Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ruplan heikko kurssi vaikeuttaa suomalaisyritysten vientiä Venäjälle

Tiistai 3.2.2009 klo 20.11 - -Esko Erkkilä-


Taloudellinen tilanne on heikko maailmanlaajuisesti. Lama - viime päivinä on alettu puhumaan jo taantumasta - koettelee päivä päivältä yhä enemmän myös meitä suomalaisia.

 

Tarkastelen tässä kirjoituksessa erästä seikkaa, joka on viime viikkoina alkanut vaikuttamaan yhä useamman suomalaisen elämään vaikeuttavasti.  Kyse on Venäjän ruplan heikentymisestä.

 

Venäjä on Suomelle tärkeä vientimaa, sillä ulkomaanviennistämme on sinne suuntautunut merkittävä osa.

 

Yhdellä eurolla sai viime vuonna 36,0...37,9 ruplaa (tammikuussa 36,0 ja joulukuussa 37,9). Voidaankin todeta, että ruplan kurssi säilyi viime vuoden melko vakaana.

 

Kaikki muuttui kuitenkin vuodenvaihteessa, sillä tammikuussa 2009 yhdellä eurolla sai 42,3 ruplaa (tammikuun keskikurssi).

 

Rupla näyttää heikkenevän koko ajan, sillä tänään 03.02.2009 yhdellä eurolla saa jo 46,5 ruplaa.

 

Venäläisillä ei ole varaa ostaa eurolla myytäviä tuotteita

 

Tavallisella venäläisellä on varmaan tänään käytettävissään sama ruplamäärä hankintoihinsa kuin hänelle oli runsas kuukausi sitten.

 

Ruplan heikentynyt ostovoima merkitsee kuitenkin sitä, että hänen pitäisi pulittaa euroalueelta tuodusta tuotteesta nyt 50 % enemmän ruplia kuin viime joulukuussa. On selvää, että siihen ei monikaan venäläinen pysty.

 

Ruplan heikentynyt ostovoima on siis tärkeä syy siihen, että suomalaisten yritysten vienti Venäjälle on suurissa vaikeuksissa. Jos rupla jatkaa heikkenemistään viime viikkojen tahdissa, niin vienti euroalueelta Venäjälle loppuu melkein kokonaan.

 

Venäjälle tuotteitaan vieneet yritykset joutuvat viennin lopahtaessa lomauttamaan henkilöstöään ja taloudellinen tilanne Suomessa heikkenee edelleen.

 

Venäjän vientitulot supistuvat ruplan valuuttakurssin heikentyessä

 

Venäjän kannalta ruplan heikkeneminen on vakava paikka.

 

Viime vuonna venäläiset yritykset joutuivat toimittamaan euroalueelle tuotteitaan n. 36 ruplan arvosta, jotta he saivat yhden euron. Nyt he joutuvat toimittamaan samaa tuotetta n. 45 ruplan arvosta, jotta saavat samaisen euron. On tiukka paikka venäläisille!

Venäjän viennistä länteen öljy- ja maakaasu hallitsevat valtaosaa.

Öljyn hinnat (euroissa ja dollareissa) ovat muutamassa kuukaudessa alentuneet kahdella kolmasosalla eli taannoisesta huippuhinnasta on jäljellä kolmannes.

 

Yhteenvetona voidaan todeta, että ruplan heikentyminen on vakava paikka Suomen viennille Venäjälle. 

Se on ehkä vielä vakavampi paikka venäläislle, sillä ruplan heikentyminen kurittaa venäläisiä kahta kautta; euroalueen tuotteet ovat ruplan heikkenemisen vuoksi kallistuneet lähes 50 %:lla ja vastaavasti Venäjä saa omista vientituotteistaan rahaa paljon vähemmän kuin muutama kuukausi sitten.

Kun heikkoon ruplaan lisätään öljytuotteiden voimakas hinnanlasku, niin ymmärtää niitä vaikeuksia, joita Venäjän taloudessa on tällä hetkellä.

 

-Esko Erkkilä-


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini