Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Jatkaako euro heikkenemistään Kreikan tukipaketin täsmentymisen jälkeenkin?

Torstai 6.5.2010 - -Esko Erkkilä-


Euromaiden valtiovarainministerit ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF pääsivät sunnuntaina 2.5.2010 sopimukseen Kreikan tukitoimista.

 

Tukitoimet ovat mittavat, sillä euromaat antavat Kreikalle lainaa 80 miljardia euroa ja sen lisäksi IMF myöntää Kreikalle 30 miljardin euron suuruisen lainan. Lainapaketin arvo on siis 110 miljardia euroa.

 

Suomen osuus euromaiden lainapaketista on 1,48 miljardia euroa eli 1.480 miljoonaa euroa. Eduskuntakäsittelyyn ehtiessään summa kohosi 1,6 miljardiin euroon!

 

Summat ovat käsittämättömän suuria. Jonkinmoista vertailukohtaa antaa se, että Suomi lainaa maailman rahamarkkinoilta tänä vuonna 28 miljardia euroa.

 

Miksi tähän on tultu, on oman saarnansa paikka. Ehkä siitä myöhemmin, mutta nyt on ajateltava nykyhetkeä ja välitöntä tulevaisuutta Suomessa.

 

Hallitus pyytää Eduskunnalta lupaa myöntää valtiovarainministeri Jyrki Kataisen sopima laina Kreikalle. Keskustelu tulee olemaan vilkas ja niin pitääkin.

 

Minua askarruttaa Kreikan tukipaketin täsmentymisen vaikutukset euroon sen suhteessa dollariin.

 

Jatkaako euro heikentymistään dollariin nähden vai alkaako se vahvistua?

 

Ensimmäiset tiedot eivät mairittele euron asemaa.  Pitävien ennusteiden laatimisessa on kuitenkin odotettava muutama päivä.

 

Kaikkien euromaiden on hyväksyttävä valtiovarainministerien sopima tukipaketti parlamenteissaan. Se tulee olemaan kivinen tie muuallakin kuin Suomessa. Parlamenttikeskustelujen särmikkyydestä riippuu osin se, että kuinka euron käy.

 

Jos euro jatkaa heikkenemistään, se merkitsee tavallisen kuluttajan kannalta tuontihyödykkeiden hinnannousua. Nopeimmin hinnannousu on nähtävissä polttoaineasemien tolppahinnoissa.

 

Euron heikkeneminen vahvistaa vientiteollisuuden kilpailukykyä. Euromaiden tuotteet tulevat muiden maiden kuluttajille nykyistä houkuttelevammiksi.

 

Kuuntelin Kreikan kriisin julkitulon alkuvaiheissa radiokeskustelua, jossa talouselämän keskeinen vaikuttaja totesi, että vientiteollisuuden näkökulmasta pitäisi aina olla päällä Kreikan kriisin tapainen ilmiö!  Pidin nimeltä mainitsemattoman metsäpatruunan sanoja vastuuttomina ja käsitykseni on vahvistunut, kun Kreikan kriisin syvyys alkaa paljastumaan.

 

Jos euro edelleen heikkenee, toivon hartaasti, että vientiteollisuutemme pystyy hyödyntämään tilanteen. Silloin koko maa hyötyisi ja saisimme taloudellemme kipeästi kaivatun nousun.

 

Euron vahvistuminen on luonnollisesti käänteinen heikkenemiselle. Tuontihyödykkeiden hinnat laskisivat ainakin periaatteessa. Tiedämme kuitenkin, että kaikkien tuotteiden hinnanmuodostuksessa on monia välikäsiä ja ennen kuin välikäsien pohjaton kirstu on saatu täyteen, vasta sen jälkeen on toivoa hinnanlaskuista kuluttajalle.

 

Olen kuluneina vuosina oppinut sen, että kukaan ei pysty ennakoimaan valuuttakurssimuutoksia. Muutokset nähdään vasta jälkeenpäin ja näin tulee käymään nytkin.

 

Sen vuoksi en ala ennakoimaan tulevaa vaan odotan EKP:n virallisia noteerauksia.

 

Saattaa toki olla niinkin, että markkinat ovat osanneet diskontata Kreikan tilanteen oikein jo ennen lopullisia päätöksiä ja valuuttakursseissa ei tapahdukaan mainittavia muutoksia.

 

Aika näyttää!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Euromaat, EKP, IMF, Jyrki Katainen, Kreikka, valuuttakurssimuutokset, EUR, USD


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini