Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Yritystoimintaa, jolla ei Romaniassakaan ole tulevaisuutta

Tiistai 6.4.2010 - -Esko Erkkilä-


Poikkesimme Transilvanian Viscrin kylässä suorittamallamme vankkurimatkalla tiilenpolttoverstaalle.

 

Verstas on ollut toiminnassa viisi vuotta ja nyt on toisen yrittäjän vuoro, sillä ensimmäinen yrittäjä ei saanut toimintaa kannattavaksi.

 

Pelkään pahoin, että samoin käy tällekin yrittäjälle.

 

Tiiliverstaan tuote on varmaan kunnossa ja kattotiilille Romaniassa on kysyntää. Verstas on perustettu raaka-ainelähteen - Transilvanian kukkulalla sijaitsevan savenottopaikan viereen eli sekin asia on kunnossa.

 

Ongelmaksi näen hienosti sanottuna tuotelogistiikan.

 

Varsinaista tietä tiiliverstaalle ei ole, vaan valmiit tiilet pitää kuljettaa syysvehnäpellon lävitse kulkevaa kulku-uraa pitkin hevosvankkureilla läheiseen Viscrin kylään ja vasta sieltä edelleen markkinoille järeämmällä kuljetuskalustolla. Matkaa verstaalta kylään on runsas kilometri.

 

Yhden miehen yrityksen mahdollisuudet kilpailla kattotiilimarkkinoilla eivät varmaankaan riitä, joten pieni volyymi ja tuotelogistiikka ovat ne tekijät, joihin kannattava toiminta ilmeisesti kompastuu.

 

Tiilenpolttaja oli sympaattinen ja innostunut kaveri, joten yrittäjäominaisuudet olivat kohdallaan.

 

Hän asui pienessä talossa - taisi olla yhden huoneen talo - perheensä ja nuoremman polven perheen kanssa. Väkeä oli yli puolisen tusinaa, joten ahtautta riitti.

 

EU:n tukeminen ihmisiä kotikonnuillaan siten, että he saavat elantonsa synnyinseudullaan on oikein.

 

Kannattamattoman yritystoiminnan tukeminen ei kuitenkaan ole Romaniassakaan perusteltua. Näen, että tiilenpoltto kaukana valtaväylistä on sellaista yritystoimintaa, jota ei pitäisi kohtuuttoman kauan tukea. Eritoten tässä tapauksessa se on senkin vuoksi tarpeetonta, sillä tiilenpolttajan yrittäjäominaisuudet antaisivat ilmiselvästi eväät jonkin järkevämmän yritystoiminnan harjoittamiseen.

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Romania, Transilvania, EU-tuet, tiilenpoltto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini