Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Vasta suvivirren laulaminen tuo todellisen suventunnun!

Perjantai 11.6.2010 - -Esko Erkkilä-


Arvostan muutamia hetkiä elämässä ja niiden joukkoon kuuluu kahden virren laulaminen.

 

Joulukirkko on joulukirkko vasta sen jälkeen, kun on saanut lautaa "Enkeli Taivaan lausui näin…" ja kesä tulee vasta sen jälkeen, kun on saanut osallistua "Jo joutui armas aika…" -suvivirren veisuuseen.

 

Tänä vuonna koin kesän tai oikeammin suven tulon sen jälkeen, kun sain osallistua Kiipulan ammattiopiston juhlasalissa laulettuun "Jo joutui armas aika…" -suvivirteen.

 

Kiipulan ammattiopisto on Janakkalassa sijaitseva ammatillisen erityisopetuksen, aikuiskoulutuksen ja kuntoutuksen osaamiskeskus ja palvelujen tuottaja. Se luo oppilailleen uusia mahdollisuuksia työ- ja toimintakyvyn, osaamisen ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Kiipulan toiminta laajeni merkittävästi vuoden 2009 alussa Hämeenlinnassa sijaitsevan Perttulan erityisammattikoulun yhdistyessä Kiipulan ammattiopistoon.

 

Osallistuin Kiipulan ammattiopiston kevätjuhlaan 5.6.2010, sillä nuorin poikamme päätti silloin Perttulan erityisammattikoulussa nelisen vuotta sitten alkaneen opintojaksonsa.  

 

Perttulan ja sitä kautta nyt myös Kiipulan historia alkaa vuodesta 1890. Silloin Edwin Hedman perusti ensimmäisen suomenkielisen kehitysvammalaitoksen Helsingin Kallioon Hernbergin huvilaan. Henkilökuntaan kuului Hedmanin lisäksi hänen Norjasta kotoisin oleva puolisonsa, johtaja Emma Hedman sekä kolme opettajatarta.

 

Perttulaan laitos muutti vuonna 1891. Muuttokuormaa oli kuusi rautatievaunullista ja loppumatka Hämeenlinnasta Perttulaan kuljettiin Vanajavettä pitkin proomuissa ja hinaajalaivalla.

 

Sota-aikana Perttula toimi sotasairaalana ja siitä kertova muistokyltti on edelleen Perttulan juhlasalin eteisen seinällä.

 

Nimeksi tuli Perttulan ammatillinen koulutuskeskus v. 1976 ja se vaihtui Perttulan erityisammattikouluksi v. 1986.

 

Perttulan erityisammattikoulu yhdistyi Kiipulan ammattiopistoon 1.1.2009 alkaen.

 

Kiipulan historia on Perttulan historiaa nuorempi. Kiipulan toiminta alkoi 1900-luvun alkuvuosina "tuberkeliparantolana ja lastenkotina".

 

Koulutustoiminta Kiipulassa alkoi 1955, kun siellä alkoi konttorityökoulu.

 

Vuosien varrella Kiipula on laajentanut toimintaansa keuhkovammaisten toipilaskodista laaja-alaiseksi koulutuskeskukseksi ja myös työikäisen väestön koulutukseen.

 

Kiipulan ammattiopiston kevätjuhlassa oli perjantaina 4.6.2010 ollut 400 henkeä ja lauantaina meitä juhlaväkeä oli paikalla 500 henkeä. Kahtena peräkkäisenä päivänä siis lähes tuhat laulajaa sai osallistua suvivirren veisuuseen!

 

Perttulan ja Kiipulan toiminnat ovat olleet arvokkaita erityisopetuksessa. Toivottavasti kahden lähekkäin sijainneen oppilaitoksen yhdistyminen tuo uutta virettä erityisopetukseen.  Perttula ja Kiipula ovat tärkeitä koko etelä-Suomen eritysopetuksessa, sillä niillä on toimintapisteitä kymmenkunnalla paikkakunnalla eri puolilla eteläistä Suomea.

 

Erityisoppilaan pääseminen Perttulaan opiskelemaan on onnenpotku. Hyvä huolenpito ja itsenäiseen elämään tukeminen ovat leimaa-antavia opiskelulle. On tärkeää, että Perttulan henki säilyy myös nyt, kun toiminnot kuuluvat organisatorisesti Kiipulaan.

 

Kevätjuhla oli juhlallinen tilaisuus ja erityisen tärkeä se oli niille oppilaille, jotka saivat opiskelunsa päätökseen.

 

Aikuisopiskelijoista valtaosa siirtyy juhlan jälkeen työelämään, mutta monet erityisoppilaat siirtyvät kesän jälkeen erilaisiin tuettuihin työtehtäviin ja osa suoraan eläkkeelle.

 

Kiitän Perttulan ja Kiipulan opettajia heidän panoksestaan erityisopetuksessa. Parhaat kiitokset niille tahoille, jotka myöntämänsä rahoituksen avulla mahdollistavat laadukkaan erityisopetuksen Hämeenlinnan Perttulassa, Janakkalan Kiipulassa ja niiden myötä monilla muilla paikkakunnilla etelä-Suomessa!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Perttulan erityisammattikoulu, Kiipulan ammattiopisto, erityisopetus, Perttula, Kiipula


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini