Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Makeisveron tuotto jää ennakoitua pienemmäksi?

Maanantai 5.7.2010 - -Esko Erkkilä-


Hallitus kaavailee, että makeiset, suklaat ja muut kaakaota sisältävät tuotteet sekä jäätelöt ja mehujäät tulisivat 1.1.2011 alkaen makeisveron piiriin.

 

Makeisveron säätäminen päätettiin hallituksessa jo 26.8.2009, joten aikaa päätöksestä sen soveltamiseen ehtii kulua runsas vuosi.

 

Veron suuruudeksi esitetään 95 senttiä kilolta.

 

Lisäksi esitysluonnoksessa esitetään virvoitusjuomaveron korottamista 4,5 sentistä litralta 7,5 senttiin. Virvoitusjuomaveron piiriin otettaisiin mehujen, limonaadien ja kivennäisvesien lisäksi mm. pullovesi ja maitoa sisältävät kaakao- ja kahvijuomat.

 

Makeisia meillä ei juurikaan käytetä, mutta jäätelöä toki jonkin verran. Tämä merkitsee, että perheemme varaan makeisveron tuottoa ei kannata perustaa.

 

Uudella makeisverolla sekä virvoitusjuomaveron korottamisella ja uusien tuotteiden lisäämisellä virvoitusjuomaveron piiriin tähdätään 120 miljoonan euron suuruiseen verokertymään.

 

Periaatteessa vastustan elintarvikkeisiin kohdistuvia veroja ja veroluonteisia maksuja. Tässä tapauksessa kuitenkin hyväksyn makeisveron säätämisen, sillä se kohdistuu tuoteryhmään, joka ei ole tarpeellinen. Makeiset aiheuttavat ylipaino-ongelmia ja helpottavat myös hammaspeikon pahantekoja.

 

Jäätelön sisällyttämistä makeisveron piiriin kummastelen. Jäätelön tärkeä raaka-aine on maito ja sen kulutuksen aleneminen olisi koko elintarvikeketjun kannalta huolestuttavaa.

 

Toivon, että jäätelö poistetaan lausuntokierroksen aikana makeisveron piiriin suunniteltujen tuotteiden piiristä.

 

Makeisveron säätäminen merkitsee Viron-matkailun lisääntymistä, sillä hintaero kotimaan hintojen ja naapurimaan hintojen välillä tulee kasvamaan.

 

EU:n keskeinen periaate on tavaroiden vapaa liikkuminen ja se koskee myös makeisia, joten mitään laitonta makeistuonnin kasvattamiseen esim. Virosta ei ole.

 

Yhteenvetona voidaan todeta, että verotuksessa painopistettä ollaan siirtämässä kulutuksen verottamiseen.  Valtaosa kansalaisista hyväksyy tämän ja niin myös minä. Kulutuksen verottaminen antaa populistisille poliitikoille oivan tilaisuuden lytätä vastuulliset päätöksentekijät. Tästä huolimatta kannatan makeisveron säätämistä, mutta vain todellisille makeisille - ei jäätelölle.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: makeisvero, virvoitusjuomavero


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini