Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Talvisodan päättymisen 70-vuotispäivä on ollut tapahtumia täynnä

Lauantai 13.3.2010 klo 20.29 - -Esko Erkkilä-


Neuvostoliiton Suomea vastaan aloittama Talvisota päättyi 13.3.1940 klo 11.00.

 

Tapahtumaa on vietetty ja muisteltu Suomessa tänään monin tavoin.

 

Kerron omakohtaiset kokemukseni tältä päivältä:

 

----------------------

 

Henkilökohtaisesti muistopäivän viettäminen alkoi aamuvarhaisella, kun luin Aamulehteä.

 

Panin erityisellä mielihyvällä merkille Jorma Pokkisen ylänurkkakirjoituksen, jossa hän toteaa, että Vapaussota, Talvisota ja Jatkosota on kirjoitettava isolla alkukirjaimella. Olen Jorma Pokkisen kanssa täsmälleen samaa mieltä.

 

----------------------

 

Kello kahdeksalta vein siniristilipun hulmuamaan omaan lipputankoomme.

 

---------------------

 

Seuraava ohjelmanumeroni oli läsnäolo Viljakkalan sankarihautausmaalla, jossa Viljakkalan Sotaveteraanit ja Sisaret suorittivat seppeleenlaskun sankaristille.

 

Setäni on haudattuna Viljakkalan sankarihautausmaalle ja hänen kuolinpäiväkseen on kirjattu 8.3.1940 eli viisi päivää ennen Talvisodan päättymistä.

 

---------------------

 

Ohjelma jatkui seppeleenlaskun jälkeen Viljakkalan Seurakuntatalolla, jossa tarjottiin kahvit.

 

Tilaisuudessa kapteeni evp. Esko Lammi kertoi Talvisodan tapahtumista Tampereella ja Tampereen seudulla. Lammin esitys oli mielenkiintoinen ja siitä selvisi se kaikkia väestöryhmiä koskeva yksituumaisuus - Talvisodan henki -, joka Talvisodan aikana 1939 - 1940 vallitsi Tampereella.

 

Neuvostoliiton ensimmäisessä Tampereen pommituksessa 21.12.1939 sai surmansa 14 tamperelaista ja 45 henkilöä haavoittui - 73 tamperelaista taloa tuhoutui. Tehtaat saivat osumia, mutta niiden toimintaa voitiin jatkaa.

 

Tampereelle oli ehditty luomaan ilmapuolustus Sulkavuorelle, Kalevankankaalle ja Tampellan tehtaan katolle siten, että vihollispommittajat joutuivat pudottamaan Tampereelle tarkoitetut pommilastinsa viiden kilometrin korkeudesta. Niin korkealta pudotetut pommit eivät tuulisessa talvisäässä osuneet puna-armeijan tarkoittamiin kohteisiin.

 

Tampereen todellinen "ilmapuolustuslukko" oli Härmälän lentokentältä operoinut Lentovarikon Koelentolaivue. Se sai tililleen Talvisodan aikana 11 varmaa punakoneiden pudotusta ja sen lisäksi kolme vaurioittamista.

 

Tampereen Talvisodan aikaisesta väestöstä puolet evakuoitiin lähipitäjiin.

 

--------------------

Viljakkalan tilaisuuksien jälkeen kiirehdin Hervantaan, jossa Karjalaisseurojen Tampereen piiri ry oli järjestänyt Cinolaan kuorokonsertin, jonka teemana oli "Talvisodan ihme".

 

Esiintyvät kuorot olivat Karjalan Kaiku, johtajanaan Marja-Leena Hyttinen ja Tampereen Sotaveteraanien Sekakuoro, johtajanaan Raimo Pohjanniemi.

 

Tilaisuuden päätteeksi esiintyi taiteilija Etta-Liisa Kunnas-Lappalainen. Hänen esiintymisensä koostui useammasta osiosta ja eräs niistä oli Neuvostoliiton johtajan Nikita Hrutsevin julkinen kuvaus Neuvostoliiton Suomea vastaan käymästä Talvisodasta.

 

Hrutsevin esitys kulminoitui toteamukseen: "Eikö tällainen voitto ole moraalinen tappio?"

 

-------------------

 

Muistopäivän ohjelmani jatkui siniristilipun laskemisella ja sen jälkeen keskityin Talvisodan päättymistä käsittelevien televisio-ohjelmien seurantaan.

 

Kunnioitan muiden suomalaisten kanssa niitä Talvisodan sankareita, jotka loivat mahdollisuuden itsenäiselle Suomelle.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Talvisota, Talvisodan ihme


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini