Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Brasov - Tampereen romanialainen ystävyyskaupunki

Torstai 8.4.2010 - -Esko Erkkilä-


Suhtaudun suomalaisten kaupunkien ystävyyskaupunkitoimintaan vähintään kriittisesti. Syynä on se, että koen siinä hutlattavan veronmaksajain varoja turhuuteen.

 

Lievää ymmärtämystä tähän toimintaan koin, kun sain maaliskuun lopulla viettää pari päivää Tampereen romanialaisessa ystävyyskaupungissa Brasov´ssa. Selvyyden vuoksi pitänee mainita, että kyseessä oli omakustannusmatka!

 

Brasov on asukasluvultaan hieman Tamperetta suurempi kaupunki, sillä siellä on asukkaita lähes 300.000.

 

Kaupunki sijaitsee 166 kilometrin etäisyydellä Romanian pääkaupungista Bukarestista. Eteläiset Karpaatit ympäröivät kaupunkia.

 

Kaupunki sijaitsee 600 metriä merenpinnan tasosta, mutta molemmin puolin kaupunkia olevat vuoret ovat 400 metriä kaupunkia korkeammalla. Oppaat varoittivat menemästä yöaikaan vuorille, sillä karhut liikkuvat kaupungin lähivuorilla aktiivisesti.

 

"BRASOV" nimi on Hollywoodin tapaan toisella puolella kaupunkia laitettu köysiradan pääteaseman viereen 400 metrin korkeuteen kaupungista. Valaistuna se on vaikuttava näky yöaikaan.

 

Toisella puolella kaupunkia samalla 400 metrin tasolla sijaitsee Brasov´n linnoitus, jossa saimme nauttia hyvän illallisen sekä hienon konsertin, josta vastasivat Brasov´n Filharmoniaorkesterin ydinjoukko - Gastelanii-orkesteri!

 

Maailma on Romaniassa erilainen, sillä 9-henkinen orkesteri soitti neljänkymmenen hengen suuruiselle suomalaisseurueelle klassisen musiikin helmiä 2,5 tuntia ja lopussa iloitteluun yhtyivät kaksi sutjakkaa tanssityttöä sekä kaksi oopperatasoista mieslaulajaa ja kaksi muhkeaäänistä naislaulajaa! 

 

En tunne suomaisen sananlaskun "Kissa kiitoksella elää" taustoja, mutta orkesterimme näytti elävän kiitoksella, kun muutaman kerran seisaaltamme osoitimme heille suosiotamme.

 

Brasov´n tunnetuin nähtävyys on Musta Kirkko, Biserica Neagra. Valitettavasti se ei ollut avoinna, joten emme päässeet tutustumaan siihen sisältäpäin. Aamuhiljentymiset piti hoitaa kahdessa ortodoksikirkossa, jotka sijaitsevat aivan kaupungin sydämessä.

 

Tampereelle hieman humoristisena vinkkinä se, että pääkadun jalkakäytävällä oli epämääräisessä järjestyksessä runsaan metrin korkuisia valurautaisia kauniisti koristeltuja tolppia. En tiedä niiden merkitystä, mutta Hämeenkadulla vastaavat tolpat saattaisivat tehokkaasti estää luvattoman jalkakäytäväpyöräilyn!

 

Suosittelen Tampereen päättäjille yhteydenpitoa Brasov´n kaupungin kanssa. Matkailu avartaa ja ehkä sieltä löytyisi jotain ideaa myös tamperelaisten ongelmien ratkaisemiseksi!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Brasov, Romania, Tampereen ystävyyskaupungit


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini