Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Bran linna Transilvaniassa - kohde maailman sadan suosituimman nähtävyyden joukossa

Maanantai 29.3.2010 klo 16.50 - -Esko Erkkilä-


Romanian parhaita nähtävyyksiä on Bran linna. Se sijaitsee Bran kylässä, Brasovin kaupungista parisenkymmentä kilometriä lounaaseen.

 

Vierailimme linnassa maaliskuun lopulla.

 

Romanian kuningatar Marie on aikoinaan saanut linnan lahjaksi, koska pystyi neuvottelemaan hyvän rauhansopimuksen ottomaanien kanssa.

 

Marien jäljiltä linna olisi jäänyt unhojen yöhön, mutta linnan kytkeminen Dracula- myyttiin on muodostanut siitä merkittävän turistikohteen.

 

Irlantilainen Abraham "Bram" Stoker kirjoitti klassisen kauhuromaanin "Dracula". Vampyyri Draculan esikuvana pidetään romanialaista hirmuhallitsija Vlad Tepes´ä. Vlad Tepes tunnetaan myös nimellä "Seivästäjä", sillä hän teloitti vastustajansa työntämällä seipään uhrin nivusista sisään ja nostamalla seipään pystyy maahan.

 

Vlad Tepes saattoi joskus poiketa Bran linnassa, mutta sen omistaja hän ei koskaan ollut.

 

Bran linna, Dracula ja Vlad Tepes - Seivästäjä - muodostavat kokonaisuuden, jonka markkinaväki on yhdistänyt fiktiiviseksi kokonaisuudeksi. Linna on ollut tietyissä elokuvissa Draculaan liittyvien elokuvien filmauspaikkana.

 

Eri asioiden fiktiivinen yhdistäminen ei lainkaan vähennä sitä vaikuttavuutta, jonka Bran linnassa käydessään kokee. Aistikkaat huoneet, kalliit huonekalut, ahtaat käytävät ja portaikot luovat mielenkiintoisen kokonaisuuden.

 

Romanian hallitus palautti Bran linnan kommunistijohtaja Nikolae Ceausescun kukistumisen jälkeen Habsburgin suvulle. Linna oli kommunistihallinnon aikana päässyt rappeutumaan, mutta sitä on onnistuneesti kunnostettu 1990-luvun alusta alkaen.

 

Linna sijaitsee korkealla vuorella ja se sulkee vuorten välisen solan tehokkaasti. On helppo kuvitella, että linna on ollut aikoinaan vahva varustus turkkilaisia vastaan.

 

Linnan ulkopuolelle on muodostunut krääsäkauppiaiden laaja alue, jossa on tarjolla kaikenlaista "Made in China" -roinaa. Matkamuistot kannatta hankkia linnan myymälästä, sillä siellä tarjolla oleva tavara on laadukasta.

 

Bran linnaa on helppo suositella käyntikohteeksi, kun matkailee Transilvaniassa.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Bran linna, Brasov, Dracula, Vlad Tepes, Seivästäjä, Bram Stoker


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini