Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vaikea työpäivä

Tiistai 30.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Voin kertoa, että eilen oli vaikea työpäivä.

 

 

Vaikeus johtui siitä, että kesä etenee ja mökkitontilla oli ja on tarjolla lukemattomia hienoja elämyksiä ja sen vuoksi tavanomaisten mökkipuuhastelujen suorittaminen on haasteellista, jopa vaikeaa.

 

Monta kertaa päivässä istuuduin mökkiverannalle, jätin ajatuksistani taka-alalle odottavat työtehtävät ja nautin viriävästä kesästä.

 

 

Valitettavasti muutaman kerran päivän aikana puhelin pirahti ja jouduin ottamaan kantaa niihin neuvotteluihin, joita parhaillaan käydään Tampereen luottamushenkilöpaikoista.

 

 

Pienoinen huoli olivat myös ne sääennusteet, jotka povaavat loppuviikolle kylmenevää ja sateista säätä.

 

 

On kuitenkin pidettävä mielessä, että elämme vasta toukokuun viimeisiä päiviä ja kesäkuun alkamista odotellaan, joten mitään paniikkia kasvukauden alkamisesta ei ole.

 

 

Tässä muutama kuva niistä tunnelmista, jotka olivat vallalla Viljakkalan Majajärvellä eilen illansuussa:

 

 

 

IMG_9854.JPG

 

 

 

IMG_9855.JPG

 

 

 

IMG_9856.JPG

 

 

IMG_9857.JPG

 

IMG_9858.JPG

 

 

 

Tänään taas uudet kujeet!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kevään kukat, kevätkukat,

Kompostointi on kestävää kierrätystä parhaimmillaan

Maanantai 29.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Keskustalaisuuden eräs kulmakiviä on kestävä kehitys ja kierrätystä arvostava toiminta.

 

 

Meillä on yhteensä viisi kompostointiyksikköä, joista kolme sijaitsee Tampereen omakotitalotontillamme ja kaksi mökkitontillamme Viljakkalan Majajärvellä.

 

 

Poislukien Tampereen omakotitalotontilamme syntyvän lehtimateriaalin hyödynnämme kaiken kompostointikelpoisen materiaalin joko omakotitontillamme tai mökkitontillmme.

 

 

Tampereella syntyvä lehti- ja risumateriaali päätyy sekin kierrätyksen, sillä vien syksyin ja keväisin kaksi henkilöauton peräkärryllistä tätä materiaalin Tarastenjärven jätteenkäsittelyasemalle, jossa se päätyy kompostoinnin raaka-aineeksi.

 

 

Kauhistelen niitä omakoti-, rivitalo- ja kerrostaloasukkaita, jotka kuljettavat kottikärryillä pihamaansa lehti- sekä risumateriaalin kaupungin puistoihin!  Tuo toimintahan on laitontakin!

 

 

********************

 

 

Viljakkalan Majajärvellä meillä syntyy runsaasti lehtimateriaalia, mutta sitä emme kompostoi.  Kaiken lehtimateriaalin käytämme valkosipulimaiden katteeksi, joten sitä kautta myös se päätyy tärkeäksi osaksi luonnon kiertotaloutta.

 

 

Kotitalouden ruokajätteet ja puutarhamaiden rikkakasvien kitkentämateriaali päätyvät Majajärvellä n. neljän neliömetrin suuruiseen avokompostiin – avokomposti on rakennettu kakkosnelosesta ja sen ”säkäkorkeus” on metrin luokkaa.

 

 

Kahden vuoden kompostoinnin jälkeen materiaali talikoidaan toiseen saman suuruiseen avokompostiin, jossa se saa maatua toiset kaksi vuotta.

 

Neljän kompostointivuoden jälkeen materiaali on mitä mainiointa ruokamultaa, jossa kaikki ravinteet ovat kohdallaan.

 

 

Tässä muutama kuva eiliseltä, kun puutarhajyrsimellä sain työskennellä nelivuotisen kompostointimateriaalin kanssa:

 

 

 

IMG_9825.JPG

 

 

Nostimme Rouvan kanssa jyrsimen kompostin päälle, jossa materiaali on kompostoitunut kaksi vuotta ja sitä ennen kaksi vuotta "esikompostissa"!

 

 

 

IMG_9828.JPG

 

 

Neljän neliömetrin suuruinen ala merkitsee, että ”kompostijyrsintä” onnistuu mainiosti.

 

 

 

IMG_9829.JPG

 

 

Kukkamultaa parhaimmillaan!

 

 

 

IMG_9831.JPG

 

 

Kottikärryt työskentelyalustana helpottavat jyrsimistyötä!

 

 

 

Kompostointi on ravinteiden kierrätystä parhaimmillaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kompostointi, ravinteiden kierrätys, risujen vieminen puistoihin on kiellettyä, kierrätystä parhaimmillaan,

Ei ole oikein, että luottamustehtäviin valitut henkilöt eivät osallistu kokouksiin

Sunnuntai 28.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Elämme aikoja, jolloin kunnissa nimetään jäseniä erilaisiin kunnallisiin luottamushenkilötehtäviin.

 

 

Olen ollut Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan jäsen vuodesta 2009 alkaen ja siten olen päässyt läheltä seuraamaan kyseisen johtokunnan jäsenten osallistumista johtokunnan kokouksiin.

 

Pormestariohjelman laatiminen on Tampereella ollut käynnissä muutamia viikkoja ja prosessin ulkopuolisena olen saanut seurata myös siihen osallistuneiden aktiivisuutta pormestariohjelman laatimiseen.

 

 

Tampereella kaikkien luottamushenkilöyksiköiden kokouspöytäkirjat ovat julkisia ja sen ansiosta kuka tahansa kaupunkilainen pystyy seuraamaan, että miten luottamushenkilöt ovat osallistuneen hänelle uskotun tehtävän hoitamiseen.

 

 

Kaikissa luottamushenkilöyksiköissä – mm. lautakunnissa ja johtokunnissa – on luotuna varahenkilösysteemi eli varsinaisen jäsenen ollessa esteellinen, hänen pitää hoitaa paikalle henkilökohtainen varahenkilönsä.

 

 

Olen kuluneen kahdeksan vuoden ja viiden kuukauden aikana muutaman kerran esim. ulkomaanmatkani vuoksi ollut esteellinen osallistumaan Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunnan kokouksiin. Olen aina kutsunut paikalle henkilökohtaisen varahenkilöni.

 

 

Kaikki eivät näin ole menetelleet ja mielestäni silloin kyseessä on vakava laiminlyönti.

 

 

Laiminlyöntiä ei korvaa se, että kokouksesta poisjäänyt henkilö kertoo hoitaneensa tärkeänä pitämistään asioista mielipiteensä vaikkapa tekstiviestillä neuvottelutilaisuuden tai tulosyksikön puheenjohtajalle.

 

 

Luottamushenkilötoimiin riittää halukkaita ja aina myös kyvykkäitä henkilöitä. Sen vuoksi on nyt tärkeää, että puolueet kiinnittävät huomiota siihen, että miten luottamushenkilöksi kaavailtu henkilö on osallistunut kokouksiin ja kaikkeen siihen toimintaan, johon häntä nyt käynnissä olevissa neuvotteluissa kaavaillaan.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luottamushenkilö, luottamushenkilöt, luottamushenkilöiden poissaolot,

Nyt kannattaa säästää kaikki verkot

Lauantai 27.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Sosiaalisessa mediassa on saanut suuren suosion se Verohallinnon fb-postaus, jossa kerrotaan jonkun verovelvollisen lähettäneen veroilmoituksensa sananmukaisesti verkossa eli verkkopussissa.

 

Jotta myös minä pystyisin jatkossa toimittamaan viranomaisille ja muille verkkokyselyjä vaativille tahoille vastaukset verkossa, aloitin minäkin erilaisten verkkojen keräämisen ja varaamisen tätä varten.

 

 

 

IMG_9753.JPG

 

 

Verkkopussit, joissa myydään sipulinsiemeniä, ovat verrattoman hyvin verkkoja niille vastauksille, joilla vastataan pieniin kyselyihin.

 

 

 

IMG_9754.JPG

 

 

Harmillista, jos joudun käyttämään verkkokyselyjen vastauksissa tätä verkkoa, jota olen joka vuosi käyttänyt erilaisten nelijalkaisten torjuntaan kasvimaillamme. Joudun varmaan toimittamaan henkilöauton peräkärryllä perille ne verkkokyselyvastaukset, jotka vaativat tämän verkon käyttämistä!

 

 

 

IMG_9755.JPG

 

 

Talvella tämä verkko toimii mökkitontillamme luumu- ja omenapuiden suojaverkkona jäniksiä vastaan ja samainen verkko on kesällä hernemaidemme tukiverkkona – toivottavasti koskaan en joudu vastaamaan niin suureen verkkokyselyyn, että joutuisin käyttämään tätä.

 

 

 

IMG_9756.JPG

 

 

Olemme mökkitontillamme aidanneet ympärysmitaltaan 220 metriä pitkälti verkolla mansikkamaitamme, pensasmustikkaa, porkkanaa, punajuurta, palsternakkaa, maissia, silpoydinhernettä, sokerihernettä, papua, härkäpapua, tomaattia, paprikaa, kurpitsaa, erilaisia kaaleja sekä myös muita trekoolikasveja ja olisi niiden kannalta suuri onnettomuus, jos joutuisin vastaamaan niin mittaviin verkkokyselyihin, että tämän verkon käyttäminen olisi välttämätöntä.

 

 

********************

 

 

Leikki sijansa saakoon, mutta koko ajan lisääntyvät verkkokyselyt ja kaiken elämän siirtyminen verkkoon on suuri ongelma niille, jotka eivät koskaan ole – ja eivät koskaan tule käyttämään tietokonetta tai internettiä.

 

 

Olemme Tampereen eläkeläisjärjestöjen välisissä keskusteluissa päätyneet, että Tampereella on 60.000 – 70.000 sellaista kansalaista, joilla ei ole tietokonetta ja joilla ei ole mahdollisuutta sen kummempaan verkkoviestintään, kuin on kyse sipulinsiemenverkkopussien käyttämisestä viestintävälineenä.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ilman internettiä, ilman tietokonetta. Tampereen eläkeläisjärjestöt,

Lintuja lähelläni

Perjantai 26.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Olen huono tuntemaan lintuja, mutta yleisimmät lintulajit toki tunnen.

 

 

On tunnettua, että minulla on aina kamera mukanani ja sillä – vaikka kamerani onkin jo melkein antiikkinen – olen viime päivinä kuvaillut mm. lähipiirini lintuja.

 

 

Seuraavassa pieni kuvakooste:

 

 

 

Västäräkki

 

 

IMG_9739.JPG

 

 

 

IMG_9741.JPG

 

 

Västäräkki on yllättävän kesy lintu, sillä se päästää lähelleen – tämä yksilö suorastaan TULI lähelle!

 

*****************

 

Joutsen

 

 

IMG_9710.JPG

 

 

 

IMG_9709.JPG

 

 

 

IMG_9708.JPG

 

 

 

IMG_9707.JPG

 

 

 

IMG_9705.JPG

 

 

Mökkijärvelläni Viljakkalan Majajärvellä vierailee lähes päivittäin tämä joutsenpariskunta – milloinkahan asettuvat Majajärvelle!

 

***********************

 

Varis

 

 

IMG_9694.JPG

 

 

Odottelin iltana muutamana bussia Koskipuistossa Tampereella ja tämä varis puuhaili siinä nurmikolla kaikenlaista – komea lintu, vaikka onkin vain varis!

 

*********************

 

Harakka

 

 

IMG_9689.JPG

 

 

 

IMG_9688.JPG

 

 

 

IMG_9687.JPG

 

 

 

Harakka se vasta komea lintu onkin!

 

 

Tämä keimailee usein työhuoneeni ikkunan edustalla Tampereella!

 

 

 

 

Seuraavia lintukavereita odotellessa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: västäräkki, joutsen, varis, harakka

Tuttuja tapaamassa Rakveren linnoituksella

Torstai 25.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Käynti Rakveren linnoituksessa kuuluu aina ohjelmaani, kun käyn Tyrin Kukkamarkkinoilla ja niin tapahtui myös tänä keväänä.

 

 

 

IMG_9501.JPG

 

 

Rakveren linnoituksen  – Rakvere Linnus – alkujuuret juontavat ainakin 1200-luvulta saakka ja kolmisatavuotinen rakennustyö sai linnoituksen kukoistusvaiheeseen joskus 1500-luvulla.

 

 

Rakveren linnoitus on historiansa eri vaiheissa kuulunut Tanskan kuninkaille, Liiviläisen ritarikunnan ritarimunkeille sekä Ruotsin ja Puolan valtioiden omistukseen.  On luonnollista, että Viron neuvostomiehityksen aikana linnoitus oli myös Neuvostoliiton vallan alla.

 

 

 

IMG_9504.JPG

 

 

Linnoituksen alueella sijaitsee kuvanveistäjä Tauno Kangron veistämä Tarvas-patsas. Patsas on Pohjoismaiden suurin eläinaiheinen patsas ja sen aikaansaamisessa vuonna 2002 suomalaisilla – erityisesti lapualaisilla - oli ratkaiseva merkitys.

 

Patsaan graniittijalustassa on lyhyt kertomus Rakveren historiasta viroksi, ruotsiksi, tanskaksi, saksaksi, puolaksi ja venäjäksi, mutta ei suomeksi.  Jalustaan kirjatuista sponsoreista toki suurin osa on suomalaisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä.

 

 

 

IMG_9505.JPG

 

 

 

IMG_9516.JPG

 

 

Linnoituksen ”vakioisäntäväkeen” kuuluvat iäkäs vuohipukki ja sen kaverina kuttu.

 

 

Vuohipukki lienee sama yksilö, joka taannoin puski minua eräänlaisella kierrepuskulla käteeni siten, että tunsin puskemisen vielä viikkoja linnoituksessa käyntini jälkeen.  Nyt vuohipukki on hyvinkin lauhkea ja jopa sen liikkuminen näytti olevan vaikeaa.

 

 

 

IMG_9510.JPG

 

 

Vuohipukin kaverina oleva kuttu on hyvävoimainen ja virkeä!

 

 

 

IMG_9525.JPG

 

 

En tiedä, että miten yleisiä aasit olivat Euroopan keskiaikaisissa linnoituksissa, mutta Rakveren linnoituksessa aasi on ollut jo useita vuosia.

 

 

 

IMG_9528.JPG

 

 

Tulin hyvin toimeen aasin kanssa - joku saattaa kommentoida, että kaksi aasia!

 

 

 

IMG_9533.JPG

 

 

 

IMG_9537.JPG

 

 

Olimme lähestymässä linnoituksen hevosen pilttuuta, kun ratsastajatyttö lähti ratsastamaan sillä.

 

 

 

IMG_9540.JPG

 

 

Ratsastajatyttö ajoi hevosen kevyeen hikeen ja palasi linnoitukseen ja silloin pääsin tutustumaan hevoseen.

 

 

Lapsuudessani puhuttiin hevosen pääntaudista ja nyt huomaan googlettamisen tuloksena, että pääntauti on hevosilla melko yleinen sairaus.

 

 

”Vanhat äijät” koettelivat hevosen päätä ja jos hevonen esteli päänsä koettelemista, niin äijät totesivat hevosella olevan pääntaudin.

 

 

Käytin äijiltä perimääni diagnostisointikeinoa ja totesin, että Rakveren linnoituksen hevonen ei pode pääntautia, sillä hevonen suorastaan tykkäsi, kun rapsuttelin sen päätä!

 

 

 

IMG_9547.JPG

 

 

Rakveren linnoituksella käymiseeni liittyy joka kerta savipikarillinen malvasianviiniä ja niin myös tällä kerralla.

 

 

Malvasianviinin maistelun jälkeen jatkoimme alas kaupungille – ensi vuonna ehkä taas Rakveren linnoitukselle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rakvere, Rakveren linnoitus, Rakvere linnus, malvasianviini, Tarvas, Tarvas-patsas, Tauno Kangro, vuohipukki, kuttu, linnoituksen aasi, Tyrin Kukkamarkkinat,

Muistelus ajalta, jota en muista!

Keskiviikko 24.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Synnyin- ja kotiseurakuntani Viljakkala oli lapsuudenaikanani väkilukuun suhteutettuna Suomen aktiivisin lähetysseurakunta.

 

 

Lukemattomat ovat ne kerrat, jolloin sain penskana osallistua erilaisiin lähetystapahtumiin – oli lähetysseuroja, lähetyshuutokauppoja ja mittaviakin lähetystapahtumia.

 

 

Eräs tätini teki puolet elämäntehtävästään karjanhoitajana melkein naapurissa Rantalassa ja siellä järjestettiin joskus 1950-luvun lopulla lähetysseurat, jotka ovat jääneet mieleeni.

 

 

Viljakkalan seurakunnan nimikkolähetin Selma Markkasen lisäksi seuroissa esiintyi sittemmin Ambo-Kavangon kirkon piispaksi kohonnut Leonard Auala – Auala oli ensimmäinen tummaihoinen henkilö, jonka näin!

 

 

 

*******************

 

 

Piti kuitenkin muistella aikaa, jota en muista!

 

 

Synnyin vuonna 1947 ja asiakirjojen mukaan minut kastoi Viljakkalan seurakunnan kirkkoherra Olavi Vuorela.

 

 

Viljakkalan seurakunnan lähetysmyönteisyys liekö ollut ainakin osasyynä siihen, että Olavi Vuorelasta tuli lähetysjohtaja vuonna 1955.

 

 

Wikipedia toteaa kirkkoneuvos Olavi Vuorelasta mm. näin:

 

 

******************

 

Kirkkoneuvos, lähetysjohtaja Olavi Tuomas Vuorela

s. 21.12.1911
k. 12.6.2009                 

Olavi Vuorela syntyi pappilan poikana Kälviällä joulukuussa 1911. Tultuaan ylioppilaaksi Tampereen lyseosta hän opiskeli teologiaa Helsingin yliopistossa ja vihittiin papiksi 1934.  Hän toimi Pyhäjärven (Ul.) kirkkoherran apulaisena, sotilaspastorina Sortavalassa, Suomen kristillisen ylioppilasliiton yleissihteerinä ja Tampereen kaupunkilähetyksen johtajana. Lähetysaktiivisuudestaan tunnetun Viljakkalan seurakunnan kirkkoherran virasta hänet kutsuttiin 1952 Suomen lähetysseuran sihteeriksi ja sittemmin apulaisjohtajaksi. Viljakkalan lähetysaktiivisesta seurakunnasta syttyi lähetyskipinä Olaviin. Erityisesti lähetystyöntekijä Selma Markkanen teki vaikutuksen. Vuonna 1955 Olavista tuli lähetysjohtaja.

 

 

Kastepappiani muistellen

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viljakkala, Viljakkalan seurakunta, kirkkoherra Olavi Vuorela, lähetysjohtaja Olavi Vuorela, Olavi Vuorela, kirkkoneuvos Olavi Vuorela, lähetyssaarnaaja Selma Markkanen, Viljakkalan seurakunnan nimikkolähetti Selma Markkanen, Leonard Auala, Leonard Auala,

Taimiostoksilla Rakveren torilla

Tiistai 23.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Tärkeä välietappi matkallamme Tyrin Kukkamarkkinoille on…

 

 

 

IMG_9406.JPG

 

 

…Rakvere ja sen aamuinen tori, sillä tapaamme majoittua kahdeksi yöksi Rakveressä ennen Tyrin Kukkamarkkinoille menoa. 

 

 

Näin teimme myös tänä vuonna.

 

 

 

IMG_9422.JPG

 

 

Rakveren tori on kooltaan pieni, mutta kukantaimien tarjonta siellä on riittävää.

 

 

 

******************

 

 

Emme tapaa kuitenkaan ostaa kukantaimia, mutta erilaiset tomaatintaimet ja paprikantaimet sekä kurpitsantaimet kiinnostavat  -  tässä muutamia kuvia taimitarjonnasta:

 

 

 

IMG_9414.JPG

 

 

 

IMG_9417.JPG

 

 

 

IMG_9413.JPG

 

 

 

 

***********************

 

 

 

IMG_9411.JPG

 

 

Rakveren torilla ei ole paljon taimimyyjiä, mutta taimet ovat laadukkaita sekä hinnaltaan edullisia.

 

 

Lehtokotilot – viroksi tikut – ovat aina vaarana, mutta me emme ole saaneet ”tikusaastuneita” taimia milloinkaan.

 

 

Joskus tiedustelimme eräältä mummulta, että onko hänen palstallaan tikuja ja mummu kertoi, että onhan niitä. Mummo kuitenkin kertoi, että pihassa käyskentelevät ”irtokanat” huolehtivat niistä  - emme ostaneet taimia tältä mummolta!  Meillä ei ollut yhteistä kieltä mummon kanssa, mutta hän kertoi, että ”kot, kot” –hoitavat tikut pois tontilta!

 

**********************

 

 

IMG_9409.JPG

 

 

Myyjät ovat Rakveren torilla…

 

 

 

IMG_9408.JPG

 

 

…ystävällisiä ja mukavia.

 

******************

 

IMG_9421.JPG

 

 

Tässä tämänkertaiset ostoksemme Rakveren torilta.

 

 

Saavuimme Tampereelle seuraavan päivän aamuhämärissä ja Rakveren ostoksemme jäivät bussiimme.

 

 

Ei mitään hätää kuitenkaan, sillä Matkatoimisto V-H Tuovisen Tuula Tuovinen tuli aamusella avaamaan toimiston ovet ja sieltä sain ostoksemme omiin hoteisiimme!

 

 

 

Kiitokset Tuula Tuoviselle!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rakvere, Rakveren tori, Tyrin Kukkamarkkinat, V-H Tuovinen,

Kuvakertomus Tyrin Kukkamarkkinoilta 19.5.2017

Maanantai 22.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Tyri sijaitsee n. 100 kilometriä Tallinnasta etelään keski-Virossa – kaupunki on julistautunut Viron kevätkaupungiksi.

 

 

Tyrissä järjestetään Kukkamarkkinat aina toukokuun puolenvälin jälkeen ja niin myös tänä vuonna.

 

 

Taisi olla jo kymmenes kerta, kun osallistuin Tyrin Kukkamarkkinoilla ja tässä pieni kuvakertomus tapahtumasta:

 

 

 

IMG_9561.JPG

 

 

Olimme nokialaisen Matkatoimisto V-H Tuovisen matkassa, kuten kaikkina aikaisempinakin vuosina.  Bussin peräkärry mahdollisti bussintäyteiselle matkueellemme runsaat mahdollisuudet hankkia taimia.

 

 

 

IMG_9609.JPG

 

 

Tyrin Kukkamarkkinat eli Tyri Lillelaat!

 

 

 

Taimitarjontaa:

 

 

 

IMG_9563.JPG

 

 

 

IMG_9564.JPG

 

 

 

IMG_9565.JPG

 

 

 

IMG_9594.JPG

 

 

 

IMG_9600.JPG

 

 

 

IMG_9601.JPG

 

 

 

Oli markkinoilla paljon muutakin tarjontaa:

 

 

 

IMG_9570.JPG

 

 

Kuivakalaa

 

 

 

IMG_9571.JPG

 

 

Espanjalaisia mansikoita ja kreikkalaisia pensasmustikoita – en ostanut näitäkään!

 

 

 

IMG_9572.JPG

 

 

Retiisiä

 

 

 

IMG_9574.JPG

 

 

Kauniisti palmikoitua juustoa ja kylmälaitteista ei tietoakaan.

 

 

 

IMG_9577.JPG

 

 

Eläviä kultakaloja

 

 

 

IMG_9579.JPG

 

 

Lihajalosteita helteessä ilman kylmälaitteita!

 

 

 

IMG_9580.JPG

 

 

Tätä ei sallittaisi Suomessa!

 

 

 

IMG_9587.JPG

 

 

Leppäsavupekoni hikoili helteessä kuten myös markkinaväki!

 

 

 

IMG_9588.JPG

 

 

45 prosenttista vodkaa ei saa myydä Ylöjärven Markkinoilla ja ei myöskään Karhen Markkinoilla, mutta samassa EU:ssa se onnistuu Tyrin Kukkamarkkinoilla!

 

 

 

IMG_9593.JPG

 

 

Pihaveistoksia niitä arvostaville – ei siis minulle.

 

 

 

IMG_9595.JPG

 

 

Veturin muotoinen pihakeittiö, jossa lämmönlähteenä puu!

 

 

 

IMG_9605.JPG

 

 

Kukko mukaan halvalla – vain 5,00 euroa!

 

 

 

IMG_9650.JPG

 

 

Tuore hapankurkku on virolaismarkkinoiden herkku – maistui myös minulle!

 

 

 

Ensi vuoden toukokuussa uudestaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tyri - Viron kevätkaupunki, Tyri, Tyrin Kukkamarkkinat, Tyri Lillelaat, V-H Tuovinen,

Kesäisillä markkinoilla on ministereitä liikkeellä!

Sunnuntai 21.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Kesäiset markkinatapahtumat ovat ministereillä kiirusta aikaa - näin näyttää Suomen lisäksi olevan myös Virossa.

 

 

Osallistuin Rouvan kanssa perinteiseen tapaamme Tyrin Kukkamarkkinoille eilen eli 19.5.2015 ja tänään poikkesin Ylöjärven Markkinoilla Kauppakeskus Elon alueella.

 

 

Tyrin Kukkamarkkinat – Tyri Lillelaat – jatkuvat vielä huomennakin ja ne ovat järjestyksessään jo 40. markkinat.

 

 

 

IMG_9613.JPG

 

 

 

IMG_9634.JPG

 

 

 

Tyrin Kukkamarkkinat avasi Viron maatalousministeri Tarmo Tamm (keskustapuolue).

 

 

Tamm viihtyi markkinoilla pitkään, sillä hän osallistui jo aamupäivän aikana tilaisuuteen, jossa jaettiin palkintoja traktorin taitoajojoukkueille.

 

 

Tamm teki markkinoilla myös taimiostoksia ja media seurasi tarkoin, kun maatalousministeri hankki itselleen omenapuuntaimen.

 

 

 

IMG_9656.JPG

 

 

Ylöjärven Markkinat omaavat 35 vuoden perinteen ja tänään järjestetyt markkinat avasi sisäministeri Paula Risikko (kokoomus).

 

 

Ministereitä on siis liikenteessä!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tyrin Kukkamarkkinat, Tyri Lillelaat, Ylöjärven Markkinat, Tarmo Tamm, maatalousministeri Tarmo Tamm, Paula Risikko, sisäministeri Paula Risikko,

Kylmät väreet käyvät selkäpiissäni!

Lauantai 20.5.2017 - -Esko Erkkilä-

IMG_9235.JPG

 

 

En pidä vähimmässäkään mielessä tästä läimäkistä, joita on lätkäisty Tampereen joukkoliikenteen bussien selkänojiin.

 

 

Termi ”Nella” tuo minulle aina mieleen salmonellan, sillä se oli salmonellan kutsumanimi rehuteollisuuden vastuuhenkilöiden ja viranomaisvalvontaa suorittavien viranomaisten välisissä keskusteluissa.

 

 

Nella tuo aina mieleeni suuret ongelmat ja sen vuoksi paheksun, että Tampereen kaupunki on sortunut käyttämään tuota iljettävää termiä ilmeisen positiivisessa harhakuvitelmissaan.

 

 

Suomalainen rehuteollisuus on tiukassa yhteistyössä viranomaisten kanssa pystynyt pitämään Suomen nellavapaana ja sen vuoksi en voi hyväksyä, että Tampereen joukkoliikenne käyttää termiä ”Nella” ilmeisen tietämättömänä niistä suurista ponnistuksista, joita maamme rehuteollisuudelta ja suomalaisilta viranomaisilta on vaadittu, jotta olemme pystyneet pitämään Suomen salmonellavapaana!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: salmonella, nella, Tampereen joukkoliikenne, Tampereen kaupunkiliikenne,

Palveluiden yksityistäminen on tuonut ajokorttiasioiden hoitamiseen tehokkuutta ja palveluhenkisyyttä

Perjantai 19.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Otsikkototeamukseni ei ole poliittista hapatusta, vaan se on ajokortin uusimisprosessissa koettua palvelujen paranemista.

 

 

 

IMG_9234.JPG

 

 

Olen tulossa ”siihen ikään”, että vuodelta 1975 alkujaan oleva pahvinen ajokortti pitää uusia.

 

 

Vuosi 1975 ei suinkaan ole kohdallani ensimmäinen ajokorttivuoteni, sillä ensimmäinen ajokorttivuoteni on 1965.

 

 

1970-luvulla ajokortti piti uusia kymmenen vuoden jälkeen ja sen vuoksi pahvisessa ajokortissani lukee ensimmäisenä voimassaolovuotena 1975.

 

 ********************

 

Sain Trafilta muistuksen jo huhtikuussa, että ajokorttini pitää uusia, mutta sain asiassa aikaiseksi toimenpiteitä vasta maanantaina 15.5.2017.

 

 

Ensiksi soitin Mehiläiseen ja sain tutulta lääkäriltä ajan ajokorttia varten tehtävään terveystarkastukseen heti seuraavalle päivälle eli 16.5.2017.

 

 

Sitten soitto Ajovarman ajanvaraukseen, jossa fiksusti savolaisittain murtaen puhuva naishenkilö antoi minulle ajan tuntia myöhemmälle kuin Mehiläisen terveystarkastus.

 

 

Tulin oikein hyvälle tuulelle, sillä niin fiksusti Ajovarman ajokortin uusimiseen aikoja antanut naishenkilö osasi hoitaa asiansa.  Annoin tunnustusta hänelle mainiosti hoidetusta asiakaspalvelusta!

 

 

No, seuraavana päivänä eli 16.5.2017 kaikki sujui kuin rasvattu salama eli ensiksi terveystarkastus Mehiläisessä ja…

 

 

 

IMG_9232.JPG

 

 

…sen jälkeen ajokortin uusiminen Ajovarman Lielahden toimipisteellä.

 

 

Pidin voimassa entisen ajokorttini luokituksen eli ABCE ja vielä *, mutta siitäkin huolimatta terveystarkastus kesti vartin ja ajokortin uusiminen sitäkin vähemmän.

 

 

Terveystarkastus sujui sopuisasti tutun lääkärin kanssa jutellen ja ei puhettakaan, että olisin joutunut latomaan vähennyslaskuja tai piirtelemään kellonaikoja kellotauluun!

 

 

Olen hankkinut passin parin viime vuoden aikana ja sen vuoksi minun ei tarvinnut käydä valokuvassa ennen ajokortin uusimista.  Myös allekirjoitukseni kopioitiin passista, joten sitäkään ei tarvinnut riipustaa – hienoa yhteistyötä viranomaisilta!

 

 

Lääkärintarkastus maksoi 79,50 euroa ja ajokortin uusiminen 40,00 euroa – pidän veloituksia kohtuullisina, sillä saamani palvelu oli ”ensluokkaista”!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajokortin uusiminen, Ajovarma, Mehiläinen, Trafi,

Alvareiden hautajaiset olivat alakuloinen tilaisuus

Torstai 18.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Tampereen kaupunki perusti vuonna 2007 Alvarit eli asukasvaikuttamisen alueelliset toimielimet, mutta niiden toiminnan lopettaa nykyinen valtakoalitio 31.5.2017.

 

 

Alvarit ovat olleet poliittisesti sitoutumattomien kaupunkilaisten kanava kaupungin päätöksentekoon.

 

 

On valitettavaa, että suora kansalaisvaikuttaminen Tampereella on päättymässä.  Alvareiden tilalle ollaan kaavailemassa jotain muka vastaavaa toimintaa, mutta ennusmerkit uuden toiminnan merkityksestä ovat perin heikot.

 

 

Pormestari Anna-Kaisa Ikosen johdolla järjestettiin 16.5.2017 Raatihuoneella Alvari-toiminnan hautajaiset. Tunnelma oli arvokkaasta ympäristöstä huolimatta apea, sillä kansalaisvaikuttamisen mahdollisuudet kaventuvat Alvari-toiminnan loppumisen myötä ratkaisevasti.

 

 

IMG_9323.JPG

 

 

Etelä-Alvarin pitkäaikainen puheenjohtaja Juhani Skogberg arvosteli puheessaan tiukin sanoin nykyvallanpitäjien päätöstä, jolla suitsitaan kansalaisvaikuttamisen mahdollisuudet Tampereella.

Olen Skogbergin kanssa samaa mieltä!

 

 

Toivon lukuisten tamperelaisten tavoin, että kesäkuun alussa valtaa astuva koalitio uskaltaa ottaa päätöksenteossa avukseen Alvari-toiminnan tyyppisen kansalaisvaikuttamiskanavan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alvarit, Alvari-toiminta, Länsi_Alvari, Etelä-Alvari, Kaakkois-Alvari, Koillis-Alvari, Alvari-toiminnan lopettaminen,

Majajärvellä vieraileva joutsenpari on vasta seurusteluvaiheessa?

Keskiviikko 17.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Mökkijärvelläni Viljakkalan Majajärvellä joutsenpari on vieraillut keväisin jo useana vuotena ja näin tapahtuu parhaillaankin.

 

 

 

IMG_9012.JPG

 

 

 

IMG_9013.JPG

 

 

Kirjallisuustiedoissa todetaan, että joutsenet ovat pariuskollisia ja kerrotaan myös se, että joutsenparin seurusteluaika saattaa kestää vuosiakin.

 

 

Vuosikausien seurusteluajasta kertoo, että Majajärvellä keväisin pari – kolmekin viikkoa viihtyvä ilmeisen sama pari ei ole vielä aloittanut pesimäpuuhia.

 

 

Minä toivon parin aloittavan pesimisen, mutta osa perhekunnastani ja myös jotkut rantanaapurimme eivät toivo joutsenparin aloittavan pesintäänsä Majajärvellä.  Joutsen on äänekäs lintu ja sen vuoksi ymmärrän niitä, jotka eivät toivo joutsenpariskunnan asettuvan järvellemme.

 

 

***********************

 

 

Ylöjärvellä Vanhan Kuruntien ja Viljakkalantien ristyksessä sijaitsevalla Kauraslammella on joutsenpari pesinyt jo monta vuotta.

 

 

 

IMG_9206.JPG

 

 

Kauraslammi rajoittuu Viljakkalantiehen ja se pieni saari, jolla joutsenenpesä sijaitsee, on n. parinkymmenen metrin etäisyydellä tiestä.

 

 

Otin tämän kuvan autoni ikkunasta.

 

 

Otaksutaan, että Kauraslammella hautova joutsennaaras on joutunut leskeksi, mutta jos niin on, niin uuden puolison se on löytänyt.  Homma on kuulemma tavanomaista joutsenten maailmassa!

 

 

Joutsennaaras hautoo 33 – 36 vuorokautta, joten kesäkuun alkupäivinä saatamme nähdä pieni untuvikkojoutsenia Kauraslammella!

 

 

Niitä odotellessa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joutsen, joutsenpari, joutsenen haudonta-aika, Kauraslammi, Majajärvi,

Onko sisäänostajan moka kuluttajan etu?

Tiistai 16.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Suomen elintarvikelainsäädäntö on tiukka ja yksiselitteinen elintarvikkeiden viimeisen käyttöpäivän noudattamisessa.

 

 

Kauppa ei saa myydä elintarvikkeita pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

 

 

On kokonaan toinen asia, että miten käyttökelpoinen elintarvike on viimeisen käyttöpäivän jälkeen; uskallan todeta, että pakkaukseen merkitty viimeinen käyttöpäivä ei suinkaan romahduta tuotteen käyttökelpoisuutta.

 

 

*****************************

 

 

Päivittäistavarakauppa on ottanut tavakseen liimata viimeistä käyttöpäivää lähestyviin pakkauksiin ”läimäkin”, jossa luvataan tietty alennus kyseisestä tuotteesta.

 

 

Käyn melko harvoin päivittäistavarakaupassa, mutta elintarvikehyllyjä kierrellessäni kiinnitän huomiotani näihin ”alennusläimäkkeihin” ja pyrin mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään alennusmahdollisuuden.

 

 

Huomioni on, että kauppiasvetoiset K-kaupat ja niiden henkilökunta osaavat ostaa paremmin kuin osuustoiminnallinen S-ryhmä.   Osaamisen kriteerinä tämän väitteeni perusteluna käytän ”alennusläimäkkien” esiintymistä.

 

 

Toki muistan työelämäni ajalta K-kauppiaiden sanomana, että kauppiaan perheen pöydässä syödään vanhentumisvaarassa olevia elintarvikkeita!

 

Uskallan todeta, että Ylöjärven S-marketissa tapaa olla poikkeuksellisen suuri määrä tarjolla elintarvikkeita, joiden viimeinen käyttöpäivä on joko ”huomenissa tai tänään”!

 

 

 

IMG_9208.JPG

 

 

Tässä kuvattuna ne viimeisen käyttöpäivän elintarvikkeet, jotka eilen ostin Ylöjärven S-marketista, kun olin matkalla mökkimaailmaan.
 

 

 

IMG_9209.JPG

 

 

Eräs ostokseni oli HK:n lisäaineeton palvikinkkupakkaus, jonka viimeinen käyttöpäivä oli eilen.

Pakkauksen normaalihinta kyseisessä liikkeessä on 2,49 euroa, mutta 30 %:n alennuksen jälkeen maksoin siitä vain 1,74 euroa.

 

 

 

********************

 

 

Kysyn juttuni otsikossa, että onko sisäänostajan moka kuluttajan etu.

 

 

Lyhyellä aikasihdillä sisäänostajan moka on kuluttajan etu, mutta hieman pidemmällä sihdillä ilmeisesti ei, sillä jokaisen päivittäistavarakaupan toimipisteen on toimittava kannattavasti.

 

 

Viimeistä käyttöpäivää lähestyvät tuotteet ja niiden hinnanalennus joudutaan kaupassa kirjaamaan hävikiksi ja tuo hävikki joudutaan huomiomaan muiden tuotteiden korkeampina hintoina.

 

 

Tuon esille myös sen, että runsas alennusläimäkkien esiintyminen elintarvikehyllyissä rapauttaa kyseisen liikkeen imagoa kuluttajan silmissä!

 

 

Taitaa olla sittenkin kaikkien etu, että sisäänostajat osaisivat ostaa tuotteita siten, että viimeisen käyttöpäivän vuoksi ylimääräistä alennusta ei tarvitsisi antaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viimeinen käyttöpäivä,

Lopun ennusmerkit

Maanantai 15.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Yli neljäkymmentä vuotta kestäneeseen työuraani sisältyi työjakso, jossa peräti toimitusjohtajana sain perata edeltäjäni aikana syntyneitä asiakkaiden maksuongelmia.

 

 

Parisenkymmentä vuotta sitten teollisuuden suoralaskutus oli agribisneksessä uusi asia ja sen vuoksi sain olla tietyllä tavalla tienraivaaja, kun kaupan tarpeettomat välistävetäjät siivottiin pois teollisuuden ja maataloustuottajan välisestä kaupankäynnistä.

 

 

Sain edeltäjältäni melkoisen perinnön, sillä yrityksen monet asiakkaat olivat velkaantuneet ja työni keskeinen prioriteetti olikin erääntyneiden maksujen periminen.

 

 

Huomasin perintätoimia suorittaessani muutamia hälytysmerkkejä, joihin tavarantoimittajan olisi pitänyt havahtua ajoissa.

 

 

Listaan tähän kolme ilmiötä, jotka silloin ja ilmeisesti vielä myös nyt kertovat, että maatilalla on edessään taloudellisia ongelmia.

 

 1.      Maatalon emäntä ryhtyy varttuneella iällä kouluttautumaan lähihoitajaksi

 

  • tilanne kertoo sen, että emäntä on havainnut talonpidon menevän konkurssia kohti ja hän herää ajattelemaan tulevaisuuttaan maatilan konkurssin jälkeen – on siis viisasta hankkia itselle jokin ammatti!

 2.      Maatalousyrittäjän keskeinen harrastus on raviharrastus

 

  • kerron esimerkin: Olin eräällä tilalla perimässä yrityksemme saatavia ja isäntä oli ”kuin nukkuvan rukous” eli oli täysin apaattinen.  Siihen tuli sitten naapurinmies ja sanoi: ”Nyt NN lähetään Forssaan raveihin!”  Velallisemme muuttui kuin salaman iskusta täysin toiseksi mieheksi ja oli heti lähdössä Forssaan – velat yrityksellemme muuttuivat saataviksi – tosin rahoja tai sopimusta velkojen maksamiseksi ei toki saanut! Anteeksi hevosmiehet, mutta kehoitan yrityksiä pysymään kaukana hevosmiehistä!

 

3.      Pihakoivun ympärillä on mahtava keko tyhjiä keskiolutpulloja

 

  • eräällä tilalla, jolla olin suorittamassa perintäkäyntiä, oli pihakoivun juurella metrin korkuinen keko tyhjiä keskiolutpulloja ja päättelin, että rehuihin tarkoitetut rahat olivat päätyneet isännän ”kurkunkoskesta” alas!

 

 

Nämä kaikki edellä kertomani taustat merkitsevät teollisuuden ja miksei myöskin kaupan edustajalle, että kyseisin tilan luototus pitää lopettaa.

 

 

Joissakin paikoissa kaikki nuo kolme asiaa ovat perintätoimien suorittajan nähtävillä ja viimeistään silloin on tehtävä radikaali päätös lopettamalla tavarantoimitukset sekä ryhdyttävä tehokkaisiin toimenpiteisiin, jotta luottotappiot pystytään minimoimaan!

Pitää muistaa, että asiakkaiden luottotappiot joutuu viime kädessä maksamaan se asiakas, joka hoitaa maksunsa ajallaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luottotappio, maatilan aiheuttama luottotappio, luottotappion ennusmerkit, emäntä kouluttautumassa lähihoitajaksi, hevosmies on luottotappiovaara, alkoholi ja luottotappiovaara,

Kansakoulupohjalta Tasavallan presidentiksi ja alikersanttina Puolustusvoimien ylipäälliköksi

Sunnuntai 14.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Presidentti Mauno Koivisto kuoli viime perjantaina eli 12.5.2017 Meilahden sairaalassa klo 21.15.

 

 

Tiedotusvälineet, ml. somemaailma, ovat eilisestä alkaen käsitelleet presidentti Koiviston elämänkaarta monipuolisesti.

 

 

Olin eilisen päivän tiukasti työntouhussa, mutta radiosta kuulemani aikalaismuistelmat ja muutamat tuokiopalat Koiviston ajasta ovat olleet mielenkiintoista kuunnella.  Minulle on monissa muisteluksissa ollut uutta tietoa Suomen lähihistoriasta.

 

 

Sain ainakin pari kertaa olla samassa tilaisuudessa Urho Kekkosen kanssa ja näin myös Martti Ahtisaaren hänen presidenttikautenaan. 

 

 

Erilaisissa yhteyksissä sain nähdä muutaman kerran Tarja Halosen Tasavallan presidenttinä, mutta joudun tunnustamaan, että Mauno Koivistoa ei ole milloinkaan nähnyt ”livenä”!

 

 

Eilen kuulemieni taustatietojen jälkeen arvostan Mauno Koivistoa entistä enemmän, sillä hitaasta päätöksentekotavastaan huolimatta tai jopa sen vuoksi hän luotsasi Suomea oikeille vesille.

 

 

Totean tämän juttuni otsikossa kaksi seikkaa, jotka merkitsevät Mauno Koiviston suuntaan suurta arvostusta.

 

 

Kansakoulupohjalta Koivisto ponnisti aluksi ylioppilaaksi vuonna 1949, filosofian kandidaatiksi ja lisensiaatiksi 1953 ja tohtoriksi 1956 – siinä kunnioitettava opintoura!

 

 

*****************

 

 

Suomen sotahistoriaan perehtyneenä arvostan Mauno Koiviston toimintaa Jatkosodassa.

 

 

Varusmiespalvelus Hyrylässä 1942; Karhumäki ja Poventsa sen jälkeen, minulle tuttuja paikkoja molemmat.

 

 

Helmikuussa 1944 Jääkärikomppaniassa, jota johti legendaarinen Lauri Törni.

 

 

Ansaitsee suuren arvostuksen, että alikersantti Puolustusvoimien ylipäällikkönä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Presidentti Mauno Koivisto, Puolustusvoimien ylipäällikkö,

Se on Twitter!

Lauantai 13.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Jäin yli neljänkymmenen yhtäjaksoisen työvuoden jälkeen eläkevaariksi runsaat kuusi vuotta sitten.

 

 

Olin työurani aikana yrityksemme viimeisiä päällikkötason henkilöitä, jotka siirtyivät sähköpostin käyttäjiksi.

 

 

Nykyään pidän sähköpostiani avoinna 24/7, sillä saan päivittäin vähintään parisenkymmentä sähköpostiviestiä.

 

 

Osa minulle tulevista sähköpostiviesteistä on sellaisia, että niihin pitää vastata välittömästi.

 

 

***********************

 

 

Liityin twitteriin marraskuussa 2013, mutta unohdin twitter-salasanani välittömästi, joten twitter-tilini on ollut uinuvassa tilassa kolme ja puoli vuotta.

 

 

”Ryhdistäydyin” eilen, nollasin vanhan twitter-salasanani ja laadin uuden salasanan – nyt minulla on toimiva twitter-tili!

 

 

Tapaat minut nyt ja jatkossa tältä nettisaitilta, facebookista sekä myös twitteristä (at)ErkkilaEsko –osoitteesta!

 

 

Tapaamisiin twitterissäkin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ErkkilaEsko on twitterissä, twitter,

Kokemus on tosipaikassa valttia!

Perjantai 12.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Olen melko läheltä saanut seurata muutamat vaalit – kuntavaaleja, eduskuntavaaleja presidentinvaaleja, osuuskauppavaaleja, osuuspankkivaaleja, hiippakuntavaaleja, metsänhoitoyhdistysvaaleja ja mitä kaikkia niitä on ollutkaan.

Monissa vaaleissa olen ollut vaaliasiamiehenä ja kolme kertaa kuntavaaleissa myös ehdokkaana.

 

 

Useiden vaalien vaalitulosta on sitten aikanaan kommentoitu, että väärin on äänestetty.

 

 

"Väärin" äänestämiselle on tavallisesti kaksi syytä;

 

 

  • ei ole äänestetty nuoria

  • ei ole äänestetty naisia

 

 

Pitää selkeästi todeta ja sen myös teen, että äänestäjät ovat aina oikeassa.

 

 

Äänestäjät ovat oikeassa, vaikka he äänestäisivät valtaan miehiä ja oikeassa he ovat siinäkin tapauksessa, että valtaan on äänestetty kokeneita senioreja!

 

 

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että henkilön jalkojenvälissä olevat sukupuolielimet eivät määrittele hänen pätevyyttään mihinkään tehtävään.

 

 

Esimiehenä olen aina valinnut eri tehtäviin pätevimmän ja siinä ei henkilön sukupuolella ole ollut mitään merkitystä.

 

 

Kerron esimerkin:

 

 

Agribisneksessä myyntiedustajat olivat kolmisenkymmentä vuotta sitten melkein yksinomaan miehiä.

 

 

Kerran valitsin eräälle myyntialueelle alaisekseni naisen myyntiedustajaksi.

 

 

Korkea esimieheni – myöhemmin vuorineuvos ja pääjohtaja – kysyi, että kuka on myyntiedustaja tällä kyseisellä alueella.

 

 

Vastasin ja mainitsin alaiseni nimen – henkilö oli nainen.

 

 

Korkea esimieheni tiukkasi, että niin hän on kai puhelinmyyjä, mutta kuka on tuon alueen myyntiedustaja.

 

 

Sain vakuutella vakuuttelemasta päästyäni, että kyllä tämä nainen on tuon alueen myyntiedustaja!

 

 

Voin vakuuttaa, että päätökseni valita nainen myyntiedustajaksi oli oikea, sillä hänen myyntituloksensa olivat mainiot!

  

*********************

 

Tampereella on parhaillaan kuntavaalien jälkeen menossa luottamushenkilöpaikkojen jako.

 

 

Prosessi on vasta vaiheessa, mutta pormestariehdokkaana on 64-vuotias Lauri Lyly ja Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtajaksi on vahvasti ehdolla 72-vuotias Kalervo Kummola.

 

 

Molemmat ovat kokeneita henkilöitä ja soveltuvat hyvin niihin tehtäviin, joihin he ovat tarjolla.

Kokemus ja senioriteetti ovat vahvoja meriittejä Tampereen kaupungin kahteen tärkeimpään tehtävään - ei niihin ole pojanklopeilla asiaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kokemus on valttia, sukupuolella ei ole väliä, senioriteetti,

Talous nousee myös Pirkanmaalla

Torstai 11.5.2017 - -Esko Erkkilä-

Sipilän hallituksen toimet alkavat purra myös muualla kuin Varsinais-Suomessa ja Vakka-Suomessa – talouden hyvä veto ei ole enää vain Turun ja Uudenkaupungin seutujen yksinoikeus.

 

 

Myönnän, että syyllistyn toistoon, kun taas kerran toistan tällä saitillani, että talouden hyvinvointi alkaa leviämään koko maahan.

 

 

Lainaan Turun Sanomin uutisointia eiliseltä:

 

 

Meyer Turku Oy:n toimitusjohtaja Jan Meyer:

 

Turun telakan viime vuodelta tekemä 25 miljoonan euron voitto käytetään kokonaisuudessaan telakan investointeihin, jotka ylittävät aiemmin ilmoitetut sata miljoonaa euroa. Myös henkilöstöä on tarkoitus kasvattaa entistäkin enemmän.

 

– Tämä mahdollistaa myös laivanrakennustiimimme vahvistamisen. Vuoden 2018 loppuun mennessä rekrytoimmekin noin 500 uutta työntekijää. Seuraavina muutamana vuonna suora työllistämisvaikutuksemme kasvaa noin 7 000:sta yli 20 000:een. Tämä on iso mahdollisuus koko erikoistuneelle meriteollisuusklusterille kehittää teknologioita, prosesseja ja kasvaa mukanamme.

 

 

 

************************

 

 

 

Mutta hyvää kuuluu myös Pirkanmaalle:

 

 

 

IMG_9101.JPG

 

 

 

Aamulehti uutisoi eilen, että Sandvik-konserni investoi Tampereelle perustettavaan uuteen osaamiskeskukseen 18 miljoonaa euroa!

 

 

Vaikka investointi ei merkitsekään suurta henkilöstömäärien lisäystä, on se kuitenkin melkoinen piristysruiske Pirkanmaan ja Tampereen taloudelliseen tilanteeseen.

 

****************

 

Osaan kuvitella, että oppositiopuolueiden edustajat kuuntelevat maamme talouden piristymisestä kertovia uutisia synkin mielin.

 

 

Opposition kannalta viimeaikaiset uutiset ovat myrkkyä, sillä ne osoittavat, että Sipilän hallituksen toimet alkavat vaikuttamaan koko Suomessa.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Meyer Turku Oy, talouden elpyminen, Sandvik-konserni, talouden elpyminen Pirkanmaalla,

Vanhemmat kirjoitukset »