Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Hyvä ja asiantunteva opas auttaa "avaamaan" katselijoille myös haasteellisen taidenäyttelyn

Keskiviikko 5.10.2011 - -Esko Erkkilä-


Sara Hilden´n taidemuseossa Tampereella on 22.1.2012 saakka esillä taiteilija Silja Rantasen retrospektiivinen näyttely.

 

Museo järjesti syksyn ensimmäisen Taidetorstain 29.9.2011, jolloin sisäänpääsymaksu eläkeläisille oli yksi euro!  Hyödynsin tarjouksen ja osallistuin opastettuun yleisökierrokseen.

 

Yleisökierros toteutettiin Aistit auki –periaatteella ja se merkitsi, että oppaalla oli mukanaan mm. värituubeja, joiden avulla yleisö pääsi tutustumaan taiteilijan työhuoneen tuoksuihin. Moniaistisuuteen perustuvan kierroksen mainiona oppaana toimi kuvataiteilija Minna Eloranta.

 

Eloranta toteutti opastuksen keskustelemalla yleisön kanssa ja yhteistyö yleisön sekä oppaan välillä toimi hyvin.

 

Rantasen taide ei avaudu katsojalle heti, mutta asiantuntevan oppaan johdolla taiteilijan sanoma tavoitti kierrokselle osallistuneet viitisentoista henkilöä.

 

pict0904.jpg

 

Silja Rantasen näyttelyn teema on: Giotton talo ja muita teoksia

 

Tässä näyttelylle nimen antanut teos eli Giotton talo.

 

Opas kysyi yleisöltä, että mitä teos tuo mieleen. Ainakaan opas ei närkästynyt, kun eräs henkilö totesi teoksen muistuttavan lapsen piirustusta. Olen rehellinen ja sama tuli minulle mieleen.

 

pict0905.jpg

Taiteilijan arkkitehtiopinnot heijastuvat lähes kaikista Silja Rantasen teoksista.

 

pict0909.jpg

 

”Pantokrator” maalausten edessä opas pyysi opastuskierrokselle osallistuneita ryhmittymään joko punaisen tai mustan ympyrän taakse. Minä valitsin mustan ympyrän.

 

pict0915.jpg

 

Eräässä näyttelyhuoneessa on esillä taiteilijan hennoilla siveltimillä maalaamia puulaatikoita. Laatikoiden paikat olivat taiteilijan itsensä määräämät, mutta mieleeni tuli, että ehkä pojantyttäreni olisivat pystyneet samaan.

 

pict0916.jpg

 

”Tietoa lattialla” –teoksen vakituinen sijoituspaikka on EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

 

Teos on syntynyt siten, että taiteilija on eräänä talvikautena käynyt monissa kosmetiikkamyymälöissä Helsingissä ja vetänyt paperille malliviivat löytämillään huulipunaväreillä teoksen pohjatiedoiksi.

 

Kannustan tutustumaan Sara Hilden´n taidemuseon antiin heti ja myös sen jälkeen, kun Silja Rantasen näyttely on tammikuussa saatu purettua.

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Sara Hilden, Sara Hildenin taidemuseo, Silja Rantanen,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini