Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Turkistarhaus on keino alentaa elintarvikkeiden hintoja ja kohentaa Itämeren tilaa

Lauantai 26.3.2011 - -Esko Erkkilä-


Otsikon toteamukset saattavat ensi kuulemalta tuntua kaukaa haetuilta – jopa merkillisiltä, mutta totta ne ovat.

Jokunen selittävä sana toteamusten toteen näyttämiseksi lienee paikallaan.

Teurastamoteollisuudessa syntyy merkittäviä määriä teurasjaetta, jota ala taitamattomuuttaan ja käsittämättömästä syystä kutsuu teurasjätteeksi. Kyse ei todellakaan ole jätteestä, vaan halutusta turkistuotannon raaka-aineesta.

Teurasjätteestä, erilaisista kalaperäisistä raaka-aineista, viljarehusta ja monista muista raaka-aineista valmistetaan suurilla turkisrehutehtailla ”verkkovalmista” rehua turkiseläimille. Turkisrehutehtaat kilpailevat teurastamoiden teurasjätteestä ja maksavat tavarasta yllättävän korkeaa hintaa.

Kun teurastamot saavat ”jätteestään” hyvän hinnan, ne pystyvät myymään makkarat, lihat ja muut teurastamoteollisuuden valmistamat elintarvikkeet edullisella hinnalla päivittäistavaraketjuille.

Mainitsin jo, että turkisrehun raaka-aineena käytetään kalaa ja kalaperäisiä raaka-aineita.

Silakka on tärkeä turkiseläinrehujen raaka-aine ja kun se pyydetään ”roskakalana” Itämerestä, niin meren fosforikuorma kevenee. Silakan pyytäminen turkisrehujen raaka-aineeksi on siis Itämeren suojelua parhaimmillaan.

Jos kaikki Suomessa syntyvä teurasjäte jouduttaisiin ohjaamaan korkeariskisen eläinjätteen käsittelyä varten rakennettuihin laitoksiin käsiteltäväksi, olisi se voimavarojen tuhlausta ja kierrätysperiaatteen vastaista toimintaa. Turkisrehutehtaiden teurasjätteen tarve merkitsee, että teurastamotuotteiden ja alan sivujakeiden arvoketju toimii järkevästi.

Kun tähän lisätään merestä pyydettävä silakka ja sen Itämeren fosforitasetta pienentävä vaikutus, ovat otsikossa esitetyt seikat tulleet toteennäytetyiksi.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Turkistarhaus, turkistuotanto, teurasjäte, turkisrehutehtaat, turkiskeittiöt, Itämeri, Itämeren suojelu, silakka, silakanpyynti,


Kommentit

28.9.2011 11:47  pikalainaa

Totta. Paljon suurempia ongelmia muualla!

16.6.2017 16:44  Santtu

Ihmiset pysähtyvät hoitamaan eläinten hyvinvointia. Surullinen.

16.6.2017 17:25  -Esko Erkkilä-

Kiitokset nimimerkille "pikalainaa", jonka kommentin huomasin vasta melkein seitsemän vuotta sen jälkeen, kun se oli kirjoitettu. Varmasti suurempia ongelmia on, mutta edullisen hintaiset elintarvikkeet ovat nekin tärkeä asia ja samoin Itämeren P-kuormitus. Santun uunituore kommntti ei tuoreeltaan avaudu, mutta se on tärkeää, että ihmiset pysähtyvät hoitamaan eläinten hyvinvointia, sillä vain hyvinvoiva eläin viihtyyja tuottaa hyvin:

3.6.2020 21:05  kotisivuni

Koita esko jaksaa vielä päivitellä näitä sivuja kyllä meitä lukijoita täällä on.

3.6.2020 21:26  -Esko Erkkilä-

Kiitokset kannustuksesta. Kolmetoista vuotta sitten lukijoitani oli parisenkymmentä, nyt Teitä on joka päivä hieman yli kuusituhatta! Korona lisäsi päivittäisiä lukijoitani parilla tuhannella per päivä. Suokaa anteeksi vaihtelevat juttuaiheeni!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini