Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Alvarien järjestämä ensimmäinen talousarviotilaisuus

Keskiviikko 21.4.2010 - -Esko Erkkilä-


Tampereen Alvarit - alueellisen vaikuttamisen kanava - järjestivät vuoden 2011 talousarviota esittelevän ensimmäisen tiedotustilaisuuden Tampereen valtuustosalissa 19.4.2010.

 

Tampereella on nyt kolme Alvaria - Länsi-Alvari, Etelä-Alvari ja Kaakkois-Alvari.

 

Olen Etelä-Alvarin jäsen ja olin paikalla.

 

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunnan puolesta esityksen piti tilaajapäällikkö Erkki Lehtomäki, ikäihmisten palvelujen lautakunnan puolesta asiat esitti suunnittelija Sami Uusitalo ja sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunnan osalta esittelyn suoritti suunnittelupäällikkö Lauri Savisaari.

 

Muiden lautakuntien osalta vastaava tiedotustilaisuus järjestetään samassa paikassa 26.4.2010.

 

Veronmaksajana on pantava ilolla merkille se, että kaikki esittäjät lupasivat tiukkaa budjettivuotta 2011 - palvelujen käyttäjänä olen itsekäs ja en voi olla tyytyväisen esittäjien sanomaan. No, loppupeleissä veronmaksaja-rooli ottaa voiton palvelujen käyttäjästä, sillä pitäähän hommassa olla järkeä ja vastuullisuutta.

 

Tässä muutama suora lainaus esittäjien dia-aineistosta:

 

  • Lehtomäki: "Parempaa ei näkyvissä." ja "Vuoden 2010 talousarvio on monelta osin pienempi kuin vuoden 2009 toteuma" - "Valtuuston asettamat henkilösäästötavoitteet vaikuttavat myös vuonna 2011."

 

  • Uusitalo: "Talousarvion puitteissa ei lisäresursseja."

 

  • Savisaari: "Kireän taloudellisen tilanteen takia merkittäviä uusia palveluavauksia ei valmistella."

 

Pyysin Lehtomäen esityksen jälkeen kunkin esiintyjän kertomaan miljoonissa vastuualueensa asioiden hoitamiseen tarvittavat eurot v. 2010 ja saimme kuulla seuraavia lukuja:

 

  • Lehtomäki: 360 miljoonaa euroa, josta erikoissairaanhoitoon 200 milj. euroa
  • Uusitalo: 160 miljoonaa euroa, josta 100 milj. euroa laitoshoitoon ja 60 milj. euroa kotona asumiseen ja kotisairaanhoitoon
  • Savisaari: 71…72 miljoonaa euroa

 

Luvuista huomamme, että Lehtomäki on "kallis mies"! Hänen vastuualueensa on kuitenkin tamperelaisten kannalta kaikkein tärkein, joten emme moiti Lehtomäkeä hänen "kalleudestaan", jos hän pystyy johtamaan yksikköään kustannustehokkasti.

 

Alvarit kuulevat viikon kuluttua vastaavat kuulumiset osaamis- ja elinkeinolautakunnan, lasten ja nuorten palvelujen lautakunnan sekä yhdyskuntalautakunnan osalta.

 

Kuulemisten jälkeen Alvarit tulevat käsittelemään kaikkien lautakuntien budjettiajatukset ja ainakin Etelä-Alvarissa tulemme kriittisesti esityksiä kommentoimaan.

 

Esitysten jälkeen tehtiin muutamia kysymyksiä ja tuon tässä esille kolme huolestunutta kysymystä, joista yksi on omani.

 

Tarmo Aaltonen Hervannasta oli huolissaan ulkoilureittien jäämisestä kaavoituksessa muiden suunnitelmien jyräämiksi. Aaltonen oli erityisen huolestunut Hervannasta Taivalpirtille ja takaisin johtavan ulkoilureitin tulevasta kohtalosta.

 

Savisaari totesi Aaltosen mielipiteen olevan aiheellisen. Hän vakuutti kuitenkin, että kaavojen suunnitteluvaiheessa ulkoilureittien säilyttäminen on erityisen huolenpidon kohteena.

 

Pentti Ilmari muistutti Savisaarta ja valtuustosaliin kokoontunutta koko Alvari-yleisöä siitä, että sivistyksen ja elämänlaadun lautakunnan vastuualueella pitäisi olla hyvin kriittinen ja sillä alueella käyttäjien maksuosuutta olisi nostettava. Näin säästyvät rahat pitäisi Ilmarin mielestä ohjata toimialapäällikkö Lehtomäen vastuulohkolle sekä suunnittelija Sami Uusitalon esittelemälle sektorille. Ilmarin mielipide on kannatettava.

 

Kysyin omassa kysymyksessäni Kotitorille maksettavien korvausten määrää. Kotitori on Tampereen kaupungin ulkoistama toiminto, joka tarkoituksena suositella ikäihmisille niitä palveluja, joita he jokapäiväisessä pärjäämisessään tarvitsevat. Eräs toinen kysyjä kysyi ennen minua Kotitorin omistajan kytköksiä Lontoon pörssissä noteerattavaan monikansalliseen yritykseen.

 

Toistan kysymykseni sähköpostitse suunnittelija Sami Uusitalolle ja kysyn samassa viestissä myös Kotitori-toiminnan omistajan nimeä sekä omistajan taustoja.

 

Kiitän Alvarin Pikeä, Sirpaa sekä Birgittaa mielenkiintoisesta tilaisuudesta ja pyrin olemaan paikalla myös viikon kuluttua!

 

 

-Esko Erkkilä-

 

Avainsanat: Etelä-Alvari, Länsi-Alvari, Kaakkois-Alvari, Tampereen budjetti 2011, Tampere


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini