Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Romania tulee olemaan varteenotettava tekijä lähivuosien EU:ssa

Keskiviikko 14.4.2010 - -Esko Erkkilä-


Osallistuin maaliskuun lopulla viisi päivää kestäneelle maatalousaiheiselle matkalle Romaniaan.

 

Matkan aikana saadut kokemukset yllättivät positiivisuudellaan.

 

Maatalouskohteiden lisäksi tutustuimme Romanian mahtaviin luonnonoloihin, sillä ylitimme kahteen kertaan mm. Karpaatit. Myös Romanian yleinen "infra" tuli tutuksi, sillä olihan se koko ajan läsnä, kun matkasimme bussilla pääkaupungissa Bukarestissa, Brasov´ssa, Sighisoara´ssa, ja Sibiu´ssa.

 

Toisen maailmasodan jälkeen Romaniasta tuli kansandemokratia. Maata johti rautaisin ottein kommunistinen puolue.

 

Maa liittyi Varsovan liittoon ja SEV:iin, mutta siitä huolimatta Romania pyrki pitämään tiettyä etäisyyttä Moskovaan. Romania solmi diplomaattisuhteet Saksan liittotasavaltaan ja tuomitsi Neuvostoliiton suorittaman Tsekkoslovakian miehityksen 1968.

 

Vuodesta 1965 vuoden 1989 joulukuuhun saakka Romanian presidenttinä toimi Nikolae Ceausescu. Presidentti Ceausescu ja hän vaimonsa Elena teloitettiin joulupäivänä 1989.

 

Ceausescun diktaattoriajan jälkeen Romania on kehittynyt nopein harppauksin. Maa liittyi Euroopan Unioniin vuoden 2007 alussa ja Naton jäsen siitä oli tullut jo v. 2004.

 

Ceausescun viisaudeksi voidaan näin jälkikäteen todeta, että hän piti maansa irrallaan Moskovan täydellisestä määräysvallasta. Varhaiset yhteydet esim. Saksaan ovat mahdollistaneet nopean nousun kommunismin jälkeen.

 

Romanian maataloudella on hyvät mahdollisuudet kehittyä, sillä luonnonolosuhteet maassa ovat ihanteelliset. Maanomistusolot ovat jäsentymättömät, joten ne hidastavat maatalouden rakennekehitystä. Maanomistajat odottavat maan arvon kohoamista ja sen vuoksi maata ei myydä - maanviljely perustuukin vuokraviljelyyn.

 

Maatalouden EU-tuet tulevat lähivuosina kasvamaan, joten sen osalta tilanne on tyystin erilainen kuin Suomessa. Romanialaisilla on tiiviit yhteydet Saksaan. Romanialaiset viljelijät vertailevat Saksan ja Romanian EU-tukia ja siinä vertailussa Saksan saamat EU-tuet ovat ylivertaiset Romaniaan verrattuna.

 

Viljelijöiden tietotason kohottaminen on Romaniassa maatalouden keskeisiä haasteita. Kaupalliset yritykset ovat lähteneet innokkaasti kohottamaan viljelijöiden taitoja. Globaalit agri-bisnesyritykset näkevät Romanian maataloudessa suuria mahdollisuuksia. Ne valmistautuvat myymään tuotantopanoksiaan maatalouden tehostamiseksi.

 

"Valtatie-infra" on länsimaista tasoa. Bussimatkustaminen on samanlaista kuin Suomessa. Bukarestin ohikulkuliikenne ei vielä toimi, sillä matka "väärältä puolen" Bukarestia esim. lentokentälle on ohjattu pienten katujen kautta. Rautatieverkosto ja rautatieliikenne ovat Romaniassa ilmeisen kehittyneitä. Bukarestin, mutta myös muiden suurempien kaupunkien laidoilla rakennetaan uusia liike- ja varastorakennuksia.  

 

Karpaattien ylittäminen Transilvaniaan oli hieno kokemus, sillä kapuaminen vuorille tapahtui serpentiiniteillä. Paluu Transilvaniasta tapahtui erään solan kautta, joten paluumatkalla emme kiivenneet Karpaateille. Sola oli kapea ja siinä kulkivat rinnakkain ja joskus päällekkäinkin joki, rautatie sekä valtatie. Ympäröivät vuoret olivat niin korkeita, että bussin ikkunasta ei nähnyt viereiselle vuorenhuipulle.

 

Matkailu on merkittävä tekijä Romaniassa. Mustanmeren rannat luovat puitteet merellisille lomanviettomahdollisuuksille. Transilvanian tarunhohtoinen maine pystyy vastaamaan odotuksiin. Karpaattien vuoriston ja vihreän Transilvanian kohtaaminen luovat mieliinpainuvan kokonaisuuden.

 

Hotellit olivat mainioita ja hotellihuoneet yksiöllisiä sekä kerrassaan ylellisiä. Ruuat olivat korkeatasoisia ja palvelu moitteetonta.

 

Hotellihuoneissa oli jopa kaksikin televisiota - yksi alakerrassa ja toinen makuuparvella. Hotellihuoneiden televisioissa oli valittavan paikalliskanavien lisäksi kaikki kanavat CNN:ää ja Eurosport-kanavaa myöten.

 

Bukarestin katukuvassa oli kaksi erikoista asiaa: kerrostaloissa on lähes jokaisessa asunnossa huoneistokohtainen ilmalämpöpumppu ja katupylväissä riippuu suuret kiehkurat tiedonsiirtojohtoja.

 

Huoneistokohtaisia ilmalämpöpumppuja on kerrostalojen seinissä kuin kottaraisenpönttöjä, sillä jokaisella asunnolla on omansa. Laitteita käytetään talvella huoneistojen lämmittämiseen ja kesällä ne toimivat huoneistojen viilentäjinä. Ilmalämpöpumppumarkkinat Bukarestissa ovat joko kyllästyneet tai sitten niiden uusimisbuumi alkaa kohta - enpä tiedä!

 

Johtokiehkuroita on lähes jokaisessa katupylväässä. Ne odottavat siinä, että johdot tullaan lähiaikoina kaivamaan maahan ja tietoverkot siirtyvät ilmojen mailta maan alle. Erikoista joka tapauksessa, sillä paikoitellen johtoniput roikkuivat kadun pinnalle saakka.

 

Ennakkoluulot Romanian takapajuisuudesta karisivat matkan aikana. Maassa on varmasti suuria eroja toimeentulossa. Saimme siitä hyvän esimerkin jo Bukarestissa, jossa hotellimme edessä oli pysäköitynä musta iso Rolls Royse ja kulman takana auto, jonka renkaista ilmat olivat kadonneet muutama vuosi sitten ja joka nyt toimi syrjäpuolen kulkijan kotina. Pitkäpartainen asukki oli koonnut kotinsa - auton - katolle räsymattoja, jotta lämpötila autonromussa olisi pysynyt yöpymiselle kelvollisena.

 

Suosittelen lämpimästi tutustumista Romaniaan - muutaman vuoden kuluttua Romania vastaa mitä tahansa keski-eurooppalaista maata - pidä siis kiirettä!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Romania, EU ja Romania, Ceausescu, Bukarest, Transilvania


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini