Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Miksi Suomi on Afganistanissa?

Perjantai 21.1.2011 - -Esko Erkkilä-


Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus-yksikkö järjesti Tampereella tiistaina tammikuun 18. päivänä otsikkoaiheisen yleisötilaisuuden.

Tilaisuuden ajankohta oli jälkeenpäin ajatellen mainio, sillä presidentti Halonen oli samaan aikaan tutustumassa paikan päällä tilanteeseen.

Olin mukana tilaisuudessa, sillä olen kokenut, että tiedän Afganistanin operaatiosta liian vähän.

Afganistan on tällä hetkellä kansainvälisen yhteisön kriisinhallinnan suurin haaste. Maan vakauttamiseen ja jälleenrakentamiseen panostavat niin yksittäiset maat, EU, YK kuin Natokin.

Suomi osallistuu Afganistanissa siviilikriisinhallintaan ja sotilaalliseen kriisinhallintaan sekä tukee maassa tapahtuvaa kehitysyhteistyötä.

Suomen panostus Afganistanin tukemisessa on monipuolista.

Erilaiset kehityshankkeet, jotka kuuluvat siviilikriisinhallintaan ja sotilaallinen kriisinhallinta ovat alueita, joihin Suomi panostaa.

Suomen rahallinen panostus Afganistanin siviilikriisinhallintaan on n. 20 miljoonaa euroa vuodessa. Kun sotilaallinen kriisinhallinta merkitsee sen lisäksi n. 40 miljoonan euron vuosittaista kustannusta, liikkuu Suomen rahallinen panostus tasolla 60 miljoonaa euroa vuodessa.

Tarkastelen monia asioita kustannusvinkkelistä ja on pakko todeta, että Suomen Afganistan-panostus on mittava.

Tampereen tilaisuudessa UM:n alivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde sekä PLM:n puolesta sotilaskriisinhallinnasta alustanut Jukka Tuononen selvästi olivat haluttomia esittämään kustannuksia. Olisin odottanut laajempaa kustannusten omaehtoista käsittelyä, sillä Afganistan-operaatiot ovat hallituksen ja eduskunnan päättämiä toimia, joten niissä ei pitäisi olla aihetta hissuttelulle ja vielä vähemmän salailulle.

Tilaisuuden jälkeen keskustelin Jukka Tuonosen kanssa ja silloin hän oli hyvin avoin keskustelemaan sotilaallisen kriisinhallinnan kustannuksista. Tuononen mainitsi, että puolet sotilaallisen kriisinhallinnan kustannuksista muodostuu henkilöstökustannuksista.

Suomen sotilaallinen läsnäolo Afganistanissa sai tiukkaa kritiikkiä pariltakin kuulijalta. Kritiikki on osin ymmärrettävää, joskin on muistettava, että Afganistanin operaatiot ovat hallituksen ja eduskunnan hyväksymiä.

Mielestäni Afganistanin operaatioita pitää pystyä tarkastelemaan kriittisesti. On kuitenkin toisaalta tiedostettava Afganistanin ongelmat sekä se, että afganistanilaiset eivät omin voimin pysty nousemaan sille tasolle, joka voitaisiin hyväksyä.

On muistettava, että Afganistan on meitä lähempänä kuin Kanarian saaret! Jo maantieteellisen läheisyyden vinkkelistä on panostettava, jotta afganistanilaiset pääsevät kunnollisen elämän alkuun.

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Afganistan, Miksi Suomi on Afganistanissa?, Ritva Koukku-Ronde, Jukka Tuononen, Afganistan-operaatio,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini