Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Romanian parlamenttitaloon tutustuminen Bukarestissa

Sunnuntai 28.3.2010 klo 19.29 - -Esko Erkkilä-


Romanian parlamenttitalo on entisen diktaattorin Nikolae Ceausescun aikana rakennettu rakennus Bukarestissa. Taloa kutsutaan myös Kansan taloksi.

 

Sain tutustua taloon taannoisen Romanian matkani aikana.

 

Talossa toimii Romanian parlamentti sekä senaatti, joten vierailijoihin kohdistuvat turvatoimet ovat vähintään "lentokenttäluokkaa".

 

Passit kerätään turvaportilla parempaan talteen ja tilalle annetaan kaulaan ripustettava numeroitu "Vierailija" -lappu. Passit jäivät virkailijoiden tiskille ja ainakin näytti siltä, että niitä ei paljon vartioitu - tallessa kuitenkin olivat, kun kierroksen päätteeksi ne jälleen saimme.

 

Valokuvata sai, mutta sitä varten oli lunastettava erillinen lupa "Camera deputatilor", joka maksoi 30 leitä (1 euro on n. 4 leitä).

 

Rakennus on rakennettu kukkulalle, josta ennen rakennustöitä hävitettiin siellä olleet talot.

 

Palatsin rakennustyöt aloitettiin 1984 ja ne saatiin nykytilanteeseen v. 1994.

 

Kommunistidiktaattori Nikolae Ceausescu ei ehtinyt asua palatsissa, sillä hänet teloitettiin vallankumouksessa v. 1989. Palatsista oli silloin valmiina 60 %.

 

Rakennus on kooltaan 240 x 270 metriä ja siitä on maanpinnan alla 90 metriä. Palatsissa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, sillä Ceausescu pelkäsi kaasujen käyttöä häntä vastaan. Myös jätevesijärjestelmien rakentaminen taisi kokonaan "unohtua", sillä oppaat muistuttavat ennen tutustumiskierrosta, että yleisövessoja palatsissa ei ole. Näin yhden "Toalet" -kyltin, mutta niin kiire oli, että en ehtinyt auditoimaan "hiekkalaatikkoa".

 

Talo on maailman toiseksi suurin rakennus, sillä ainoastaan Pentagon on sitä suurempi.

 

Rakennustöihin osallistui 20.000 henkilöä kolmessa työvuorossa päivittäin. Talon suunnittelu tapahtui 700 arkkitehdin voimin. Diktaattori osallistui kiinteästi talon suunnitteluun, sillä hän mm. vaati purkamaan talon pääportaat useasti. Vasta monen purkamisen jälkeen porrasaskelmat saatiin siihen malliin, että diktaattorin laskeutuminen vieraita vastaanottamaan oli riittävän juhlallista.

 

Kaikki taloon käytetyt materiaalit ovat Romaniasta. Kristalleja talossa on yhteensä 450 tonnia - suurin kristallikruunu painaa 5.000 kiloa. Marmoria taloon on tarvittu 1.000.000 kuutiometriä.

 

Parlamenttitalossa on yli tuhat huonetta ja salia. Talossa on mm. 440 toimistohuonetta. Ainoastaan joillekin saleille on löydetty käyttöä. Muutamaan saliin on myöhemmin rakennettu kopit simultaanitulkeille - tulkkien kömpelöt kopit rikkovat usean salin kokonaistunnelman.

 

Talossa on pidetty Nato-kokouksia ja sen suojissa ovat tavanneet mm. Simon Peres sekä Jasser Arafat. Romanialainen olympiasankari, voimistelija Nadia Comăneci (5 kultaa, 3 hopeaa, 1 pronssi) on vihitty Kansojen talossa.

Kommunismin kaatuminen ja diktaattori Nikolae Ceausescun aika on vielä niin lähellä, että Ceausesculla ei ole patsasta eikä mitään mainintaa Kansojen talossa. Oppaat toki puhuvat avoimesti Ceausescun roolista talon rakentamisessa.

Parlamentin tai senaatin tiloihin vierailijat eivät pääse tutustumaan.

Arvioidaan, että Kansojen talon arvo olisi nykyään 5 miljardia euroa.

Romanian parlamenttitalo (Kansojen talo) on esimerkki niistä järjettömyyksistä, joihin kommunismi on syyllinen. Siitä huolimatta - tai juuri sen vuoksi - siihen kannattaa tutustua!

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Romanian parlamenttitalo, Kansojen talo, Nikolae Ceausescu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini