Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Hallitus suitsii tolkuttomaksi yltynyttä elintarvikkeiden kopiointia

Perjantai 30.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Hallitus päätti eilen esittää elintarvikemarkkinalain uudistamista ja eräs osa-alue tuossa uudistamisesityksessä on suitsia tolkuttomaksi edennyttä elintarvikkeiden kopiointia.

 

Käytännössä tuo tarkoittaa, että Keskon Pirkka-tuotteet ja S-Ryhmän Rainbow-tuotteet eivät enää saisi olla laadukkaiden merkkituotteiden kopioita – kopiotuotteita kutsutaan private label-tuotteiksi.

 

Muistan vallan hyvin, kun K-ryhmä aloitti merkkituotteiden kopioinnin vuonna 1986 – olin erään etelä-pohjalaisen K-kaupan markkinoilla, kun kauppias saapui Seinäjoella pidetystä kokouksesta suurella tohinalla ja uhosi, että nyt Kesko tuo markkinoille jotain ennenkuulumatonta.

 

Pirkka- ja Rainbow-tuotteet edustavat suuren luokan tuotevarkautta, sillä ne loukkaavat alkuperäisen merkkituotteen luojan oikeusturvaa.

*******************

 

Lainmuutoksen taustalla on EU:n kauppatapadirektiivi, joka vaatii yksityiskohtaisempaa sääntelyä elintarvikemarkkinoille.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä totesi eilen lakiesityksestä, että lain yksi keskeisin tavoite on vahvistaa tuottajan asemaa ruokajärjestelmässä.  Lailla vähennetään esimerkiksi tuottajien ja pienten elintarvikeyritysten liiketoiminnan riskejä tukien siten niiden kannattavuutta. Hyviä kauppatapoja edistämällä vahvistamme myös markkinoiden tervettä toimintaa ja koko alkutuotannon kilpailukykyä.

Lain valvontaviranomaisena toimii elintarvikemarkkinavaltuutettu, joka pystyy jatkossa paremmin puuttumaan epäkohtiin.

 

Myönnän, että valvonnassa tulee olemaan haasteita, sillä valitettavan monet laadukkaita suomalaisia merkkielintarvikkeita valmistavista yrityksistä ovat hairahtuneet valmistamaan myös private label –tuotteita.

 

On luonnollista, että päivälleen 40 –vuotta suomalaisen elintarviketeollisuuden palveluksessa olleena en ole syyllistynyt Pirkka- tai Rainbow –elintarvikkeiden hankkimiseen!

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hallitus suitsii tolkuttomaksi yltynyttä elintarvikkeiden kopiointia, Pirkka-tuotteet, Rainbow-tuotteet, private label, private label-tuotteet, kopiotuotteet, Jari Leppä,

Mitähän tuollakin tarjouksella perimmiltään haetaan?

Torstai 29.10.2020 - -Esko Erkkilä-

 

Sain eilen puolenpäivän tietämillä sähköpostiviestin, jossa Michel Vandeputte  tarjosi minulle melkoista rahasummaa.

 

Viestin kieliasu oli kelvoton, mutta selvän siitä sai.

 

En kiinnostunut ja sen vuoksi poistinkin viestin!

 

 

-Esko Erkkilä-

 

 

******************

 

 

 ”Hei.
Pahoittelen tätä tunkeutumista, olen kotoisin Belgiasta. Olen ollut kaakaon maahantuoja Ranskassa melkein 18 vuotta. Minun piti ottaa sinuun yhteyttä tällä tavoin, koska haluan lahjoittaa. Vaikuttaa sinulle hieman epäilyttävältä, hyvin totta, että et tunne minua ja että en tunne sinua. Ilmeisesti minulla on terminaalinen aivokasvain. Lääkäri on juuri kertonut minulle, että päivät on laskettu huononemiseni vuoksi. Sen perusteella, mitä lääkäri perusteli luotiin, joka asettuu tällä hetkellä aivohäkkiini, minulla on ollut tämä tauti 4 vuotta.
Haluan myös kertoa teille, että minulla ei ole ollut elämässäni pienintäkään mahdollisuutta saada yhtä lasta. Olen leski. Joten aion lahjoittaa kaikki tavarani. Myin puun vientitoimintani Ranskaan, jossa olen asunut melkein 21 vuotta. Osa näistä rahoista lahjoitetaan orpojen ja kodittomien erilaisille järjestöille ja avustuskeskuksille. En tiedä mitä teet, mutta haluan auttaa sinua. Minulla on tällä hetkellä pankkitililläni 745 000 euroa, jota pidin rakennusprojektissa. Olisin kiitollinen, jos antaisit sinulle tämän rahan, joka voi auttaa sinua liiketoiminnassasi.
Hyväksytkö tämän lahjan, jonka tarjoan sinulle sydämellä, joka on täynnä rakkautta ja viisautta?” 

Kommentoi kirjoitusta.

Nyt on kunnollinen laituri!

Keskiviikko 28.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Viime kesän saavutuksista eräs merkittävimmistä saavutuksista oli se, kun saimme mökkimaailmaan rakennettua kunnollisen laiturin.

 

Osuuteni rakennustöissä oli perin vaatimaton, mutta toki kannustin, kun lähinnä esikoisemme hoiti homman.

 

Tutkailimme erilaisia kelluvia laituriratkaisuja, mutta onneksi emme lähteneet sille linjalle.

 

En nyt enää löydä kuvia vanhasta laiturista, mutta niin onkin parempi, sillä se ei ollut enää moneen vuoteen kunniaksi omistajalleen.

 

******************

 

 IMG_8631.JPG

 

Mökkijärvemme Viljakkalan Majajärvi on lettorantainen järvi, mutta meidän rantaan on aikoinaan VR:n kaivaman ojan avulla muodostunut komea hiekkapatti ja sen kohdalla laiturimme sijaitsee.

 

 

Tässä jatkossa ilman selityksiä olevia kuvia laiturirakentamisen edistymisestä, mutta sen verran selitystä, että veteen upotettavat paalut kaadettiin omasta lehtikuusimetsästä, kuorittiin ja iskettiin pohjaliejuun kovaan maahan saakka!

 

 

IMG_8516.JPG

 

 

IMG_8521.JPG

 

 

IMG_8534.JPG

 

 

IMG_8556.JPG

 

 

IMG_8558.JPG

 

 

IMG_87002.JPG

 

 

IMG_8600.JPG

 

 

IMG_8630.JPG

 

 

IMG_8677.JPG

 

 

IMG_8815.JPG

Kelpaa siellä nyt tepastella!

 

 

Kustannuspuolesta sen verran, että rautakaupasta ostettu kelluva laituri olisi maksanut suuruusluokkaa 1.400 euroa ja nyt tarvikkeet maksoivat alle tonnin; toki lehtikuusipaalut tulivat omasta metsästä.

 

 

Olen tyytyväinen ratkaisuumme ja kiitokset kaikille pojillemme!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lehtikuusipaalut, laiturin rakentaminen, omatekoinen laituri oli hinnaltaan edullinen, Viljakkala, Viljakkalan Majajärvi,

Osmankäämi on kosteikkojen komea kasvi

Tiistai 27.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Osmankäämi on minulle tuttu kasvi jo lapsuuteni ajoilta, sillä sitä kasvoi koulutieni varrella sijaitsevassa naapurimme savikuopassa.

 

Samaisesta savikuopasta siirsin sitten aikanaan ihan luvallisesti muutaman yksilön mökkimaailmaamme tontin läpi virtaavan ojan varteen.

 

Kansansuussa osmankäämiä on kutsuttu nimellä ”papinkulli” ja sillä nimellä minäkin sitä joskus kutsun.

 

Suomessa kasvaa kahta eri lajia osmankäämiä eli leveäosmankäämi ( Typha latifolia) ja kapeaosmankäämi (Typha angustifolia).  Meillä kasvavat osmankäämit ovat leveäosmankäämijä.

 

 

IMG_0238.JPG

 

 

IMG_0239.JPG

 

 

IMG_0237.JPG

 

 

Osmankäämin juurakosta on joskus tehty hätäleipää ja kerrotaan, että sen lehdet ovat hyviä loishäätöön hevosille.

 

Turvallisinta on ihailla osmankäämiä kasvupaikallaan koristekasvina, sillä sisälle vietynä se ennen pitkää purkaa ”turkkinsa” pirtin kuivassa sisäilmassa ja silloin naisväki ei säästele sanojaan – tuon tiedän lapsuusaikojen kokemuksistani!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Osmankäämi on kosteikkojen komea kasvi, osmankäämi, papinkulli, leveäosmankäämi, kapeaosmankäämi, Typha latifolia, Typha angustifolia,

Avomaalla kasvatetut tomaatit ehtivät vallan hyvin kypsymään varastoinnin aikana!

Maanantai 26.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Aidossa mullassa kasvaneet tomaatit ovat todellisia ”herkkutomaatteja” niihin verrattuna, joita kaupoissa myydään ja jotka on kasvatettu vuorivillassa ravintoliuoksella.

 

Viime kesänä meillä oli aidossa mullassa kasvatettuja tomaatteja avomaalla hieman yli viidessäkymmenessä muovisaavissa tai puulaatikoissa.

 

Ensimmäisiin kesähalloihin saakka viljelyhommat olivat helppoja, sillä ainoat hoitotoimenpiteet olivat vain kasvien tukemista sekä kasteluhommia.

 

Hallanvaaran aikana tomaatintaimet piti luonnollisesti suojata harsoilla, jotta halla ei päässyt tekemään tuhojaan.

 

*******************

 

Saimme satoa n. 120 kiloa ja tuosta määrästä puolet ehdimme korjaamaan talteen siten, että kaikki nuo ehtivät kypsymään suoraan kasvupaikallaan.

 

Puolet eli kuutisenkymmentä kiloa korjasimme vihreinä ja ne me sitten kypsytimme erilaisissa laatikoissa pimeässä paikassa.

 

Onnistumisprosentti oli hyvä, sillä tuosta 120 kilon kokonaismäärästä vain viitisen kiloa jouduimme toimittamaan kompostiin!

 

***************

 

Emme ole moneen kuukauteen ostaneet kiloakaan tomaatteja kaupasta, sillä omakasvuisia tomaatteja on riittänyt ja riittää yhä edelleen.

 

 

IMG_0772.JPG

 

 

IMG_0774.JPG

 

Tässä parikin eilistä kuvaa tomaateistamme, jotka yhä hyväkuntoisina odottavat kylmiössämme.

 

 

IMG_0685.JPG

 

Hyvä tomaattisato on merkinnyt, että ruuanlaitossamme tomaateilla on ollut iso rooli ja mm. pitsojen raaka-aineena tomaatteja on käytetty.

 

 

Kannustan kasvattamaan tomaatteja avomaalla, sillä ne ehtii vallan mainiosti kypsyttämään myös varsinaisen kasvukauden jälkeen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tomaattien kasvattaminen avomaalla, avomaan tomaatit, tomaattien kypsyttäminen onnistuu myös sadonkorjuukauden jälkeen,

Se on palkanmaksupäivä tänään!

Sunnuntai 25.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Suomi siirtyi kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina vuonna 1981.

 

Kesäaika päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina eli tänään on tänä vuonna se aika.

 

Tiedän, että olen kesäajan osalta vastarannan kiiski, sillä useimmat suomalaiset haluaisivat luopua kokonaan kesäajan käyttämisestä ja minä en.

 

Suomi oli tai oli ainakin olevinaan aktiivinen toimija EU-puheenjohtajakaudellaan, että EU:ssa luovuttaisiin kesäajan käyttämisestä. Esityksemme ei saanut kummoistakaan kannatusta EU:ssa ja nyt näyttääkin siltä, että muutosta kesäaikaan siirtymisestä ei lähivuosina tule tapahtumaan.

*******************

 

Totean tämän juttuni otsikossa, että tänään on palkanmaksupäivä ja tarkoitan sillä sitä, että tänään saamme nauttia tavallista pidemmästä yölevosta.

 

Myönnän, että keväällä kesäaikaan siirtyminen kirpaisee, mutta näin syksyllä tilanne on tyystin toinen – nauttikaamme siis kesäajasta!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesäaika, talviaika, normaaliaika,

Jätti-investointi ja kaikkien yksiköiden tulos kohdallaan!

Lauantai 24.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Julkisuudessa surkutellaan, että alalla kuin alalla kaikki menee huonosti ja päin seinää.

 

Ja kaikki on muka koronan syytä!

 

 

Onneksi on kuitenkin olemassa eräs elintarvikealan yhtiö, joka pystyy kulkemaan vastavirtaan eli se pärjää!

 

Kyseessä on Seinäjoella pääpaikkaansa pitävä Atria-konserni, joka juuri muutama päivä sitten julkisti investoivansa 155 miljoonaa euroa uuteen siipikarjatehtaaseensa.  Kaivinkoneet lienevät jo näinä päivinä aloittaneet rakennustyöt, sillä uuden tehtaan kerrotaan olevan valmis vuonna 2024!

 

Atrialla on muutenkin kova vauhti päällä, sillä päättynyt grillikausi sujui taloudellisesti loistavasti, Kiinan vienti vetää ja yhtiön kaikkien tulosyksiköiden tulos on plussalla.

 

Tein työurani aikana runsaasti yhteistyötä Itikan/Atrian kanssa ja tunnen heidän yrityskulttuurinsa, jossa tehdään eikä vain tussaroida.

 

********************

 

Oli joskus 1970 – 1980 –lukujen vaihteessa, kun olin silloisen esimieheni kanssa käymässä Itikalla ja esimieheni meni varomattomasti toteamaan, että se riittää, kun vastuuhenkilöt tekevät parhaansa.

 

Lausuma ei tyydyttänyt silloista Itikan alkutuotantojohtaja Timo Kotiojaa, joka totesikin: ”Itikalla se ei riitä”!

 

 

Toivottelen menestystä Atrialle!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: siipikarjatehdas, Atrian uusi siipikarjatehdas, Atrian vienti Kiinaan,

Kolme lääkäriä ja viisi sairaanhoitajaa!

Perjantai 23.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Lausun anteeksipyynnön sanat niille lukuisille lukijoilleni, joilla vasta nyt pystyn tarjoamaan uuden blogikirjoitukseni.

 

Blogikirjoitukseni viivästymiseen on syynä se, että oikean jalkani koipileikkaus venyi ennakoimastani kolmesta päivästä neljään päivään!

 

 

Leikkaus tapahtui…

 

 

IMG_0719.JPG

 

...Tampereen yliopistollisen sairaalan verikirurgiaosastolla viime tiistaina ja pääsin osastolta kotiutumaan vasta tänään eli torstaina iltapäivällä.

 

 

Vaivani on ollut jo puolenkymmentä vuotta katkokävelyyn viittaavat oireet. Vasemman jalan oireet poistuivat pallolaajennuksessa nelisen kuukautta sitten, mutta oikean jalan oireet pahenivat siten, että pallolaajennus ei enää ollut mahdollinen vaan jouduttiin tukoskohdan ohitusleikkaukseen.

 

Jalassa olevan tukoksen ohittaminen on vaativa operaatio ja siitä kertoo osaltaan se, että leikkaukseen osallistui kaksi verisuonikirurgia, yksi anestesialääkäri sekä viisi sairaanhoitajaa!

 

Yhteiskunnan panos yhden ohitusleikkauksen suorittamisessa on mittava ja siitä lausun omalta osaltani parhaat kiitokseni!

 

 

-Esko Erkkilä-

1 kommentti . Avainsanat: pallolaajennus, ohitusleikkaus, TAYS:n verisuonikirurginen osasto,

Nyt se on kaikille varmaa, että Tampereen valtasuoni Hämeenkatu on mennyttä!

Torstai 22.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Tampereen ratikkauskovaiset repivät pelihousunsa, kun taannoin julkaisin facebookissa kaksi kuvaa täysin autioituneesta Hämeenkadusta.

 

Myönnän, että ratikkavastukseni ei ole tehonnut, vaan Tampereella on jo nyt ratikka ja kaupunginvaltuusto suuressa viisaudessaan päätti viime maanantaina äänin 56 - 11, että ratikan seuraat vaiheet nauttivat päättäjin luottamusta!

 

IMG_0722.JPG

 

14.3.2020 keskellä keskiviikkopäivää eli klo 12.31 ottamani kuva kertoo karu totuutta ratikan autioittavasta vaikutuksesta!

 

 

IMG_0723.JPG

 

Samalla kellonlyömällä toiseen suuntaan ottamani kuva kertoo karua kieltään samasta asiasta.

 

On ratikasta yksi myönteinenkin asia todettava ja se on se, että ratikan ansiosta nyt jokainen pystyy ylittämään Hämeenkadun joka paikasta, sillä liikennettä ei kerta kaikkiaan ole!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ratikka vie Tampereen talouden tuhoon, Hämeenkatu on nyt kuollut katu,

Yli 20-vuotta sitten osattiin tehdä kunnollisia ja kestäviä puutarhatyökoneita!

Keskiviikko 21.10.2020 - -Esko Erkkilä-

”Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee” on vanha suomalainen sananlasku, mutta siitä huolimatta haluan muutamalla valokuvalla ja esimerkillä kertoa eräistä työkaluista ja työkoneista, jotka palvelevat meillä yhä edelleen luotettavasti vaikka niillä ikää jo onkin!

 

 

Kuvat ovat sattumanmoisessa järjestyksessä:

 

 

IMG_05982.JPG

 

En tiedä tämän Caravan 4100 – puutarhajyrsimen ikää, mutta se on paras jyrsin, joka meillä koskaan on ollut.

 

Ostin sen huutokaupasta viime vuonna ja maksoin siitä 140 euroa!

 

 IMG_06862.JPG

 

Klippo-työnnettävä ruohonleikkuri on valurunkoisena ”ikuinen”.  Siitä on jo aikaa, kun ostin tämän sekä toisen samanlaisen Hämeenkyrön kunnan järjestämästä huutokaupasta; hintaa en muista!

 

 

IMG_0688.JPG

 

Sain tämän päältäajettavan Stiga-ruohonleikkurin perhekunnaltamme lahjaksi 23 vuotta sitten ja moottorivaihdon jälkeen hyvin pelittää!

 

 

IMG_0689.JPG

 

Esikoisellamme on kaksi ammattikäyttöön suunniteltua Toro-ruohonleikkuria ja toinen noista Toroista viettää talvensa taivasalla meillä mökkimaailmassa – tehokas ja aikaansaapa kone, jota minun ei ole tarvinnut opetella ajamaan!

 

 

IMG_0691.JPG

 

Lasken puutarhakoneeksi myös tämän Sukkela-peräkärryn, joka nyt on ollut meillä puolisen vuotta. Meillä on kuomullinen”ykkös-peräkärry”, mutta tämä on mainio moneen pikkuasiaan!

 

 

IMG_0709.JPG

 

Kalustoesittelyn lopuksi todellinen puutarhaharrastajan monityökone eli Stihl-lehtipuhallin!

 

Kasvinsuojeluainesäiliö lisävarusteena monipuolistaa tämän jo markka-aikana hankitun laitteen käyttömhdollisuuksia!

 

 
Eivät nykyajan rimpulat yksikään pysty samaan kuin nämä tässä esittelemäni ”kokeneet” puutarhakoneet!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yli 20-vuotta sitten osattiin tehdä kunnollisia ja kestäviä puutarhatyökoneita!, ?Sitä tikulla silmään joka vanhoja muistelee? , Caravan 4100, Klippo, Stiga -päältäajettava, Ammattikäyttöön suunniteltu Toro-ruohonleikkuri, Sukkela-peräkärry, Stihl,

Kuinkahan pitkä reissu?

Tiistai 20.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Menen tänään klo 8.00 koipileikkaukseen Tampereen Yliopistolliseen Sairaalaan…

 

 

IMG_0720.JPG

 

…tuonne keltaisen rakennuksen toiseen kerrokseen.

 

Luulin aikaisemmin, että pallolaajennuksia ja ohitusleikkauksia tehdään vain sydämen kuntoonlaittamisessa, mutta nyt tiedän, että niitä tehdään myös jalkojen verenkierron parantamiseksi.

 

Vasen jalkani operoitiin kolmisen kuukautta sitten pallolaajennuksella ja neljä tuntia operaation jälkeen olisin voinut vaikkapa tanssia eli operaatio onnistui hyvin.

 

Tänään on vuorossa oikea koipi ja siihen tehdään samankaltainen operaatio, mutta nyt ohitusleikkauksena. Ihmisellä on näihin operaatioihin soveltuva ”varaosa” reidessä eli reisilaskimo, joka sinällään on täysin turha, mutta sopii jalkaleikkauksen varaosaksi.

 

 

Lääkärit ennustavat, että sairaalassa pitää olla kaksi yötä, mutta ”ans kattoon ny”!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pallolaajennus, ohitusleikkaus, TAYS,

Syksyn saapuminen tuo aina hieman haikean olon!

Maanantai 19.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Jouduin eilen toteamaan monenkin seikan myötä, että kesä alkaa olla takanapäin ja syksy saapuu.

 

Muutin mökille käytännössä huhtikuulla ja eilisen jälkeen mökkielämäni on tältä vuodelta ohi – toki joitain päiväkäyntejä vielä on, mutta mökkiyöpymiset taitavat olla tältä vuodelta ohi.

 

 

Mitkä olivatkaan ne ”seikat”, joita eilen tein ja valmistauduin syksyyn?

 

 1.    Majajärven yksityistielle asensimme talkootyönä aurauskepit ja se jos mikä kertoo, että kesä on mennyt!

2.    Muutama päivä sitten nostamamme palsternakat saivat eilen hiekkapedin ja se homma on perinteisesti ollut syksyn viimeinen sadonkorjuutyö trekoolikasveille.

3.    Puutarhatyökoneet ovat eiliseen saakka olleet käynnistysvalmiina eri puolilla mökkitonttia, mutta eilen saimme päältä ajettavan ruohonleikkurin, kaksikin työnnettävää ruohonleikkuria ja kaksi puutarhajyrsintä kattojen alle talvilepoon.

4.    Kaksi kastelupumppua irrotin putkistoista ja kuljetin ne talveksi omakotitalomme autotallin lämpimään odottamaan ensi kevättä. Putkitonkihommia oli myös siinä, kun irrotin saunavettä pumppaavan pumpun irti verkostosta.

5.    Perhekuntamme nuorimmainen laulatti lehtipuhallinta ja sai puista pudonneita lehti kokoon paljonkin – lehtikasoihin tulemme kätkemään muutaman ruusun talvea viettämään!

Huomaatte, että ”laiska töitään luettelee”, mutta olen melkoisen tyytyväinen eilisiin saavutuksiimme!

 

 

**********************

 

IMG_0760.JPG

 

Pieni ilonpilkahduskin eilistä päivää virkisti ja se oli terhakka digitalis eli sormustinkukka, joka on näköjään menettänyt kasvukausirytminsä.

 

*****************

 

Kytken tähän loppuun muistelukseni Aunuksen Kuujärvestä, jossa olen paikallisten mummujen pihassa nähnyt elämäni parhaimmat ja suurimmat sormustinkukat.

 

Runoilija Yrjö Jylhä soti mm. Aunuksen Kuujärvellä ja pidän hänen runostaan ”Laulu Kuujärvestä”!

 

»Kuujärven kunnaat, Kuujärven kuu, Kuujärven rannalla karsikkopuu... siinä mun lauluni taas tukahtuu, siinä mun silmäni taas sumentuu.»

 

 

-Esko Erkkilä-

2 kommenttia . Avainsanat: Syksy saapuu, aurauskepit, lehtipuhallin, Aunus, Yrjö Jylhä, Laulu Kuujärvestä, digitalis, sormustinkukka,

Luuloni oli aiheeton!

Sunnuntai 18.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Luulin muutaman päivän ajan, että mökkimaailmassamme kulkee hiirenräpsiin erikoistunut varas ja epäilyksemme kohdistuivat mökkivintillä koluavaan oravaan tai lintuihin, joita alueella lentelee.

 

 

Meillä on nykyaikaisia ja tehokkaita…

 

 

IMG_0732.JPG

 

…hiirenräpsiä puolisen tusinan verran ja niitä olemme asettaneet sopiviin paikkoihin ulkosalle sekä myös sisätiloihin – syöttinä olemme käyttäneet juustoja.

 

****************

 

Ulkosalle asennetuista räpsistä on ollut kateissa kaksi ja niiden katoaminen on ollut eiliseen saakka mysteeri.

 

 

IMG_0731.JPG

 

Mysteeri selvisi, kun pihakiveykseltä löytyi hiiri, joka oli aluksi jäänyt kiipeliin takajalastaan ensimmäiseen räpsään ja pari päivää sen jälkeen päästään toiseen räpsään!

 

On siinä ollut todellinen taistelijahiiri, joka on parin päivän ajan kulkenut pihassamme räpsä jalassaan kiinni ja sen jälkeen vielä mennyt nauttimaan juustoateriaa toiseen räpsään!

 

 

*****************

 

Varoitan, sillä seuraava kuva ei ole heikkohermoisille, koska…

 

 

IMG_0582.JPG

 

…tässä on kuvattuna kaksi pulskaa hiirtä, jotka ovat jääneet kiinni ulkosalla olleisiin räpsiin!

 

 

***********************

 

 

Hiirenloukkuja olen tottunut kutsumaan räpsiksi, joten se selityksenä todettakoon!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hiirenloukku, hiirenräpsä,

Palsternakan kylvöaika ja sadonkorjuuaika ovat syksyllä täsmälleen samaan aikaan!

Lauantai 17.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Sain eilen tehtyä palsternakkojen sadonkorjuun ja eilen olisi ollut aika myös palsternakkojen kylvämisellä, mutta sitä en uskaltanut tehdä, sillä sää on vielä liian leuto siihen hommaan.

 

 

******************

 

 

Palsternakkasato oli hyvä ja lajittelin palsternakat kolmeen eri kategoriaan eli pieniin, keskikokoisiin ja suuriin.

 

Kaikki ovat kelvollisia ja tänään ne kaikki pääsevät omiin muovisankoihinsa hiekkavaippaan kätkettyinä kellariimme.

 

 

IMG_0745.JPG

 

Pienetkin ovat oikein kelvollisia palsternakkoja!

 

 

IMG_0746.JPG

 

Keskikokoiset ovat melkein parasta palsternakkalaatua, mutta…

 

 

IMG_0752.JPG

 

…parhaita ovat kuitenkin ne suurimmat palsternakat!

 

 

************

 

 

IMG_0749.JPG

 

Kyllähän nämäkin palsternakat ovat kunnollisia vaikka ovatkin haarottuneita.

 

 

IMG_0743.JPG

 

Komea yksilö!

 

*****************

 

Olen tyytyväinen palsternakkasatoomme!

 

 

--Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Palsternakan kylvöaika ja sadonkorjuuaika ovat syksyllä täsmälleen samaan aikaan!, Palsternakan kylvöaika, palsternakan sadonkorjuuaika,

Liika on liikaa!

Perjantai 16.10.2020 - -Esko Erkkilä-

annika.jpg

Annika Saarikko on oikealla asialla, kun hän eilen tuli julkisuuteen sähkönsiirtomaksuja kritisoivalla lausunnollaan.

 

 

***********************

 

Tunnen omakohtaisesti sähkönsiirtomaksujen järjettömyyden, kun kerron omakohtaisen kokemukseni – kas näin:

 

***

 

Sähköyhtiöt tekevät aivan pöhköjä päätöksiä; meille mökille tulee sähkö säävarmasti järven ali, mutta Elenia päätti, että sähkön pitääkin tulla tyystin toisesta suunnasta eli Tampere-Parkano-Seinäjoen -radan ali; maksaa muuten maltaita ja käyttäjän kannalta asia ei ainakaan parane!

 

Radan alittaminen epäonnistui totaalisesti, sillä meidän puolella alitus kilpistyi kallioon ja sen jyskäämisessä kuluikin kahdelta kaivinkoneelta kaksi viikkoa, sillä eihän pääradan välittömässä läheisyydessä saa räjäyttää.

 

En tarkasti tunne maanrakennusalan veloitushintoja, mutta oletukseni on, että kustannukset omalta kohdaltani vastaavat sadan vuoden sähkönsiirtomaksuja, joten oma osuuteni Elenian toiminnasta tulee maksettua jo vuonna 2120!

 

Te muut Elenian sähkönsiirtotorpparit maksatte minulle aiheutuneet kustannukset jo sitä ennen!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Liika on liikaa!, Annika Saarikko, Annikan Saarikko on oikealla asialla, sähkönsiirtomaksut, Elenia,

Lehtipuhaltimella pihan kaikki paikat eilen lehdistä puhtaiksi!

Keskiviikko 14.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Kunnollinen lehtipuhallin on puutarhajyrsimen ja ajoleikkurin ohella trekoolinharrastajan tärkeimpiä työkaluja.

 

Surkuttelen niiden Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenten ajattelukapasiteettia, jotka vuonna 2000 nimesivät lehtipuhaltimen vuoden turhakkeeksi – siinä meni ainakin minulta se vähäinenkin arvostus tuota porukkaa kohtaan.

 

IMG_0708.JPG

 

Stihl-lehtipuhallin on kunnollinen lehtipuhallin, sillä moottorikäyttöisenä sillä riittää puhallusvoimaa. Hankin siihen aikoinaan lisävarusteena kasvinsuojeluainesäiliön ja se on ollut mainio hankinta – toki tänä vuonna en ruiskuttanut edes perunamaatamme perunaruttoa vastaan.

 

 

IMG_0706.JPG

 

Puhdasta tulee ja peräkärrykuorma lehtiä alkaa olla valmis!

 

 

IMG_0707.JPG

 

Syksy on ollut lämmin ja eräs osoitus siitä on syyshortensia-aidanteemme, joka yhä edelleen on säästynyt pakkaselta!

 

 

IMG_0710.JPG

 

Monet kärräävät omakotitalotonteiltaan lehtikasat laittomasti kaupungin metsiin, mutta me emme niin tee, vaan kuljetamme lehdet Tarastenjärven kaatopaikalle.

 

Kaatopaikkareissulla oli mukana aikaansaapa apulainen ja minun ei nyt tarvinnut lainkaan koskea purkuhommissa talikkoon.

 

 

IMG_0713.JPG

 

Tarastenjärven lokkiarmeija oli jo palannut tukikohtaansa ja taivas oli täynnä lokkeja ja alueella oli melkoinen kirkuminen.

 

*****************

 

Saa nähdä, että pitääkö keväällä käydä kahdesti Tarastenjärvellä vai mahtuvatko kaikki ”kevätlehdet” yhteen peräkärrykuormaan!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lehtipuhallin, lehtipuhallin on tärkeä työkalu, syyshortensia-aidanne, Stihl-lehtipuhallin,

Passin uusiminen maksaa 51,00 euroa + passivalokuvien hinnan!

Tiistai 13.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Passini vanhenee vajaa kuuden kuukauden kuluttua ja sen vuoksi laitoinkin eilen vireille uuden passin hankinnan.

 

Korona-kriisi painaa päälle ja passin tarve ulkomaanmatkoihin on epätietoisuuden varassa, mutta haluan olla optimistinen ja laitoin passinhankinnan vireille.

 

Asiakkaana käyminen Tampereen Poliisilaitoksen yleisöpalvelutiloissa ei ole mikään ratkiriemukas kokemus, mutta pakkohan tämä asia on siellä hoitaa.

 

Nyt minulle sattui kohdalleni oikein luonnikas virkailija, mutta yritin samaa juttua jo edellisviikolla ja silloin törmäsin todelliseen byrokraattinaiseen.

 

Tampereen Poliisilaitoksen odotustiloissa saa jonotuslippuja vain klo 15.00 saakka ja myöhästyin tuosta hetkestä vartin verran, joten virkailijalla oli pumaskat hylätä yritykseni!

 

Neljäkymmentä ja puoli vuotta bisnesmaailmassa toimineena en ymmärrä byrokraattista ”asiakaspalvelua”, mutta näin se vaan on!

 

******************

 

IMG_0697.JPG

 

Minulla on hienot passinkuoret, jotka sain korruptiolahjana jo lähes kolmekymmentä vuotta sitten, kun toimin Hämeenlinnassa Alfa-Rehu Oy:n myyntipäällikkönä.

 

Passinkuoret on varustettu nimelläni ja niiden materiaali on aitoa nahkaa – en jaksa enää muista, että minkä eläimen nahkaa nuo ovat, mutta onko kyseessä elefantinnahka vaiko puhvelinnahka tai krokotiilinnahka – jotain harvinaista nahkaa kuitenkin!

 

 

IMG_0698.JPG

 

Suomi kuuluu Euroopan Unioniin ja se näkyy myös passiemme kansilehdellä – olen ylpeä, että itsenäisenä valtiona Suomi kuuluu Euroopan Unioniin!

 
 **********************

 

Niin, uusi passi luvattiin lähipostiini 6 – 8 päivän kuluttua ja sen jälkeen minulla on taas riittävästi uusia ”passipäiviä”!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Passin uusiminen, passivalokuvat,

Vasta sähkökatkos herättää huomaamaan, miten tärkeää sähkö on meille!

Maanantai 12.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Vanha totuus, että vasta jonkun elämällemme tärkeän asian puuttuminen herättää meidät huomaamaan miten tärkeä jokin jokapäiväinen asia meille on.

 

Me Viljakkalan Majajärvellä ja Hämeenkyrön Komin alueella asuvat jouduimme eilen kokemaan sen, että miten hankalaa elämä on ilman sähköä.

 

Sähköt katkesivat ainakin 96 taloudesta tuolla alueella eilen n. klo aamuyhdeksältä ja palasivat vasta puolenpäivän tienoilla.

 

Naapurimme lypsykarjatilan osalta tilanne oli varmaan vaikea, mutta toki he ovat valmistautuneet häiriötilanteisiin varavoimalaitteistoilla.

 

Meillä mökkimaailmassa tilanne merkitsi aamukahvien puuttumista, nettiyhteyksien katkeamista, pakastimien sekä jääkaappinen toiminnan seisahtumista. Astianpesukone ja pyykkikone olivat luonnollisesti poissa pelistä.

 

Soittelin naapureille ja sain varmuuden, että sähkökatkos koski koko kylää.

 

*****************

 

Mitäkö opin eilisestä sähkökatkoksesta ja sen syiden sekä pituuden arvioinnista?

 

 

Alueellamme sähköverkostosta ja sen kunnosta vastaa Elenia.

 

Elenialla on 24 tunnin vikapäivystys ja puhelinnumerosta 0800 100 100 saa tiedot sähkökatkosten syistä, alueellisesta laajuudesta sekä ennusteen siitä, että milloin häiriötilanne on päättymässä – palvelu on maksutonta, joten rohkeasti soittamaan, jos ongelmia ilmenee.

 

Puheluuni vastasi naishenkilö, joka esitteli itsensä ja sain häneltä tarvitsemani tiedot.

 

Meillä oli puhelun aikana se tilanne, että vain joihinkin huoneisiin ja pistorasioihin tuli sähkö, mutta naishenkilö otti kaukoyhteyden sähkömittariimme ja sen seurauksena kaikkiin mökkimaailmamme valo- ja pistorasioihin tuli ”täyssähkö”!

 

Eilisen sähkökatkoksen syyksi ilmeni sähkölinjoille kaatunut puu ja se aiheutti ongelmia lähes sadalle Elenian asiakkaalle.

 

Onneksi ongelmatilanne on nyt ohi!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sähkökatkos, Elenia, Elenian vikapuhelin 0800 100 100, Elenian vikapuhelin 0800 100 100 tarjoaa maksutonta palvelua, puu sähkölinjojen päällä, sähköverkoston maakaapelointi,

Porkkanan syyskylvöajankohta on juuri nyt!

Sunnuntai 11.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Monille saattaa olla uutta, että porkkanat voidaan kylvää kasvupaikalleen näin syksyllä - meillä näin on tehty jo moniaina vuosina ja hyvin tuloksin - eipä tarvitse keväällä tuskailla, että milloin kylvämme porkkanat!

 

 

IMG_0595.JPG

 

Punajuuret on tältä pläntiltä korjattu ja nyt on aika laittaa se porkkanoille.

 

 

IMG_0598.JPG

 

Huutokaupasta viime kesänä ostamani Caravan 4100 on kaikkien aikojen paras jyrsimeni!

 

 

IMG_0599.JPG

 

Kertajyrsinnän ja lannoitteiden levityksen jälkeen!

 

 

IMG_0601.JPG

 

Alkaa jo muistuttamaan porkkanamaata!

 

 

IMG_0607.JPG

 

Varasin 5 ”säkillistä”normaalia porkkansiementä ja 2 ”säkillistä” vankkaa porkkanalajiketta – sopivasti riittivät!

 

 

IMG_0612.JPG

 

Kepillä kylvövako valmiiksi…

 

 

IMG_0625.JPG

 

…ja siemenet kylvöpyörällä vakoon!

 

 

IMG_0660.JPG

 

Haravalla siemenet piiloon.

 

 

IMG_0673.JPG

 

Nyt porkkanamaa on kylvetty!

 

 

IMG_0675.JPG

 

Tämmöiset jöntikät vielä löytyivät, joten toivoa on myös vuoden kuluttua!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Porkkanan syyskylvöajankohta on juuri nyt!, porkkanan syyskylvö,

Asiatonta otsikointia

Lauantai 10.10.2020 - -Esko Erkkilä-

Helsingin Sanomat julkaisi uusimman gallupkyselynsä tulokset eri puolueiden suosiosta 7.10.2020.

 

Kyselyssä Keskusta oli kasvattanut kannatustaan 0,2 %-yksikköä

 

Galluptulosta kommentoitiin eri medioiden otsikoissa mm. näin:

 

  • ”puheenjohtajan vaihto ei juuri nostanut Keskustaa”

  • ”Saarikon valinta ei nostanut Keskustaa”

 

******************

Otsikot eivät vastaa todellisuutta ja esitänkin tässä paremmin tilanteeseen sopivia otsikoita:

 

  • ”Keskustan alamäki muuttui Saarikon johdolla suosion kasvamiseen”

  • ”Keskustan suosio palasi nousu-uralle”

  • ”puheenjohtajan vaihdos nosti Keskustaa”

 

Vakaa tuntumani on, että Keskustan gallup-suosio olisi syyskuussa ollut tasoa 8 %, jos emme olisi tehneet puheenjohtajavaihdosta!

 

Nyt Keskustan toiminta on vakaalla ja luotettavalla pohjalla!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskustan alamäki muuttui Saarikon johdolla suosion kasvamiseen, Keskustan suosio palasi nousu-uralle, puheenjohtajan vaihdos nosti Keskustaa, Annika Saarikko,

Vanhemmat kirjoitukset »