Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Karjalan Lennoston entistä komentajaa epäillään korpraalimaisesta käytöksestä

Sunnuntai 20.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Puolustusvoimissa korpraali on miehistöön kuuluvan henkilön sotilasarvo ja itsekin sain sen aliupseerikoulun puolikurssivaiheessa vuonna 1967.

 

 

Allekirjoitan väitteen, että korpraalin sotilasarvon saaminen on henkilölle suuri asia, sillä se on sotilasuran alkuvaihe, olkoon sitten kyse kantahenkilöstöön tai reserviläisjoukkoihin päätyvästä sotilasurasta.

 

 

*****************

 

 

Korpraalilta ei vaadita kummoistakaan sotilasasioiden ymmärtämistä ja korpraalien töppäyksillekin pitää osoittaa suurta ymmärtäväisyyttä.

 

 

Ymmärtämystä ei sen sijaan saa antaa vähäisimmässäkään määrin everstin arvoon kohonneen sotilashenkilön korpraalimaiselle käytökselle.

 

 

Julkisuudessa viime aikoina olleiden tietojen mukaan Karjalan Lennoston entistä komentajaa, eversti Markus Päiviötä epäillään epäasiallisesta käytöksestä Lemmenjoella syyskuussa 2017 järjestettyjen vapaaehtoisten kertausharjoitusten yhteydessä.

 

 

Karjalan Lennoston silloisena komentajana toimineen eversti Markus Päiviön epäillään rikkoneen sotilaan käyttäytymisvelvoitteita sekä kohdelleen alaisiaan epäasiallisesti johtamansa harjoituksen aikana.

 

 

****************

 

 

 

Sain varusmiespalvelukseni aikana koulutuksen maavoimien panssarintorjuntaan ja olinkin muutamissa kertausharjoituksissa alkuperäisen koulutukseni osoittamissa tehtävissä.

 

 

Jossain vaiheessa minut siirrettiin Ilmavoimien organisaatioon ja sainkin olla Ilmavoimien kertausharjoituksissa sen jälkeen eräitä kertoja ja tämä merkitsee, että tunnen tiettyä lukkarinrakkautta Ilmavoimiin sekä siellä ilmeneviin ongelmiin.

 

 

Totean selkeästi, että kaikki kokemani kertausharjoitukset toteutettiin sotilaallisella täsmällisyydellä ja mitään ongelmia esimiehet tai kouluttajat eivät meille aiheuttaneet.

 

 

Erikseen haluan vielä todeta, että alkoholi ei kuulunut niiden kertausharjoitusten ”ohjelmaan”, joihin vuosien kuluessa sain osallistua – on luonnollista, että kasarmeilla toteutettujen harjoitusten jälkeen poikkesimme kouluttajien ja esimiestemme kanssa paikallisella Upseerikerholla, mutta silloinkaan mitään ylilyöntejä ei tapahtunut.

 

 

Pidän valitettavana, että korpaalimaisesti – anteeksi korpraalit - käyttäytyneen everstin vuoksi nyt on epäiltyjen listalla entinen Ilmavoimien komentaja ja jopa Puolustusvoimain komentajan rooli Lemmenjoen tapahtuminen vuoksi saattaa tulla tutkittavaksi.

 

 

Epäiltyjen korkean sotilasarvon vuoksi asian ensimmäinen oikeudenkäynti tapahtuu hovioikeudessa ja odotan suurella mielenkiinnolla, että millaisia tapahtumia Lemmenjoella on tapahtunutkaan syyskuussa 2017.

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lemmenjoen tapahtumat, Lemmenjoen tapahtumat syyskuussa 2017, Ilmavoimien komentaja, Puolustusvoimain komentaja, Karjalan Lennoston komentaja,

"Ristinsä se on Sullakin"

Lauantai 19.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Suomen Jääkiekkoliiton entinen puheenjohtaja Kalervo Kummola sai perjantaina 17.1.2019 vuoden 2019 Urheilugaalassa tunnustuksen urastaan suomalaisen urheilun ja jääkiekkoilun hyväksi.

 

********

 

Monet ovat todenneet, että takaviiston suunnalta katsottuna muistutan ulkonäöltäni Kalervo Kummolaa ja se lieneekin syy, että olen kolmekin eri kertaa saanut kuulla yhdennäköisyydestäni kommentteja jääkiekko-ottelujen erätauolla miesten vessassa.

 

 

Kolme eri kertaa on paljon, sillä perin harvoin olen vieraillut katsojana jääkiekko-otteluissa.

 

 

Kommentit ovat olleet tasoa

 

 

”perkele, mitä se Kummola täällä tekee”

 

tai

 

 

 ”kas vaan Kummolakin”.

 

 *********

 

Satuin taannoin silmälääkärin vastaanotolle yhdessä Kummolan kanssa ja en malttanut olla kertomatta hänelle kuulemistani kommenteista.

 

 

Kummolan hyväntuulinen kommentti kuulemaansa oli tuo otsikkoon kirjattu eli…

 

 

…ristinsä se on Sullakin”!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Urheilugaala 2019, Kalervo Kummola,

"Anna Tunturin selvittää"

Perjantai 18.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Nokian-Pirkkalan yhdistys järjesti hienot Nuutinpäiväjuhlat Nokian Kerholasa keskiviikkona 16.1.2019.

 

 

 

IMG_6930.JPG

 

 

Eräs juhlissa esiintynyt paikallinen taiteilija oli Jari Välimäki, joka ilahdutti juhlayleisöä monilla Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemillä lauluilla.

 

 

Eräs Jari Välimäen esittämä kappale – vaikka ei ollutkaan Tapio Rautavaaran tuotantoa – toi minulle mieluisia muistoja yli kymmenen vuoden takaa.

 

 

**********

 

 

Kyseessä on Juha Vainion sanoittama suomenkielinen versio neuvostoliittolaisen Vladimir Vysotskin ikivihreästä ”Ystävän laulu” kappaleesta, jonka venäjänkielinen nimi on ”Pesnja o druge”.

 

Ystävän laulun on levyttänyt Arja Saijonmaa vuonna 1983.

 

 

Lainaan 21.6.2017 ilmestyneen Maaseudun Tulevaisuus-lehden tekstiä näin:

 

 

***********************

 

 

”Vladimir Vysotskin asemaa ei 1960–70-luvun Neuvostoliitossa tunnustettu virallisesti, vaikka hänen kansansuosionsa oli laajaa.

 

Epäkohtia ja kiellettyjäkin aiheita lauluissaan käsitelleen Vysotskin tuotantoa ei saanut esittää julkisesti radiossa ja televisiossa, eikä hänen annettu myöskään levyttää kappaleitaan. Siitä huolimatta Vysotskin laulut levisivät epävirallisina tallenteina Neuvostoliiton joka kolkkaan.

 

Suuren suosion arvellaankin olleen syynä siihen, ettei NL:n kommunistijohto halunnut Vysotskia sensuurista huolimatta täysin vaientaa.

 

Avioliitto ranskalaisen näyttelijättären Marina Vladyn kanssa mahdollisti sen, että Vysotski pystyi matkustelemaan ulkomailla vapaammin kuin moni muu neuvostotaiteilija. Hän pääsikin esiintymään jopa Meksikoon ja Yhdysvaltoihin.

 

Vysotski menehtyi sydänkohtaukseen vain 42-vuotiaana vuonna 1980. Laulajan maine palautettiin vasta vuosia hänen kuolemansa jälkeen, jolloin hänelle myönnettiin virallisesti Kansantaiteilijan arvo.”

 

 

***************

 

 

 

Niin, millaisia muistoja tuo kuulemani Ystävän laulu minulle toi?

 

 

Eräs runsaat nelikymmenvuotisen työurani tehtävistä oli saneerata tuloskuntoon tai saattaa fuusiotilanteeseen Raision Hämeenlinnasta ostama entinen rehutehdas, jonka nimeksi väliomistajien aikana oli tullut Alfa-Rehu Oy.

 

 

Yrityksen lopettaminen vaatii aikaa ja lopettamisprosessin aluksi toimintoja on jatkettava entisellään.

 

 

Näin oppikirjamaisesti myös me teimme ja jatkoimme sinällään kannattamatonta myyntiä jopa Pohjois-Pohjanmaalle saakka, jossa eräs jälleenmyyjämme oli Pohjanmaan Oy:n konttori Oulussa.

 

 

Kävin silloin tällöin myynninedistämismatkoilla Oulussa ja suunnittelimme myyntiämme yhdessä Pohjanmaa Oy:n Oulun konttorin kanssa.

 

 

On selvää, että yritysten välille syntyy aina pienoisia ongelmia mm. laskutuksen kanssa, kun vaikkapa sovitut hinnat eivät olekaan oikein laskussa.

 

 

Pohjanmaa Oy:n Oulun konttorissa oli Tunturi-niminen oikein mukava kaveri, jolle kuului laskutusepäselvyyksien selvittäminen.

 

 

Konttorin muut henkilöt luottivat Tunturiin ja he tapasivatkin laulaa yhteisissä neuvonpidoissamme, joita saatoimme joskus pitää oululaisissa soittoruokaloissa jopa yömyöhään saakka, että…

 

 

…”Anna Tunturin selvittää…”!

 

 

Tässä vielä tuo tärkeä osuus Ystävän laulusta ja nyt tunturi on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella!

 

 

”Mistä tunnet sä ystävän

 
Onko oikea sulle hän

 
Anna tunturin selvittää

 
Kuka viereesi jää

 
Kun on kaukana kaikki muu

 
Ja kun päättyvät pitkospuut

 
Kuka rinnallas ruikuttaa

 
Takaisin mennä saa”

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: "Anna Tunturin selvittää", anna tunturin selvittää, Alfa-Rehu Oy, Rehuraisio, Pohjanmaa Oy, Pohjanmaa Oy:n Oulun konttori, Ystävän laulu, Juha Vainio, Arja Saijonmaa, Pesnja o druge, Vladimir Vysotski, Marina Vlady, Jari Välimäki Nokia,

Olipa hienoa kuulla Nokian kaupunginjohtajan terveisiä!

Torstai 17.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Eläkeliiton Nokian-Pirkkalan yhdistys järjesti eilen Nokian Kerholassa Eläkeliiton Pirkanmaan piirin perinteisen Nuuttijuhlan.

 

 

 

IMG_6927.JPG

 

 

Juhlaan toi Nokian kaupungin tervehdyksen kaupunginjohtaja Eero Väätäinen.

 

 

Väätäisen tervehdys oli sellainen, jonka soisi kaikkien kuntavirkamiesten pitävän kaikissa vastaavissa tilaisuuksissa. No, vain Tampereen eräiden kehyskuntien kaupunginjohtajat pystyvät uskottavasti sellaisen pitämään!

 

 

 

taallasyntyyuutta2019.jpg

 

 

Aamulehdestä kaapattu kuva, jossa kaupunginjohtaja Väätäinen esittelee Nokian kaupungin uutta slougania eli

 

 

Täällä syntyy uutta!

 

 

Arvostan, että kaupunginjohtaja kertoi aiheellisestikin ylpeänä niistä yrityksistä ja tuotemerkeistä, joita valmistetaan Nokialla.

 

 

Kaupunginjohtaja mainitsi mm. seuraavat yritykset ja tuotemerkit, jotka valmistetaan Nokialla:

 

 

 • Nokia Hakkapeliitta autonrenkaat
 • Nokian Paperin Lotus Soft Embo ja Emilia –pehmopaperituotteet
 • Molok – jätteiden syväkeräyssäiliöt
 • Elovena-kaurahiutaleet Raision Nokian myllyllä

 

Nyt koko Suomessa saadaan iloita, että jenkkifirma Agco Power on päättänyt investoida seuraavan viiden vuoden aikana yli 100 miljoonaa euroa Nokian Linnavuoressa sijaitsevan moottoritehtaansa kehittämiseen!

 

 

Kiitokset kaupunginjohtaja Eero Väätäinen:

 

 

Esityksesi oli mielenkiintoinen ja tulevaisuudenuskoinen Nokian kaupungin nykypäivästä ja tulevaisuudennäkymistä!

 

On se toista kuin Tampereella, jossa taaperretaan syvällä alhossa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nokian kaupunki, Nokia, Hakkapeliitta, Embo, Lotus Embo, Molok-syväsäiliöt, Elovena, Raision Nokian mylly, Agco Power Linnavuori, Agco Powerin investointi Linnavuoreen, Täällä syntyy uutta,

Britit eivät hyväksyneet "sokeaa brexitiä"!

Keskiviikko 16.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Saimme eilisen myöhäishetkinä kuulla odotetun uutisen eli sen, että pääministeri Theresa May ei saanut kannatusta neuvottelemalleen brexit-sopimukselle.

 

 

Brittiparlamentin päätös oli helpotus myös meille, jotka näemme EU-jäsenyyden positiiviset vaikutukset kaikille EU-maille.

 

 

Päätös on suuri helpotus myös sen vuoksi, että parlamentti hylkäsi Mayn neuvotteleman sopimuksen selvästi eli äänin 432 – 202.

 

 

Brittien brexit-sekoilu on häviö kaikille, mutta hyvää eilen varmistuneessa tuloksessa on se, että se on vahva viesti mm. niille suomalaisille jotka huuhailevat eroa Euroopan Unionista.

 

 

Kansanäänestys on taitolaji ja se on tullut toteen näytetyksi brittien brexit-sekoilussa.

 

 

Onneksi suomalaiset päättivät 16.10.1994 liittyä Euroopan Unioniin 1.1.1995. On luonnollista, että kannatin Euroopan Unioniin liittymistä ja en ole katunut.

 

 

On enemmän kuin mielenkiintoista seurata, että miten britit etenevät itse aiheuttamassaan sotkussa, sillä nyt heillä on viisi vaihtoehtoa:

 

 • ero ilman sopimusta
 • uudet neuvottelut EU:n kanssa
 • uudet vaalit
 • äänestys hallituksen luottamuksesta
 • uusi kansanäänestys

 

 

On selvää, että britit ja myös Suomi häviävät kaikissa vaihtoehdoissa, mutta sotkun ovat aiheuttaneet britit!

 

 

Jo tänään saatamme olla jatkosta viisaampia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Britannian brexit-äänestys, Therera May, 16.10.1994,

Hienoa, että mahdottomasta tuli totta!

Tiistai 15.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Viime lauantai eli 12.1.2019 oli suuri päivä suomalaisille kuluttajille, suomalaiselle lihantuotannolle, kotimaiselle elintarviketeollisuudelle, maamme huoltovarmuudelle ja monelle muullekin seikalla, sillä nyt suomalaisten ravintoloiden pitää ilmoittaa kirjallisesti, että mikä on tarjottavan lihan alkuperä.

 

 

Olen seurannut tilannetta vuosikaupalla ja ollakseni rehellinen, en uskonut hankkeen näin nopeaan läpimenoon.

 

 

Asia on kuitenkin nyt totta, sillä Euroopan komission olisi pitänyt ilmoittaa mahdollisista ristiriitaisuuksista viimeistään viime lauantaina, mutta niin ei tapahtunut.

 

 

Suomen ajama säädös koskee tarjoilupaikoissa käytettyä tuoretta, jäähdytettyä tai jäädytettyä lihaa muttei lihajalosteita.

 

 

Päätös on kuluttajien lisäksi suuri voitto Juha Sipilän hallitukselle ja erityisesti sen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle ja MTK:lle, jonka ruoka-asiamies Anni-Mari Syväniemelle osoitan parhaimmat tunnustukseni siitä työstä, jota hän on vuosikaudet tehnyt asian eteen.

 

 

jarilepaaklasujaesko25012018.JPG

 

 

Tässä vajaan vuoden ikäinen kuva, kun olen ministeri Jari Lepän ja hämeenkyröläisen ex-kansanedustaja Klaus Pentin kanssa ”Juutas Käkriäinen” –säässä Tampereen Keskustorilla.

 

 

*******************

 

 

Asetus koskee naudan, sian, vuohen, lampaan sekä siipikarjan lihaa.

 

 

Lihan alkuperästä on kirjallisesti ilmoitettava ravintoloissa, lounasravintoloissa, laitosruokaloissa, kahviloissa, pikaruokaravintoloissa ja grillikioskeilla eli hyvin kattavasti.

 

 

Asetusluonnos on jo valmiina, joten se saataneen voimaan jo kuluvan hallituskauden aikana!

 

 

Vahva teko Juha Sipilän hallitukselta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lihan alkuperän ilmoittaminen ravintoloissa, MTK:lle hatunnosto, ministeri Jari Leppä, MTK:n ruoka-asiamies Anni-Mari Syväniemi,

Päättäjien turvallisuuteen on panostettu

Maanantai 14.1.2019 - -Esko Erkkilä-

En varmaankaan paljasta valtakunnallisia salaisuuksia, kun muutamalla muisteluksella ja toteamisella käsittelen poliittisten päättäjiemme turvallisuuskysymysten kehittymistä kuluneiden runsaan kymmenen vuoden aikana, sillä sellaiselta ajanjaksolta omaan asiasta henkilökohtaista kokemusta.

 

 

Vajaat kymmenen vuotta sitten ministerit kulkivat ”turuilla ja toreilla” yksikseen ja huolettomina.

 

 

Mieleeni tulee kaksikin tapausta, kun valtioneuvoston jäsen eli ministeri saapui ”kahta kättä heittäen” järjestämäämme yleisötilaisuuteen Tampereella.

 

Kummassakaan tapauksessa en muista vuotta, mutta sen muistan,…

 

 

…kun silloinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki saapui Vapputilaisuuteemme puhujaksi Hämeenpuistoon Kirjastotalo Metson vierelle ja sen…

 

 

…kun silloinen liikenneministeri Anu Vehviläinen saapui yleisötilaisuuteemme Kauppakeskus Duossa Tampereen Hervannassa.

 

 

Tilaisuuksien järjestäjänä ja juontajana tiesin odottaa ministereitä paikalle ja muistankin, kun he sitten hyväntuulisina saapuivat tavallisten kadunkulkijoiden joukossa tilaisuuksiimme.

 

 

Pääministerin osalta tilanne oli jo vajaat kymmenkunta vuotta toinen, sillä jo silloin pääministerin esiintymisiä yleisötilaisuuksissa valmisteltiin myös turvallisuusmielessä.

****

 

 

 

marijaesko20112010.jpg

 

 

Seurasin läheltä, kun turvallisuusasiantuntijat valmistelivat pääministeri Mari Kiviniemen vierailua yleisötilaisuuteemme Tampereella 20.10.2010.

 

 

Toki turvallisuusvalmistelut silloinkin olivat kovin vaatimattomat, mutta osasin ohjata asiantuntijoita tutkimaan ennalta tiettyjä paikkoja esiintymistasanteemme lähellä.

 

Ennakkokatselmusta suorittaneet turvahenkilöt kysyivät minulta, että tunnenko pääministerin ja kun kerroin tuntevani, niin sain ohjeen mennä ulos vastaanottamaan pääministeriä.

 

 

Niin teinkin ja tilaisuus sujui hyvin ja haastattelemani pääministeri tuntui viihtyvän.

 

 

*****************

 

 

Olen noiden aikojen jälkeen saanut läheltä seurata ministereiden, pääministereiden sekä jopa presidentin turvajärjestelyjä ja voin todeta, että turvallisuuteen panostetaan.

 

 

Nykyään kaikilla ministerivierailuilla ministerin matkassa on ainakin yksi turvamies ja niin on hyvä.

 

 

Oma lukunsa ovat pääministerin vierailut yleisötilaisuuksissa, sillä silloin mukana on useitakin turvamiehiä.

 

 

Toivon, että Keskustan oppositiokauteen verrattuna on tapahtunut muutos, sillä silloin oppositiojohtaja ei kuulunut niiden henkilöiden joukkoon, joita turvallisuushenkilöstö seurasi. 

 

 

Mielestäni eduskuntapuolueiden puheenjohtajille pitäisi olla ministeritasoinen turvallisuuspanostus!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: poliittisten päättäjien turvajärjestelyt,

Haluammeko aikuisten lapsilisän?

Sunnuntai 13.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Myönnän kernaasti etten ole perustulokysymyksen osalta asiantuntija, mutta sen verran asiaa uskon tuntevani, että joku senkin maksaisi.

 

 

Huolestuin, kun seurasin eri puolueiden nuorisojärjestöjen ”hallitusneuvotteluja” ja joidenkin puolueiden nuorisojärjestöt kannattivat perustuloa.  Täytyy toivoa, että nuorilla järki kasvaa ainakin siinä vaiheessa, jos he joskus pääsevät päättäjien paikoille.

 

 

Oletan ja osin tiedänkin, että puolueiden nuorijärjestöjen johdossa on henkilöitä, joilla työelämä on vasta edessä, joten heiltä ei voi odottaakaan kokonaisuuksien ymmärtämistä.

 

 

On selvää, että ”leivän syrjään” pääseminen auttaa nuoria myös järjen kartuttamisessa – varjelkoon näitä nuoria ainakin ammattiyhdistysliikkeen pauloihin joutumisesta!

 

 

Perustulolla tarkoitetaan kaikille kansalaisille automaattisesti ja ehdoitta kuukausittain maksettavaa rahaa - perustulosta ei maksettaisi veroa.

***************

 

 

Luulin, että perustulo on käytössä monissa maissa, mutta olin tyytyväinen, kun kuulin sen olevan voimassa vain Iranissa!

 

 

Jo yksistään tuon tosiasian tietäminen toivottavasti merkitsee, että kaikki järkevät tahot lakkaavat ajamasta perustuloa Suomeen!

 

 

Otsikkokysymykseeni siis ehdoton ei!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Haluammeko aikuisten lapsilisän - perustulon?, perustulo, ilmaisia lounaita ei ole, jotkut maksaisivat myös perustulon, ehtoton ei perustulolle,

Siemenpussien saapuminen merkitsee, että nyt mennään vauhdilla kevättä kohti

Lauantai 12.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Posti toi eilen mieluisan paksun kirjeen, sillä minulle saapui viisi pussillista erilaisia sipulinsiemeniä!

 

 

Valkosipulin siemensipulit ja porkkanan sekä palsternakan siemenet ovat jo hangen alla riveissä vartoomassa kevään tulemista ja sitä, että pääsevät kasvamaan.

************

 

 

 

IMG_6889.JPG

 

 

Tilasin muutama päivä sitten neljänlaisia sipulinsiemeniä netin kautta ”Siemenkauppa.com” – osoitteesta ja paksuhko siemeniä sisältänyt kirjelähetys saapuikin eilen.

 

 

Lähetyksessä oli seuraavanlaiset siemenet:

 

 

 

IMG_6890.JPG

 

 

Jättisipuli

Tätä odotan suurella mielenkiinnolla, sillä olen jo monta vuotta ajatellut, että jättisipulia pitäisi kokeilla.

 

 

 

IMG_68912.JPG

 

 

Hopeasipuli

Tätä olen joskus kokeillut ja on maultaan hieno sipuli!

 

 

 

IMG_6892.JPG

 

 

Keltasipuli

 

 

 

IMG_6893.JPG

 

 

Pillisipuli

 

 

 

**************

 

 

IMG_6894.JPG

 

 

Tavarantoimittaja oli laittanut kaupanpäälle extra-pussillisen Rukolaa (ruotsiksi sinappikaali).

 

 

Mielestäni koko parttian hinta toimituskuluineen oli kohtuullinen eli 13,70 euroa.

 

 

Sipulinsiemenet on saatu ja nyt alkaa kova ahertaminen esikasvatuksen merkeissä.

 

 

Saapa nähdä, että onnistunko uusien sipulilajien kasvattamisessa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: www.siemenkauppa.com, jättisipuli, hopeasipuli, keltasipuli, pillisipuli, Rukola eli sinappikaali, senapskål,

Suomalaisomisteiset agribisnesyritykset alkavat olla muisto vain!

Perjantai 11.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Maatalouden tuotantopanoksia myyvät suomalaisomistuksessa olevat yritykset alkavat nykyisin olla vain kaukainen muisto.

 

 

Suomalaisomistuksen puute elintarvikeketjun alkupäässä eli tuotantopanosten myynnissä on vakava puute jopa huoltovarmuuden kannalta.

 

 

Olen erityisen huolestunut ns. säkkilinjan yritysten siirtymisestä ulkomaalaisomistukseen.

 

 

Huoltovarmuuden kannalta pitää olla huolestunut myös konekaupan yritysten puolesta, sillä Suolahdessa valmistettavan traktorin lisäksi myös ns. ”kovan kalun” yrityksissä ainakin myytävät tuotteet ovat pääosin ulkomaalaisia.

 

 

****************

 

 

Maataloudelle elintärkeitä tuotantopanoksia valmistavien ja myyvien yritysten myynnin ulkomaisille omistajille aloitti se, kun valtiollinen lannoiteyhtiö Kemira myytiin norjalaisille.

 

 

Kemira myytiin norjalaisille silloin, kun nykyisin Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajana toimiva kokoomuslainen Jyri Häkämies oli hallituksessa omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä.  

 

****************

 

 

Keskusosuusliike Hankkija ehti kuppaamaan suomalaisten maanviljelijöiden varoja ja sitä kautta myös suomalaisten kuluttajien rahoja vuodesta 1905 alkaen aina vuoteen 1992 saakka, jolloin yritys ajautui konkurssiin.

 

Ennen Hankkijan konkurssia oli yhtiön keskeinen osa eli maatalous- ja konekauppa jo siirretty Hankkija-Maatalous Oy –nimiselle tytäryhtiölle, joka aloitti toimintansa vuonna 1988. Saman vuoden heinäkuussa Hankkija-Maatalous Oy omistajaksi tuli SOK 50 %:n omistusosuudella.

Muistan tarkasti, että olin tankkaamassa Nilsiän eräällä huoltoasemalla autoani, kun tieto SOK:n tulemisesta Hankkija-Maatalous Oy:n omistajaksi tuli julkisuuteen.

Vuonna 1993 yhtiö siirtyi kokonaisuudessaan SOK:n eli aikoinaan Hankkijan pahimman kilpailijan omistukseen.

 

SOK myi enemmistön Hankkija-Maatalous Oy:stä tanskalaiselle Danish Agro Holding A/S:lle vuonna 2013 ja sopi samalla koko yhtiön siirtymisestä uudelle omistajalle vuosien 2015–2017 aikana.  

 

Yli sata vuotta suomalaista talonpoikaa kupanneen yrityksen taival päättyi siis tanskalaisomistukseen ja vaikka yrityksen nimenä onkin nyt Hankkija Oy pitää muistaa, että kyseessä on tanskalaisomisteinen yritys.

 

 

****************

 

 

Keskon maatalouskauppa oli vielä runsas vuosi sitten vakava kilpailija tanskalaisomisteiselle Hankkijalla.

 

Toki se on tanskalaisyrityksen vahva kilpailija tänään, mutta ei enää suomalaisomistuksessa, sillä Kesko myi maatalouskauppansa ruotsalaiselle Lantmännenille vuoden 2017 loppupuoliskolla.

 

 

***************

 

 

Ruotsalainen Lantmännen on nyt entistä vahvempi toimija suomalaisessa agribisneksessä, sillä se osti Raisio Oyj:n Raisio Agro Oy:n naudanrehuihin liittyvät liiketoiminnot siten, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) hyväksyi kaupan 23.10.2018.

********

On mielenkiintoista jatkossa seurata Lantmännenin toimintoja Suomessa, sillä jo nyt se omistaa siivun myös HK-Scan Ruokatalosta!

Mihin Lantmännen ehtiikään?

 

 

 

Suomalaisomisteista ”säkkilinjan” agribisnestä on toki edelleen olemassa, mutta pääosa siitä on valitettavan tiukasti sidottu teurastamoiden ja lihanjalostusteollisuuden toimintoihin, joten suomalainen talonpoika joutuu valitsemaan yhteistyökumppanikseen joko norjalais,- tanskalais – tai ruotsalaisomisteisen kauppakumppanin tai joutuu asettumaan teurastamonsa talutusnuoraan.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: agribisnes, suomalaisomisteinen agribisnes, Keskusosuusliike Hankkija, Hankkijan konkurssi, SOK:n omistama Hankkija-Maatalous Oy, Kemiran myynti norjalaisille, Jyri Häkämies myyntimiehenä, Danish Agro Holding A/S, Lantmännen, Keskon maatalouskauppa,

Vuodenvaihteessa voimaatulleet tulorekisterimääräykset lisäävät yhdistysten rahastohoitajien työtä sekä vastuuta

Torstai 10.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Opin eilen Eläkeliiton Pirkanmaan yhdistysten puheenjohtajien ja sihteerien koulutustilaisuudessa, että vuodenvaihteessa astui voimaan säännös, jossa tulorekisteriin pitää yhdistysten ja säätiöiden ilmoittaa maksamansa palkat sekä muut ansiotulot.

 

 

Tulorekisteriin ilmoitetaan maksetut päivärahat, ateriakorvaukset ja kilometrikorvaukset. Myös luontoisedut, kuten puhelinetu tai autoetu, on ilmoitettava.

 

 

Asian tekee yhdistysten kannalta haastavaksi se, että esimerkiksi vastuuhenkilöille maksetut kilometrikorvaukset pitää yhdistyksen rahastonhoitajan ilmoittaa viiden päivän kuluessa tulorekisteriin sen jälkeen, kun kilometrikorvaus on vaikkapa talkoolaisella maksettu.

 

 

Tänä vuonna olen saanut karsittua luottamustehtäviäni, mutta on niitä yhä edelleen ”riittävästi”.

 

 

Olen veloittanut puheenjohtamiltani yhdistyksiltä mm. kilometrikorvauksia esimerkiksi markkinatarvikkeiden kuljettamisesta; kyseessä on ollut suuruusluokaltaan 10 – 20 euron suuruiset kilometrikorvaukset per kuukausi.

 

 

Vuodenvaihteen jälkeen pienetkin kilometrikorvaukset on yhdistyksen rahastonhoitajan toimesta ilmoitettava tulorekisteriin ja viiden päivän aikana siitä, kun ruhtinaallisen suuri vaikkapa 15 euron suuruinen kilometrikorvaus on minulle maksettu!

 

 

Pelkään, että tiukka aikataulu maksettujen kilometrikorvausten ilmoittamisesta tulorekisteriin antaa haasteita löytää yhdistyksille rahastonhoitajia!

 

 

On varmaa, että uusi säännös merkitsee kilometrikorvausten veloittamisaikatauluihin muutoksia, sillä en ainakaan minä tule jatkossa veloittamaan muutaman euron suuruisia kilometrikorvauksia kuin korkeintaan pari kertaa vuodessa.

 

 

*************

 

 

 

Tapasin eilen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen ja keskustelin asiasta…

 

 

 

IMG_6857.JPG

 

 

…hänen kanssaan.

Vasta tapaamisemme jälkeen sain tiedon, että tulorekisteriä on valmisteltu ministeri Vehviläisen johdolla ja se on kuulunut hallituksen kärkihankkeisiin.

 

Ministeri Vehviläinen vakuutti keskusteluissamme minut tulorekisterin tarpeellisuudesta ja kun uskon esivallan olevan mielipiteineen oikeassa, en minäkään halua olla tulorekisteriä vastaan.

 

 

Sen kuitenkin joudun toteamaan, että rahastonhoitajien löytäminen yhdistysten vastuuhenkilöiksi tulee tänä vuonna vaikeutumaan, kun he joutuvat ilmoittamaan mm. yhdistyksen vastuuhenkilöille maksamat kilometrikorvaukset tulorekisteriin jo viiden päivän kuluessa maksutapahtumasta.

 

 

Keskustelin jo eilen erään puheenjohtamani yhdistyksen maksuliikenteen ja kirjanpidon siirtämisestä yhdistyksemme ”omasta hoidosta” ulkopuolisen yrityksen hoidettavaksi ja onnistuuhan se, mutta maksaa!

 

 

Tähän suuntaan olemme kuitenkin menossa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tulorekisteri, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen,

Vuodenvaihteessa voimaantullut uusi yksityistielaki muuttaa kuntien menettelytapoja yksityisteiden avustamisessa

Keskiviikko 9.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Eduskunta on 13.7.2018 hyväksynyt uuden lain ”560/2018 Laki yksityisistä teistä”.  Uusi laki tuli voimaan 1.1.2019.

 

 

Olen osakkaana ja maksumiehenä yhdessä Hämeenkyrössä sijaitsevassa yksityistiessä, neljässä yksityistiessä Viljakkalassa sekä niiden lisäksi osakkaana vielä yhdessä metsäautotiessä Viljakkalassa – perhekuntamme yksityistievastuisiin kuuluu lisäksi se, että Rouva on Kälviällä osakkaana kahdessa yksityistiessä.

 

 

Osakkuuksien lisäksi olen toimitsijamiehenä yhdessä noista Viljakkalassa sijaitsevassa yksityistiessä ja sen osalta vuodenvaihe toi minullekin uutta puuhaa.

 

 

Alkanutta vuotta ajatellen jokaisen tiekunnan ja toimitsijamiehen pitää tuntea uuden yksityistielain 84 §, jossa todetaan kunnan avustuksesta näin:

 

 

”Kunta päättää sen varoista yksityistien tienpitoon myönnettävistä avustuksista, avustuksen ehdoista ja käytön valvonnasta samoin kuin tien tekemisen tai kunnossapidon ottamisesta kokonaan tai osaksi kunnan suoritettavaksi. Edellytyksenä avustuksen myöntämiselle tienpitoon on, että tietä koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta ja että tiekunta ja yksityistietä koskevat tiedot yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä ovat ajantasaiset…”.

 

 

Käsitän, että edellä oleva lainkohta on tiekuntia ja myös kuntia velvoittava eli rahaa kunnilta ei tipu, jos tarvittavat tiedot eivät ole yksityistierekisterissä.

 

*****************

 

Maanmittauslaitos ylläpitää yksityistierekisteriä ja ilmoitin sinne eilen Majajärven yksityistien osalta tarvittavat tiedot.

 

 

Ilmoittaminen on helppoa, sillä tarvittava sähköinen lomake löytyy, kun googlaa ”Maanmittauslaitos yksityistierekisteri”.

 

 

Viljakkala kuuluu nykyään Ylöjärveen ja se on hoitanut taloutensa niin hyvin, että Ylöjärvellä pystyttiin nostamaan yksitieavustuksiin varattua rahasummaa verrattuna vuoteen 2018!

 

*****************

 

 

Maanmittauslaitos siis pitää rekisteriä tiekuntien hallinnassa olevista yksityisistä teistä. Koko maassa näitä teitä on noin 50 000. Tiekuntien tiet palvelevat tavallisesti maa- ja metsätalouden, asutuksen ja loma-asuntojen kuljetustarpeita.

Majajärven yksityistie eli se, jonka toimitsijamiehenä toimin, se on tärkeä tie myös Ratahallintokeskukselle sekä VR:lle. Se on tärkeä näille sen vuoksi, että Majajärven yksityistie tulee olemaan junamatkustajien evakuointitie, jos pääradallamme Majajärven liikennepaikan läheisyydessä tapahtuu junaonnettomuus tai jos sähköveturi simahtaa sopivalle kohdalle maidemme kohdalla!

 

 

On tärkeää, että tiekunnan yhteystiedot ovat ajan tasalla, koska muun muassa kunnat, metsäkeskukset, ELY-keskukset ja kuljetusyrittäjät tarvitsevat tiekuntien yhteystietoja. Yhteystiedot ovat tärkeitä myös Maanmittauslaitokselle, kun tien vaikutusalueella olevista maanmittaustoimituksista tiedotetaan.

 

 

Seuraava vaihe toimitsijamiehen roolissani on alkaa laatimaan Ylöjärven kaupungille kunnossapitoavustushakemusta – sen viimeinen jättöpäivä on 30.4.2019, mutta mikään ei estä sen laatimista vaikkapa jo tänään!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yksityistiet, 560/2018 Laki yksityisistä teistä, uusi yksityistielaki, Maanamittauslaitoksen yksityistierekisteri, yksityistierekisteri, kuntien avustukset yksityisteille,

Sininen hetki

Tiistai 8.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Olen aikojen kuluessa kuullut kanssakulkijoideni kertovan ”sinisestä hetkestä” ja olen käsittänyt, että silloin kertoja on saanut kokea poikkeuksellisen miellyttävän hetken.

 

 

On minullakin kokemuspiirissäni ”sininen hetki” ja kun googlasin, löysin useita erilaisia merkityksiä tuolle sanaparille.

 

 

***************

 

 

Monet pienyritykset ovat ottaneet tuon sanaparin yritysnimekseen, siitä on tehty lauluja, mutta valtaosaltaan ”sininen hetki” näyttää tarkoittavan tiettyä valoilmiötä.

 

Kerrotaan, että sanapari on peräisin espanjan- ja ranskankielisistä ilmauksista ”La hora azul” ja ”L`Heure Bleue" ja niillä tarkoitetaan hetkeä ennen auringonnousua tai heti auringonlaskun jälkeen.

 

 

Helsingin kaupunginkirjasto kertoo kyselyyn vastaajille sinisestä hetkestä näin:

 

 • Talven sininen hetki koittaa,kun valo vähenee ja vie mennessään värit kirkkaimmasta alkaen. Auringon laskeuduttua maisemaa valaisee taivaankannesta sironnut valo,jossa vallitsevat siniset, lyhyet aallonpituudet. Taivaan sininen valo tekee myös lumeen lankeavista varjoista sinisiä.

 

 

************************

 

 

Mutta miten minä olen käsittänyt ja kokenut tuon sanaparin ennen googlailujani?

 

 

Uskallan sen kertoa, sillä viimeisimmästäkin ”sininen hetki” –kokemuksestani on vierähtänyt aikaa jo ainakin puolentusinan verran vuosia!

 

 

Istukaa vankasti tuolillanne, sillä sininen hetkeni liittyy kesäiseen sahdinvalmistukseen!

 

 

Sahdinvalmistushan vie monine työvaiheineen koko päivän ja valmistuspäivän jälkeen sahti on juhlasahtia vasta muutaman päivän kuluttua.

 

 

Oma sininen hetkeni on sateisen sahdinvalmistuspäivän iltapäivällä, kun muuripadassa keitetty mäski on ämpärillä ja muilla välineillä nostettu kuurnaan ja kun kuumaa sahtivierrettä sitten kuurnan tappi avaamalla saa kauhaansa maistelua varten.

 

 

Kuuman vierteen maistelu sateisena päivänä mökkiverannalla kauhasta on minulle sininen hetki!

 

 ***************

 

Rouva opiskeli isältäni sahdinteon niksit ja muutaman kerran meillä on sahtia valmistettukin siten, että olen toiminut apumiehenä.  Viimeisimmästä sahdinvalmistuksesta on kulunut varmaan ainakin puolenkymmentä vuotta, joten olisi uusinnan paikka valmistaa tuota perinnejuomaa.

 

 

Pitäisi varmaan joskus paneutua asiaan ja laatia juttu tällekin saitille sahdista ja sahdinteosta – toisaalta toivonkin, että vielä joskus saisin olla mukana, kun ohra- ja ruismaltaista tehtyä sahtia valmistetaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sininen hetki, sininen hetki on mielihyvän hetki, La hora azul, L`Heure Bleue, sahdinvalmistus, sahtivierre, vierre, sahtikuurna,

Kangasalla sijaitseva Mobilia on tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo...

Maanantai 7.1.2019 - -Esko Erkkilä-

…jonne pääsee tutustumaan mm. Museokortilla!

 

 

 

IMG_6064.JPG

 

 

Mobilia on tieliikenteen alan valtakunnallinen erikoismuseo, joka tallentaa, tutkii ja esittelee suomalaisen tieliikenteen historiaa, sijaitsee Kangasalla ja kokemuksesta kerron, että siellä kannattaa poiketa.

 

 

Mobilia on sitoutunut yhteistyösopimuksella Museoviraston kanssa museoiden valtakunnalliseen tallennustyönjakoon. Tallennustyönjaon puitteissa Mobilian vastuualueisiin kuuluvat maantieliikenteen infrastruktuuri, tieliikenne ja automatkailu, sekä linja-auto- ja kuorma-autoteollisuuden tallentaminen.

 

 

Henkilöautoteollisuuden historiaa tallentaa Uudenkaupungin museo ja sen vuoksi Mobiliassa on nähtävillä vain muutamia henkilöautoja.

 

 

Seuraavassa kuvakimarassa entisaikojen linja- sekä kuorma-autoja, joihin voi tutustua Mobiliassa.

 

 

 

IMG_6015.JPG

 

 

 

IMG_6016.JPG

 

 

 

IMG_6017.JPG

 

 

 

IMG_6019.JPG

 

 

 

IMG_6029.JPG

 

 

 

IMG_6031.JPG

 

 

 

IMG_6035.JPG

 

 

 

IMG_6047.JPG

 

 

 

IMG_6059.JPG

 

 

Mobilia on suuria juhlapyhiä lukuunottamatta avoinna joka päivä ja siellä on päivittäin ruokailumahdollisuus. Lisäksi siellä on suuret tilat pienimuotoisten  messujen, juhlien sekä erilaisten seminaarien järjestämiseksi.

*****************

 

Mobilia sijaitsee Längelmäveden rannalla ja sen vuoksi tämän jutun voi päättääkin näin:

 

 

”Mä oksalla ylimmällä oon Harjulan seljänteen:

niin kauas kuin silmään siintää, näen järviä lahtineen.

Kas, Längelmävesi tuolla vöin hopeisin hohtelee,

ja Roineen armaiset aallot sen rantoa hyväelee.”

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kangasalla sijaitseva Mobilia on tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo, Mobilia, Kesäpäivä Kangasalla,

Ensimmäinen Saabini varastettiin viiden päivän ikäisenä ja 772 ajokilometrin jälkeen

Sunnuntai 6.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Lukijani ovat huomanneet, että kirjoittelen tälle saitilleni monenlaisia asioita maan ja taivaan väliltä ja tänään kerron ensimmäisestä Saabistani.

 

 

Ensimmäisen autoni hankin vasta vuonna 1970, kun pääsin leivänsyrjään kiinni eli Raision myyntimieheksi Kokkolaan.

 

 

Olin varannut Viljakkalan Säästöpankista lainakiintiökseni 10.000 markkaa, mutta kun ensimmäinen autoni – FinnDatsun – maksoikin 11.900 merkkaa totesin, että se 900 markkaa minulla on, mutta lainaa pitää saada 11.000 markkaa.

 

 

Viljakkalan Säästöpankin toimitusjohtaja Antti Hietaniemi oli suosiollinen ja myönsi minulle autolainaa 11.000 markkaa.

 

 

Ajokilometrejä minulle kertyi jo silloin n. 60.000 kilometriä vuodessa, joten uuden auton hankinta oli ajankohtainen heti vuoden 1972 alussa, sillä työelämässä pidin alusta alkaen tavoitteena, että runsaan 100.000 kilometrin jälkeen vaihdan autoa.

 

 

 

IMG_6043.JPG

 

 

Toiseksi autokseni hankin Saab 96:n eli samanlaisen, jonka näin Mobilia-tieliikenteen valtakunnallisessa museossa Kangasalla 14.11.2018 – myös väri täsmäsi täydellisesti.

 

 

Autossa oli vapaakytkin, joka ilmeisesti oli ratkaisevassa roolissa sitten myöhemmin, kun Rovaniemeltä kotoisin ollut vankikarkuri romutti autoni.

 

 

Saab 96 –autoja aloitettiin valmistamaan vuonna 1960 ja viimeiset ysikuutoset valmistuivat Uudenkaupungin autotehtaalta vuonna 1979. Ysikuutosia valmistettiin yhteensä 647.000 kappaletta eli se on siis eräänlainen legenda suomalaisessa autoteollisuudessa.

 

 

Minulla uusia ysikuutosia ehti olla puolisenkymmentä, kunnes siirryin Saab 99 –autoihin.

 

 

Muistelen joskus laskeneeni, että Saab-jaksooni sisältyi 16 erilaista Saabia eli olin jonkinmoinen saabisti!

 

 

Mutta siihen autovarkauteen!

 

 

Ensimmäinen Saabini taisi olla viiden päivän ikäinen, kun jätin sen konttoripäivän ajaksi konttorimme parkkipaikalle ja olin todella tyhmä, sillä jätin avaimet paikoilleen!

 

 

Konttoripäivän jälkeen huomasimme työkaverini kanssa, että autoani ei ole missään vaan se oli varastettu.

 

 

Soitimme poliisille, mutta eihän heillä ollut autostani mitään tietoa.

 

 

Lähdimme työkaverini kanssa – hänen Saabillaan – ajelemaan keski-pohjalaisia teitä, mutta emme löytäneet autoani.

 

 

 

IMG_6042.JPG

 

 
Seuraavana aamuna poliisi soitti ja kertoi, että autoni on löydetty Teerijärveltä romuksi ajettuna – vain auton tavaratilan kansi oli suurinpiirtein ehjä.

 

 

Autoa kuljettanut Rovaniemeltä karannut Evijärveltä kotoisin oleva vankikarkuri oli majoittunut Motelli Marjaanaan Kaustisilla, josta poliisit olivat korjanneet hänet suojiinsa – vankikarkurilta oli autoon jäänyt vaillinainen viinapullo, mutta melkoisesti siitä oli kuulemma nautittukin.

 

 

Tapasin autoni varastaneen vankikarkurin oikeudessa, mutta sattuneesta syystä emme jutelleet. Muistan toki vankikarkurin nimenkin, mutta sitähän ei nykyisin saa ilmoittaa tai joutuu itse lukkojen taakse!

 

 

Autoni oli vakuutettu Y-Vakuutuksessa ja pidin kokeneiden neuvosta luonnollisena, että saan uuden auton. Näin sitten kävikin, mutta nyt varmaan asia ei olisi niin yksiselitteinen.

 

 

Vielä yksi sivujuonne:

 

 

Saabit olivat siihen aikaan suosittuja autoja ja jonotusajat olivat pitkiä. Uusi Saabini oli luvattu hiihtäjälegenda Helena Takalolle, mutta on luonnollista, että Kokkolan Scan-Auto sai paremman kaupan Y-Vakuutuksen kanssa ja Helena Takalo joutui jatkamaan hänelle luvatun auton odottamista vielä jonkin aikaa.

 

 

 

Semmoinen opetuscase se!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Autovarkaus, Y-Vakuutus, Motelli Marjaana, Teerijärvi, vankikarkuri, Saab 96, Saab 99, FinnDatsun, Helena Takalo,

Syöpäseulonnoissa ei ole tietoakaan sukupuolten välisestä tasa-arvosta

Lauantai 5.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Myönnän, että juttuni otsikko on raflaava ja yhtä hyvin se voisi olla vaikkapa näin:

 

 

Lääkärit eivät noteeraa potilaiden ja potilasjärjestöjen mielipidettä 

 

tai

 

Lääkärit jyräävät potilasjärjestöjen mielipiteen

 

 

**********

 

 

Suomessa kaksi yleisintä syöpää ovat rintasyöpä ja eturauhassyöpä.

 

 

************************

 

 

 

Syöpätilastot laahaavat jälkijunassa, sillä löysin viralliset luvut vasta vuodelta 2016.

 

 

Vuonna 2 016 Suomessa todettiin 34 122 uutta syöpää, joista miehillä 17 614 ja naisilla 16 508.

 

 

Suomen Syöpärekisterin tietojen mukaan yleisimpiä syöpiä vuonna 2016 oli miehillä eturauhassyöpä (5162 tapausta) ja naisilla rintasyöpä (4961 tapausta).

 

Eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat jo vuosikaudet olleet Suomen yleisimmät syövät ja niiden yleisyys uusien syöpätapausten löytämisessä ovat jokseenkin tasavahvat.

 

 

********************

 

 

Sairastin eturauhassyövän vuonna 2001 ja sen varhaistoteamisen ansiosta olen yhä kunnossa.

 

 

Varhaistoteaminen onkin mielestäni kaiken A ja O, kun tarkastellaan syövästä selviämistä.

 

 

Rintasyövän varhaistoteamisessa mammografia on keskeinen menetelmä ja vastaavasti eturauhassyövässä PSA-seulonta verinäytteestä toimii samalla tavalla.

 

**********

Annastiina Hakuliselta valmistui keväällä 2018 Tampereen yliopistossa kansanterveystieteen pro gradu-tutkielma, jossa tarkasteltiin mm. eturauhassyövän hoitopäätöksiin liittyviä prosesseja, radikaalihoitotoimenpiteiden jälkeistä elämänlaatua sekä vertaistukihenkilötoimintaa.

 

 

Tutkielman aineistokeruussa tiedusteltiin eturauhassyöpäpotilailta – käytän mieluummin termiä ”eturauhassyöpäasiakkailta” – heidän näkemyksiään eturauhassyövän väestötason seulonnasta ja sen tarpeellisuudesta.

 

 

IMG_6845.JPG

 

 

Tutkielmaa referoitiin joulukuussa 2018 ”Propo – Suomen eturauhasyhdistys ry”:n jäsenlehdessä.

 

 

Referointi oli täyttä asiaa, mutta artikkelin otsikko ei sitä ollut – oletan, että otsikkoa olivat päässeet käpälöimään PSA-analysointia vastustavat tahot! Surullista!

 

 

Artikkelin teksti oli asiallista ja siitä pieni näyte:

 

 

”Seulonnan tarpeellisuutta perusteltiin erityisesti varhaisen diagnostiikan hyödyillä. Tutkimukseen osallistuneiden mukaan syöpien havaitseminen ja hoitaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa säästäisi terveydenhuollon kustannuksia, parantaisi potilaiden hoitomahdollisuuksia ja vähentäisi kuolleisuutta. Lisäksi PSA-seulonnan laajentamista puolsi heidän mielestään se, että seulontamenetelmänä on yksinkertainen ja edullinen verikoe.”

 

 

Vetoan lukijoitani tekemään kanssani työtä, jotta miesten eturauhassyövän varhaistoteamiseksi luotaisiin nopeasti järjestelmä, jossa 45 – 48 –vuotiaat miehet pääsisivät ensimmäisen kerran elämässään yhteiskunnan luomaan terveydenhoitojärjestelmään, jossa miehille tehtäisiin PSA-verikoe ja ryhdyttäisiin koetulosten pohjalta joko hoitotoimenpiteisiin tai sovittaisiin seuraava aika PSA-kokeen tekemiselle.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Syöpäseulonnat, syöpäseulonnat loukkaavat sukupuolten tasa-arvoa, kattavan PSA-seulonnan puuhe loukkaa sukupuolten tasa-arvoa, sukupuolten tasa-arvo, mammografia, PSA-seulonta,

Käteisellä maksavat kertalipun käyttäjät ja seniorilippuun oikeutetut joutuvat eilisestä alkaen Tampereen joukkoliikenteessä suurimpien korotusten maksajiksi

Perjantai 4.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Tampereen joukkoliikenteessä otettiin eilen käyttöön entistä korkeammat lipunhinnat.

 

 

Arvata saattaa, että tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa peräkkäiseen tappiolliseen tilinpäätökseen tähtäävä Tampere kurittaa joukkoliikenteen käyttäjiä vaikka juhlapuheissa muuta todistellaankin.

 

 

IMG_5770.JPG

 

 

Sain Tampereen Eläkeläisvaltuuston ja Vanhusneuvoston jäsenenä perehtyä 31.10.2018 niihin korotussuunnitelmiin, joita virkamiehillä jo silloin oli Joukkoliikennelautakunnan päätökseksi.

 

 

 

IMG_5778.JPG

 

 

Joukkoliikenteen lipunhintojen korotusesityksen taustalla oli jo silloin nähtävissä oleva joukkoliikenteen tappiotason kohoaminen edellisvuoden 13,2 miljoonan tasosta peräti hieman yli 15 miljoonaan euroon.  Tappiotaso merkitsee, että jokainen 232.407:sta tamperelaisesta osallistui viime vuonna maksumiehenä joukkoliikenteen maksajaksi n. 64,6 eurolla per henkilö!

 

 

Meille esitetystä taulukosta ilmenee, että tänä vuonna Tampereen kaupungin tappioennuste on 13,8 miljoonaa euroa ja kun kaupungin väkimäärä on kasvanut tasolle 240.000 asukasta, niin joukkoliikenteen tappion kattamiseen jokainen tamperelainen osallistuu n. 58 eurolla!

 

 

Totuus on hyvä tiedostaa! No, on jokaisen asia, että uskooko Tampereen kaupungin talousennusteisiin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen taloustilanne, Tampereen talous on kuralla, Tampereen joukkoliikenne, Tampereen joukkoliikenteen tappio,

Miksi virkamiehet ajavat Tampereella kuin "käärmettä pyssyyn" liikelaitosten yhtiöittämistä?

Torstai 3.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Suomalainen sananlasku kuvailee turhaa toimenpidettä siten, että asiaa ajetaan kuin käärmettä pyssyyn.

 

 

Tampereella kaupungin palkolliset eli virkamiehet ovat ajaneet eräitä liikelaitoksia yhtiöittämisen tielle ja nyt virkamiesten kohteena on Tampereen Infra Liikelaitos.

 

 

Tunnen Tampereen Infra Liikelaitoksen läpikotaisin, sillä toimin sen johtokunnassa varapuheenjohtajana liikelaitoksen perustamisesta eli 1.1.2009 alkaen neljä vuotta ja sen jälkeen johtokunnan jäsenenä neljä vuotta ja viisi kuukautta eli johtokuntakokemusta minulle ehti kertyä melkein kahdeksan ja puoli vuotta.

 

 

Tampereen Infran kuntoonlaittaminen oli haastava projekti, mutta kaikkien puolueiden yhteistyöllä onnistuimme.

 

 

Onnistumisestamme kertoo se, että alussa liikelaitoksen henkilöstömäärä oli lähes 800 henkilöä ja johtokuntapestini päättyessä väkeä liikelaitoksella oli vain hieman yli 400!

 

 

Johtokuntatyöskentelyämme leimasi se, että emme olleet johtokunnassa minkään puolueen edustajia, vaan kaikki olimme liikelaitoksen parasta ajavia luottamushenkilöitä.

 

 

Paras esimerkki tuosta on se, että olin vuosina 2013 ja 2014 johtokunnassa demareiden ”kiintiö”paikalla!

 

 

 

Tampereen Infra Liikelaitoksen yhtiöittämisvimma on ollut osin jopa surullista seurattavaa, sillä niin tarkasti ovat kaupunginvaltuuston jäsenet aluksi totelleet virkamiesten laatimia nuotteja.

 

 

*********************

 

 

Onneksi – ja arvostan sitä suuresti – SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmi esitti 19.11.2018 pidetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa, että Tampereen Infra Liikelaitoksen yhtiöittämiskysymys palautetaan uuteen valmisteluun.

 

 

Pekka Salmi totesi, että he ovat asiantuntijoiden kuulemisen jälkeen huolissaan perustettavan yhtiön tulevaisuudesta. Salmi totesi aivan oikein, että nyt asiaa tuodaan kaupunginvaltuustoon keskeneräisenä ja kovalla kiireellä. Pekka Salmi perusteli SDP:n kantaa neljällä pääkohdalla ja ne olivat seuraavat:

 

 

 • Liikelaitoksen yhtiöittäminen ei ole pieni asia. Kun asiasta valtuustossa päätetään, olisi päätöksentekijöiden syytä tietää, mikä on perustettavan yhtiön asema ja rooli kaupunkikonsernissa. Nyt rooli on epäselvä. Sitä ei ole vielä määritelty. Eikö ensin pitäisi määritellä yhtiön rooli ja asema, ja sen jälkeen päättää toimintamallista?

 

 • Mikäli esityksen mukainen Infra-yhtiö perustetaan, on se asemaltaa heikko, ja sen tulevaisuuden näkymät ovat epäsuotuisat. Liikevaihto tulee tuskin kasvamaan, päinvastoin. Ennuste saattaa hyvinkin olla, että yhtiöstä tulee vähitellen hiipuva.

 

 • Kaupunkikonsernin edun mukaista olisi, että katuympäristössä olisi toimija, joka vastaisi mahdollisimman laajasta kokonaisuudesta. Jos perustettavaan infrayhtiöön liitettäisiin myös Tampereen Veden vesi- ja viemäriverkoston saneeraus- ja rakennuttamistoiminta, otettaisiin merkittävä askel kohti yhden rakennuttajan mallia. Myös Sähkölaitoksen toimintojen osalta pitäisi siirtoa selvittää. Tällainen malli toisi kustannussäästöjä ja nopeuttaisi urakointiaikoja, mikä parantaisi myös kuntalaisten sujuvaa arkea.

 

 • Perustettavan yhtiön seudullisuus olisi aidosti oikea mahdollisuus, joka mahdollistaisi yhtiön kasvun sekä kehittymisen.

 

 

Olen tyytyväinen, että Pekka Salmen hyvin perusteltu esitys tuli Tampereen kaupunginvaltuuston vastuulliseksi päätökseksi äänin 61 – 3 ja Infran yhtiöittämiskaavailut palautettiin uuteen valmisteluun.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Infra Liikelaitos, Tampereen Infratuotanto Liikelaitos, Tampereen Infran johtokunta, Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtaja 2009 - 2013, SDP:n esitys Infran yhtiöittämispäätöksen saattamisesta uuteen valmisteluun,

Keskusliikkeiden konttoriverkosto on onnistuttu saneeraamaan 1970-luvun jälkeen

Keskiviikko 2.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Viime aikoina on hyvinkin aiheellisesti kritisoitu kaupan osuutta esim. päivittäistavaroiden hinnoittelussa – tunnustan, että olen ollut aktiivinen kritisoija minäkin!

 

 

Kaiken kritiikin keskellä on hyvä muistaa se rankka karsimistyö, jota keskeiset jakelutiemme eli K-ryhmä ja S-ryhmä ovat tehneet esimerkiksi konttoriverkostolleen vaikkapa kuluneiden runsaan neljänkymmenen vuoden aikana.

 

 

Aloitin bisneksessä vuonna 1970 ja jäin ”täysin palvelleena” eläkkeelle 2010. Sain noiden neljänkymmenen vuoden aikana läheltä seurata keskusliikkeiden konttoriverkoston alasajoa. Seurasin tilannetta ensisijaisesti agribisneksen kannalta, mutta tuntosarveni olivat tiiviisti mukana seuraamassa myös päivittäistavarakauppaa.

 

 

 

Keskolla oli parhaimmillaan tai pahimmillaan 23 konttoria Suomessa ja se on kyllä paljon, sillä konttoreiden henkilökunta ei koskaan nähnyt ”elävää asiakasta” vaan heidän toimintansa oli jotain muuta.

 

S-ryhmän osalta voin omakohtaisen kokemukseni perusteella todeta, että sen konttoriverkosto oli samaan aikaan Keskon konttoriverkoston tapainen lukumäärältään ja konttoreiden sijainniltaan.

 

Keskon ja SOK:n aluekonttoreiden lisäksi maakunnissa oli ainakin punapääoman eli ns. edistysmielisen osuustoiminnan sekä lukuisia tukolaisen kaupan konttoreita.

 

 

Nyt punapääoman bisnekset ovat jokseenkin kokonaan siirtyneet historiaan ja samoin on tapahtunut tukolaiselle eli T-ryhmän kaupoille.

 

 

Monissa kaupungeissa entiset tukkuliikkeiden konttorirakennukset ovat toisarvoisessa käytössä ja tilanteeseen ei ole tulossa muutosta.

 

 

*******************

 

 

Tämä juttuni ei missään tapauksessa ole synninpäästö päivittäistavarakaupan ylisuurille katteille, mutta on osoitus bisnesmaailman kyvystä leikata kustannuksiaan karsimalla sellaisia toimintoja, jotka eivät kasvata liiketoimintaketjun arvoa.

 

 

Milloinkahan kuntamaailmassa osataan asioita katsella samalla tavalla?

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskusliikkeiden konttoriverkosto, Keskon konttorit, SOK:n konttorit, punapääoma, tukolainen kauppa,

Uudenvuodenlupauksia vuodelle 2019

Tiistai 1.1.2019 - -Esko Erkkilä-

Uudenvuodenlupausten julkistamisen olisi oikeastaan pitänyt tapahtua jo eilen, mutta ehkä niiden julkistaminen vielä tänäänkin sallitaan.

 

 

En lupaa mitään järisyttävän uutta, vaan lähinnä päivitän sitä toimintaa, jota olen toteuttanut jo aikaisemminkin.

 

 

Suurena punaisen lihan ja kotimaisen ruuan kannattajana lupaan lisätä punaisen lihan kulutustani ja sen, että kaikki kotimaassa syömäni liha on alkuperältään kotimaista.

 

 

Kananmunien osalta pyrin lisäämään niiden osuutta ruokavaliossani ja lupaustani kotimaisuuden puolesta lisää se, että Suomen edullisen hintatason vuoksi ulkomaisia kananmunia ei Suomessa onneksi ole edes tarjolla.

 

 

Lupaan tänäkin vuonna olla avaamatta Ikean ovea, sillä niin kaltoin Tampereella rakennusaikainen Ikea-helvetti koetteli Palokallion omakotialuetta – puolenkymmentä alueemme omakotitaloa kärsi suuruusluokaltaan 30.000 euron vahingot per omakotitalo.

 

 

Lidl saa edelleen odottaa ensi vuonnakin turhaan, että avaisin kyseisen puljun ovea. Lild´n Suomeen tuloa johtanut johtaja on toki saanut lopputilin, mutta en unohda sitä suomalaisen alkutuottajan ja suomalaisen elintarviketeollisuuden hyljeksintää, johon kyseinen saksalaisfirma syyllistyi Suomeen rantautuessaan.

 

 

Pysyn edelleen ruokapuolella ja totean, että tänäkään vuonna ostoskoriini ei erehdyksessään päädy Pirkka- eikä Rainbow-tuotteita, sillä ne ovat Keskon ja S-ryhmän aseet taistella kunnollisia ja laadukkaista merkkituotteita vastaan ja sitä vastaan, että suomalainen talonpoika saisi tuottamistaan elintarvikkeista kunnollisen hinnan.

 

 

Pyrin ensi kesänä panostamaan entistä enemmän omalla pellolla tuottamieni juuresten ja kasvisten kasvattamiseen, sillä arvostan yhä enemmän käyttämieni elintarvikkeiden alkuperän tuntemista.

 

 

Jatkan puilla lämmittämistä ja sen osalta asetan itselleni tavoitteeksi jo vuodelle 2020, että josko silloin kokeilisin puiden sytyttämistä päältä päin!

 

 

Tässäpä näitä Uudenvuodenlupauksia vuodelle 2019!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uudenvuodenlupauksia vuodelle 2019, puiden sytyttäminen päältäpäin, private label -tuotteet, Pirkka-tuotteet, Rainbow-tuotteet, kotimainen liha, kotimaiset kananmunat, Lild,

Vanhemmat kirjoitukset »