltillisempi kuin Tampereella.

 

 

Kiinteistövero ja sen suuruus vaikuttaa omakotitalojen lisäksi samalla tavalla myös asunto-osakeyhtiöissä, sillä kiinteistövero maksetaan yhtiövastikkeista kertyvällä rahalla, jolloin veron suuruus asuntoa kohden riippuu asunnon jyvitetystä pinta-alasta.

 

 

Arvostan Ylöjärven kaupungin taloudenpitoa ja osoitan kiitokseni Ylöjärven kaupungin yrityshankintaa aktiivisesti tekeville virkahenkilöille sekä kaupungin luottamushenkilöpäättäjille.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti kertoo paljon kunnan taloudenpidosta, vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero Tampereella, vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero Ylöjärvellä, kiinteistövero, hulevesimaksu Tampereella,

Olen surullinen!

Tiistai 13.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunginvaltuuston esityslistalla 19.11.2018 pidettävässä kokouksessa eräänä kohtana on…

 

…Tampereen Infra Oy:n perustaminen.

 

 

Tunnen Tampereen Infra Liikelaitoksen hyvin, sillä olin sen johtokunnan varapuheenjohtaja neljä vuotta eli liikelaitoksen perustamisesta 1.1.2009 aina 31.12.2012 saakka ja sen jälkeen johtokunnan jäsenenä 1.1.2013 alkaen kuntavaalijakson loppuun eli toukokuun loppuun 2017 saakka.

 

 

Olen surullinen, että luottamushenkilötyömme joutuu nyt yhtiöittämisen alttarille.

 

 

Yhtiöittäminen merkitsee Infran hienosti toimivalle henkilöstölle vaikeita aikoja.

 

 

Surullisuuttani lieventää hieman se, kun kerroin surustani Tampereen kaupungin rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle, hän lohdutti ja antoi suuren arvon sille tehostamis- ja saneeraustyölle, jonka luottamushenkilövoimin teimme Infrassa kahdeksan ja puolen vuoden aikana.

 

 

Infra muodostettiin usean eri yksikön yhteenliittämisellä vuoden 2009 alussa ja silloin liikelaitoksen henkilömäärä oli tasoa 795 henkilöä.

 

 

Nyt Infran henkilöstömäärä liikkuu tasolla 400 henkilöä eli saimme paljon tehostamista aikaan.

 

 

Uskallan toistaa Vuojolaisen toteamuksen, että jos Infraa ei olisi luottamushenkilövoimin saneerattu siten kuin teimme, nyt yhtiöittämisen vuoksi olisivat edessä rankat saneeraukset!

 

 

Uskon!

 

 

Saimme hyvän henkilöstömääräkehityksen lisäksi aikaan sen, että liikeylijäämätasolla pääsimme viimeisenä vuonna tasolle 3,7 miljoonaa euroa ja plussaa! Taisimme olla kai ainoa Tampereen kaupungin yksiköistä, joka pääsi tulostavoitteeseensa!

 

 

Eilen kuulin huolestuttavaa epävirallista tietoa Infran taloudellisesta tuloksesta nyt ja tulos on kuulemma painunut melkoisesti miinukselle! Ratikka-allianssi on plokannut parhaat urakat päältä pois ja Infra on jäänyt lehdellä soittelemaan.

 

 

Yhtiöittäminen merkitsee kuntalaisdemokratian häviämistä, sillä yhtiöitetyssä yksikössä ainoa ohjenuora on tuloksen tekeminen raa´imman mukaan, sillä takana on osakeyhtiölaki, joka velvoittaa näin tekemään.

 

 

Saamistani kiitoksenpoikasista huolimatta olen surullinen, sillä oletan kaupunginvaltuuston päättävän Infran yhtiöittämisestä ensi maanantain kokouksessaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Infra, Tampereen Infra Oy, Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Infratuotanto Liikelaitos,

Elintarviketuotteiden EAN-koodi kertoo paljon!

Maanantai 12.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Olimme ulkomaanmatkalla ja sinä aikana jääkaappimme oli ilmestynyt …

 

 

 

IMG_5896.JPG

 

 

…tanskalaisen maitojätti Arlan valmistamaa ”Loputon kermajuusto” – nimistä juustoa.

 

 

 

IMG_5897.JPG

 

 

Tutkin tuotteen EAN-numeroa, joka oli 5 711953 033926 ja totesin, että kyseinen juusto oli valmistettu Tanskassa tanskalaisesta maidosta!
 

 

Ulkomaanmatkoillani toki nautin paikallisia elintarviketuotteita, mutta niin alas en ole vajonnut, että Suomessa ostaisin sellaisia elintarvikkeita, joita ei ole valmistettu Suomessa!

 

 

**********

 

 

No, ei mitään hätää, sillä menin Ylöjärvellä Kauppakeskus Elon K-Citymarkettiin ja ostin sieltä…

 

 

 

IMG_5894.JPG

 

 

…Valion alkuperäistä Oltermanni-juustoa!

 

 

Valion valmistama ”Alkuperäinen Oltermanni-juusto” valmistetaan Haapavedellä ja sen EAN-koodi on…

 

 

IMG_5895.JPG

 

 

…6 408430 039432!

 

 

Varmistathan Sinäkin, että ostamissasi elintarvikkeissa EAN-koodin kaksi ensimmäistä numeroa ovat 64!

 

 

Näin menetellen varmistat, että suomalainen alkutuottaja voi hyvin ja että suomalaiset elintarviketeollisuuden työntekijät saavat työlleen kunnollisen korvauksen ja että heidän työpaikkansa on turvattu myös tulevaisuudessa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EAN-koodi, EAN-koodi kertoo valmistusmaan, 64 on Suomen maakoodi, elintarvikkeiden EAN-koodi,

Se on syyskokousten aikaa!

Sunnuntai 11.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Lokakuun loppu ja marraskuun alkupäivät ovat eri yhdistysten syyskokousaikaa ja tämäkään syksy ei tee tästä poikkeusta.

 

 

Omassa kalenterissani on tällä ja ensi viikolla neljän eri yhdistyksen syyskokoukset – eilen niistä oli ensimmäinen.

 

 

 

IMG_5988.JPG

 

 

Arvostin, että tämänpäiväisessä syyskokouksessa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen tuli saapuessaan kättelemään minua, vaikka istuinkin toisella penkkirivillä.

 

 

Sen jälkeen hulluttelimme kuvaajan edessä hieman – siis minäkin, joka yleensä olen kuin suolapatsas!

 

 

 

IMG_5999.JPG

 

 

Keskustan Pirkanmaan piirin eilisen syyskokouksen päätöksellä piirin puheenjohtajistoon tulivat puheenjohtaja Tuukka Liuhan lisäksi varapuheenjohtajiksi alkuaan köyliöläisen broiler-emotilan kasvatti ja nyt Vesilahdella asuva Aino-Riikka Simula  (vasemmalla) sekä virtolainen agrologi Heidi Tanhua, joka nykyisin toimii  Ruoveden kunnan kehityspäällikkönä.

 

 

Heidi on aikaisemmin toiminut mm. MTK-Pirkanmaan puheenjohtajana, joten hänellä on vankkaa kokemusta järjestöjohtajana.

 

 

Eilen oli hyvä alku ensi viikon syyskokousrumballe!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hannakaisa Heikkinen, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen, Aino-Riikka Simula, Heidi Tanhua, Pirkanmaan Keskustanaisten varapuheenjohtaja Heidi Tanhua,

Made in Murano

Lauantai 10.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Lasi- ja koriste-esineissä käsite ”Murano” lienee lähes kaikille tuttu ja monien mielessä se merkitsee korkeaa laatua.

 

 

Niin myös minulle, vaikka ennen Italian-matkaamme en osannutkaan hahmottaa tuota ”Murano” –käsitettä lainkaan oikein.

 

 

Nyt tiedän, että kauan sitten Venetsiassa oli paljon lasinpuhaltajia, mutta verstaiden suuren palovaarallisuuden vuoksi heidät ”häädettiin” 1200 –luvulla Venetsiaan kuuluvalle Muranon saarelle.

 

 

Muranon saarelle siirtyneet lasinpuhaltajat ja lasipajat kehittivät omat erikoisuutensa ja niiden avulla Murano kohosi lasiesineiden osalta omaan sarjaansa.

 

 

Muranon saarelle on hyvät vesiliikenneyhteydet mm. Pyhän Markuksen aukiolta, josta Muranoon kulkee vaporettoja eli vesibusseja sekä vesitakseja.

 

 

Venetsiassa on lukemattomia myymälöitä, jotka myyvät Muranon lasinpuhaltajien valmistamia lasiesineitä ja seuraavassa kuvakimara näiden myymälöiden näyteikkunatarjonnasta:

 

 

 

IMG_4921.JPG

 

 

 

IMG_4920.JPG

 

 

 

IMG_4918.JPG

 

 

 

IMG_4916.JPG

 

 

 

IMG_4915.JPG

 

 

 

IMG_4898.JPG

 

 

 

IMG_4896.JPG

 

 

 

IMG_4930.JPG

 

 

 

IMG_4931.JPG

 

 

 

IMG_4932.JPG

 

 

 

IMG_4938.JPG

 

 

 

IMG_4939.JPG

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Made in Murano, Made in Muranoenetsia, Murano, Muranon saari, Italia2018,

Gondoliajelu kanavilla kuuluu Venetsiassa matkaohjelmaan

Perjantai 9.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Useimmille ensimmäinen asia, joka tulee mieleen Venetsiasta, ovat kanavilla lipuvat gondolit.

 

 

Vierailimme Venetsiassa 3.10.2018 ja totta kai halusimme kokea gondoliajelun.

 

 

 

IMG_4942.JPG

 

 

Gondolieerit pitivät puolenpäivän jälkeen lounastauon ja sen vuoksi lähtöpaikalla olikin melkoiset jonot, kun gondolieerit päättivät siestansa.

 

 

 

IMG_4943.JPG

 

 

Kaikki mahtuivat kuitenkin mukaan.
 
Kuvassa nähdään gondolieerien ”virka-asuste” eli raidallinen paita.

 

 

 

IMG_4955.JPG

 

 

Gondolissa on kuusi paikkaa; kaksi takana, kaksi samalla laidalla ja yksi toisella laidalla sekä yksi keulassa.

 

 

Gondolieeri ohjaa gondolia pitkällä airolla, jonka pituuden määrittelee gondolieerin pituus.

 

 

Airo on jatkuvasti vedessä ja gondolieeri liikuttelee sitä saksanpähkinäpuusta valmistetussa hankaimessa.

 

 

Gondolieeri ohjaa gondoliaan myös siten, että potkii seinistä vauhtia ja samalla saattaa muuttaa hieman gondolin kulkusuuntaa.

 

 

Valitettavasti monet nykyajan gondolieerit ovat sidottuja myöskin kännykkäänsä!

 

 

 

IMG_4959.JPG

 

 

Kanavien varren talojen seinien vesirajassa on paikoitellen runsaastikin kotiloita.

 

 

 

Nautitaanpa nyt muutaman kuvan verran ajelusta, jota en keskeytä kuvanselityksillä!

 

 

 

IMG_4945.JPG

 

 

 

IMG_4946.JPG

 

 

 

IMG_4947.JPG

 

 

 

IMG_4949.JPG

 

 

 

IMG_4948.JPG

 

 

 

IMG_4950.JPG

 

 

 

IMG_4960.JPG

 

 

 

IMG_4975.JPG

 

 

 

IMG_4974.JPG

 

 

 

IMG_4977.JPG

 

 

 

***************

 

 

 

Kanavilla on vilkasta liikennettä, mutta taitavasti gondolieerit pujottelevat siellä jopa moottoriveneiden kanssa:

 

 

 

IMG_4952.JPG

 

 

 

IMG_4953.JPG

 

 

 

IMG_4984.JPG

 

 

 

IMG_4989.JPG

 

 

**************

 

 

Gondolimatkamme kävi myös Canal Grandella, mutta vakaasti sielläkin matka taittui, vaikka liikenteessä oli isojakin vesibusseja.

 

 

 

IMG_4964.JPG

 

 

 

IMG_4965.JPG

 

 

 

IMG_4967.JPG

 

 

 

IMG_4969.JPG

 

 

 

 

Gondoliajelumme alkoi päättymään, mutta…

 

 

 

IMG_4988.JPG

 

 

…vielä näimme värikkäästi liihottelevan ladyn ja…

 

 

 

IMG_4991.JPG

 

 

…jonkun seurueen gondolimatkalleen varaaman kitaristin.

 

 

 

***************

 

 

 

IMG_4998.JPG

 

 

Rantautumispaikalla oli tietenkin mahdollisuus antaa juomarahaa sille nuorukaiselle, joka piti gondolia tukevasti paikoillaan, kun nousimme maihin!

 

 

 

IMG_4961.JPG

 

 

Juttuni lopuksi kuva tavallista prameammasta gondolin sivukoristeesta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venetsia, gondoli, Venetsian gondolit, gondoliajelu Venetsian kanavilla, Gondoljeerit, Italia2018, Canal Grande,

Onneksi olimme Venetsiassa lokakuun alussa 2018 ja emmekä lokakuun lopussa 2018!

Torstai 8.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Matkamme Italiaan syys-lokakuun vaihteessa osui ajoitukseltaan oikeaan, sillä kuukautta myöhemmin olisimme joutuneet keskelle Italian tulvia, rankkasateita ja maanvyöryjä.

 

 

Erityisen tyytyväinen täytyy olla siihen, että pystyimme 3.10.2018 toteuttamaan vierailumme Venetsiaan ”kuivin jaloin”!

 

 

Vajaat kuukausi käyntimme jälkeen Venetsia joutui kokemaan sen, että vesi nousi kaupungissa jopa 1,5 metriä!

 

 

Vedennousu merkitsi, että kuivin jaloin kaupunkiin ei ole pystynyt tutustumaan – vesi on yhä edelleen korkealla.

 

 

Parhaan kuvan Venetsian nykytilanteessa saa, kun googlaa vaikkapa näin: ”Pyhän Markuksen aukion tulvat”.  Noin googlaten pääsee tutustumaan Helsingin Sanomien 29.10.2018 julkaisemaan puhuttelevaan artikkeliin ”Venetsia veden vallassa”!  Kannattaa tutustua!

 

 ***************

 

 

Venetsiassa on varustauduttu pikkutulviin, sillä Pyhän Markuksen aukiolla ja myös muualla on varastoituna pukkien päälle rakennettavia kävelysiltoja ja niistä tässä jokunen kuva, joiden tarkoitusta en täysin osannut kuvaushetkellä tiedostaa:

 

 

 

IMG_4887.JPG

 

 

 

IMG_4917.JPG

 

 

 

IMG_4936.JPG

 

 

 

IMG_5009.JPG

Nyt Venetsian tulvat ovat olleet kuitenkin sitä kokoluokkaa, että noin matalista kävelysilloista ei ole mitään hyötyä ja sen vuoksi kaupungin työntekijät kokoilevatkin niitä taas odottamaan pienempiä tulvia - työntekijät kahlaavat "muniin" yltävässä vedessä!

 

 

****************

 

 

 

Tässä vielä kolme kuvaa ”kuivasta Venetsiasta” eli siitä Venetsiasta, jonka matkallamme koimme!

 

 

 

IMG_4935.JPG

 

 

 

IMG_4893.JPG

 

 

 

IMG_5010.JPG

 

Kaikilla noilla paikoilla on nyt vähintään 20 - 30 senttiä vettä - pahimmillaan vettä oli yli puoli metriä!  

Pyhän Markuksen aukion pulutkin ovat joutuneet uimasille!

 

 

En olisi pienimmässä mielessänikään uskonut, että venetsialaismaisema muuttuu vajaassa kuukaudessa täysin toiseksi!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: venetsia, Pyhän Markuksen tori, Piazza Venetsia, Pyhän Markuksen aukion tulvat, Venetsia veden vallassa, Italia2018,

Pyhän Markuksen aukio on Venetsian helmi

Keskiviikko 7.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Pyhän Markuksen aukio eli Piazza San Marco on Venetsiassa sijaitseva tori tai aukio, joka tunnetaan myös yksinkertaisesti nimellä Piazza.

 

 

 

IMG_4895.JPG

 

 

Pyhän Markuksen aukio oli meille keskeinen paikka, kun 3.10.2018 vierailimme Venetsiassa, sillä sinne saavuimme laivalla Canal Grandea pitkin ja sieltä lähdimme kävelemään paluumatkallamme kohti lähtösatamaamme.

 

 

 

IMG_4894.JPG

 

 

Aukion laidalla sijaitsevat Pyhän Markuksen kirkko eli Basilica di San Marco,…

 

 

 

IMG_4877.JPG

 

 

Campanile di San Marco eli Pyhän Markuksen kellotorni sekä…

 

 

 

IMG_4892.JPG

 

 

…aukion laidalla sijaitseva Torre dell'Orologion kellotorni.

 

 

Pyhän Markuksen kellotorni on Venetsian korkein rakennus ja sillä on korkeutta 98,6 metriä.

 

 

Vuonna 1609 Galileo Galilei demonstroi kehittämänsä kaukoputken toimintaa Pyhän Markuksen tornissa.

 

 

Ensikertalaiselle kävijälle suorastaan hämmentävää!

 

 *******************

 

Pyhän Markuksen kirkkoon on mahdollista päästä pientä maksua vastaan, mutta emme siellä poikenneet.

 

 

Tässä kuitenkin muutama kuva kirkosta sen ulkopuolelta:

 

 

 

IMG_4886.JPG

 

 

 

IMG_4878.JPG

 

 

 

IMG_4879.JPG

 

 

 

IMG_4880.JPG

 

 

 

IMG_4881.JPG

 

 

 IMG_4882.JPG

 

 

 

IMG_4889.JPG

 

 

 

Venetsia ja Pyhän Markuksen aukio ovat täynnä mielenkiintoista historiaa, mutta myös nykypäivää - nykypäivä tulvineen ei kylläkään ole mitään miellyttävää, mutta siitä puolesta ehkä joskus toiste!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pyhän Markuksen aukio on Venetsian helmi, Piazza San Marco, Basilica di San Marco, Canal Grande, Campanile di San Marco, Torre dell'Orologion kellotorni, Italia2018, Torre dell'Orologio, Venetsia,

Vesiliikennevilskettä, kun matkasimme Venetsiaan!

Tiistai 6.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Käynti Venetsiassa on jokaisen Italiassa vierailevan unelmissa ja niin myös meillä, jotka teimme matkan Italiaan syys-lokakuun vaihteessa.

 

 

Unelmamme toteutui, kun vierailimme Venetsiassa 3.10.2018.

 

 

Venetsiassa ei ole autoliikennettä, sillä kaupunki sijaitsee 118 saarella.

 

 

 

IMG_4824.JPG

 

 

Saavuimme Venetsian-matkallamme Troncetton autoparkkiin, jossa matkanjohtajamme Heidi osti meille lippuautomaatista menoliput Venetsiaan.

 

 

 

IMG_4826.JPG

 

 

Troncettosta  matkustimme kanavaa – Canal Grande - pitkin…

 

 

 

IMG_4854.JPG

 

 

…Piazza San Marcolle eli Pyhän Markuksen torille.

 

 

Canal Grandella oli vilkas liikenne ja seuraavassa muutamia kuvia kanaaliliikenteestä sekä niistä rakennuksista, jotka sijaitsevat kanaalin äärellä:

 

 

 

IMG_4829.JPG

 

 

 

IMG_4833.JPG

 

 

 

IMG_4834.JPG

 

 

 

IMG_4835.JPG

 

 

 

IMG_4836.JPG

 

 

 

IMG_4837.JPG

 

 

 

IMG_4839.JPG

 

 

 

IMG_4840.JPG

 

 

 

IMG_4841.JPG

 

 

 

IMG_4842.JPG

 

 

 

IMG_4843.JPG

 

 

 

IMG_4844.JPG

Rautatieasema eli Ferrovia

 

 

 

IMG_4845.JPG

 

 

 

IMG_4848.JPG

 

 

 

IMG_4849.JPG

 

 

 

IMG_4850.JPG

 

 

 

IMG_4851.JPG

 

 

 

IMG_4852.JPG

 

 

 

IMG_4855.JPG

 

 

 

IMG_4858.JPG

 

 

 

IMG_4860.JPG

 

 

 

IMG_4861.JPG

 

 

 

IMG_4863.JPG

 

 

 

IMG_4870.JPG

 

 

 **********************

 

 

IMG_4871.JPG

 

 

Saavuimme Pyhän Markuksen torille ja pääsimme uusiin seikkailuihin!

Siitä kai olemme yhtä mieltä, että saapumisreitti Venetsiassa Pyhän Markuksen torille poikkeaa melkoisesti siitä, kun saavumme Mannerheimintietä Helsingin keskustaan tai Lempääläntietä Tampereella Viinikan liikenneympyrään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venetsia, Pyhän Markuksen tori, Troncetton autoparkki, Piazza San Marco, Canal Grande, Italia2018, Mannerheimintie, Lempääläntie, Viinikan liikenneympyrä,

Nyt kiireesti kannan ja kallojen juurakot talvilepoon!

Maanantai 5.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Kannat ja kallat ovat tyystin eri kasveja, mutta niillä on se yhtäläisyys, että molempien juurakot on syksyllä laitettava talvehtimaan kuivaan ja viileään paikkaan, jotta ne taas keväällä olisivat valmiit seuraavaan kasvukauteen.

 

 

****************

 

 

Tampereen omakotitalomme lasiverannalla kasvoi viime kesänä muutama yli kolmimetriseksi venynyt kanna.

 

Niiden kaikkien juurakot olen jo saanut autotalliin talvilepoon.

 

Mökille oli jäänyt viisi kannaa, joiden juurakot sain vasta eilen siihen vaiheeseen, että pääsivät odottamaan ensi kevättä!

 

 

 

IMG_5873.JPG

 

 

Pakkasenpanemat lehdet puutarhasaksilla kohti kompostia!

Pienet yöpakkaset eivät vielä ehtineet vioittaa juurimukuloita.

 

 

 

IMG_5874.JPG

 

 

Ruukuissa kasvaneet kannat olisivat tarvinneet vielä suuremman ruukun, mutta toki ne nytkin kasvoivat kahteen ja puoleen metriin saakka.

 

 

 

IMG_5875.JPG

 

 

Viidestä kannasta kertyi talvehtimaan laitettavia juurakoita kolmen taimilaatikollisen verran.


Sanomalehti vetää alkuvaiheen kosteuden mukavasti, jotta juurakot eivät mätäne.


Tampereella talvehditettavia kannan juurakoita oli ainakin ennen 3.000 kappaletta ja niiden talvehdittaminen tapahtui Infran kasvihuoneilla Hatanpäällä - Tampereen "omien" kannojen lisäksi Hatanpään kasvihuoneilla talvehditettiin myös Seinäjoen kaupungin 300 kannaa.


Nyt Infralla ei enää ole kasvihuoneita ja sen vuoksi Tampereen kannojenkin talvehdittaminen on ulkoistettu.

Ehdin olemaan Tampere Infra Liikelaitoksen johtokunnassa vuodesta 2009 alkaen kahdeksan ja puoli vuotta ja sen vuoksi tunnen Tampereen "kannatilanteen"!

 

 

 

IMG_5876.JPG

 

 

Olishan tuon juurakon voinut vielä jakaa pienempiin osiin, mutta en sitä kuitenkaan tehnyt!

 

 

 

IMG_5877.JPG

 

 

Eiköhän tästä juurakosta taas ensi kesänä kasva ainakin kaksi ja puolimetrinen kukkiva kanna!

 

 

 

Tampereella ja mökillä kasvaneiden kallojen juurimukulat olen jo viikkoja sitten laittanut talvilepoon!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kanna, kalla, kannan talvehdittaminen, kallan talvehdittaminen,

Hieno yleisötilaisuus eilen Koskikeskuksessa Tampereella!

Sunnuntai 4.11.2018 klo 9:31 - -Esko Erkkilä-

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajat - Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti ja Pertti Hakanen - olivat kansalaisten tavattavissa eilen Tampereella Koskikeskuksessa Linkosuon kahvilassa.

Keskustan Tampereen kunnallisjärjestön varaamat mansikkakakut loppuivat yleisönpaljoudessa kesken, mutta Linkosuon väki taikoi kaikille läsnäolleille muunlaista makeaa tarjottavaa!

 

 

 

45093829_2091543300930453_6051407846875070464_nkoskari03112018.jpg

 

 

Perjantaina Aamulehdessä julkaistun ilmoituksen yhteistyökumppanina oli myös Keskustan Pirkanmaan piiri! Kiitokset piirille mukanaolosta!

 

 

 

IMG_5852.JPG

 

 

Koskikeskus saavuttaa tänä vuonna 30-vuoden iän ja Tampereen Keskusta on siellä järjestänyt ennenkin onnistuneita yleisötilaisuuksia!

 

 

 

IMG_5853.JPG

 

 

Linkosuo on perustettu jo vuonna 1939 ja nykyisin se tarjoaa tunnelmaa ja makuelämyksiä monessa paikassa Tampereella.

Eilen Linkosuon tunnelmasta ja makuelämyksistä saivat nauttia ne, jotka olivat saapuneet kuulemaan Keskustan kuulumisia eduskunnasta Linkosuon Koskikeskuksen kahvilaan!

 

 

 

IMG_5857.JPG

 

 

Kansanedustajat Pertti Hakanen, Mikko Alatalo, Antti Kaikkonen sekä Arto Pirttilahti pitivät selkeät esitykset eduskunnan kuulumisista!

 

 

 

IMG_5864.JPG

 

 

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen muistutti puheenvuorossaan, että sote- ja maakuntauudistus merkitsevät suurta tehostamista, sillä niiden toteuttaminen merkitsee yli 400 eriasteisen organisaation tehtävien siirtymistä 18 maakunnan hoidettaviksi. Melkoinen harppaus eteenpäin tehostamisen tiellä!

 

 

 

 

 

IMG_5865.JPG

 

 

Mikko Alatalo kehoitti keväällä valittavan eduskunnan jäseniä ottamaan takaisin sen vallan, joka eduskunnalle kuuluu.

"Pispalan senaattori" linjasi, että maasedun liikenteen hoitamisesta ei saa syyllistää maaseudulla asuvia ihmisiä.

Kolmostien linjaukset Hämeenkyrön kohdalla eivät saa jäädä tunnelin ja ratikan varjoon.Mikko Alatalo esitti viittä näkökulmaa ilmastonmuutokseen ja liikenteeseen:


1. Ohjataan verotuksella autokannan nuorentamista.
2. Sähköisellä liikenteellä on merkittävä rooli päästöjen vähentämisessä.
3. Kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen on panostettava.
4. Liikenteen muutos tuo maaseudulle mahdollisuuksia.
5. Kaikkien on hoidettava osuutensa, vapaamatkustajille ei ole tilaa!

 

 

 

IMG_5868.JPG

 

 

Kansanedustaja Arto Pirttilahti esitti puheenvuorossaan kolme tai oikeastaan neljäkin "kolmosteemaa", joita nyt pitäisi viedä eteenpäin:1. Kolmas raide Tampereelta etelään ja myös pohjoiseen.
2. Kolmostien parantaminen, sillä kumipyöräliikenne tarvitsee sitä!
3. Tampere 3 eli Tampereen teknillisen yliopiston (TTY), Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun (Tamk) yhteistyön saaminen maaliin.

Pirttilahti jatkoi ideointiaan, että 3 + 3 + 3 = 9 ja se tuo tulokseksi sen, että VT 9:n kehittämiseen on panostettava!

Metsänhoidosta Pirttilahti totesi vankalla kokemuksellaan, että metsiä pitää hoitaa, jotta saamme hiilinieluja!

Hienoja ajatuksia Artsilta!

 

 

 

IMG_5871.JPG

 

 

Myös kansanedustaja Pertti Hakanen otti voimallisesti kantaa ilmastonmuutokseen ja totesi sen tiimoilta tehtävän työn olevan arkipäivää.Metsän käytöstä ja metsänhoitotöistä päättää metsänomistaja.

Hoitorästit pitää hoitaa ja taimikonhoito, jos mikä on ilmastotyötä, mainitsi kansanedustaja Hakanen.

Metsälle määrättävä kiinteistövero lopettaisi nyt jokamiehenoikeuksiin kuuluvana vapaan marjastus- ja sienestysoikeuden metsissä, sillä sen jälkeen metsänomistajat voisivat puomittaa omistamilleen metsille johtavat metsäautotiet.

Ruokaan ja erityisesti kotimaiseen ruokaan liittyvät kysymykset ovat aina olleet läheisiä kysymyksiä kansanedustaja Pertti Hakaselle.

Hakanen totesi, että nykyään päivittäistavarakaupoissa on elintarvikkeilla 25 miljoonaa hyllykilometriä. Ovatko kaikki nämä hyllykilometrit tarpeellisia, kysyi kansanedustaja Pertti Hakanen!

 

 

 

IMG_5872.JPG

 

 

Tilaisuudessa oli yleisön joukossa mukana myös Petra Schulze Steinen, joka on eurooppaoikeuteen erikoistunut suomalainen ja saksalainen lakimies, (oikeustieteen lisensiaatti, LL.M., Rechtsanwalt). Kuvaajamme tavoitti hänet keskustelemassa yleisötilaisuuden jälkeen Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen kanssa.
 

 

 

*****************

 

 

Muuten, juonsin tuon tilaisuuden!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereella on Keskusta, Keskusta on kaupungissa, Mikko Alatalo, Arto Pirttilahti, Pertti Hakanen, Antti Kaikkonen, Petra Schulze Steinen, Tampere 3,

Tunnen huonoa omaatuntoa!

Lauantai 3.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Ratikkainvestoinnin vuoksi Tampereella joudutaan tinkimään monista seikoista, jotka ilman ratikkaa voitaisiin toteuttaa lain määräämällä tavalla.

 

 

Eräs ratikasta kärsivistä seikoista on se, että Tampereella ei pääse hammashoitoon lain määräämällä aikaviiveellä eli kuudessa kuukaudessa.

 

 

Viime kuussa Tampereella oli selvästi yli 400 henkilöä, jotka ovat joutuneet odottamaan kunnalliseen hammashoitoon yli kuuden kuukauden ajan.

 

 

Todellinen luku olisi paljon suurempi, jos huomioitaisiin myös ne tamperelaiset, jotka haluaisivat kunnalliseen hammashoitoon, mutta heitä ei ole edes hyväksytty hoitojonoon.

 

 

Tampere rikkoo kaupunkilaisten hammashoidon järjestämisen osalta lakia!

 

 

 

Tampereen kaupunki hyväksyttiin joulukuussa 2017 mukaan sosiaali- ja terveysministeriön suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeiluun vuodelle 2018. Kokeilu jatkuu vuonna 2019.  Kyseessä on eräs Sipilän hallituksen kärkihankkeista.

 

 

Pääsin kokeiluun mukaan kolmisen viikkoa sitten, kun Tampereen kiintiötä nostettiin ja varaukset kokeiluun pääsemiseksi piti tehdä joko puhelimitse tai verkossa ja varausaikaa oli mahdollista saada kahtena peräkkäisenä päivänä.

 

 

Tampereelle ja Orivedelle paikkoja oli noina kahtena päivänä jaossa yhteensä 750 paikkaa.

 

 

Myöhästyin ensimmäisen päivän paikkajaosta, sillä aloin täyttämään tarvittavia tietoja vasta klo 13.00 ja kaikki paikat olivat menneet jo klo 13.02!

 

 

Viisastuin ja kirjasin kaikki tarvittavat tiedot niin, että pystyin painamaan enteriä tasan klo 13.00 ja minua onnisti, sillä sain paikan kokeiluun.

 

 

 

IMG_5847.JPG

 

 

Sain ajan Attendon hammaslääkäriasemalle ja eilen minulle laadittiin siellä kattava hoitosuunnitelma sekä paikattiin kaksi hammastakin!

 

 

 

Tunnen huonoa omaatuntoa, sillä ohitin yhdessä hujauksessa lukemattoman määrän sellaisia tamperelaisia, jotka ovat odottaneet hoitoon pääsemistä yli kuusi kuukautta!

 

 

Kaikenmoista ongelmaa se ratikka teettää!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hammaslääkärijonot Tampereella, Tampere rikkoo lakia hammaslääkärijonojen pituudessa, Attendo, Tampereen valinnanvapauskokeilu, hallituksen kärkihankkeet, Sipilän hallituksen kärkihankkeet, ratikan aiheuttamat ongelmat tamperelaisten hammashoidossa,

Ensi vuoden joukkoliikenteen tappiota Tampereella pienennetään lippuhintoja korottamalla ja palveluja supistamalla

Perjantai 2.11.2018 - -Esko Erkkilä-

IMG_5770.JPG

 

Tampereen Eläkeläisvaltuuston ja Vanhusneuvoston jäsenenä sain viime keskiviikkona kuulla esityksen Tampereen joukkoliikenteen talousarviosta ensi vuodelle.

 

 

 

IMG_5774.JPG

 

 

Esityksen piti joukkoliikennejohtaja Mika Periviita.

 

 

 

IMG_5778.JPG

 

 

Tampereella joukkoliikenteen tappio oli viime vuonna 13,189 miljoonaa euroa, kun sen tänä vuonna ennakoidaan kohoavan 15,018 miljoonaan euroon.

 

 

Ensi vuoden tappioennuste on 13,824 miljoonaa euroa.

 

 

IMG_5777.JPG

 

 

Tappioiden pienentäminen (hienosti ja kaunistellen sanottuna ”tasapainottaminen”) tapahtuu lipun hintoja korottamalla ja toisaalta linjojen optimoinnille eli karsimalla vähäliikenteisiä linjoja.

 

 

IMG_5785.JPG

 

 

Uudet lippujen hinnat tulevat voimaan 3.1.2019 ja yllätys ei ole varmaan kenellekään suuri, että senioreiden arvolippu, joka on voimassa klo 9 – 14, nousee arvolipuista eniten eli peräti 10,6 %!

 

 

Vanhusneuvoston ja eläkeläisvaltuuston esitykset ajanjakson pidentämisestä vaikkapa vaan tunnilla kaikuivat jälleen kuuroille korville!

 

 

Kertalippujen korotukset ovat vielä suurempia kuin senioreiden arvolippu, sillä kertalippujen hinnat kohoavat nykyisestä kolmesta eurosta kolmeen ja puoleen euroon eli peräti 16,7 %!  Kertalipuista saatava kertymä on 15,8 % lipputulojen kokonaiskertymästä.

 

 

 

Pelottaa, että miten ratikan kustannukset sitten aikanaan kurittavat joukkoliikenteen käyttäjiä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Joukkoliikenteen talousarvio vuodelle 2019, joukkoliikenteen tappio Tampereella, joukkoliikenteen lippujen hinnat nousevat Tampereella 3.1.2019,

Yhdeksäs peräkkäinen tappiovuosi ja ainakin kahta tappiovuotta vielä ennakoidaan

Torstai 1.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Sain eilen osallistua Tampereen Eläkeläisvaltuuston kokoukseen ja siellä saimme kuulla kahtakin perin mielenkiintoista alustusta.

 

 

 

IMG_5746.JPG

 

 

Nyt käsittelen controller Vesa-Matti Kankaan alustusta, jossa hän…

 

 

 

IMG_5745.JPG

 

 

…avasi Tampereen kaupungin talousarvioehdotusta vuodelle 2019.

 

 

 

IMG_5757.JPG

 

 

Tampereen talousnäkymät ovat edelleen synkät, sillä talousarvioesityksen mukaan vuosi 2019 tulee olemaan yhdeksäs peräkkäinen vuosi, jolloin Tampereen kaupunki tekee alijäämäisen tuloksen – suomeksi sanottuna ensi vuodesta on tulossa jo yhdeksäs peräkkäinen tappiollinen vuosi Tampereen kaupungille!

 

 

Tuloslaskelmataulukosta nähdään, että kuluvan vuoden alkuperäinen tuloslaskelmabudjetti osoitti tappiota 15,7 miljoonaa euroa, mutta elokuun 2018 talouskatsauksessa ennakoidaan kuluvan vuoden tappioksi peräti 70 miljoonaa euroa!

 

 

Lievää realismia on se, että vuoden 2019 tappioksi ennakoidaan talousarvioehdotuksessa 30,5 miljoonaa euroa, joka vastaisi yhtä veroprosenttiyksikköä Tampereen kunnallisverossa!

 

 

Onneksi veroprosentin nostamista ei ehdoteta, sillä kokemus osoittaa, että veronprosentin korottamisennakoinnit tulevat jo lähes samana päivänä tuplaamaan menot, jotka veroprosentin korottamisella saataisiin kaupungin kassaan.

 

 

Huolestuttavaa on se, että nyt julkistetut luvut ennakoivat vuodelle 2020 tappiota 14,2 miljoonaa euroa ja vielä vuodelle 2011 tappiota 2,6 miljoonaa euroa.

 

 

Ensi vuoden talousarvio on tiukka ja ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun veikkaa vuoden 2019 tappiotasoksi 50 – 75 miljoonaa euroa.

 

 

Näiden lukujen pohjalta tuntuu peräti kummalliselta, että Tampereen kaupunki vastustaa sote- ja maakuntauudistusta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen talousarvioehdotus vuohelle 2019, yhdeksäs peräkkäinen tappiovuosi, tappiovuodet jatkuvat Tampereella,

Italiassa keitetyn kananmunan saaminen aamupalapöytään vaatii omatoimisuutta

Keskiviikko 31.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Mielelläni nautin hotelliaamupalalla keitetyn kananmunan.

 

 

Italiassa keitetyn kananmunan saaminen aamupalapöytään vaatii melkoista omatoimisuutta, mutta kerran jaksoin ahertaa taannoisella Italian-matkallamme, että saatoin nauttia keitetystä kananmunasta!

 

 

 

IMG_4800.JPG

 

 

Italialaishotellin aamupalapöydässä on kyllä kananmunia, mutta ne ovat raakoja!

 

 

Raakojen kananmunien vieressä on keitto-ohje: ”Dip your egg in boiling water” ja ohjeessa kerrotaan, että;

 

  • 3 - 4 minuutin keittäminen = pehmeä kananmuna
  • 6 minuuttia = kova kananmuna
  • 15 minutes ideal cooking of boiled egg

 

 

 

IMG_4801.JPG

 

 

Kuumavesikattilan vierellä on kananmunien omatoimiseen keittämiseen tarkoitettuja härpäkkeitä…

 

 

 

IMG_4802.JPG

 

 

…joihin hotellivieras voi laittaa raa´an kananmunan ja…

 

 

 

IMG_4803.JPG

 

 

…sitten härpäke kananmunineen vaan kuumavesikattilaan ja odottamaan!

 

 

 

IMG_4799.JPG

 

 

Käyhän se kananmunien keittäminen omatoimisestikin, mutta ainakaan minulla ei riittänyt viikon aikana aikaa puuhastella kananmunien keittämisessä kuin näytösluonteisesti yhtenä aamuna!

Lohdutukseksi se, että italialaiseen tapaan hotellivieraat saavat olla omatoimisia keitetyn kananmunan saamiseksi myös monissa muissa maissa!

 

 

 

No, säästyypähän hotellinpitäjiltä kananmunien hankkiminen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: keitetty kananmuna, kananmuna hotelliaamiaisella, omatoimisuus kananmunan keittämisessä, Italia2018,

Alkon valikoimissa olevan Amarone della Valpolicella Classico I Castei -viinin alkulähteillä

Tiistai 30.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Saimme 2.10.2018 vierailla Italiassa Veronan lähellä Amarone della Valpolicella Classico I Castei – viiniä tuottavan pienehkön viinituottajan tilalla ja osallistua viininmaistajaisiin.

 

 

Kyseessä oli Michele Castellani - niminen pienehkö perheyritys, joka on keskittynyt Valpolicellan alueen viineihin.

 

 

Tilalla tehdään kaikki itse ja Mara Castellani johtaa tilaa kahden sisaruksensa kanssa. Tilan vuosituotanto on noin 300 000 pulloa, joista noin 70 000 pulloa on Amaronea. I Castei on viljelypalstan nimi. Amaronen kysyntä kasvaa koko ajan maailmalla, mutta tiukat säännökset rajaavat Amaronen tuotantoa.

 

 

 

IMG_4749.JPG

 

 

Vierailimme tilan viinitarhassa ja…

 

 

 

IMG_4750.JPG

 

 

…viinisäiliöiden äärellä.

 

 

 

IMG_4741.JPG

 

 

Viinitilan piha-alueella oli valmiina juurikorjattuja viinirypäleitä ja…

 

 

 

IMG_4753.JPG

 

 

…huomiotamme kiinnitti, että tilan traktoreista ainakin yksi oli merkiltään Ferrari!

 

 

 

IMG_4752.JPG

 

 

Amaronen valmistuksessa käytettävät yleisimmät rypälelajikkeet ovat Corvina, Rondinella ja Molinaro – ne kaikki olivat meille esillä rypälevarastossa!

 

 

 

IMG_4764.JPG

 

 

Viinit vaativat muutaman vuoden kypsymisajan ja…

 

 

 

IMG_4765.JPG

 

 

…sinä aikana niiden kehittymistä seurataan.

 

 

 

IMG_4756.JPG

 

 

Käyntikohdetilamme viinien kattonimi on Gamba ja…

 

 

 

IMG_4787.JPG

 

 

…käyntimme aikana saimme maistella peräti neljää eri viinilaatua.

 

 

 

IMG_4789.JPG

 

 

Viinilaatujen lisäksi meillä oli mahdollisuus maistella kahta erilaatuista grappaa, joita tilalla valmistetaan. Grappahan on eräänlaista pontikkaa ja sen alkoholipitoisuus on korkea.

 

 

 

IMG_4773.JPG

 

 

En ole tainnut koskaan olla näin runsaissa viinimaistajaisissa, kuin saimme olla Michele Castellani –tilalla!

 

 

 

IMG_4776.JPG

 

 

Viinitilan toimintaa meille esitellyt neitonen osasi asiansa, mutta kuten eilen kerroin, hän ei muka tiennyt mitään Italian viininviljelylleen saamista EU-tuista eikä niistä kansallisista tukitoimista, joita Italian valtio antaa viininviljelijöilleen!

 

 

*****************

 

 

Amarone-viinit ovat Alkossa hintavia, sillä niiden hinta asettuu sinne 50 euron tasolle litrahinnaltaan ja toimitusaikana niillä tapaa olla muutama päivä.

 

 

*****************

 

 

 

IMG_4779.JPG

 

 

Siitä huolimatta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Italia2018, Amarone della Valpolicella Classico I Castei, Michele Castellani, Mara Castellani, Corvina, Rondinella, Molinaro, Alko, Grappa, Verona, Valpolicella,

Italiassa ja Portugalissa viininviljelijät heittäytyvät kovin tietämättömiksi, kun heiltä kyselee EU:n maksamia ja kansallisia tukia viininviljelylle

Maanantai 29.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Olen viime vuosina tavannut parikin kertaa vuodessa osallistua Portugaliin tai Italiaan suuntautuneille seuramatkoille, joilla ainakin yhtenä tai muutamana kohteena on paikallinen viininviljelytila.

 

 

Tutustumiset viininviljelytilojen arkipäivään ovat aina olleet mielenkiintoisia ja mielenkiinnolle viinitiloilla on aina miellyttävä päätös eli se, kun vierailijat saavat nauttia muutaman lasillisen tilan tuottamaa viiniä.

 

 

Viininmaistajaisissakin täytyy kirkkaana pitää mielessään se, että ilmaisia lounaita ei ole ja sama totuus pätee myös viininmaistajaisiin – matkatoimistot ovat takuuvarmasti sisällyttäneet viinitilavierailun kustannukset ja tarjoilut siihen laskuun, jonka matkasta olemme maksaneet.

 

 

No, emme siitä kanna murhetta ainakaan silloin, kun saamme tutustua joko portugalilaisen tai italialaisen viinitilan arkeen.

 

 

**************

 

 

Lokakuun alussa sain matkaseurueeni mukana osallistua viinitilavierailulle lähellä Veronaan sijaitsevalle perheomisteiselle viinitilalle Valpolicellassa.

 

 

Työelämän ajoilta tiedän, että Euroopan Unionissa noudatetaan yhteistä maatalouspolitiikkaa ja viininviljelys on EU:n maatalouspolitiikan tärkeä osa-alue.

 

 

Viininviljelys ja sen tukeminen ovat tärkeitä etelä-Euroopan viininviljelijöille ja siitä kertoo jo yksistään se, että joka torstaina Brysselissä järjestettävässä viljojen hallintokomitean kokouksessa suurimpia viinintuottajamaita edustavat alan erikoisasiantuntija, jotka saapuvat neuvotteluhuoneeseen, kun aletaan keskustelemaan ja päättämään Unionin viininviljelyyn liittyvistä kysymyksistä.

 

 

Suomea samassa neuvottelussa edustaa yksi ja sama henkilö ja hän istua nököttää paikallaan, kun keskustellaan rehuviljasta, leipäviljasta, kauran vientikysymyksistä , mallasohrasta tai viininviljelystä ja viljojen saamista EU-tuista.

 

 

 

Kysyin Valpolicellassa kohteenamme olleella viinitilalla EU:n maksamista tuista ja niistä viininviljelyyn suunnatuista kansallista tuista, joita Iltalian valtio ohjaa italialaisen viininviljelyn tukemiseksi.

 

 

 

IMG_4770.JPG

 

 

En suinkaan yllättynyt, kun kohteenamme olleen viinitilan viehättävä edustaja heittäytyi täysin tietämättömäksi EU:n ja Italian valtion maksamista tuista – näin minulle on käynyt useasti ennenkin!

 

 

IMG_4751.JPG

 

 

Onneksi kuvasin tilan viinikellarin seinällä olleen plakaatin ja kun käännätin Googlella kuvassa näkyvän ”PSR-D.G.R. n. 573 del 15/4/2014” –tekstin, totesin kyseessä olevan EU:n asetuksen N:o 1305/2013, joka selvittää myös maaseuturahaston rahoitusosuuden jakautuminen EU:n jäsenvaltioiden kesken.

 

 

Asetuksessa mainitaan, että Italialle myönnetään 10 429 710 767 euroa vuosiksi 2014-2020.

 

 

Seitsemän vuoden tukijaksolla Italialle myönnetään EU:n maaseuturahastosta siis…

 

…10 miljardia 429 miljoonaa 710 tuhatta ja 767 euroa!

 

 

Vuositasolla summa merkitsee n. 1.489 miljoonaa euroa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Verona, Valpolicella, Viljan hallintokomitea, Viljan hallintokomitea EU:ssa, PSR-D.G.R. n. 573 del 15/4/2014, Italia2018, EU-tuki viininviljelylle, viininviljelyn kansallinen tuki, viininviljelyn kansallinen tuki Italiassa,

Puutarhaliikkeiden syysalennusmyynnit kannattaa hyödyntää

Sunnuntai 28.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Jokseenkin kaikki puutarhaliikkeet turvautuvat syksyin alennusmyynteihin ja viisas Viherpeukalo pyrkii niiden tarjonnan hyödyntämään – näin tehdään myös meillä.

 

 

Viherpeukalon ei pidä karttaa, jos tarjolla on erilaisia taimia vaikkapa 50 %:n alennuksella kevään ja keskikesän hinnoista – monesti alennukset saattavat olla jopa 70 %!

 

 

Marjapensaat, mansikantaimet, koristekasvit ja monet muutkin kasvit kannattaa vielä ainakin lokakuussa laittaa valeistutukseen ja sitten kevään koittaessa vasta istuttaa lopullisille kasvupaikoilleen.

 

 

 

IMG_5668.JPG

 

 

Meillä on nyt valeistutuksessa pensasmustikan taimia, eri herukkalajien taimia ja myös koristekasveja.

Muistutan, että ainakin pensasmustikan taimet on suojattava jäniksiltä jänisaidalla, sillä muuten pensasmustikantaimista ei ole mitään jäljellä keväällä!

 

 

IMG_5666.JPG

 

 

Viimeisimpänä valeistutukseen päätyneenä meillä on japaninruusukvitteni, joka tässä vielä keimailee jänisaidan tolpan päässä, mutta heti kuvanoton jälkeen istutin sen valeistutukseen - taimi maksoi 6,35 euroa!

 

 

 

Useita astiataimia voi toki istuttaa maan jäätymiseen saakka lopullisille kasvupaikoilleen, mutta meillä on se ongelma, että monien kasvien ”lopullinen kasvupaikka” ei vielä ole istutuskunnossa – pitää odottaa kevääseen, että lopullinen kasvupaikka olisi kasvukunnossa.

 

 **********

 

Kasvien lisäksi puutarhaliikkeet myyvät syksyn alennusmyynneissään edullisesti kalkkia sekä lannoitteita ja ne tarjoukset kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä eiväthän lannoitteet ja kalkit menetä lannoitevaikutustaan talvivarastoinnissa, jos varasto on asianmukainen.

 

 

Olin poissa kivikylästä toissapäivänä, kun Hong Kongin Pirkkalan myymälässä oli lannoitteiden ja puutarhakalkin syysalennusmyynti.

 

Onneksi Rouva hoiti pienellä Fiestallaan homman ja kävi ostamassa 120 kiloa Puutarhan Kevätlannosta sekä sata kiloa Puutarhakalkkia. Molemmissa hyödykkeissä alennusta oli 40 % ja laskin, että kevään normaalihinnoin nuo olisivat maksaneet yhteensä 181,93 euroa, kun ne nyt maksoivat vain 109,16 euroa. Hieno syysetu!

 

 

Vielä marraskuun alussakin kannattaa koluta puutarhaliikkeiden alennusmyyntejä ja tehdä edullisia hankintoja!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: taimien syysistutukset, taimien valeistutukset, valeistutus, puutarhaliikkeiden syysalet, puutarhaliikkeiden syysalennusmyynnit, Puutarhan Kevätlannos, puutarhakalkki, Hong Kong, japaninruusukvitteni

Ikaalisten Kylpylän jokamaanantaiset naistentanssit olivat jotain kummallista

Lauantai 27.10.2018 - -Esko Erkkilä-

Sain tämänpäiväiseen blogijuttuuni aiheen, kun eräs fb-kaverini laittoi faceen kuvan Scandic Ikaalisten Kylpylästä.

 

 

Ikaalisten Kylpylään liittyy minulla moniaita muistoja ja eräs niistä surullisimmasta on se, kun alaisesi työnjohtaja menehtyi siellä koulutustilaisuutemme jälkeen.

 

 

Lähdin tapani mukaan jo varhain nukkumaan ja vasta aamulla kuulin tapahtuneesta.

Minulle jäin ainoastaan muistokirjoituksen laatiminen henkilökuntalehteemme pidetystä työnjohtajastamme!

 

 

 

**********************

 

 

 

 

Arkimaanantaisin Ikaalisten Kylpylässä järjestetyt naistentanssit olivat maankuulut – lienevätkö edelleenkin!

 

 

Olimme joskus yrityksemme sisäisessä koulutustilaisuudessa, johon maanantai-iltana saapuivat jenkkiläisen yhteistyökumppanimme Cetral Soyan kaksi edustajaa.

 

 

Jenkkipojat saapuivat illalla ja olihan heillä ihmettelemistä, kun yrittivät syödä maittavaa pihviä, mutta kun heidän takanaan oli koko ajan lauma naisia, jotka pyysivät jenkkipoikia tanssimaan!

 

 

Eräs työkaverini – joka oli yhtä huonosti tanssihaluinen kuin minä – sanoi, että Ikaalisten Kylpylässä välttyy naistentanssi-iltana joutumasta tanssimaan vain sillä, että lymyilee koko ajan miesten vessassa ja sielläkin pitää pysyä pylvään takana!

 

 

Allekirjoitan työkaverini kuvauksen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ikaalisten Kylpylä, naistentanssit Ikaalisissa, naistentanssit Ikaalisten Kylpylässä, Scandic Ikaalisten Kylpylä, Ikaalinen,

Vanhemmat kirjoitukset »