Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Alvari-toiminta pitää laajentaa koko Tamperetta koskevaksi

Sunnuntai 8.11.2009 klo 17.47 - -Esko Erkkilä-


Tampereella Alvari-toiminta merkitsee alueellisen vaikuttamisen kanavaa. Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että Alvari -toiminta laajennetaan koko Tampereen aluetta koskevaksi.

 

Suunnitelmiin on nyt tulossa mutkia, sillä kaupungin taloudellinen tilanne on haastava.

 

Alvari -toiminnan jatko on Tampereen kaupunginvaltuuston esityslistalla 16.11.2009.

 

Nyt ehdotetaan, että Alvari-toiminta toki laajennetaan koko kaupunkia koskevaksi, mutta kun henkilöresursseja ei ole mahdollista lisätä, niin Alvari-toiminta siirrettäisiin enemmän palveluiden suunnitteluun nykyisen päätöksenteon valmisteluun osallistumisen sijasta.

 

Olen Etelä-Alvarin jäsen ja ehdotukseni asian ratkaisemiseksi on seuraava:

 

1. Alvari-toiminta laajennetaan suunnitellusti koko kaupunkia koskevaksi (nyt Tampereella toimii kaksi alue-Alvaria - Länsi-Alvari ja Etelä-Alvari).

 

2. Tyydytään siihen, että kuntademokratia-yksikön henkilöresursseja ei tässä taloudellisessa tilanteessa lisätä, mutta nykyisten mainiosti toimineiden vuorovaikutussuunnittelijoiden alueellisia vastuualueita kasvatetaan ja Alvareissa toimivien kaupunkilaisten vastuita alue-Alvareiden luottamushenkilöinä laajennetaan.

 

 

Ehdotukseni merkitsee pähkinänkuoressa sitä, että kuntalaisvaikuttaminen kohdistuisi edelleen päätöksenteon valmisteluun, sillä siitä on saatu ainakin Etelä-Alvarissa rohkaisevia tuloksia - oletan Länsi-Alvarin kokemusten olevan samankaltaisia. Talouslaman aikanakaan ei ole oikea kehityssuunta, että kansalaisvaikuttamisen painopiste siirtyisi päätöksenteon valmistelusta palveluiden suunnitteluun. Pelkään, että palveluiden suunnittelu olisi kaupunkilaisten kannalta hampaatonta näennäispuuhastelua.

 

Kuntademokratia-yksikön henkilöresurssien säilyttäminen nykyisellään vastaa Tampereen kaupungin taloudellisen tilanteen realiteetteja. Olisi vastuutonta pyrkiä nyt kasvattamaan kaupungin henkilöstömäärää, kun paineet sen vähentämiseen ovat suuret. Kuntademokratia-yksikön vuorovaikutussuunnittelijoiden taito on sitä luokkaa, että he pystyvät paneutumaan nykyistä suurempien kokonaisuuksien ongelmaratkaisuihin. Alue-Alvareiden operatiivisen toiminnan tasoa ja vastuita on siirrettävä enemmän luottamushenkilöpohjalle. Alue-Alvareiden johdossa toimiville luottamushenkilöille ei makseta korvauksia, joten toiminnan painopisteen siirtäminen siihen suuntaan on veronmaksajien kannalta oikein.

 

Ehdottamani muutos asettaa suuret vaatimukset alue-Alvareiden johtoon valittavien luottamushenkilöiden pystyvyydelle ja merkitsee tiettyjen periaatteiden luomista terveelle luottamushenkilökierrolle. Alvari - kuten muukin asukastoiminta - kestää millaisen johtotiimin tahansa vuoden, ehkä jopa kahden ajan, mutta eläkepestejä alue-Alvareiden luottamushenkilöpaikoista ei saa muodostua.

 

Vastuu onnistuneesta luottamushenkilökierrosta on istuvalla alue-Alvarin luottamushenkilöjohdolla. On selvää, että alue-Alvareiden vuosikokoukset valitsevat uuden johdon, mutta istuvan johdon on valmisteltava jatkuvuus siten, että toiminta ei vaarannu. Näin on kaikessa asukasyhdistystoiminnassa, sillä Kekkosen aikaista korvaamattomuuden tilaa ei nykypäivänä saa muodostua. On surkeita esimerkkejä siitä, että esim. asukasyhdistyksen johto on säilynyt muuttumattomana viisi - jopa kymmenen vuotta!

 

Naisten ja nuorten osuutta sekä roolia alue-Alvareiden luottamushenkilöjohdossa pitäisi pystyä kasvattamaan. Vaikka kyse on alueellisesta toiminnasta, niin Alvari-alueet ovat maantieteellisesti kuitenkin varsin laajoja - se asettaa haasteita alueelliselle tasapainolle.

 

Alvari-toiminta on alueellista toimintaa ja puoluepolitiikka ei kuulu sinne. On hyvä, että kaupunginvaltuutetut ja varavaltuutetut on Alvari-säännöissä rajattu Alvereiden luottamushenkilöjohdon ulkopuolelle - näin Alvarit pystyvät aidosti olemaan kansalaisten vaikutuskanava.

 

Mielellään ehdottaisin vuoden pestejä luottamushenkilöille alue-Alvareiden johdossa, mutta jatkuvuuden turvaamiseksi ehdotan, että max. kahden vuoden pesti olisi mahdollinen. Jos alue-Alvarin johtotiimiin valitaan kolme henkilöä, niin ainakin yhden paikan pitää olla asukkaiden täytettävissä jo vuoden kuluttua ja loput kaksi siirtyisivät alue-Alvarin rivijäseniksi kahden vuoden kuluttua. On luonnollista, että "entiset uudelleen" -periaatetta ei pidä hyväksyä, sillä alueellisen vaikuttamisen kanava vaatii jatkuvaa uudistumista.

 

Kiitän Tampereen kaupungin luottamushenkilöitä ja virkamiehiä siitä, että asukkaiden alueellisen vaikuttamisen kanava Tampereelle - alue-Alvarit - on saatu luotua. Etelä-Alvarissa olemme kokeneet toiminnan hyväksi.

 

Nyt on paikallaan laajentaa se koko Tampereen aluetta koskevaksi, sillä todetaanhan asia selkeästi jo pormestariohjelmassakin: "Alueellisen vaikuttamisen foorumi eli Alvari laajennetaan koko kaupunkiin."

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: alvari, alue-alvari, kansalaisvaikuttaminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini