Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Liike-elämän edustaja politiikassa - politiikko kaupungin omistamassa yrityksessä?

Perjantai 26.3.2010 - -Esko Erkkilä-


Suosittu tamperelainen kunnallispoliitikko valittiin Tampereen kaupungin omistaman osakeyhtiön toimitusjohtajaksi. Valinnan ehtona oli, että hän luopuu kunnallispoliitikon urastaan.

 

Kaupunginhallituksen pestin osalta luopuminen perustui ilmeisesti lakipykäliin, mutta kaupunginvaltuuston kohdalla Särkänniemi Oy:n hallituksen tahtoon - näin on ainakin julkisuudessa annettu ymmärtää.

 

Vaadittu kytkentä kaipaa syvempää käsittelyä - toivon, että esimerkkitapauksen käsittelyssä ei kiinnitetä huomiota kyseisen henkilön puoluetaustaan.

 

Mielipiteeni ovat ehkä asenteellisia, sillä olen ollut liike-elämän palveluksessa nelisenkymmentä vuotta ja kunnallispolitiikassa taustalla toimivana "oppipoikana" vasta runsaan vuoden.

 

Monissa yhteyksissä on vaadittu, että liike-elämän edustajat antaisivat oman osuutensa politiikan alttarille, sillä onhan politiikassa kyse "yhteisten asioiden hoitamisesta".

 

Esimerkkitapaus kertoo, että liike-elämän kokemus kelpaa politiikan meriitiksi, mutta kertooko se myös sen, että liike-elämässä toimiva huippuasiantuntija ei saisi toimia politiikassa?

 

Tämä ei käsittääkseni ole laillista ja siten se ei ole myöskään hyväksyttävää.

 

Liike-elämän vastuullisilla johtajilla pitää olla oikeus toimia myös politiikassa.

 

Ymmärrän - jopa hyväksyn sen, että Särkänniemen toimitusjohtajan on vaikea toimia aktiivisena toimijana kunnallispolitiikassa. Pidättäytymisen kunnallispolitiikasta pitäisi kuitenkin tapahtua kyseiseen toimeen valitun aloitteesta - ei valitsijoiden esittämänä ehtona. Saattaa toki olla, että näin on tässä tapauksessa tapahtunutkin.  

 

Olen ehkä pukki kaalimaan vartijana, kun toivon, että politiikan päättäjiksi valikoituisi liike-elämän taitajia ja parhaita asiantuntijoita. Asia koskee yhtä lailla valtakunnallista päätöksentekoa kuin tamperelaista kunnallispolitiikkaa.

 

Liike-elämän taitajien ja siellä kokemusta hankkineiden taidot ovat erityisen tärkeitä tässä tilanteessa, kun kuntatalous on vaikeuksissa - nyt tarvitaan kokemusta ja keinoja selvitä vaikeasta taloustilanteesta.

 

Kuntalaisten etu on kunnan toimintojen tehokkuus. Tyhjäkäynnistä on pystyttävä siirtymään tuloksekkaaseen toimintaan. Liike-elämässä kokemusta hankkineet pystyvät parhaiten saattelemaan omat porukkansa tehokkaaseen toimintaan  periaatteella; me teemme sen yhdessä !

 

Vielä eräs näkökulma. Pelattiinko näillä päätöksillä eräs varteenotettava vaihtoehto pois Tampereen seuraavaa pormestaria valittaessa?

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Särkänniemi Oy, Särkänniemen toimitusjohtaja, Tampereen pormestarivalinta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini