Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Arvonlisäverokannat muuttuivat heinäkuun 1. päivänä

Sunnuntai 4.7.2010 - -Esko Erkkilä-


Heinäkuun alussa arvonlisäveroon tuli yhden %-yksikön korotus.

 

Yleinen arvonlisävero on nyt 23 % ja elintarvikkeille se on 13 %.

 

Sääntö ei olisi kuitenkaan sääntö, ellei siitä olisi poikkeuksia. Nyt poikkeus oli se, että ravintola- ja ateriapalveluiden arvonlisävero aleni - vielä kesäkuussa se oli 22 %, mutta heinäkuussa 13 %.

 

Majoituspalveluissa verokanta oli aiemmin 8 %, mutta heinäkuun alusta se on ollut 9 %.

 

Elintarvikkeiden arvonlisäverokanta oli viime lokakuuhun saakka 17 %, mutta silloin se aleni 12 prosenttiin. Elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen oli sulka Suomen Keskustan hattuun, sillä kaikkea vastustavan SDP:n lisäksi myös Kokoomus vastusti veronalennusta!

 

Elintarvikkeisiin sovellettava alhaisempi arvonlisäverokanta on heikompien tukemista parhaimmillaan ja sen vuoksi SDP:n vastustava kanta ihmetyttikin.

 

Rehuja kohdellaan arvonlisäverotuksessa samoin kuin elintarvikkeita eli niihin sovelletaan heinäkuun alusta alkaen 13 %:n verokantaa. Mikäli rehuraaka-aineita ohjataan esim. polttoon, niin arvonlisäverona on silloin 23 %. Käyttötarkoitus siis viime kädessä ratkaisee verokannan.

 

Arvonlisäverotuksen koukerot tuntuvat monimutkaisilta, mutta asiaan perehtyneiltä ne eivät sitä ole.

 

Oleellista viime aikoina on ollut se, että elintarvikkeiden arvonlisäverotus keveni viime vuoden loppupuolella ja nyt se hieman kiristyi, mutta on edelleenkin 4 %-yksikköä alhaisempi kuin ennen.

 

Ravintolaruokailussa hintojen piti alentua heinäkuun 1. päivänä, mutta eräät luuseri-ravintoloitsija eivät suostuneet alentamaan kuluttajahintojaan. Surullista, mutta totta!

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: arvonlisävero, elintarvikkeiden arvonlisävero, Suomen Keskusta, SDP, Kokoomus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini