Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Keskusta-risteilyn kuntaseminaarista poimittua

Torstai 5.11.2009 - -Esko Erkkilä-


Kansanedustaja ja Vanhasen I-hallituksen alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen veti Keskusta-risteilyllä teemaseminaarin: Kunnat tarvitsevat parasta - miten siihen päästään?

 

Seminaari kesti kaksi tuntia ja sen anti oli mielenkiintoinen.

 

Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi linjoitti seminaariavauksessaan talouden, työllisyyden ja verotuksen suuntaviivoja.

 

Kiviniemi painotti, että koko maan voimavarat on saatava käyttöön, uutta teollista tuotantoa on rakennettava ja nykyiselle tuotannolle - erityisesti vientiteollisuudelle - on pystyttävä luomaan hyvät toimintaedellytykset.

 

Olin tyytyväinen, kun ministeri mainitsi, että ruuan ja energian omavaraisuudesta on huolehdittava.

 

Mari Kiviniemi on viime aikoina saanut tukea mielipiteelleen, että meidän on seurattava muiden maiden toimenpiteitä ja huomioitava ne omissa toimenpiteissämme. Seminaaripuheenvuorossaan hän toisti tämän.

 

 

Hannes Manninen on perehtynyt hyvin kunta-asioihin ja se näkyi sekä kuului hänen puheenvuorostaan.

 

Manninen totesi, että viime vuodet ovat olleet kunnille historian parasta aikaa. Kaikki on nyt kuitenkin nopeasti muuttunut ja kunnat ovat menossa taloudellisesti kontalleen.

 

Kuntien talous heikkenee, sillä menot jatkavat kasvuaan, vaikka tulot vähenevät nopeassa tahdissa. Tämä luo paineita veronkorotuksille, supistuksille sekä lainanoton kasvattamiselle.

 

Kuntarahoituksessa on Mannisen mielestä pysyvä rakenteellinen alijäämä. Suurten kuntien talous on kuralla ja ne ovat selvinneet vain hyvien liikelaitostensa avulla. Kuntien omistamat sähkölaitokset perivät ylihintaa kuntalaisille toimittamastaan sähköstä ja myös vesi- sekä jätevesitaksat ovat ylihinnoiteltuja.

 

Nykymuotoinen kuntien rahoitusjärjestelmä on tulossa tiensä päähän, totesi Manninen.

 

Valtiolla on useita sellaisia keinoja rahankeruuseen, jotka kuntien keinovalikoimista puuttuvat.

 

Manninen esitti, että valtio vastaisi 40 % kunnille syntyneestä vajeesta. Mannisen mielestä valtio voisi tulla kuntien avuksi, jos kunta-alalle saadaan maltillinen työmarkkinaratkaisu. Manninen ideoi, että tietty osuus esim. jäteveron, polttoaineveron, pääomaveron ja arvonlisäveron tuotosta "korvamerkittäisiin" kunnille.

 

--------------

 

Pyysin seminaarin keskusteluosuudessa puheenvuoron ja mainitsin siinä, että Mannisen ehdottamaa menettelyä ei pitäisi ainakaan nopeasti polkaista käyntiin. Perustelin mielipidettäni sillä, että kunnat ovat juuri alkamassa tarkastelemaan toimintojaan kustannuskriittisesti ja jos valtio nyt lupaa kunnille lisärahaa, niin kuntien kustannuskriittisyys häviää hyvin nopeasti. Kunnissa jäädään odottamaan valtiolta tulevaa rahaa ja tehottomat toiminnot saavat jatkua.

 

Manninen "lohdutti" minua, että hänen esittämänsä idea ei tule toteutumaan nopeasti.

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: kuntatalous


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini