Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Tuomi-Logistiikka Oy on väärä taho, jolle tamperelaiset voivat reklamoida sote-taksitoiminnan ongelmista

Torstai 13.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Tampereella sote- ja kela-taksitoiminnan palvelutaso on viime kuukausina romahtanut.

 

 

Palvelutason romahtamisen syyksi leimataan taannoinen taksiuudistus.

 

 

Syiden etsiminen on heitteille jätettyjen sote- ja kelataksiasiakkaiden kohdalta tuloksetonta, sillä ongelman syyllinen on ainakin sote-taksien osalta tiedossa.

 

 

On täysin turhaa syytellä tilanteesta taksinkuljettajia, taksiyrittäjiä tai palveluntarjoajaa Tuomi-Logistiikka Oy:tä, sillä syyllinen on toiminnan tilaaja Tampereen kaupunki.

 

 

Tampereen kaupunki kantaa sote-taksitoiminnan ontumisesta täyden vastuun. Kaupunki on laatinut palveluntuottajasopimuksen mm. Tuomi-Logistiikka Oy:n kanssa, mutta sopimusasiakirja on laadittu ilmeisen taitamattomasti, sillä ongelmat palvelunkäyttäjille ovat suuret.

 

 

Osoittaa suurta tietämättömyyttä Tampereen virkahenkilöiden osalta, kun he pyytävät asiakkaita reklamoimaan ongelmista Tuomi-Logistiikka Oy:lle. Virkahenkilöiden pitäisi katsoa peiliin ja sieltä he näkevät tussaroijan.

 

 

Totesin jo edellä, että Tampereen kaupungin sote-taksitoiminnan operatiivisesta toiminnasta vastaavat ovat solmineet kelvottoman sopimuksen Tuomi-Logistiikka Oy:n kanssa.

 

 

Sopimuksessa ei ilmeisesti ole osattu laatia lainkaan sellaisia spesifikaatioita, joihin Tuomi-Logistiikka Oy olisi voinut sitouttaa alihankkijansa eli taksiyrittäjät.

 

 

Kokonaan oma lukunsa on se, että onko Tampereen kaupunki vaatinut sopimukseen erillisiä kohtia taksitoiminnan seurannasta ja mahdollisten poikkeamien seuraamuksista – tuskin!

 

 

Totesimme eilen Vanhusneuvostossa, että Tampereen kaupungilta lienee mahdoton tavoittaa henkilöä, joka on vastuussa alihankkijoiden eli mm. Tuomi-Logistiikka Oy:n kanssa solmittujen palveluntuottajasopimusten laadinnasta ja ennen kaikkea sopimusten noudattamisesta sekä mahdollisista korvauksista!

 

 

Näin ei voi jatkua!

 

 

 

Toivon ja suorastaan vaadin, että Tampereen kaupungin pitää pikaisesti julkistaa se yhteystieto, johon tavallinen tamperelainen voi ilmoittaa sote-taksitoiminnassa ilmenneet ongelmat, sillä muuten asiaan ei koskaan saada parannusta!

 

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ongelmat Tampereen sote-taksitoiminnassa, ongelmat Tampereen kela-taksitoiminnassa, sote-taksit, kelä-taksit, Tuomi-Logistiikka Oy,

Grillimauste ei ole parhaimmillaan riisipuuron päällä!

Keskiviikko 12.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Viime maanantain aamupalani meni uusix, vaikka lähtökohdat olivatkin ihanteelliset.

 

 

Rouva tapaa keittää riisipuuroa aina silloin tällöin suuremman kattilallisen, jotta siitä riittää useammalle päivälle.

 

 

Viime maanantaina kaavin isosta riisipuurokattilasta viimeiset herkut lautaselleni ja laitoin lautasen mikroaaltouuniin.

 

 

Otin riisipuurosatsini mikrosta ja menin keittiöhyllylle, josta tapaan ottaa kanelipurkin ja ripotella siitä aimo annoksen kanelia riisipuuroni päälle.

 

 

Otin kanelipurkin sen normaalista paikasta, mutta pahaksi onnekseni kanelipurkin ja grillimaustepurkin paikkoja oli vaihdettu.

 

 

Oudoksuin hieman tavallista keltaisempaa väriä, mutta en osannut epäillä mitään.

 

 

Karu totuus paljastui, kun otin ensimmäisen lusikalliseni riisipuuroa suuhuni, sillä maku ei ollut lainkaan normaali.

 

 

Perhekuntani kannusti minua syömään koko lautasellisen, mutta syömättä jäi, sillä grillimausteella maustettu riisipuuroannokseni päätyi kompostiin.

 

 

Tositarinan opetus on, että purkin tuoteselostukseen pitäisi aina paneutua!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: riisipuuroa ja grillimaustetta,

On haasteellista löytää äänetön kännykkä!

Tiistai 11.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Meille jokaiselle lienee tuttu tilanne, että kännykkä on kateissa ja sitä yritetään löytää soittamalla siihen.

 

 

Äänettömällä olevaan kännykkään on lähes mahdoton saada yhteyttä soittamalla, sillä se onnistuu vain siten, että näkee soittovalon vilkkuvan kateissa olevassa kännykässä!

 

 

Törmäsin ”kadonneen kännykän” –mysteeriöön viimeksi eilen, kun eräs puheenjohtamani Eläkeliiton Tampereen yhdistyksen jäsen oli kadottanut kännykkänsä.

 

 

Vietimme eilen yhdistyksemme pikkujoulujuhlaa ja kadonneen kännykän omistaja uumoili, että olisi unohtanut kännykkänsä juhlahuoneistoomme.

****************

 

 

En yleensä vastaa puheluihin, jotka tulevat tuntemattomista numeroista, mutta nyt niin tein ja soittaja oli kadonneen kännykän omistajan elämänkumppani.

 

 

Olin lähellä oletettua kadottamispaikkaa ja menin sinne sekä aloin soittamaan minulle annettuun numeroon.

 

 

Ilokseni kuulin voimakkaan hälytysäänen, mutta kännykän paikantamisessa olikin puuhaa.

 

 

Hälytysääni kesti vain muutaman soiton verran ja sitten puhelu katkesi.

 

 

Onneksi etsimässäni kännykässä oli riittävästi latausta ja iloinen soittoääni kuului joka kerta, kun soitin.

 

 

Tutkin vessat ja monet muut paikat, mutta en löytänyt pirisevää kännykkää.

 

 

Menin polvilleni kokoushuoneemme eteishallin lattialle ja vihdoin viimein näin pirisevän kännykän.

 

 

Olin iloinen ja koko päiväni oli pelastettu, kun sain ottaa käteeni pirisevän oudon kännykän.

 

 

Soitin kadottajan elämänkumppanin kännykkään sekä kerroin tilanteen ja sen jälkeen sovimme paikan, jonne toimitan kadonneen kännykän.

 

 

Mielelläni tein neljän iltapäiväruuhkassa kymmenen kilometrin mittaisen sivupoikkeman, kun sain toimittaa kännykän ”kännykänkadottajalle”!

 

 

Onneksi etsitty kännykkä ei ollut äänettömällä!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kännykkä, kännykän kadottaminen, äänetön kännykkä,

Ensimmäiset Suomen Ilmavoimien Hornetit lennettiin St. Luosista Pirkkalaan vuonna 1995

Maanantai 10.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Tuskin paljastan sotasalaisuuksia, kun kerron muutamalla sanalla…

 

 

 IMG_6525.JPG

 

 

…työhuoneessani olevasta lentokonetaulusta muutaman sanan.

 

 

Sain tuon taulun muistoksi, kun osallistuin eräissä kertausharjoituksissani tavallisiin ampumarata-ammuntoihin 4. – 8.9.1995.

 

Muodostin tuolloin kertausharjoituksissa sotilasesimieheni eli erään kapteenin kanssa taisteluparin ja pärjäsimme koulutusammunnoissa kahdestaan palkinnon eli tuon taulun arvoisesti.

 

 

Taisi olla vasta seuraavissa kertausharjoituksissa, kun erääseen illanviettoomme saapui muutama lentäjä, jotka aikoinaan olivat lentäneet Suomen Ilmavoimien ensimmäiset Hornetit St. Lousista Pirkkalaan.

 

 

Lento kesti 9,5 tuntia ja kyseessä oli neljän hävittäjän suora lento.  Lennon varalaskupaikaksi oli päätetty Reykjavikin Keflavik ja siellä vallinneen heikon sään vuoksi siirtolento Pirkkalaan myöhästyi hieman.

 

 

Anneli Taina oli siirtolennon aikana maamme puolustusministerinä ja kenraali Martti Ahola Ilmavoimien komentajana. Nyt tapailen Anneli Tainaa tamperelaisten eläkeläisjärjestöjen kokouksissa.

 

 

Ensimmäiset Hornetit lennettiin Suomeen vasta 7.11.1995, joten syyskuussa 1995 pidettyjen kertausharjoitusten aikana Hornetteja ei vielä ollut Suomessa, joten kuvassa oleva ei ole ainakaan Suomen ilmatilassa lentävä Hornet.

 

 

Sain aikoinaan peruskoulutukseni Panssarintorjuntajoukoissa Säkylässä ja ehdinkin olla muutamissa jalkaväen kertausharjoituksissa ennen kuin minut siirrettiin Ilmavoimiin.

 

 

En luonnollisestikaan kuulunut lentäviin reserviläisiin, mutta ainakin eräiden kertausharjoitusten aikana sain henkilökohtaisesti tutustua Hornetit Suomeen lentäneisiin pilotteihin.

 

 

Kelpo kavereita kaikki!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hornet, Hornetit Suomeen vuonna 1995, Hornettien siirtolento Pirkkalaan,

Lipputanko kuuluu jokaisen omakotitalon pihamaalle!

Sunnuntai 9.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Elämme Itsenäisyyspäivän aikoja ja nyt on ollut liputuspäiviä joka toinen päivä.

 

 

Joulukuun 4. päivänä...

...tänä vuonna siniristiliput liehuivat lipputangoissa sen kunniaksi, että silloin vietimme suomalaisen demokratian päivää, sillä tasan sata vuotta sitten suomalaiset pääsivät ensimmäisen kerran Vapaussodan jälkeen äänestämään kuntavaaleissa.

 

 

Joulukuun 6. päivä...

...meillä oli mielestäni joka vuonna vuoden tärkein ja arvokkain liputuspäivä, sillä silloin kohotimme lippusalkoihin Suomen lipun itsenäisyytemme kunniaksi.

 

Joulukuun 8. päivä...

...eli eilen meillä oli taas tilaisuus nostaa Suomen lippu salkoon, sillä silloin vietimme Jean Sibeliuksen eli suomalaisen musiikin päivää.

 

 

Kerrostaloyhtiöt ja myös useimmat rivitaloyhtiöt ovat hankkineet tontilleen lipputangon, mutta aivan liian monelta omakotitalolta se puuttuu.

 

 

Me olimme aikoinaan siinä onnellisessa asemassa, että Rouva voitti jossain tuleville omakotirakentajille suunnatussa arvonnassa lipputangon ja sitä me sitten kannoimme omakotitalomme rakennusvaiheessa eri puolille rakennustyömaatamme!

 

 

IMG_6467.JPG

 

 

Tässä omakotitalomme lipputanko kuvattuna 6.12.2018.

 

 

 

Parisenkymmentä vuotta sitten hankimme lipputangon myös mökillemme Viljakkalan Majajärvelle ja on selvää, että jokaisena liputuspäivänä siniristilippu liehuu joko omakotitalomme ja mökkimme lipputangossa!

 

 

Lipputangon hankkiminen on mahdollista kaikkien omakotitalojen tontille ja kannustankin kaikkia omakotitalon omistajia hankkimaan oman lipputankonsa, sillä siniristilipun liehuminen omassa lipputangossa on aina hieno kokemus!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lipputanko, Itsenäisyyspäivän liputus, Jaen Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä, Vapaussota, suomalaisen demokratian päivä,

Onko Sokos Hotell Ilveksen sortuminen tuoteväärennökseen vain jäävuoren huippu?

Lauantai 8.12.2018 - -Esko Erkkilä-

On mainio asia, että ruuan alkuperä kiinnostaa nykyään yhä useampia.

 

 

Kuluttajat arvostavat ruuan alkuperämerkintöjä ja se onkin luonnollista, sillä maailmalla liikkuu paljon erilaisia ruuan tuoteväärennöksiä ja eräät tuoteväärennökset ovat suorastaan hengenvaarallisia, sillä ruuan raaka-aineiden joukkoon on saatettu lisätä mitä epämääräisempiä ainesosia.

 

 

Tamperelaisessa Sokos Hotel Ilveksessä marraskuun alkupäivänä paljastunut neljän ruoka-aineen tuoteväärennös kertoo karua kieltään, että ruuan tuoteväärennökset ovat mahdollisia myös Suomessa.

 

 

Taisi olla tarkalleen 6.11.2018, kun Hotell Ilveksessä järjestettiin Sanomalehtien liiton suuret lehtipäivät.

 

 

Sanomalehtien liitto edustaa maakuntien lehdistöä ja sen vuoksi järjestäjä olikin toivonut ruokalistalle paikallisia tuotteita.

 

 

Kaikki näyttikin olevan kunnossa, sillä listalla oli alkuruokana Näsijärven taimenta, maalaispateeta urjalalaisen Paijan tilan possuista, akaalaisen Tolvilan kartanon luomukaritsaa sekä Pyhäjärven kuhaa.

 

 

Erinäisten vaiheiden jälkeen paljastuikin, että minkään mainitun ruuan alkuperä ei ollut ilmoitettua – taimen ei ollut uinut Näsijärvessä, possu ei ollut Paijan tilalta, karitsa ei ollut Tolvilan kartanon karitsaa ja se ei ollut edes luomua ja pisteenä iin päälle kuhaa ei ollut pyydetty Pyhäjärvestä!

 

 

Hotel Ilves syyllistyi siis törkeään tuoteväärennykseen!

 

 

*********************

 

 

Tamperelaisen Hotel Ilveksen kärähtäminen laajasta tuoteväärennöksestä on kuitenkin kaikesta huolimatta nähtävä positiivisena, sillä paljastihan se sen holtittoman menettelyn, jolla suomalaiset ravintolat kohtelevat asiakkaitaan. 

Ruuan alkuperämerkinnät ovat kuluttajan kannalta keskeinen menettely, mutta kun alkuperämerkintöjen vaatiminen ravintolaruualle ei vielä ole lakisääteistä, niin hotelli ilveksiä kyllä riittää.

 

Isotkin ravintolat käyttävät härskisti tätä lainsäädännön puutetta bisnestoiminnassaan hyödyksi.

 

 

Toivottavasti jo tällä vaalikaudella saadaan aikaiseksi velvoittava lainsäädäntö, jotta myös ravintolaruuan alkuperä pitää ilmoittaa!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ravintolaruokien tuoteväärennökset, Sokos Hotel Ilves, Sokos Hotel Ilveksen tuoteväärennökset, Näsijärven taimen, Paijan possu, Tolvilan karitsa, Tolvilan luomukaritsa, Pyhäjärven kuha, Laki ravintolaruuan alkuperämerkinnöistä pitää saada, ravintolaruoka,

Lähiomaisen kantakortin tilaaminen syventää tietämystämme suvun vaiheista

Perjantai 7.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Kantakortti on jokaisesta puolustusvoimissa palvelusta suorittaneesta laadittu asiakirja, joka sisältää tiedot hänen palveluksestaan puolustusvoimissa kutsuntoihin osallistumisesta joko kotiuttamiseen, kaatumiseen tai eläkkeelle jäämiseen saakka.

 

 

Näin Itsenäisyyspäivän jälkitunnelmissa kannustan kaikkia tilaamaan kopion lähiomaisensa kantakortista, sillä siinä esiintyvät tiedot ovat arvokasta tietoa läheisten elämänvaiheista.

 

 

Kantakortin tilaaminen onnistuu helposti niiden ohjeiden mukaan, jotka saat, kun googlaat ”kantakortti” tai ”kantakortin tilaaminen”.

 

 

Kymmenkunta vuotta sitten lähiomaisen tai sukulaisen kantakortin tilaaminen oli nykyistäkin helpompaa ja silloin tilasinkin useiden sukulaisten ja ”naapurinmiesten” kantakorteista kopiot.

 

 

Ennen vuotta 1949 syntyneiden kantakorttikopion tilaaminen maksaa 11,90 euroa + 0,60 euroa per valokopiosivu.

 

 

Kantakorttiin on merkitty yksityiskohtaisia tietoja siinä mainitun henkilön palveluspaikasta ja -ajasta, hänen palkitsemisistaan ja rangaistuksistaan, ylennyksistä ja mahdollisista sodan ajan taistelupaikoista.

 

 

Olen tutkaillut mm. erään setäni kantakorttia – setäni lepää Viljakkalan sankarihautausmaalla – ja siinä on selvitys mm. hänen hammaskartastaan, sillä setäni kuoli Viipurissa muutama päivä ennen Talvisodan päättymistä, kun ryyppäsi viinaksi luulemaansa auton jäähdytysnestettä.

 

 

Kannustan jokaista tilaamaan läheisensä kantakorttikopion; ainakin niiden läheisten, jotka taistelivat Isänmaamme puolesta Talvi- ja Jatkosodissa, sillä kantakortin tiedot ovat arvokasta tietoa menneiden sukupolvien vaiheista!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kantakortti,

Näyttelijä Tuukka Huttunen on enemmän kuin vara-Sauli!

Torstai 6.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Ismo Kallio toimi aikoinaan vara-Manuna, sillä niin ilmielävästi hän osasi matkia presidentti Mauno Koivistoa.

 

 

Samanlaiseen taituruuteen yltää parhaillaan Tampereen Komediateatterissa meneillään olevassa ”Linnan juhlat” –esityksessä näyttelijä Tuukka Huttunen, joka esittää presidentti Sauli Niinistöä.

 

 

Sain 1.12.2018 osallistua Tampereen Komediateatterissa ”Linnan juhlat” –esitykseen katsojana, kun…

 

 

 

IMG_6411.JPG

 

 

…puheenjohtajamme Katariina Pylsyn johdolla sain samalla osallistua Pirkanmaan Agrologit ry:n pikkujoulutapahtumaan ja sitä seuranneeseen pikkujouluruokailuun.

 

 

 

IMG_6401.JPG

 

 

On varmaa, että ainakin yksi yhdistyksemme jäsenistä eli agrologi, kansanedustaja Arto Pirttilahti esiintyy kutsuvieraana tänään järjestettävissä oikeissa Linnan juhlissa.
 

 

Seuratkaahan illan vastaanottoa Linnasta!

 

 

Pirttilahti kuvassani oikealla ja vasemmalla yhdistyksemme sihteeri Eero Pylsy, joka useissa eri yhteyksissä on esittänyt kirjailija Frans Emil Sillanpään joulupakinan.

 

 

Muistan nöösipoikana kuunnelleeni Sillanpään joulupakinoita radiosta ja voin vakuuttaa, että agrologi Eero Pylsy pystyy esiintymään esityksissään täsmälleen samanlaisella äänellä ja äänipoljennolla kuin Frans Emil.

 

 

On meissä agrologeissa taitajia moneen asiaan!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Näyttelijä Tuukka Huttunen on kuin vara-Sauli!, Tuukka Huttunen, Tuukka Huttunen on vara-Sauli, Ismo Kallio vara-Manu, Komediateatteri, kansanedustaja Arto Pirttilahti, agrologi Arto Pirttilahti, Linnan juhlat Komediateatterissa, Linnan juhlat 6.12.2018,

Vaikeaa oli vastata

Keskiviikko 5.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Torstaina 29.11.2018 n. klo 11.00 kuului Viljakkalan, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Ylöjärven ja jopa Tampereen alueella kova pamahdus, joka kirvoitti somessa varsin mittavan kysymystulvan.

 

 

Voittopuolisesti pamauksen ounasteltiin syntyneen Ilmavoimien harjoituksissa, kun hävittäjä rikkoo äänivallin.

 

 

Kuulin itsekin tuon pamauksen ja soitin Satakunnan Lennostoon Pirkkalassa sekä kysyin, että oliko kyseessä äänivallin murtuminen.

 

 

Satakunnan Lennostosta vastattiin, että he eivät kommentoi asiaa, mutta antoivat sentään Satakunnan Lennoston tiedotussihteerin yhteystiedot.

 

 

Soitin tiedostussihteerille parin tunnin jälkeen pamauksesta, mutta hänellä ei ollut tietoa tapahtuneesta. Tiedostussihteeri kuitenkin pyysi lähettämään hänelle sähköpostiviestin, jossa tarkentaisin kysymystäni.

 

 

Näin myös tein ja tiedotussihteeri kuittasi saaneensa sähköpostiviesti samaisena torstaina klo 15.43 sekä kertoi palaavansa asiaan mahdollisimman pian.

 

 

Kului perjantai, kului viikonvaihde ja kului maanantai klo 12.40 saakka, jolloin uudistin kysymykseni.

 

 

Tiistaina eli eilen Satakunnan Lennoston tiedostussihteeri viimein vastasi ja antoi hyvinkin järkeenkäyvän selityksen, joka kuului näin:

 

 

”on hyvin mahdollista, että näin on tapahtunut. Ko. ajankohtana pääpiirteisellä alueella lennettiin Hornetin huollon jälkeinen koelento, johon kuuluu yliäänikiihdytys yli 10km korkeudessa.”

 

 

Välitin tiedostussihteeriltä saamani sähköpostin sille ryhmälle, joka eniten oli huolissaan edellisviikon torstaina kuulemastamme pamauksesta!

 

 

Jokainen ymmärtää, että huollon jälkeen koelennolla pitää ”polttaa karstat pois moottorista”!

 

 

*******************

Juttuni ”opetus” on se, että Puolustusvoimain kannattaisi paneutua viestinnän aakkosiin, jotta heidän viestinnästään ei muodostuisi kriisiviestintää.  Viestinnän eräs perusaakkosista on se, että…

 

 

…vastaa kysymyksiin mahdollisimman pian ja totuudenmukaisesti!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kriisiviestintä, johtaako viestintä kriisiin?, Puolustusvoimain viestintä, Ilmavoimien viestintä, Satakunnan Lennoston viestintä, yliäänilennot, äänivalli, äänivallin murtuminen,

Kaikkea ei opeteta oppikirjoissa!

Tiistai 4.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Syyshortensia on elokuun puolivälin jälkeen kukkivista puutarhakasveista eräs näyttävimmistä.

 

 

Syyshortensian kasvatuksesta on puutarha-alan oppikirjoissa ja erilaisissa tiedotteissa kaikki oleellinen, mutta se miten syyshortensian talvehdittaminen onnistuu parhaiten, siitä oppikirjoissa ei ole tavuakaan.

 

 

Olen kuluneiden lähes kolmenkymmenen vuoden aikana käytännössä oppinut, että miten syyshortensia pystytään parhaiten saattelemaan kevääseen, jotta sen kevätleikkauksiin voidaan ryhtyä.

 

 

Syyshortensia leikataan vasta keväällä ja se tapahtuu silloin, kun yöpakkasista ei ole enää vaaraa.

 

 

Mutta miten syyshortensia saadaan kevääseen ilman lumen, räntäsateen tai sateen aiheuttamia vaurioita?

 

 

 

IMG_6419.JPG

 

 

Syyshortensia kukkii komeilla ja isoilla kukkatertuilla, jotka jäävät ruskeina paikoilleen, kun syyspakkaset saapuvat.

 

 

”Tuleentunut” ja pakkasenpanema syyshortensia-aidanne on komea näky, mutta komean näyn takana piilee vaara.

 

 

 

IMG_6420.JPG

 

 
Vaara on se, että syyssateilla, mutta viimeistään talven lumisateiden aikana syyshortensian ruskettuneisiin kukintoihin kertyy niin paljon painoa, että kasvin varret katkeilevat ja siinä sitten onkin keväällä selvittelemistä.
 

 

 

IMG_6421.JPG

 

 

Olen kantapään kautta oppinut, että jotain on tehtävä.  Se ”jotain” on, että mahdollisimman myöhään syksyllä syyshortensian kukat pitää riipiä pois, jotta kukintoihin ei pysty kertymään sellaista määrää kosteutta, että varret katkeilisivat.

 

 

Ei kynitty syyshortensia-aidanne ole mikään kaunis katseltava, mutta kynimisellä saa aikaan kuitenkin sen, että syyshortensian varret eivät katkeile lumen ja sateen painosta.

 

 

Suosittelen nyt heti poistamaan syyshortensian kukat, jotta sen varret säilyisivät kasvuun innokkaina ensi kevään leikkauksiin saakka!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syyshortensia, syyshortensian syyshoito, syyshortensian kukkien poistaminen syksyllä,

Arvostan, että kirkko haluaa kuulla eri tahoja Euroopan tulevaisuudesta

Maanantai 3.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Euroopan parlamenttivaalit ja Suomen EU-puheenjohtajuuskausi lähestyvät.

 

Euroopan parlamenttivaalit järjestetään Suomessa toukokuun 26. päivänä 2019 ja Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa 1.7.2019.

 

Tervehdin tyydytyksellä, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko on panostamassa omalta osaltaan Euroopan tulevaisuutta koskevien seikkojen käsittelyyn jo nyt.

 

Kirkkohallituksen EU-toiminta on yhdessä Suomen evankelis-luterilaisten hiippakuntien kanssa käynnistänyt valtakunnallisen keskustelusarjan, jossa tarkastellaan Euroopan tulevaisuutta.

 

Keskustelussa esitettyjä näkökohtia tullaan hyödyntämään kun asetetaan kirkon EU-toiminnan tavoitteita.

 

 

 

IMG_6400.JPG

 

 

Tampereen hiippakunnan…

 

 

 

IMG_6397.JPG

 

 

…piispa Matti Repo kutsui politiikan ja talouselämän vaikuttajia sekä tieteentekijöitä ja kansalaisyhteiskunnan jäseniä käymään mahdollisimman laajaa vuoropuhelua Euroopan tulevaisuutta koskevissa kysymyksissä.Tilaisuus järjestettiin 30.11.2018 Tampereen Yliopiston Pinni B-rakennuksen Taivaankansi-neuvotteluhuoneessa ja sain yhtenä kutsuvieraana osallistua tilaisuuteen.

 

 

Sitä en tiedä, että missä roolissani piispa minut kutsui tilaisuuteen.

 

 

Piispa Matti Repo totesi tilaisuutta avatessaan, että EU:n suurten haasteiden edessä tarvitaan koko kansalaisyhteiskunnan - myös kirkon - sekä kaikkien kansalaisten panosta.

 

 

 

IMG_6381.JPG

 

 

Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen oli eräs tilaisuuden alustajista.

 

 

 

IMG_6384.JPG

 

 

Tampereen pormestari Lauri Lyly oli tilaisuuden toinen alustaja.

 

 

 

IMG_6386.JPG

 

 

Tilaisuutemme kolmas alustaja oli Tampereen Yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan dekaani Jyrki Vuorinen.

 

 

 

IMG_6399.JPG

 

 

Kaksituntisen tilaisuutemme aikana teimme useita ryhmätöitä ja vaihtelimme ryhmien kokoonpanoja. Ryhmäkoot olivat pieniä ja siten niiden työskentely oli tehokasta - alussa sain olla yksi neljästä siinä pienryhmässä, jonka työskentelyyn mm. piispa osallistui.

 

 

 IMG_6390.JPG

 

 

Eräs ryhmätyömme aihe oli, että millaista on EU-Suomessa vuonna 2030.Tässä erään ryhmämme näkemys asiasta!

 

 

 

IMG_6394.JPG

 

 

Kiitokset Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo mielenkiintoisesta tilaisuudesta!

Toivottavasti tilaisuuden anti osaltaan antaa kirkolle suuntaviivoja Eurooppa-toiminnalleen!

 

 

 

***********************

 

 

Tampereen tilaisuus avasi valtakunnallisen Euroopan tilannetta tarkastelevan keskustelusarjan, jonka toteuttaa Kirkkohallituksen EU-toiminta yhdessä hiippakuntien kanssa – hiippakunnista me hitaat pirkanmaalaiset ehdimme ensimmäisiksi!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tampereen hiippakunta, Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo, EU-parlamenttivaalit 26.5.2019, Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa 1.7.2019, Suomi EU:n puheenjohtajana 2019, kirkkohallituksen EU-toiminta,

Maineenhallintakonsultit ovat taas olleet tarpeellisia

Sunnuntai 2.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Seudun Osuuspankki kertoi viime torstaina palveluidensa heikennyksistä, joskin on totuudenmukaista todeta, että TSOP:n pankkipalvelut jossain paranevatkin.

 

 

Heikennykset koskevat myös minua ja perhekuntaani, sillä asioimispankkini on Tampereen Seudun Osuuspankin Ylöjärven konttori.

 

 

Tiedän, että lopetettavien konttoreiden asiakkaille on pankki lähettänyt kirjeen, mutta meille, joiden asiointikonttoreiden palveluja heikennetään, ei ainakaan vielä ole asiasta tiedotettu.

 

 

Olen lukenut asiasta Tamperelainen –lehden uutisen ja nähnyt fb:ssä kiukkuisten asiakkaiden saamia kirjeitä.

 

 

Kyseessä on pankin kannalta kriisiviestintä, joten on tarpeellista sekä ilmeistä, että kirjeiden laadinnassa on käytetty kokeneita maineenhallintakonsultteja.

 

 

Ylöjärven konttorissa on jatkossa mahdollista saada kassapalveluja vain kahtena päivänä viikossa ja se hieman vaikeuttaa pankkiasioiden hoitamisessa Majajärven yksityistien osalta, jonka toimitsijamiehenä ilman korvausta toimin.

 

 

Mutta niiden maineenhallintakonsulttien tekemisiin!

 

 

On suorastaan ihailtavaa sana-akrobatiaa, että miten positiivishenkisesti voidaan palvelutason heikentäminen kertoa!

 

 

Kun asiakkaiden saamia kirjeitä lukee, niin asiakas tulee suorastaan synnintuntoihin ja sellaisiin ajatuksiin, että minun syytänihän nuo palvelujen heikentämiset ja konttoreiden lopettamiset ovat!

Niin kai ne ovatkin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: TSOP, Tampereen Seudun Osuuspankki, Tampereen Seudun Osuuspankki karsii konttoriverkostoaan, maineenhallintakonsultit, kriisiviestintä, sana-akrobatia,

Tilattava printtimedia on vaikeuksissa, mutta paljolti omasta syystään

Lauantai 1.12.2018 - -Esko Erkkilä-

Mediamaailman dinosaurukset ovat vaikeuksissa, kun maailma kehittyy.

 

 

Erityisen suurissa vaikeuksissa on tilauspohjaiset printtisanomalehdet, joiden ohi ympäröivä yhteiskunta ajaa kiihtyvällä vauhdilla.

 

 

Viimeisimpänä esimerkkinä on Tampereella ilmestyvä Aamulehti, jonka painoskoko kuihtuu kuin se kuuluisa pyy maailmanlopun edellä.

 

 

Onnekseen Aamulehti muutti taannoin painoasunsa moderniksi taskukokoiseksi, sillä kunnollisen kokoiselle ilmestymiskoolle alkaisi olla vaikeuksia löytää tekstiä sekä mainoksia edes kymmenelle sivulle!

 

 

Nyt Aamulehti kertoo, että päättyneiden yt-neuvottelujen lopputulemana 11 työntekijää menettää työnsä.

 

 

Aamulehti on aktiivisesti vauhdittanut kuihtumistaan omituisilla linjauksillaan, joista tunnetuin ja eniten ihmetystä aiheuttanut on eri sukupuolten kieltäminen uutisoinnissa.

 

 

Muutamia ihmeellisimpiä esimerkkejä Aamulehden käytännöistä:

 

Yksi

Aamulehden mielestä esimerkiksi Eduskunnan puhemies on eduskunnan puheenjohtaja!

Kaksi

Harvoin käyn kirkkoherran luona, mutta se on varmaa, että en tule milloinkaan menemään johtajapapin puheille. Kirkkoherran ja ”johtajapappi” –nimen tiimoilta Aamulehtikin tuntuu käyvän omaa Jaakobinpainiaan, sillä Harjun seurakunnan taannoisesta kirkkoherravaalin tuloksesta kertoessaan Aamulehti käyttää molempia termejä.

Kolme

Arvostan MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anne-Mari Syväniemeä ja en voi käsittää, että Anne-Mari olisi MTK:n ruokavalvoja tai MTK:n ruokakulttuurivalvoja.

 

 

 

Sitä saa siis tässäkin tilanteessa, että mitä tilaa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Aamulehti, Aamulehden yt-neuvottelut, printtimedian ongelmat, eduskunnalla ei ole puheenjohtajaa; on puhemies, kirkkoherra ei ole johtava pappi, MTK:n ruokakulttuuriasiamies, MTK:lla ei ole ruokakulttuurivalvojaa, MTK:lla ei ole ruoka-asiavalvojaa,

Tehokas metsänhoito kasvattaa metsien hakkuumahdollisuuksia ja kasvattaa myös hiilinieluja

Perjantai 30.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän tiedotteen mukaan Suomen metsien kasvu on noussut 107 miljoonaan kuutiometriin vuodessa.

 

 

Suomen metsissä kasvaa nyt 2,5 miljardia kuutiota puuta.

 

 

Kestävä hakkuumäärä voisi nyt olla 84 miljoonaa kuutiometriä eli hakkuumäärää voitaisiin kasvattaa, sillä nyt poistuma on tasolla 74 % kasvusta.

 

 

Tehokas metsänhoito kasvattaa hiilinieluja, sillä kasvava metsä toimii tehokkaana hiilinieluna.

 

 

Tampereen kaupunginvaltuusto oli asian tiimoilta ”hyvin kartalla”, kun se 19.11.2018 pidetyssä talousarviokokouksessaan lisäsi metsämyyntituloja 200 000 eurolla ja liitti päätökseensä seuraavan toteamuksen:

 

 

”Kaupungin metsistä tavoitellaan lisää puunmyyntituloja alueiden luonto- ja virkistysarvot sekä ilmastotavoitteet turvaten.”

 

Toki kaupunginhallituksen pohjaesityksessäkin jo oli tietty hakkuiden määrä.

 

 

Tehokkaaseen metsänhoitoon ja hiilinielujen kasvattamiseen liittyvät mm. päätehakkuut eli avohakkuut, joilla luodaan perusedellytykset kasvun turvaamiseen ja hiilinielujen jatkuvaan tehostamiseen.

 

 

Luonto kiittää, kun metsiä hoidetaan tehokkaasti!

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Luonnonvarakeskus, Luke, Suomen metsien vuosikasvu, kestävä hakkuumäärä, hakkuumäärää voidaan kasvattaa, päätehakkuut, avohakkuut,

Ensimmäinen matkani yksinäni tuolihissillä rinnettä alaspäin!

Torstai 29.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Olen joskus matkannut pohjoisen laskettelukeskuksissa tuolihissillä rinnettä ylöspäin ja monesti samalla istuimella on istunut myös ”joku muu”!

 

 

Taannoisella Italian-matkallamme matkasin rinnettä alaspäin ja yksinistuttavalla tuolihissillä!

 

 

Tässä pieni kuvakertomus asiasta:

 

 

 

IMG_5133.JPG

 

 

Todiste, että etelä-Tirolissa sijaitsevaa italialaiskylää kutsutaan myös sen saksankielisellä nimellä Dorf Tirol.

 

 

 

IMG_5134.JPG

 

 

Osa meistä matkalaisista lähti bussilla Tirolosta eli Dorf Tirolista bussilla alaspäin Meranon kaupunkiin, mutta…

 

 

 

IMG_5135.JPG

 

 

…valtaosa lähti kävellen kylän sessellift-asemalle, josta pääsisimme sesselliftillä eli tuolihissillä alas Meranon kaupunkiin.

 

 

 

IMG_5136.JPG

 

 

Kävelymatka kylän keskustasta tuolihissin yläasemalle oli kilometrin verran ja…

 

 

 

IMG_5137.JPG

 

 

…matkalla saimme ihailla hienoja omenatarhoja,…

 

 

 

IMG_5141.JPG

 

 

…kauniita kukkaistutuksia ja…

 

 

 

IMG_5143.JPG

 

 

…houkuttelevia itsepalveluun perustuvia omenatarjouksia.

 

 

 

IMG_5140.JPG

 

 

Kilometrin verran käveltyämme saavuimme Meranon kaupunkiin johtavan tuolihissin – sesselliftin – yläasemalle.

 

 

 

IMG_5148.JPG

 

 

Yläasemalla meidät ohjattiin yksitellen tuolihissiin, joka kuljetti meidät 270 metriä alamäkeen Meranon kaupungin keskustaan.

 

 

 

Seuraavassa muutamia kuvia, kun matkustan tuolihissillä alas Meranoon.

 

 

 

IMG_5149.JPG

 

 

 

IMG_5150.JPG

 

 

 

IMG_5151.JPG

 

 

 

IMG_5152.JPG

 

 

Vastaantulijoitakin oli!

 

 

 

IMG_5153.JPG

 

 

Olin tuolissa numero 36 ja edessäni tuolissa numero 35 matkasi eräs matkalaisistamme.

 

 

 

IMG_5154.JPG

 

 

 

IMG_5155.JPG

 

 

 

IMG_5157.JPG

 

 

 

IMG_5158.JPG

 

 

 

IMG_5159.JPG

 

 

 

IMG_5160.JPG

 

 

 

IMG_5163.JPG

 

 

 

IMG_5167.JPG

 

 

 

IMG_5169.JPG

 

 

Ala-asema lähestyy!

 

 

 

IMG_5173.JPG

 

 

Tuolihississä reppu on paikallaan pitää etupuolella, mutta ei samasta syystä kuin kuten kuulemani mukaan Nilsiän Nipasenmäessä, jossa reppu varastetaan, jos sitä pitää selässään!

 

 

Olipa ensimmäinen kerta, kun matkasin tuolihissillä rinnettä alaspäin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tuolihissi, Merano, etelä-Tiroli, Tirolo, Dorf Tirol, Sessellift, Italia2018,

Etelä-Tirolissa Tirolan kylässä italialainen ja saksalainen kulttuuri sulautuvat yhteen

Keskiviikko 28.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Jatkan tänään taannoisen Italian-matkamme tunnelmointia, kun kerron matkastamme etelä-Tirolissa sijaitsevaan Tirolan kylään.

 

Tirolan kylä – saksaksi Dorf Tirol - sijaitsee Meranon kaupungin yläpuolella sijaitsevalla tasangolla. Kylä sijaitsee lähes 600 metrin korkeudessa ja sen on tosiaan sekoitus italialaista ja saksalaista kulttuuria.

 

 

Mutta ensin muutama bussin ikkunasta otettu kuva, kun matkasimme Tirolaan:

 

 

IMG_5044.JPG

 

 

 

IMG_5056.JPG

 

 

 

IMG_5059.JPG

 

 

 

IMG_5060.JPG

Dolomiittien dramaattista hohtoa!

 

 

 

IMG_5065.JPG

 

 

 

IMG_5082.JPG

 

 

Enää 4 kilometriä ylöspäin kohti Tirolaa.

 

 

 

IMG_5085.JPG

 

 

 

IMG_5086.JPG

 

 

 

IMG_5090.JPG

 

 

 

IMG_5098.JPG

 

 

Pääsimme Tirolaan ja…

 

 

 

IMG_5099.JPG

 

 

…aloimme tutustumaan kylään.

 

 

 

IMG_5101.JPG

 

 

Voitte olla varmoja, että…

 

 

 

IMG_5102.JPG

 

 

…minua kiinnostivat tarjolla olevat valkosipulit!

 

 

 

IMG_5110.JPG

 

 

Poikkesimme olusilla, ihailimme läheisellä vuorella sijaitsevaa linnaa sekä…

 

 

 

IMG_5111.JPG

 

 

…hienoja näköaloja.

 

 

 

IMG_5118.JPG

 

 

Katujen varsilla oli tarjolla itsepalveluna omenoita ja…

 

 

 

IMG_5120.JPG

 

 

…hinnatkin olivat kohdallaan.

 

 

 

IMG_5131.JPG

 

 

Kyläkierroksen jälkeen kokoonnuimme koko joukolla yhteen ja edessä olikin jännittävä kokemus, mutta siitä joskus toiste tarkemmin!

 

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Etelä-Tiroli, Tirola, Dorf Tirol, Italia2018, Dolomiitit,

Kommunistien huone Tampereen Raatihuoneella

Tiistai 27.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Tampereen Raatihuoneella on eri kerroksissa lukuisia mielenkiintoisia huoneita.

 

 

Harmillista, että tavallinen tamperelainen pääsee niihin tutustumaan perin harvoin, jos koskaan.

 

 

Luottamushenkilöpostieni ansiosta olen päässyt Raatihuoneelle kutsuvieraana aina silloin tällöin ja viimeisin kutsuvierastilaisuus, jolloin pääsin Raatihuoneelle, oli 21.11.2018, jolloin olin siellä Tampereen kaupungin Vanhusneuvoston jäsenenä.

 

 

******************

 

 

Nyt kerron muutamalla kuvalla höystettynä Raatihuoneen toisessa kerroksessa sijaitsevasta huoneesta, jolla on nimenä…

 

 

…Kommunistien huone.

 

 

 

IMG_6171.JPG

 

 

Huone on saanut siitä nimensä, sillä SKDL:n valtuustoryhmä piti tässä huoneessa ryhmäkokouksensa, kun Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui Raatihuoneella.

 

 

Vuonna 2004 huoneesta poistettiin kokolattiamatto ja alkuperäinen lautalattia kunnostettiin. Samalla myös seinät ja katto maalattiin sekä verhot uusittiin.

 

Kalusteet ovat ns. nikkarityyliä ja ne ovat peräisin 1880 – 1890 –luvuilta.

 

 

Tuolien ja sohvan runko ovat koivua – istuinosat ovat koivuvaneria.

 

 

Kalusteet on hankittu maistraatin ja raastuvanoikeuden kokoustilojen kalusteiksi vuonna 1890.

 

Myös kokouspöydän levy on 1800-luvulta ja se on hankittu tamperelaiselta yksityishenkilöltä.

 

 

Huoneen matot ovat punasävytteisiä itämaisia mattoja.

 

 

 

IMG_6173.JPG

 

 

Kattokruunut ovat nuoria, sillä ne ovat peräisin 1960- ja 1970-luvuilta.

 

 

 

Kommunistien huoneessa on kaksi merkittävää taideteosta eli…

 

 

 

IMG_6170.JPG

 

 

…akateemikko Wäinö Aaltosen ”Vallankumous” sekä…

 

 

 

IMG_61722.JPG

 

 

…”Nosto ja heitto”!

 

 

 

IMG_6175.JPG

 

 

Saattaa tuntua hieman hämmentävältä, että Kommunistien huoneessa on Osuuskunta MaitoPirkan vuonna 1997 lahjoittama tinalautanen.

 

 

Kyseessä on kuitenkin Tampereen 200-vuotisjuhlien yhteydessä MaitoPirkan Tampereen kaupungille lahjoittamasta muistoesineestä.

 

 

Muistoesineen päätyminen Kommunistien huoneeseen selittyy sillä, että Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry on ollut vasemmiston hallitsema työmarkkinajärjestö jo iät ja ajat sitten.

 

 

Toivon, että Raatihuoneelle kutsuvieraana kutsutut tutustuvat Kommunistien huoneeseen – niin aina teen minäkin!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kommunistien huone Tampereen Raatihuoneella, Wäinö Aaltonen ja Tampereen Raatihuone, Kommunistien huone Tampereen Raatihuoneella, Tampereen Raatihuone,

Viime kesänä korjattu ruissato oli pienin "miesmuistiin"!

Maanantai 26.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Luonnonvarakeskus julkaisi 22.11.2018 ennakkosatoarvion viime kesänä korjatusta viljasadosta ja se on karua kerrottavaa.

 

 

Viljojen kokonaissato on useina vuosina lähennellyt 4 miljardia kiloa ja viime vuonnakin se oli hieman yli 3,4 miljardia kiloa eli tarkalleen 3.418 miljoonaa kiloa.

 

 

Viime kesänä viljojen kokonaissato romahti ennakkotietojen mukaan n. 700 miljoonaa kiloa eli tasolle hieman päälle 2.700 miljoonaa kiloa.

 

 

Olen seurannut Suomen viljasatoja ja niiden kehittymistä siitä saakka, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin vuonna 1995.  Vuoteen 2010 saakka seurasin viljasatojen kehittymistä työni puolesta ja sen jälkeen harrastuksesta.

 

 

Viime kesän satoluvuista eniten huolestuttaa rukiin kokonaissato, sillä se romahti kauas omavaraisuudesta.

 

 

Rukiin elintarvikekäyttö Suomessa liikkuu vuodesta toiseen tasolla 95 – 100 miljoonaa kiloa vuodessa, mutta kun viime kesän ruissato oli ainoastaan 41 miljoonaa kiloa, se merkitsee, että nyt on meidän laitettava rukiin joukkoon ”puolet petäjäistä” eli tuontiruista!

 

 

Tilanteesta taustaa sen verran, että viime kesänä korjatun ruissadon pienuus johtuu syksyn 2017 vaikeista syyskylvöolosuhteista.

 

 

Syksyllä 2017 ruista saatiin kylvöön ainoastaan 16.500 hehtaarille ja kun keskimääräinen hehtaarisato jäi 2.490 kiloon, niin kokonaissato notkahti peräti 64 %!

 

 

Vuosina 2008 – 2017 rukiin keskisato oli 2.980 kiloa per hehtaari, joten viime kesä oli ruissadon osalta lähes katastrofi!

 

 

Edellisvuonna eli vuonna 2017 ruissato oli 113,5 miljoonaa kiloa ja saattaa olla, että silloin ruista jäi hieman varastoihin.

 

 

Tilanne on kuitenkin huolestuttava, sillä monet ruismyllärit joutuvat tulevana talvena uusimaan jauhopussiensa ulkoasun ja poistamaan niistä siniristilipun ja koko suomalaisuusilmeen!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Viime kesänä korjattu ruissato oli pienin "miesmuistiin"!, Luke, Luonnonvarakeskus, rukiin omavaraisuus, puolet petäjäistä,

On kiitoksen paikka päättäjille, jos kunnan/kaupungin talous on kunnossa!

Sunnuntai 25.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Kansantaloudessa, kuntataloudessa, yhdistyksissä, yrityksissä ja kaikkialla muuallakin on ensiarvoista, että talous on kunnossa.

 

 

Usein tämä unohdetaan ja eletään ”kuin viimeistä päivää”.

 

 

Pidän tapanani, että niissä yhdistyksissä, joissa toimin puheenjohtajana, kokousten ensimmäisenä kohtana on katsaus ”virman” taloustilanteeseen ja mahdolliset päätökset tilanteen korjaamiseksi.

 

 

Opin tuon menettelytavan työelämässä ja pidän siitä kiinni myös yhdistyselämäsä.

 

 

Suorastaan kauhistelen Tampereen kaupungin taloustilannetta, sillä ensi vuodenkin talousarvio päätyy tulokseltaan yli 30 miljoonaa euroa tappiolle!

 

 

Kun kokemuksesta tiedämme Tampereen tavan hoitaa talousasioitaan, niin todellinen tappiotaso tulee tuplaantumaan eli vuoden kuluttua ihmettelemme 50 – 60 miljoonan suuruista tappiota!

 

 

Tampere joutuu ensi vuonna käyttämään tappiotasonsa alentamiseksi keinoja, joilla tappiotasoa pienennetään ja eräs näistä keinoista on vakituisten asuintojen kiinteistöverojen korottaminen.

 

 

Omistan Rouvan kanssa Tampereella omakotitalon, jonka verotusarvo on 81.000 euroa.

 

 

Tänä vuonna maksoimme siitä kiinteistöveroa 0.55 % eli 445,50 euroa.

 

Ratikkarahapulassaan kiemurteleva Tampere nostaa ensi vuonna kiinteistöveron 0,65 prosenttiin ja se merkitsee, että kiinteistöveromme on ensi vuonna 526,50 euroa eli nousua on 81,00 euroa.

 

 

Ylöjärvellä kiinteistövero on nyt 0,48 % ja kaupungin hyvinhoidetun talouden ansiosta se laskee ensi vuonna 0,45 prosenttiin.

 

 

Jos omistaisimme samanlaisen omakotitalon Ylöjärvelle, olisi kiinteistöveromme 364,50 euroa eli saisimme Tampereeseen verrattuna etua 162,00 euroa!

 

 

Kannattaa asua sellaisessa kunnassa, jonka talous on kunnossa!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiinteistövero, kiinteistövero Tampereella, kiinteistövero Ylöjärvellä, Tampereen ratikka,

Luonto kiittää, kun painekyllästetyn puutavaran hävittäminen tehdään oikein

Lauantai 24.11.2018 - -Esko Erkkilä-

Mökilläni on yhteensä kuusi tulisijaa ja omakotitalossamme niiden lisäksi kaksi eli meillä on yhteensä kahdeksaan tulisijaan polttopuut hankittavana.

 

 

Toki omaa metsää on, mutta kun netissä lähiseudulta eräs omakotirakentaja tarjosi ilmaiseksi hänelle tarpeettomaksi jäänyttä puutavaraa, lupasin tulla noutamaan.

 

 

Tein mielestäni hyvät ”kaupat”, sillä täysin priimaa polttopuuta kertyi kolmen myymälärullakollisen verran.

 

 

 

IMG_6074.JPG

 

 

Mukana oli myös painekyllästettyä puutavaraa ja se tietystikin piti pelastaa hyötykäyttöön, mutta...

IMG_6076.JPG

...kasassa oli myös sellaista painekyllästettyä tavaraa, jolle ei enää hyötykäyttöä löytynyt.

 

 

*********************

 

Aloin keksimään hylkytavaralle loppusijoitusmahdollisuutta, sillä tiesin, että polttaa sitä ei tavallisessa nuotiossa saa ja ei sitä voi myöskään laittaa tavallisen kotitalousjätteen joukkoon.

 

Tutkin lakipykäliä ja totesin, että niillä puutavaraliikkeillä, jotka myyvät painekyllästettyä puutavaraa, on vastaanottovelvollisuus sille painekyllästetylle puutavaralle, jota liikkeeseen tarjotaan.

 

Asiakkaalle ei palauttamisesta aiheudu kustannuksia ja edes sitä ei vaadita, että tavara olisi aikoinaan ostettu kyseisestä puutavaraliikkeestä.

 

Palautin säkillisen painekyllästettyjä puutavaran hylkykappaleita Ylöjärven Elon alueella toimivan menestyvän puutavaraliikkeen...

IMG_6098.JPG

...Puutoimi Oy:n...

IMG_6096.JPG

...jätelavalle, jossa jo oli ennestään lähes täysi lavallinen painekyllästettyä puutavararoinaa!
 

 

Oletan, että hylkylavalle kertynyt puutavara päätyy aikanaan polttoon Tarastenjärven hyötyvoimalaan ja sen poltto tapahtuu niin korkeassa lämpötilassa ja hyvien suodattamien takana, jotta poltosta ei aiheudu luonnolle ongelmia.

Kiitokset Puutoimi Oy:lle!

 

 

Operaation lopputulemana Ylöjärven Metsäkylän alueelle hienon omakotitalon rakentanut omakotirakentaja voitti, minä voitin ja…

 

 

…ennen kaikkea Luonto voitti!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: painekyllästetty puutavara, kyllästetyn puutavaran hävittäminen, Puutoimi Oy Ylöjärvi,

Vanhemmat kirjoitukset »