Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Matti Vanhanen siirtyi valtiomiessarjaan

Lauantai 19.6.2010 - -Esko Erkkilä-


Pääministeri Matti Vanhanen jätti eilen eli 18.06.2010 eronpyyntönsä pääministerin toimesta Tasavallan Presidentille.

 

Vanhasen eronpyyntö merkitsee, että hallitus jatkaa toimitusministeriönä uuden pääministerin nimittämiseen saakka.

 

Matti Vanhanen on viime päivinä saanut kaikilta poliittisilta toimijoilta tunnustusta toimistaan pääministerinä.

 

Olin paikalla, kun Suomen Keskustan puoluekokous antoi hänelle raikuvat ja pitkään jatkuneet suosionosoitukset Vanhasen puoluekokouksen avanneen puheenvuoron jälkeen. Saliyleisö nousi seisomaan ja jatkoi aplodejaan. Vasta Vanhasen kättenheilautus lopetti suosionosoitukset.

 

Eduskunnassa Vanhanen sai ansaitut tunnustuksen sanat jopa SDP:n puheenjohtaja Urpilaiselta. Urpilaisen sanojen jälkeen kansanedustajat ryhtyivät eduskunnassa harvinaiseen menettelyyn eli suosionosoitusten antamiseen. Puhemies salli kättentaputukset.

 

On liian aikaista ryhtyä analysoimaan Vanhasen saavutuksia, mutta kaikki ovat varmaan yksimielisiä siitä, että Vanhanen onnistui pääministerinä hyvin.  Hän halusi olla koko Suomen pääministeri ja siinä Keskustan puheenjohtajuus jäi vähempään rolliin.

 

Pääministerin roolin kirkastaminen maamme EU-asioiden vastuuhenkilönä oli ehkä suurin saavutus, joka pitää kirjata Vanhasen meriittilistaan. Hän lopetti Suomessa ja muuallakin EU:ssa ihmettelyn aihetta antaneen ns. kahden lautasen politiikan. Tasavallan presidentille näytettiin hänen oikea paikkansa EU-päätöksenteossa.

 

Vanhanen säilytti omiensakin joukoissa tietyn etäisyyden ja mm. minä en voi sanoa, että olisin päässyt keskusteluyhteyteen hänen kanssaan. Tapasimme toki usein, mutta ne hetket ajoittuivat suuriin yleisötilaisuuksiin, joissa syvällisempään keskusteluun ei ollut mahdollisuuksia.

 

Ehkä myös näillä palstoilla tulen myöhemmin käsittelemään Vanhasen aikaansaannoksia tarkemmin. Jo nyt voidaan kuitenkin todeta, että Matti Vanhasen nimi saadaan Suomessa liittää harvalukuiseen valtiomiesten joukkoon.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Matti Vanhanen, kahden lautasen politiikka, valtiomies


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini