Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Eduskunnan varapuhemies on mainio maakunta- ja sote-asioiden opettaja!

Maanantai 19.3.2018 - -Esko Erkkilä-

IMG_7724.JPG

 

 

Sain viime perjantaina osallistua maakunta- ja sote-uudistusta käsittelevään seminaariin, jossa esiintyi mm. Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen.

 

 

Tuo yllä oleva slaidi oli ainoa, jonka Pekkarinen näytti, sillä kaiken muun puheensa tueksi hän piirsi taululle havainnollisia kuvioita.

 

 

 

IMG_7712.JPG

 

 

Mauri Pekkarisen esitykset ovat aina mielenkiintoisia kuulla, sillä hänellä on synnynnäinen taito esittää asiansa mielenkiintoisesti.  Vuosien aikana hankittu monipuolinen kokemus yhdessä hyvän esiintymistaidon kanssa tekee Pekkarisen esityksistä nautittavia kuulla!

 

 

 

IMG_7723.JPG

 

 

Pekkarinen osasi hyvin kuvailla nykytilanteen, jossa lukemattomat eri organisaatiot sähläävät ja toimivat tehottomasti kansalaisille tärkeiden asioiden parissa.

 

 

Alhaalla olevat pallukat kuvaavat kansalaisia ja Pekkarisen tussi osoittaa niitä kuntatason monia eri himmeleitä, joita nykyhallinnossa on. Näiden himmeleiden – esimerkiksi kuntayhtymät – henkilövalintoihin eivät kansalaiset pääse suoraan vaikuttamaan.

 

 

 

IMG_7721.JPG

 

 

Maakuntatasolla himmeleitä ovat mm. maakuntaliitot ja sairaanhoitopiirit, joiden henkilövalinnat myös ovat tavallisten kansalaisten päätösvallan tavoittamattomissa.

 

 

Maakuntaliittojen päättäjien valinta, jota Pekkarisen tussi tässä kuvassa osoittaa ja sairaanhoitopiirin luottamushenkilöpäättäjät (punainen suorakaide), ovat puolueiden piirijärjestöjen valitsemia eli heidänkin valintansa ovat tavallisen kansalaisen ulottumattomissa.

 

 

 

IMG_7720.JPG

 

 

Tässä kuvassa varapuhemies Pekkarisen tussi tökkää niitä tavallisen kansalaisen elämään vaikuttavia eri elimiä, joita ministeriöt ohjaavat  eli ne tulevat tavallaan ylhäältä annettuna suureena.

ELY-keskukset, maataloushallinnon ja ympäristöhallinnon eri tahot ovat esimerkkejä ministeriöiden ohjauksessa toimivista tahoista, mutta eivät suinkaan ainoita!

 

 

 

IMG_7753.JPG

 

 

Tässä lähikuva Pekkarisen piirustuksesta, johon hän piirtämänsä ympyrän sisään tiivisti esityksesssään ne lukemattomat nykyhimmelit, jotka maakuntauudistuksessa kerätään maakuntavaaleilla valittavien maakuntavaltuutettujen päätösvallan alle.

 

 

Taidatkos maakuntauudistuksen ytimen selvemmin esittää!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maakunta- ja sote-uudistus, Mauri Pekkarinen, eduskunnan varapuhemies, Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen,

Maakunta- ja sote-uudistuksessa päätöksenteko siirtyy lähemmäs kansalaisia

Sunnuntai 18.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Sain viime perjantaina eli 16.3.2018 osallistua seminaariin, jossa laaja-alaisesti selvitettiin maakunta- ja sote-uudistuksia.

 

 

IMG_7702.JPG

 

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon erityisavustaja Hanna-Maija Kausen esitys avasi mielenkiintoisella tavalla sosiaali- ja terveysministeriön näkövinkkelistä tulossa olevaa muutosta.

 

 

Kause toi vakuuttavasti esityksessään esille sen, että maakunta- ja sote-uudistus takaavat suomalaisille julkisrahoitteisten palveluiden tehokkaan järjestämisen.

 

 

Oleellista on, että päätöksenteko siirtyy lähemmäksi kansalaisia – nyt esimerkiksi sairaanhoitopiirien hallinto perustuu kuntavaalien tulokseen ja siihen, että keitä puolueet haluavat nimetä sairaanhoitopiirien päättäviin elimiin.

 

 

Hanna-Maija Kause listasi sote-uudistuksen kulmakiviksi seuraavat seikat:

 

 • vastuu siitä, että kansalainen saa tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut, on maakunnalla
 • palvelut sovitetaan yhteen, joten kansalaisen tarvitsemat palvelut sovitetaan tarpeiden mukaisiksi kokonaisuuksiksi
 • asiakkaan valinnanvapaus lisääntyy, sillä hän voi valita julkisen tai yksityisesti tuotetun palvelun
 • kustannusten kasvua pystytään hillitsemään
 • sähköisiä palveluja lisätään eli tieto kulkee

 

On varmaa, että sähköisten palvelujen lisäämiseen liittyvistä hyvistä puolista ja haasteista tulen lähiaikoina palaamaan tällä saitilla.

 

 

Perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja Hanna-Maria Kause listasi muutaman asian siitä, että miten tavallinen kansalainen voi äänioikeutensa lisäksi vaikuttaa maakunnan toimintaan:

 

 

 • aloiteoikeus
 • neuvoa-antava kansanäänestys
 • keskustelu- ja kuulemistilaisuudet
 • maakunnallinen nuorisovaltuusto
 • maakunnallinen vanhusneuvosto
 • maakunnallinen vammaisneuvosto
 • maakunnallinen kielivähemmistöjen vaikuttamistoimielin

 

 

Kiitän erityisavustaja Hanna-Maija Kausea mielenkiintoisesta esityksestä ja mahdollisuudesta keskusteluun!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hanna-Maria Kause, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja, maakunta- ja sote-uudistus,

Politiikan todelliset vaikuttajat valmistautuvat esityksiinsä perusteellisesti

Lauantai 17.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Tulevana syksynä tulee kulumaan kymmenen vuotta, kun lähdin politiikan taustatoimijaksi.

 

 

Olen näinä vuosina saanut läheltä seurata eräiden menestykseen yltäneiden poliitikkojen toimintaa menestyksensä eteen.

 

 

****************

 

 

Otan kaksi esimerkkiä:

 

 

 

 

 

Kansanedustaja Mikko Alatalo tapaa aina laatia puheluonnoksen tai jopa koko puheensa ennen kuin astuu estradille.

 

 

Ylläoleva kuva on Keskustan Vapputilaisuudesta Tampereelta vuodelta 2017, jossa Mikko Alatalo oli itseoikeutettu puhuja.

 

 

Huomataan, että Mikolla on edessään paperinivaska, johon hän on luonnostellut puheensa.

 

 

Vaikka Mikko tukeutuukin valmistelemaansa puheeseen, hän osaa esittää sanomansa siten, että kukaan ei voi sanoa Mikon esitystä paperista luetuksi - laaja esiintymiskokemus auttaa tässä Mikkoa!

 

 

 

********************

 

 

 

IMG_7732.JPG

 

 

Toinen esimerkkini on eilisillalta, jossa esiintyi Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen.

 

 

On varmaa, että varapuhemiehellä oli kiireinen viikko takanaan, mutta siitä huolimatta hän halusi esiintyä Kirjastotalo Metsossa meille tamperelaisille.

 

 

Tämän juttuaiheeni kannalta oli eilen oleellista, että esityksensä jälkeen varapuhemies ei suinkaan rynnännyt virka-autonsa takapenkille vaan jäi kuuntelemaan Pirkanmaan Sote-uudistuksen muutosjohtaja Jaakko Herralan esitystä.

 

 

Kuvassa etualalla Suomen ensimmäinen keskustalainen apulaispormestari ja poliittisen elämäni tuutor Timo Hanhilahti.

 

 

 

IMG_7745.JPG

 

 

Varapuhemies Pekkarinen osallistui muutosjohtaja Herralan esityksen kommentointiin aktiivisesti ja on varmaa, että Pekkarisen ja Herralan debatti vei maakunta- ja sote-uudistusta taas pitkän harppauksen eteenpäin!

 

 

Olipa muuten mukavaa, kun esitysten jälkeen varapuhemies Pekkarinen tunsi minut ja tuli kättelemään!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vlmistautuminen esityksiin, Mikko Alatalo, Mauri Pekkarinen, kansanedustaja Mikko Alatalo, Kirjastotalo Metso, varapuhemies Mauri Pekkarinen, Jaakko Herrala, Pirkanmaan Sote-uudistuksen muutosjohtaja Jaakko Herrala, muutosjohtaja Jaakko Herrala,

45 000 tuhatta euroa on 45 miljoonaa euroa!

Perjantai 16.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Otsikkoasia tuli eilen kouriintnntuvasti esille, kun Tampereella kokoomuksesta sitoutumattomiin loikannut kaupunginvaltuutettu ja SDP:n entisen kansanedustaja Kimmo Kiljusen eurovaalikampanjaa voimallisesti siinä sivussa ajava henkilö kertoi facebookissa, että 45 000 tuhatta euroa eläkettä saava joutuisi maksamaan veroa näin:

 

”Eläkeverotus on kautta linjan noin 10 prosenttia kireämpää kuin palkansaajan verotus. Raippavero, 5, 85 prosenttia yli 45 000 tyhannen euron vuosieläkkeestä, rokottaa sitten vielä lisää suurempia eläkkeitä.”

 

 

Mielestäni taloudellista asioista kirjoittelevan pitäisi ymmärtää, että 45 000 tuhatta euroa merkitsee 45 miljoonaa euroa.

 

 

Mielelläni soisin, että eläkkeestäni pidätettäisiin veroa 95 %, jos vuosieläkkeeni olisi 45 miljoonaa euroa, sillä siinä tapauksessa kuukausieläkkeeni olisi verojen jälkeen 18.750 euroa!

 

 

Ei mulla tänään muuta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen Sitoutumattomat, Kimmo Kiljusen EU-vaalikampanja on alkanut, Kimmo Kiljunen,

Miksi ihannoidaan vain naisten ja nuorten ehdokkaiden osuutta vaaleissa?

Torstai 15.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Maassamme järjestettiin viime huhtikuussa kuntavaalit.

 

 

Kuntavaalien jälkeen tammikuussa olivat presidentinvaalit ja ensi syksynä järjestetään maakuntavaalit.

 

 

Vuoden 2019 keväällä järjestetään eduskuntavaalit ja pian niiden jälkeen eurovaalit.

 

 

Vaaleja siis riittää!

 

 

*****************

 

 

Puolueet etsivät parhaillaan ehdokkaita maakuntavaaleihin ja sieluni silmin näen, että kohtapuoliin eri puolueet alkavat kertomaan julkisuuteen, että kuinka hyvin ne ovat saaneet maakuntavaaleihin naisehdokkaita ja nuoria ehdokkaita.

 

 

Eipä siinä mitään pahaa, mutta puolueiden välisessä tiedotuskilpailussa unohdetaan kertoa varttuneen väen osuus ehdokkaista.

 

 

Maakuntavaaleissa jos missä, kaikilla puolueilla on mielestäni suuri tarve saada ehdokkaikseen kokeneita ja koko maakunnan tuntevia ehdokkaita.

 

 

Varttuneet ja kokeneet ehdokkaat tuntevat elämänkokemuksensa perusteella maakuntien tilanteet, tarpeet ja kehityskohteet.  Toki nuorillakin on paikkansa maakuntavaaliehdokkaina, mutta heille ei ole ymmärrettävistä syistä ehtinyt kertyä maakunnallista näkemystä asioiden hoitamisesta.

 

 

Ehdotan, että eri puolueet lisäävät jatkossa tiedostusaineistoonsa 60 + -vuotiaiden maakuntavaaliehdokkaiden osuuden ehdokasmäärästään.

 

 

Varttuneen väen osuus lähentelee monilla alueilla neljäsosaa alueen väestöstä ja on puolueiden etu, että esimerkiksi 60 + -ikäisten maakuntavaaliehdokkaiden osuus ja lukumäärä kerrotaan julkisuuteen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Nuorten ehdokkaiden osuus, Naisehdokkaiden osuus, Varttuneen väestön osuus ehdokkaista, maakuntavaalit 2018, Kuntavaalit 2017, Eduskuntavaalit 2019, eurovaalit,

"Millaisia rehuseoksia valmistetaan käärmeille?"

Keskiviikko 14.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Neljäkymmentä ja puoli vuotta kestäneeseen työuraani kuului runsaat parisen vuotta toimia Hämeenlinnassa sijaitsevan OTK:n entisen rehutehtaan maatilarehujen myyntipäällikkönä.

 

 

OTK luopui aikoinaan rehuteollisuudesta ja myi Hämeenlinnassa sijaitsevan rehutehtaansa Alko Oy:n, Lännen Oy:n ja Farmos Oy:n muodostamalla puljulle – työnantajani Raisio osti eräiden välivaiheiden jälkeen koko yrityksen ja minut nimettiin vetämään maatilarehujen myyntiä.

 

 

Kyseessä oli ensimmäinen saneeraustehtäväni ja tehtävän luonteesta johtuen homma oli perin mielenkiintoinen.

 

 

 

************************

 

 

 

Ei liity yrityksen saneeraamiseen, mutta Alfa-Rehu Oy:llä oli OTK:n ajoilta periytynyt tehtävä toimia eläinlääkäriopiskelijoiden kohteena, kun he tutustuivat nykyaikaiseen rehuteollisuuteen.

 

 

Sain parikin kertaa toimia eläinlääkäriopiskelijoiden isäntänä, kun he tutustuivat rehutehtaaseen.

 

 

Opiskelijajoukko koostui pääosin naisopiskelijoista – taisi mukana olla pari miesopiskelijaankin – hyvin kuvaavaa silloisille eläinlääkäriopiskelijoille.

 

 

Me isännät olisimme toivoneet, että vieraamme olisivat olleet kiinnostuneita nautojen, sikojen, siipikarjan ja hevosten ruokinnasta, sillä niille suunniteltuja rehuseoksia valmistimme.

 

 

Katin kontit, vieraamme olivat kiinnostuneita kissojen, koirien, marsujen ja muiden pieneläinten rehuista, joista me taas emme tienneet mitään

 

 

Huippu oli se, kun eräs vieraistamme kysyi vakavalla naamalla, että millaisia rehuseoksia valmistamme käärmeille!

 

 

Silloin piti haroa harmaita hiuksiani ja todeta: 

 

 

Anna meidän kaikki kestää!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eläinlääkärit, eläinlääkäriopiskelijat, Alfa-Rehu Oy, Alko Oy, Lännen Oy, Farmos Oy, Rehuseoksia tuotantoeläimille, rehuseoksia lemmikkieläimille, rehuseoksia käärmeille!,

Aseet vaikenivat 78 vuotta sitten

Tiistai 13.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Tänään klo 11.00 – 12.00 tulee tarkalleen 78 vuotta kuluneeksi siitä, kun Talvisodan päätteeksi aseet vaikenivat Suomen ja Neuvostoliiton välillä.

 

 

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ilman sodanjulistusta marraskuun 30. päivänä 1939 ja 105 päivää kestänyt Talvisota päättyi Moskovassa solmittuun rauhaan maaliskuun 13. päivänä 1940.

 

 

Rauhansopimus allekirjoitettiin Moskovassa maaliskuun 12. päivänä 1940 sen jälkeen, kun Suomen hallitus ja ulkoasiainvaliokunta olivat edellispäivänä eli maaliskuun 11. päivänä hyväksyneet Neuvostoliiton laatiman rauhansopimuksen.

 

 

Rauhansopimus oli Suomelle raskas, sillä menetimme 11 % maa-alueestamme Neuvostoliitolle ja sen mukana maamme toiseksi suurimman kaupungin Viipurin.

 

 

Neuvostoliiton valtaamilta alueilta lähti 430.000 evakkoa, jotka Suomi joutui asuttamaan muualle Suomeen.

 

 

Vuonna 1915 syntynyt isäni taisteli pikakivääriampujana koko Talvisodan ajan – Talvisodan jälkeen isäni oli eturintamalla myös koko Jatkosodan ajan ja ehtipä hän vielä Lapinsotaankin ajamaan saksalaisia pois maastamme.

 

 

On eräänlaista kunniavelan maksamista se, että olen tutustunut Neuvostoliiton miehittämiin alueisiin ja taistelupaikkoihin monilla sotahistoriaan liittyneillä matkoillani Karjalan Kannaksella ja myös muilla Suomen ja Neuvostoliiton välisillä sotatantereilla.

 

 

Mielelläni soisin, että maaliskuun 13. päivä olisi maassamme liputuspäivä sen kunniaksi, että pystyimme 78 vuotta sitten säilyttämään Suomen itsenäisyyden!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Talvisota, Talvisodan syttyminen 30.11.1939, Talvisodan päättyminen, Talvisodan päättyminen 13.3.1940, aseet vaikenivat 13.3.1940,

"Loimaan kassa" on yhä edelleen edullinen työttömyyskassa ja siihen kuuluminen ei aiheuta velvoitteita liittyä ammattiyhdistysliikkeen jäseneksi

Maanantai 12.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Viime päivinä on aiheellisesti herätetty keskustelua siitä, että työttömyyskorvauksen saamiseksi pitää kuulua työttömyyskassaan.

 

 

Työttömyyskassoihin kuulumisella ei ole mitään sidettä ammattiyhdistysliikkeeseen vaikka ay-väki niin antaakin ymmärtää ainakin ns. rivien välistä.

 

 

Työelämässä ollessani hoidin työttömyysturvani siten, että työttömyyskassani oli Yleinen työttömyyskassa YTK!

 

 

YTK:n jäsenmaksu oli alun perin 60 euroa vuodessa, mutta se nousi vuosien kuluessa 90 euroon vuodessa ja nyt se näyttää olevan 100 euroa vuodessa.

 

 

Alla taulukko, josta ilmenee eri työttömyyskassojen jäsenmaksu kuluvana vuonna – on hienoa, että YTK:n eli ”Loimaan kassan” palvelut ovat edelleenkin edullisia.

 

 

Suosittelen kuulumista ”Loimaan kassaan”, sillä sen jäsenmaksut ovat samat riippumatta kuukausiansioista.

 

 

 

Työttömyyskassa (tk)

1000 €/kk

2000 €/kk

3000 €/kk

4000 €/kk

Lääkärien tk

24 €

24 €

24 €

24 €

Terveydenhuoltoalan tk

42 €

42 €

42 €

42 €

Lakimiesten tk

53 €

53 €

53 €

53 €

Työttömyyskassa Statia

22 €

43 €

65 €

86 €

*JATTK-tk

72 €

72 €

72 €

72 €

Opettajien tk

74 €

74 €

74 €

74 €

Erityiskoulutettujen tk

81 €

81 €

81 €

81 €

IAET-kassa

87 €

87 €

87 €

87 €

Super tk

90 €

90 €

90 €

90 €

*Julkis- ja yksityisalojen tk

95 €

95 €

95 €

95 €

*Yleinen työttömyyskassa YTK

100 €

100 €

100 €

100 €

Sähköalojen tk

40 €

79 €

119 €

158 €

Erityisalojen Toimihenkilöiden tk

123 €

123 €

123 €

123 €

Työttömyyskassa Pro

126 €

126 €

126 €

126 €

Julkisten ja hyvinvointialojen tk

46 €

91 €

137 €

182 €

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten tk

144 €

144 €

144 €

144 €

Työttömyyskassa Finka

159 €

159 €

159 €

159 €

Paperityöväen tk

59 €

118 €

176 €

235 €

Teollisuuden tk

59 €

118 €

176 €

235 €

Kuljetusalan tk

66 €

132 €

198 €

264 €

Rakennusalan tk

66 €

132 €

198 €

264 €

Palvelualojen tk

78 €

156 €

234 €

312 €

Suomen Elintarviketyöläisten tk

84 €

168 €

252 €

336 €

Posti- ja logistiikka-alan tk

102 €

204 €

306 €

408 €

Keskiarvo

79 €

105 €

130 €

156 €

 

**************

                                                                                                       

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Loimaan kassa, Loimaan työttömyyskassa, Loimaan kassa on irti ammattiyhdistysliikkeestä, Loimaan kassalla ei ole siteitä ammattiyhdistysliikkeeseen, Yleinen työttömyyskassa YTK,

En tarvitse ratikkaa, sillä 209 julkisen liikenteen bussivuoroa arkisin riittävät minulle!

Sunnuntai 11.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Tampereen päättäjät tekivät aikoinaan suuren virheen, kun päättivät niukalla enemmistöllä rakentaa Näsijärven rantaan Rantaväylän tunnelin.

 

 

Vihreät asettivat Rantaväylän tunnelin tuekseen hinnaksi sen, että Tampereelle pitää saada ratikka.

 

 

Ratikkainvestointi on miljardiluokan rahanreikä ja täysin turha sellainen, sillä Tampereella on toimiva bussiliikenneverkosto.

 

 

Asun omakotitalossa kahdeksan kilometrin etäisyydellä Tampereen keskustasta ja halusinkin tutkia, että millainen vuorokautinen julkisen liikenteen vuorotiheys minulla on lähipysäkiltäni eli Pähkinämäenkadun bussipysäkiltä Tampereen keskustaan.

 

 

 

IMG_7641.JPG

 

 

Käytän säännöllisesti julkista liikennettä ja totesin, että lähipysäkiltäni on arkisin satakymmenen – todella 110 - bussiyhteyttä Tampereen keskustaan.

Tässä kuva aikataulujulisteesta, josta ilmenevät bussivuorojen aikataulut Pähkinämänkadun bussipysäkiltä Tampereen keskustaan.

 

 

Lähipysäkilleni eli Pähkinämäenkadun bussipysäkille on kävelymatkaa n. 300 metriä.

 

 

Meiltä on kävelymatkaa viitisensataa metriä Automiehenkadun ja Lempääläntien risteyksessä sijaitsevalle bussipysäkille – linja numero 5 - ja sieltä pääsee Tampereen keskustaan arkisin noiden 110:n vuoron lisäksi 64:llä bussivuorolla.

 

 

Jos haluaa kävellä seitsemisensataa metriä bussipysäkille toiseen suuntaan eli Valkaman bussipysäkille, niin sieltä pääsee bussilinjalla 26 arkipäivisin 35 kertaa päivän aikana Tampereen keskustaan.

 

 

Yhteenvetona siis se, että minulla on arkipäivisin mahdollisuus julkisilla liikennevälineillä 209 erilaista mahdollisuutta kulkea Tampereen keskustaan ja sama määrä vuoroja keskustasta takaisin!

 

 

En varmaankaan milloinkaan tule käyttämään ratikkaa asiointeihini, sillä minulla ei ole asiaa Hervantaan tai Lielahteen ja jos onkin, niin kuljen Hervantaan omalla autollani Karkuvuoren tunnelin kautta ja Lielahteen Rajasalmen sillan kautta.

 

 

Ratikka ei ole ratkaisu julkisen liikenteen osalta kulkemisiini, mutta maksumiehen rooliin sen rakentamisen osalta toki pääsen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: bussivuorot Tampereella, linja 35, linja 50, linja 52, linja 53, linja 5, linja 26, ratikka on turha, ratikka on kallis, ratikka maksaa miljardin,

Ratikka raiskaa nyt jo Raatihuoneenkin!

Lauantai 10.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Tampereella ollaan pääsemässä ratikan vuoksi todelliseen tuhovaiheeseen, kun lähipäivinä idästä länteen kulkevat bussilinjat ohjataan Raatihuoneen rappusia hipoen kohti Puutarhakatua.

 

 

On varmaa, että jos nämä kaikki ratikkatyömaan haitat olisivat edes osaksi olleet päättäjien tiedossa päätösvaiheessa, niin tamperelaiset olisivat säästyneet ratikalta, sen miljardiin kohoavilta kustannuksilta ja niiltä vaikeuksilta, jotka nyt tuosta täysin turhasta hankkeesta aiheutuvat.

 

 

Kaikesta tästä saamme kiittää niitä kaupunginvaltuutettuja, jotka aikoinaan äänestivät Rantaväylän tunnelin puolesta.

 

 

Tuki Rantaväylän tunnelille oli Vihreiden vaatima maksu sille, että he saivat ratikan.

 

 

Ennakkotietojen mukaan Raatihuoneen raiskaaminen ratikan vuoksi alkaa 19.3.2018, mutta jo nyt Raatihuoneen portaiden eteen rakennetaan betoniporsailla eristettyjä karsinoita busseille ja jalankulkijoille.  Jotta Vihreät saisivat tässäkin asiassa täysimääräisen hyvityksen Rantaväylän tunnelin puolesta toimimiselleen, rakennetaan Raatihuoneen eteen myös viherpyöräilijöille omat karsinat.

 

 

Tässä muutama kuva niistä karsinanrakennuspuuhista, joita parhaillaan tehdään Raatihuoneen portaiden alapäässä:

 

 

 

IMG_7564.JPG

 

 

 

IMG_7565.JPG

 

 

 

IMG_7566.JPG

 

 

 

IMG_7567.JPG

 

 

 

IMG_7569.JPG

 

 

 

*************

 

 

 

IMG_7568.JPG

 

 

Talvi kun on, niin rakennustöissä tarvitaan massiivisia kaasukäyttöisiä maanlämmittimiä, jotta Raatihuoneen edustaa pystytään oikein kunnolla raiskaamaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ratikka raiskaa nyt jo Raatihuoneenkin!, Ratikka raiskaa Tampereen, Vihreiden tuki Rantaväylän tunnelille, Tampereen Raatihuone, Aleksis Kivenkatu, Puutarhakatu,

Ristiriitaista

Perjantai 9.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Vasemmistopuolueet, vihreät ja yleensäkin oppositio sekä muutamat omaan pesäänsä paskantavat kokoomuslaiset vastustavat silmittömästi sote- ja maakuntauudistuksia.

 

 

Mainittujen tahojen ja jopa nimettyjen henkilöiden vastustaminen ei kuitenkaan ole estänyt sitä, että näiden tahojen henkilöt, jopa kellokkaat, ovat hakeneet uudistuksiin liittyviä avainpaikkoja!

 

 

Asia selvisi minulle, kun tutkailin Pirkanmaan Liiton nettisivuja eli www.pirkanmaa.fi.

 

 

Jotkut oppositiopuolueiden henkilöt ovat hakeneet useita eri tehtäviä muutosorganisaatiossa!

 

 

Käsittämätöntä, ristiriitaista ja kaksinaamaista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ristiriitaista, sote-uudistus, maakuntauudistus, omaan pesäänsä paskantavat kokoomuslaiset, kokoomuslaiset,

Työllisyysaste on parantunut koko maassa

Torstai 8.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Sain viime tiistaina eli 6.3.2018 olla mukana, kun pääministeri Juha Sipilä halusi tavata tamperelaista ja pirkanmaalaista järjestöväkeä.

 

 

 

IMG_7587.JPG

 

 

Juha Sipilää on aina mukava kuunnella, sillä hän osaa sovittaa sanansa siten, että sanoman ymmärtää.

 

 

Pidän, että Sipilä puhuu ”talousasiat” edellä, sillä vain silloin, kun talous on kunnossa, vain silloin voidaan katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen.

 

 

Samaa metodia – talousasiat ensiksi - sovelsi myös korkea esimieheni ja sittemmin Raision pääjohtajaksi ja vuorineuvokseksi kohonnut Matti Salminen.

 

 

Olen omaksunut Salmisen opit ja haluan, että jokaisen kokouksen asialistalla on yhdistyksen/kunnallisjärjestön taloudellinen tilanne.

 

 ********************

 

Sipilän esityksessä työllisyysasteen kehittyminen oli keskeisellä sijalla ja miksipä ei olisi ollutkaan, koska sillä saralla on nykyisen hallituksen aikana päästy voimallisesti eteenpäin.

 

 

 

IMG_7595.JPG

 

 

Pääministeri Juha Sipilä esitti työllisyysasteen kehittymisestä paljon puhuvan kalvon.

 

 

Kalvolta ilmenee se tarpominen, joka oli luonteenomaista Kataisen ja Stubb´n hallituksille.

 

 

 

IMG_7596.JPG

 

 

Maakunnittainen tarkastelu osoittaa, että kaikissa maakunnissa työttömien työnhakijoiden määrät ovat alentuneet rutkasti.

 

 

Keskimääräisesti työttömien työnhakijoiden määrä on tammikuusta 2016 tammikuuhun 2018 alentunut n. 22 % ja paras kehitys on ollut                 Etelä-Pohjanmaalla sekä Pirkanmaalla.

 

 

 

Hienoja saavutuksia!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Työllisyysaste on parantunut koko maassa, työllisyysast, työttömät, työttömät työnhakijat,

Järkevä päätös

Keskiviikko 7.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Matkustin eilen illansuussa bussilla kaupunkiin ja huomasin lähipysäkkini bussikatoksen penkillä vehnäjauhopussin – ketään ei näkynyt mailla eikä halmeilla.

 

 

 

IMG_7561.JPG

 

 

Lähempi tarkastelu osoitti, että kyseessä oli kahden kilon pussi puolikarkeita vehnäjauhoja.

 

 

 

IMG_7563.JPG

 

 

Käänsin pussia ja huomasin, että kyseessä on virolainen vehnäjauho, joka oli ostettu Lidl´stä!

 

 

Tämän tarkastelun jälkeen en enää ihmetellyt, sillä virolaista alkuperää olevan vehnäjauhopussin, joka oli ostettu Lidl ´stä, jättäminen bussikatokseen on ollut järkevä päätös.

 

 

Ostaja on ilmeisesti tullut synnintuntoihinsa ja syystäkin, kun on ostanut virolaista vehnäjauhoa Lidl´stä!

 

 

Kaksinkertainen moka, sillä suomalaisista päivittäistavarakaupoista varmasti saa kotimaisen myllyteollisuuden valmistamaa suomalaisesta vehnästä jauhettua vehnäjauhoa ja päivittäistavarakauppana ei tarvitse käyttää Lidl´ä, joka Suomeen tullessaan halveksi suomalaista elintarviketeollisuutta!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Virolainen vehnäjauho, puolikarkea vehnäjauho, Lidl, suomalainen vehnäjauho,

"Perseelleen porsas kiusaa tekee, kun...

Tiistai 6.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Tuo vanha suomalaisen sananlasku jatkuu näin: …”purtilonsa kaataa”!

 

 

Mainittu sananlasku tuli eilen mieleen, kun keskustelimme niistä henkilöistä, jotka ovat liimanneet postilaatikkoonsa kyltin

 

”Ei ilmaisjakeluita eikä mainoksia!”

 

 

Ilmaisjakeluista kieltäytyvät ovat ainakin Tampereella usein sellaisia, joilla ei ole varaa tilata Aamulehteä tai jotka muuten haluavat elää uutispimennossa.

 

 

En suinkaan ole kaikista asioista samaa mieltä Aamulehden kanssa, mutta mieluusti maksan sen 420 euroa, joka minulta veloitetaan Aamulehden vuosikertatilauksesta.

 

 

Mainoskieltotarran postilaatikkonsa kylkeen liimanneet näyttelevät suurta ekologista sankaria, kun kieltäytyvät vastaanottamasta mainospostia ja ilmaisjakeluita.

 

 

Mainospostista ja ilmaisjakeluista kieltäytyminen merkitsee, että nämä poloiset eivät saa myöskään kahta Tampereella ilmestyvää ilmaisjakelulehteä  - Tamperelainen ja Tampereen Viikko.

 

 

Molemmat ilmaisjakelulehdet ovat laadukkaita tiedonvälittäjiä ja on todella surkea tilanne, että juuri ne, jotka eniten tarvitsisivat tietoa, ovat omilla toimenpiteillään estäneet tiedonsaantinsa.

 

 

Tuo vanha suomalaisen sananlasku voidaan vallan hyvin muotoilla näin:

 

 

”Perseelleen porsas kiusaa tekee, kun ilmaisjakelulehdistä kieltäytyy!”

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perseelleen porsas kiusaa tekee kun purtilonsa kaataa, Perseelleen porsas kiusaa tekee kun ilmaisjakelulehdistä kieltäytyy!, ilmaisjakelulehdet, mainosjakelukielto postilaatikossa, ilmaisjakelukielto postilaatikossa, Tamperelainen, Tampereen Viikko,

Seitsemän kertaa Pirkka!

Maanantai 5.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Varmistin mitalivitriineistäni ja totesin, että olen hiihtänyt Pirkan hiihdon seitsemän kertaa.

 

 

Pirkan hiihto hiihdetään maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina ja sen lähtölaukaus laukaistaan Kankaanpään Niinisalossa.

 

 

Pirkan hiihdon maali oli 1960-luvulla Tampereella Mustanlahden satamassa, mutta nyt se on ollut jo vuosikymmenet Teivon raviradalla Ylöjärvellä.

 

 

Niinisalosta kertyy matkaa Teivoon 90 kilometriä ja kulutin siihen aina ”työpäivän” verran aikaa - joskus matka taittui hieman yli kuudessa tunnissa, mutta joskus aikaa kului kymmenenkin tuntia.

 

 

Hiihdin ensimmäisen Pirkan hiihtoni vuonna 1967 ja silloin maali sijaitsi Mustalahdessa. Mustalahdesta oli lyhyt kävelymatka Pyynikin Uimahallille, jossa hiihtäjillä oli saunomismahdollisuus.

 

 

Niinisalosta on Kyröskoskelle matkaa 52 kilometriä ja ensimmäisellä kerralla sippasin Kyröskoskella, mutta kuitenkin sinnittelin maaliin saakka – puusuksilla tietty!

 

 

Otin opikseni ja seuraavalla kerralla hiihtelin Kyröskoskella saakka ja vasta sen jälkeen aloin todella hiihtämään – oli mukava hiihtää, kun jatkuvasti tuli muiden hiihtäjien selkiä vastaan!

 

 

********************

 

 

Eilen hiihdettiin 63. Pirkan hiihto ja seurasin sitä maastossa sekä maalissa.

 

 

 

IMG_7501.JPG

 

 

Maastossa seurasin sitä Viljakkalan Lintuharjulla.

 

 

Hiihtäjät olivat tässä vaiheessa taittaneet matkaa kuutisenkymmentä kilometriä ja kuluttaneet aikaa hieman yli neljä tuntia.

 

 

Kyseessä olivat perinteisen taitajat, jotka olivat startanneet Niinisalosta klo 7.00.  Luistelijat olivat tuolloin olleet matkalla vasta kymmenkunta minuuttia, sillä heidän lähtöaikansa oli klo 11.00.

 

 

Sukset suihkivat ja matka taittui!

 

 

 

IMG_7527.JPG

 

 

Poikkesin myös maalialueella Teivossa ja sain ihailla mittavaa pyttyrivistöä – komeita ovat nykyajan ”palkintolusikat”!

 

 

 

IMG_7530.JPG

 

 

Yksi asia Pirkan hiihdossa on kuitenkin pysyvää ja se on osanottajamitali; se ei ole vuosikymmenten saatossa muuttunut.

 

 

Harmillista, että muistomitaliin ei ole kaiverrettuna edes vuosilukua ja sen vuoksi minäkään en pysty tarkasti sanomaan, että milloin olen hiihtänyt ne seitsemän Pirkan hiihtoa, jotka olen hiihtänyt.

 

 

Se on kuitenkin varmaa, että olen hiihtänyt Pirkan hiihdon viidellä eri vuosikymmenellä alkaen 1960-luvulta ja päättyen 2000-luvulle!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pirkan hiihto, Lintuharju, Viljakkalan Lintuharju, Teivon ravirata, Niinisalo, Kankaanpään Niinisalo,

Arvonlisäveromenettely tekee yksityisteistä yhteiskunnan rahoittajia

Sunnuntai 4.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Yksityistiet muodostavat ns. alemman tieverkon rungon.

 

 

Alempi tieverkko on keskeisessä asemassa, kun ajatellaan haja-asutusalueiden elinvoimaa ja monia yhteiskuntamme keskeisiä toimintoja.

 

 

Haja-asutusalueiden ihmisten jokapäiväiset liikkumistarpeet, koulukyydit, ikääntyneiden ja vammaisten kuljetuspalvelujen hoituminen, alkutuotannon tuotantopanosten ja lopputuotteiden kuljettaminen sekä puujalostusteollisuuden raaka-ainetarpeen tyydyttäminen ovat vain osa niistä toiminnoista, joissa yksityisteiden rooli on keskeinen.

 

 

Yksityisteiden kunnossapito tapahtuu tieosakkaiden toimesta ja heidän kustannuksellaan.

 

 

****************

 

 

Onneksi useimmat kunnat ja kaupungit ovat sisällyttäneet talousarvioonsa tietyn summan jaettavaksi yksityisteiden kunnossapidon avustuksiksi.

 

 

Ylöjärvellä tuo summa oli vuoden 2016 kuluista 180.000 euroa.

 

 

Summa saattaa tuntua suurelta, mutta on muistettava, että Ylöjärvellä oli esimerkiksi vaatimattomimpaan kunnostusluokkaan eli IV-luokkaan kuuluvia yksityisteitä tuona vuonna 62 kappaletta.  Tiedän neljänteen kunnostusluokkaan kuuluvien yksityisteiden määrän, sillä olen yhden sellaisen toimitsijamies ja saan kyseisen kunnostusluokan teiden avustusmäärät aina tietooni.

 

 

En tunne I – III kunnostusluokkaan kuuluvien yksityisteiden lukumäärää, mutta samasta 180.000 euron suuruisesta määrärahasta nekin saavat avustuksensa.

 

 

Mutta tuohon juttuni otsikkoon:

 

 

Olen toimitsijamiehenä Majajärven yksityistiellä ja otan sen esimerkiksi, että miten sen saama avustussumma ja maksamamme arvonlisäverot muodostuvat.

 

Kunnostimme vuonna 2016 yksityistietämme 685,10 eurolla ja maksoimme tästä summasta arvonlisäveroa 132,60 euroa.

 

 

Saimme Ylöjärven kaupungilta kunnossapitoavustusta 169,32 euroa, joten todellinen yhteiskunnalta saamamme summa oli 36,72 euroa.

 

 

Tiedän vallan hyvin, että arvonlisäverot tuloutuvat valtiolle ja vastaavasti kunnossapitoavustukset tulevat kaupungilta, mutta maksamiemme arvonlisäverojen ja kaupungin avustuksen jälkeen jäimme saamapuolelle tuon 36,72 euroa eli se oli se summa, jolla yhteiskunta meitä avusti, kun pidämme läpi vuoden kulkukunnossa 1.450 metriä pitkän yksityistiemme!

 

 

Arvonlisäverokantoihin tuskin on tulossa muutoksia, mutta on hyvä tietää, että miten vaatimattomia esimerkiksi yksityisteiden kunnossapitoavustukset todellisuudessa ovat.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yksityistiet, arvonlisävero, yksityisteiden arvonlisäverovelvollisuus,

Mökkikansa pitää huomioida kaupunkistrategiassa

Lauantai 3.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Ylöjärven uuden kaupunkistrategian valmistelu etenee ja tavoite on, että kaupunginvaltuusto päättää uudesta strategiasta kevään aikana.

 

 

Olin Viljakkala-neuvoston puheenjohtajana paikalla, kun asiasta järjestettiin asukastilaisuus 15.2.2018.

 

 

Nyt on meneillään strategialuonnoksen kommentointivaihe ja se päättyy 11.3.2018.

 

 

Pitää muistaa, että kaupunkistrategia on kaupunginvaltuuston tahtotila kaupungin kehittämisen suunnasta ja keinoista – kaupunkistrategia on tärkein kaupungin toimintaa ohjaava asiakirja.

 

 

Kommentointivaihe on tavallisen kaupunkilaisen tärkeä mahdollisuus vaikuttaa kaupunkistrategiaan ja käytinkin tuota mahdollisuuttani eilen.

 

 

Annoin tunnustusta Ylöjärven kaupungille mm. siitä, että luonnoksessa luvataan huolehtia haja-asutusalueiden kehittämisestä.  Vaikka kyseessä on vain yksi lause, antaa se kaupunkilaisille mahdollisuuden eri tilanteissa muistuttaa virkahenkilöitä kaupunkistrategiaan kirjatusta periaatteesta.

 

 

**********

 

 

Otin kommentissani selkeästi kantaa siihen, että strategialuonnoksessa ei sanallakaan viitata mökkikansan ja yleensäkin Ylöjärvellä vapaa-ajanasunnon omistavien tilanteeseen ja heidän merkitykseensä kaupungin hyvinvoinnille.

 

 

Ylöjärvellä on runsaasti vapaa-ajanasuntoja ja niiden asukkaiden – mökkikansan – merkitys on kiistaton Ylöjärven kaupungille.

 

 

Ylöjärvi hyötyy laajalti myös naapurikunnissa sijaitsevista vapaa-ajanasuntojen asukkaista, sillä Kauppakeskus Elo ja myös muut Elovainion alueella sijaitsevat yritykset saavat merkittävän asiakaspotentiaalin ohiajavasta mökkikansasta.

 

 

Toivon, että kommenttini saa aikaan kaupunkistrategiaan ainakin yhden lauseen verran asiaa vapaa-asunnon omistavien merkityksestä Ylöjärven kaupungille!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ylöjärvi, Ylöjärven kaupunkistrategia, Ylöjärven kaupungin haja-asutusalueet, Ylöjärven vapaa-ajanasuntoasukkaat, Ylöjärven mökkikansa, Viljakkala-neuvosto,

Mitä minä sitten teen, kun en enää tee mitään?

Perjantai 2.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Eläkkeelle siirtyminen on monella todella suuri asia, sillä se saattaa muuttaa kaiken.

 

 

Eläkeliiton toiminnassa mukanaolevana olen todennut, että eläkkeelle siirtyminen aiheuttaa monella suuren ongelmatilanteen.

 

 

Ongelmatilanne on varmaan silloin todella suuri, jos eläköityminen tapahtuu vasten henkilön tahtoa.

 

 

Itselläni eläkelöityminen oli suuri helpotus ja hieno kokemus.

 

 

Neljäkymmentä ja puoli vuotta työelämässä yhtäjaksoisesti parin kuukauden pituista sairaslomajaksoa lukuunottamatta antoi minulle täyden vapauden nauttia eläkkeelle siirtymisestä.

 

 

Nyt olen ollut eläkevaarina jo kahdeksatta vuotta ja työelämä on kaukainen muisto vain.

 

 

Pitkä työmatka syrjä-Suomeen – suuntaansa 156 kilometriä – helpotti siirtymistäni eläkkeelle.

 

 

Työnantajallani oli tapana hyvästellä päällikkötason henkilöt 63-vuotiaina eläkkeelle, mutta minä sain omasta pyynnöstäni olla riveissä vielä puoli vuotta yli tavanomaisen eläkeiän.

 

 

Uskallan nyt tunnustaa, että puolen vuoden jatkoaika oli todella mukavaa aikaa – huolehdin kyllä kaikista työasioistani, mutta osasin nauttia siitä puolesta vuodesta!

 

 

Otsikossa mainittu tilanne on totta liian monen kohdalla.

 

 

Minulla tuota otsikossa mainittua tunnetta ei ollut, sillä osasin rakentaa työtä korvaavia aktiviteetteja ennen eläkelöitymistäni.

 

 

Lähdin kunnallispolitiikkaan parisen vuotta ennen eläkkeelle siirtymistäni ja kun sain kunnallisvaalien jälkeen mieluisia ja kiinnostavia luottamushenkilöpestejä, niin ne toimivat kantavana siltana eläkelöitymisprosessissa.

 

 

Nojaan omiin kokemuksiini ja kannustan muutaman vuoden kuluttua eläkkeelle siirtyviä hankkiutumaan erilaisiin järjestötehtäviin, kolmannen sektorin toimiin, harrastuksiin tai joihinkin muihin aktiviteetteihin, jotta siirtyminen eläkkeelle tapahtuisi jouhevasti!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eläkkeelle siirtyminen, eläke, eläkelöityminen,

Kaduilla lunta varastoiville pitää määrätä pysäköintivirhemaksua vastaava maksu

Torstai 1.3.2018 - -Esko Erkkilä-

Kaduilla lunta varastoivat taloyhtiöt ja yritykset hyväksikäyttävät muiden hyväntahtoisuutta, sillä lumen varastointi kaduilla vähentää pysäköintipaikkoja ja vaarantaa kaduilla kulkijoiden turvallisuuden.

Lumikasat pysäköintipaikoilla vähentävät kaupungin saamia pysäköintituloja, joen kyseessä on tulonmenetyksistä kaupungille.

 

 

Lumipyryn jälkeiset pari päivää voi ymmärtää, että kaikkia lumikasoja ei ole vielä ehditty kuljettaa kaduilta lumenkaatopaikoille, sen jälkeen yhteiskunnan pitää ryhtyä toimenpiteisiin.

 

 

Erityisesti keskikaupungilla sijaitsevat taloyhtiöt ja yritykset pitää asettaa tiukan valvonnan ja riittävien taloudellisten seuraamusten piiriin.

 

 

***************

 

 

Tässä pari kuvaa keskikaupungilta; kuvat on otettu maanantaina 26.2.2018 ja silloin edellisestä lumipyrystä oli kulunut aikaa jo kymmenkunta päivää:

 

 

 

IMG_7452.JPG

 

 

Hämeenpuisto 39:n kohdalla lumien poiskuljettaminen on melkein tehty, mutta miksi kadulle on jätetty pieni lumikasa, joka vie ainakin yhden, mutta todennäköisesti kaksikin henkilöauton paikkaa.

 

 

Käsittämätöntä menettelyä!

 

 

 

IMG_7459.JPG

 

 

Hallituskadun ja Kuninkaankadun kulmauksessa Sokoksen sisäänkäynnin kohdalla kadun toisella puolella on todella huolimaton ja välinpitämätön taloyhtiö, sillä valtava lumikasa vie ainakin kaksi parkkiruutua ja sen lisäksi kaventaa jalkakäytävää.

 

 

 

Vaikka lumikasat ovatkin parkkiruutujen paikalla, niin pysäköintivirhemaksun määrääminen ei näissä tapauksissa kuulu pysäköinninvalvonnalle.

 

 

Valvonta kuuluu poliisille ja odotankin poliisilta nopeita toimenpiteitä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lumikasat pysäköintiruuduissa, lumikasat kaduilla, lumikasat jalkakäytävillä, Hämeenpuisto 39,

Hippokampukselle pitää antaa töitä, jotta muistisairaus ei iske

Keskiviikko 28.2.2018 - -Esko Erkkilä-

Hippokampukset – latinaksi hippocampus – sijaitsevat korvien lähellä aivoissa ja niillä on tärkeä rooli ihmisen muistitoiminnoissa.

 

 

Hippokampukset ovat yhteydessä toisiinsa aivokaaren välityksellä.

 

 

Alzheimerin tauti on dementiatauti, jossa hippokampus on vaurioitunut.  Kyseessä on rappeumasairaus, joka etenee vaiheittain. Alzheimerin taudissa hippokampuksen solut kuolevat ja hippokampus pienenee.

 

 

 

IMG_7455.JPG

 

 

Yhdistyksemme jäsen, valtiotieteen tohtori, psykologi ja tietokirjailija Reijo Kauppila esitti Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen Maanantaitapaamisessa 26.2.2018 mielenkiintoisen esityksen siitä, että miten voimme harjoittaa hippokampustamme ja siten ehkäistä muistisairauttamme.

 

 

Reijo Kauppilan esityksen aihe oli…

 

 

Muistiliikunta

 

 

…ja siinä Kauppilan yhdisti liikunnan hippokampuksen kuntoutukseen.

 

 

Esitykseen liittynyt liikunta oli helppoa, mutta maallikkokin ymmärsi, että se oli riittävää siihen, että hippokampus sai toimintaa.

 

 

 

Liikunta oli käsien ja vartalon yksinkertaisia liikkeitä, mutta kun liikkeet oli yhdistetty erilaisiin omassa mielessä toteutettaviin tehtäviin, niin niiden vaikutus varmasti aktivisoi hippokampusta.

 

 

Tehtävissä päässälaskut olivat keskeisessä roolissa.

 

 

Yksinkertaisimmat päässälaskutehtävät olivat kolmen kertotaulun tekemistä omassa mielessä liikunnan tahdissa.

 

 

Vaikeusastetta nostettiin, kun lähdettiin plussaamaan lukuja kahdesta alkaen siten, että summaa nostettiin aina lopputuloksella; näin 2 + 2 = 4, 4 + 4 = 8, 8 + 8 = 16, 16 + 16 = 32, 32 + 32 = 64. Kannattaa kokeilla ja huomata, että varsin nopeasti päästään isoihin lukuihin!

 

 

Reijo Kauppila totesi ennen esitystään, että kyseessä on maailman ensiesitys ja sen vuoksi en avaakaan esityksen sisältöä tämän laajemmin, vaan annan Reijo Kauppilan tulla kertomaan Teille kehittämästään muistin ja liikunnan yhdistävästä keinosta, joka pitää hippokampuksemme mahdollisimman pitkään hyvässä kunnossa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hippokampus, hippocampus. muistisairaus, muistisairaudet, Alzheimerin tauti,

Vanhemmat kirjoitukset »