Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

"Kunnan pitää olla taloudellisesti toimiva, tuottava ja tehokas!"

Tiistai 3.11.2009 klo 17.57 - -Esko Erkkilä-


Otsikon teksti on Ylöjärven kaupunginjohtajan Pentti Sivusen yhteenveto tilaisuudessa, jonka Suomen Keskusta järjesti Viljakkalassa torstaina 29.10.2009.

 

Suomen Keskusta järjestää syksyn aikana kolmen tilaisuuden sarjan eri puolilla uutta Ylöjärveä.

 

Ensimmäinen tilaisuus järjestettiin Viljakkala-talolla 29.10.2009 ja sen aiheena oli: Kuntaliitos, mikä on muuttunut? Vastaajaksi oli saatu Ylöjärven kaupunginjohtaja Pentti Sivunen (sdp).

 

Seuraava tilaisuus järjestetään Kurussa Kuru-salissa 10.11.2009 ja kolmas Ylöjärven Asuntilan koululla 19.11.2009.

 

Viljakkalan tilaisuudessa oli viitisenkymmentä osanottajaa ja kunnallisneuvos Pirkko Vuolle avasi tilaisuuden.

 

Avauksessaan Vuolle muistutti, että Viljakkalan kuntaliitoksesta Ylöjärveen on kohta kulunut kolme vuotta ja nyt on aika tarkastella kulunutta aikaa sekä tutkailla tulevaisuutta.

 

Sivunen totesi alkupuheenvuorossaan mm. sen, että talous ja kuntatalous sen mukana nousevat hitaammin kuin edellislamasta. Alijäämäisten budjettien laatimiseen on varauduttava jopa seuraavissa eduskuntavaaleissa valittavan eduskunnan ajan. Totean, että kyseessä on realistinen näkemys kuntajohtajalta!

 

Perustehtävät on hoidettava, mutta koko ajan pitää pohtia, että mistä voidaan luopua, totesi Sivunen kunnan roolia pohtiessaan. Erityiskysymyksenä Sivunen totesi sen, että erikoissairaanhoidon kustannukset ovat kovaa vauhtia kasvamassa.

 

Kuntaliiton näkemystä siitä, että Ylöjärven verotulot kasvaisivat 6 % jo vuonna 2011, Sivunen piti liian optimistisena. Yrityselämää tuntevana olen samaa mieltä Sivusen kanssa.

 

Ylöjärvi on lähtemässä - niin demarijohtoinen kunta kuin onkin - lomauttamaan kaupungin henkilöstöä. Kuukausipalkkalaisten viiden työpäivän ja tuntipalkkalaisten neljän työpäivän mittaisilla lomautuksilla haetaan 1 M€:n säästöjä vuonna 2010. Puoluepolitiikasta vapaata realismia tämäkin!

 

Sivunen valotti ansiokkaasti Ylöjärven investointibudjettia, kertasi Viljakkalan alueella toteutettuja investointeja kuntaliitoksen jälkeen sekä kommentoi paljon hämminkiä aiheuttanutta yksityisteiden avustuspolitiikkaa, josta Ylöjärven kaupunki on saanut lunta tupaan ainakin kerran Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta.

 

Ylöjärven kaupunki pyrkii vahvistamaan Viljakkalassa sijaitsevaa lääkäritoimintaa siten, että Viljakkalassa sijaitsevia lääkäripalveluja voisivat käyttää myös Ikaalisten Luhalahden asukkaat. Se merkitsisi toisen lääkärin saamista Viljakkalaan ja sitä kautta Viljakkalan alueen lääkäripalvelut olisivat nykyistä vankemmalla pohjalla. Suunnitelma on hieno ja kannatettava!

 

Haja-asutusalueiden jätevesikysymyksissä tavoitteet ja arkijärki eivät kohtaa ja Sivunen veikkasikin, että ainakin siirtymäaikaan olisi tulossa pidennyksiä. Toivottavasti Sivusen ennakointi toteutuu!

 

 

Keskusteluosuudessa kiitin Viljakkalan alueen lääkäripalvelujen kehittämisajatuksista.

 

Kysyin kuntarajat ylittävästä yhteistyöstä - jopa kuntaliitoksista - Sivusen mielipidettä. Uskalsin kysyä, että joko Viljakkalan kuntaliitoksen aikana syntyneet haavat Hämeenkyrön suuntaan ovat umpeutuneet?

 

Sivunen totesi, että Tampereen luoteiskulmalla on ratkaistava ns. toisella kehällä sijaitsevien kuntien kohtalo - Hämeenkyrön tulevaa suuntautumista ei voida tarkastella erilliskysymyksenä.

 

Tampereen toisella kehällä sijaitsee kuntia melkein joka suunnalla ja niiden osalta on paljon avoinna olevia asioita.

 

Koen, että Hämeenkyrön kunta kuuluu kiinteästi Tampereen seutukuntaan. Olen joutunut useassa yhteydessä toteamaan, että Hämeenkyröä ei mainita Tampereen ydinseutukuntaan kuuluvana kuntana. Pidän sitä valitettavana ja toivon asiaan muutosta.

 

Positiivista on se, että Tampereen sekä lähikuntien kuntajohtajat ovat lähipäivinä kokoontumassa ja pohtivat yhteistoimintaa. Hyvä näin - toivotan arkijärkeä kuntajohtajien päätöksiin!

 

Viljakkala on syntymäkuntani ja se tulee aina olemaan minulle läheinen. Elämäni tärkeät virstanpylväät ovat tapahtuneet Viljakkalan ohella Hämeenkyrössä. Mökkitonttini sijaitsee Viljakkalan Majajärvellä Hämeenkyrön rajalla ja vietän siellä monta kuukautta vuodessa. Tunnen Hämeenkyrön melkein toiseksi kotikunnakseni, vaikka se ei sitä virallisesti olekaan.

 

Olen asunut Tampereella vuodesta 1976 alkaen ja toimin tämän vuoden alusta alkaen Tampereen Infratuotanto Liikelaitoksen johtokunnan varapuheenjohtajan.

 

Sain Viljakkalan tilaisuudessa tarkentaa käsityksiäni kaupunginjohtaja Pentti Sivusen linjauksista. Tein sen mielelläni. Olen aiemmin pitänyt niitä valtakunnan ja Tampereen demareiden klooneina kaikkea järkevää toimintaa vastustavina - en ole tuntenut Sivusen ajatuksia. Kaupunginjohtaja Sivusella on kuitenkin esim. Tampereen demareista poikkeavia järkeviä ajatuksia kuntatalouden nykytilasta ja kuntatalouden tulevaisuuden näkymistä.

 

Valta merkitsee vastuuta. Tämä on näköjään havaittu Ylöjärvellä. Oppivatko Tampereen demarit sen vai huutelevatko he edelleen tuuleen vastuuttomia ajatuksiaan?

 

Kertaan lopuksi kaupunginjohtaja Pentti Sivusen esittämän kunnan peruslinjauksen:

 

"Kunnan pitää olla taloudellisesti toimiva, tuottava ja tehokas!" Siihen ei ole mitään lisättävää.

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Kuntatalous, Viljakkala, Ylöjärvi, Pentti Sivunen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini