Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

SOK:n valikoimanohjaus joutui perääntymään

Tiistai 9.3.2010 klo 12.54 - -Esko Erkkilä-


Kauppaketjujen valikoimanohjaus-yksiköt muodostuvat muutaman hengen tiimeistä kunkin kauppaketjun pääkonttorissa. Tiimi päättää, että mitä tuotteita kuluttajille tarjotaan.

SOK:n valikoimanohjaus päätti, että Valion tilalle eräiden suurten osuuskauppojen alueella otetaan maidontoimittajaksi Arla-Ingman.

Arla-Ingman syntyi, kun tanskalais-ruotsalainen meijerijätti Arla Foods osti vuonna 2006 Ingmanin meijeritoiminnan. Se pakkaa alkuperältään suomalaista maitoa kuluttajille ja sitä myydään kaupoissa Arla-Ingmanin nimellä. Suomalaisen maidon lisäksi Arla-Ingman tuo maahan ruotsalaista maitoa, pakkaa sen suomalaisissa yhteistyömeijereissään ja myy kaupoissa Arlan nimellä.

Kuluttajat hermostuivat, kun S-ryhmä päätti lopettaa Valio-maidon myymisen. Myös pääministeri Matti Vanhanen otti asiaan voimakkaasti kantaa. Vanhanen ja monet muut vaihtoivat päivittäistavarakauppaansa ja siirsivät elintarvikeostoksensa muiden kaupparyhmien myymälöihin.

S-ryhmä taipui kuluttajien käyttäytymisen vuoksi ja ainakin HOK-Elanto perääntyi Valion maitotuotteiden boikotistaan.

Tapahtumasarja osoittaa, että kuluttaja on edelleenkin kuningas.

Maan suurimman elintarvikeketjun valikoimanohjaus joutui taipumaan ja kelpuuttamaan jatkossakin Valion maitotuotteet myyntiinsä.

Keskusliikkeiden valikoimanohjaukset ovat merkittävä tekijä sille, että kotimainen elintarvikeketjumme on vaikeuksissa. Jatkuva tuonnilla uhkaaminen on painanut hintatason kannattavan toimintamahdollisuuden alapuolelle. Elintarvikkeiden tuontihinnat eivät vastaa tuotantokustannuksia, sillä kyse on ylijäämästä, joka on hinnalla millä hyvänsä myytävä muualle. Tästä on osoituksena se, että Suomessa myytävä ruotsalaismaitoa on halvempaa kuin Ruotsissa!

On annettava tunnustus pääministeri Matti Vanhaselle ja suomalaisille kuluttajille, jotka ensimmäisen kerran osoittivat, että kauppaketjujen valikoimaohjaukset eivät voi päättää sitä, että mitä elintarvikkeita käytetään suomalaisperheiden ruokapöydässä.

 
-Esko Erkkilä-

Avainsanat: SOK, S-ryhmä, Arla, Arla-Ingman, Valio, kuluttaja, Matti Vanhanen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini