Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Ministerit Katainen ja Urpilainen ovat parhaat menekinedistäjät Tallinnan Viinarannan myymälöille

Perjantai 14.10.2011 - -Esko Erkkilä-


Olen kuluneen kesän sekä alkusyksyn aikana poikennut tai käynyt muutaman kerran Tallinnassa. Useasti retkueemme on poikennut Tallinnan satamassa Viinarannan myymälöissä.


Myymälät sijaitsevat siten, että Super Alko Viinarannasta cash & carry -tukkumyymälä sijaitsee osoitteessa Uus-Sadama 19/11. Se sijaitsee heti D-terminaalin vieressä ja on 1500 m2 myyntipinta-aloineen Viron ja koko Baltian suurin alkoholimyymälä.


Toinen myymälä eli Super Alko Viinarannasta cash & carry tukkumyymälä sijaitsee osoitteessa Lootsi 4, joka on 400 metrin päässä D-terminaalista vanhaan kaupunkiin päin.


Viinarannan suurin asiakasryhmä on ilmeisen ylivoimaisesti suomalaiset, sillä myymälän edustalla on usein lähes kymmenkunta suomalaisbussilastillista ostoksilla.


Myymälöiden suomalaissuosio onkin ymmärrettävää, sillä jokseenkin kaikki Tallinnaan suuntautuvat matkalaiset päätyvät alkajaisiksi tai ainakin ennen laivaannousua Viinarantaan. Näin tapahtuu, oli sitten kysymys muutaman tunnin ostosmatkasta Tallinnaan tai viikon kylpyläreissusta Viron kylpylöihin.


Viinarannassa käynnille on järkeviä perusteita, sillä siellä valikoima on kattava ja hintataso Tallinnan muihin myymälöihin verrattuna kohtuullinen.


Viinaranta on päässyt Tallinnassa suomalaissuosiossa lähes monopoliasemaan, sillä esimerkiksi Tallinnan Prismojen ennen niin laajat alkoholiosastot ovat muisto vain.


Kataisen-Urpilaisen vasemmistohallituksen ensi vuoden budjettiin esittämät alkoholiveron korotukset ovat mannaa Viinarannan myymälöille. Ne pystyvät Suomen korottaman alkoholiveron vuoksi myös hieman korottamaan hintojaan. Niiden bisnes tulee kohenemaan, sillä hintaero Suomen hintatasoon tulee varmasti kasvamaan.


Alkoholiveron korottaminen on mannaa myös Viroon matkoja tekeville matkatoimistoille, liikennöitsijöille sekä laivayhtiöille. Matkustajavolyymit Helsingin ja Tallinnan välillä tulevat kasvamaan.


Viinaranta ja matkailubisnesyritykset siis kannustavat Kataista ja Urpilaista heidän pyrkimyksissään.


En missään nimessä protestoi alkoholijuomien hinnankorotusta vastaan, sillä hinnalla on tietty merkitys alkoholihaittojen ehkäisyssä. Laskelmat alkoholiveron korottamisen vaikutuksista valtiontalouteemme saattavat kuitenkin olla ylimitoitetut, sillä erityisesti eteläisestä Suomesta on hyvät kulkuyhteydet Tallinnaan ja Tallinnassa alkoholi osataan hinnoitella Suomen kilpailuasema tiedostaen.


Pelkään, että ”viinamatkailu” Suomesta Tallinnaan kasvaa, joten verohyödyt jäävät oletettua pienemmiksi ja alkoholin haitat pysyvät ennallaan tai peräti kasvavat.

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Viinaranta, Viinarannasta, alkoholivero, alkoholiveron korottaminen,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini