Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Unkarilaisen vehnänviljelijän ei tarvitse kuivata satoaan

Lauantai 28.4.2012 - -Esko Erkkilä-


Tilakäyntimme unkarilaisella viljanviljelytilalla jäi pintapuoliseksi raapaisuksi, sillä informaatiokatkos aikatauluista sovittaessa merkitsi, että emme tavanneet lainkaan tilan isäntäväkeä.

 

Saavuimme tilalle sovittuna aikana, mutta tapasimme tilalla ainoastaan päivän töitään lopettelevan työmiehen. ”Pehtoori” oli yksi tilan kymmenestä työntekijästä. Hän oli avulias ja hyvin tietoinen tilan asioista, joten jotain sentään saimme tilakäynnin aikana kuulla sekä nähdä.

 

Viljatia1

 

Olen Unkarin maatalousjuttujeni alkajaisiksi aina esitellyt kunkin maatilan vesitornin ja tällä viljanviljelytilalla se oli tämän näköinen.

 

Tilan pinta-ala oli 1.300 hehtaaria ja niillä viljeltiin vehnää (350 ha), hernettä (280 ha), auringonkukkaa (120 ha) ja loput alasta oli rapsin sekä maissin viljelyksessä.

 

Syysvehnän satotaso oli n. 10.000 kg/ha ja myös syysrapsin kohdalla päästiin suomalaisittain ajatellen todella mahtaviin satotasoihin.

 

 

Viljatila2

 

Tilan traktorikalusto oli kokonaan Massey-Fergusoneja ja tässä eräs niistä.

 

 

Viljatila3

 

Traktorin peräkärryt olivat todellisuudessa perävaunuja.

 

 

Tässä on muutamia kuvia ilman kuvakohtaisia selityksiä näkemistämme tilan koneista:

 

 

Viljatila4

 

 

Viljatila5

 

 

Viljatila6

 

 

Viljatila7

 

 

Viljatila8

 

 *******



Viljatila9

 

Kiinnitin huomiotani kalustovajan seinälle varastoituihin kuormalavoihin ja muistin vakuutusyhtiön aikanaan minulle antaman määräyksen, että kuormalavoja ei koskaan saa varastoida rakennusten seinille.

 Vakuutusyhtiön perustelu kiellolle on se, että kuormalavat muodostavat suuren vaaran, sillä ne merkitsevät paloturvallisuusriskiä. Jos vaikkapa joku huumehörhö pääsee leikittelemään kuormalavapinon ääressä tulitikuilla ja sytyttää kuormalavat, ovat suuret vahingot tosiasia.

Tämän vuoksi vakuutusyhtiöt vaativat kuormalavat pois rakennusten seinien viereltä.

 

 

Viljatila10

 

Tilalla oli moderni, mutta viljamääriin verrattuna pienehkö viljankäsittelylaitos.

 

Unkarin sääolot saavat suomalaisen viljanviljelijän kademielelle, sillä käyntikohteemme ”pehtoori” kertoi, että ainoastaan siemenherne ja rapsi kuivataan – vehnää ei kuivata lainkaan!

 

Maissin osalta kuivaaminen jäi selvittämättä. Oma kokemukseni on, että nimenomaan maissi on viljalaji, joka ehdottomasti pitäisi kuivata.

 

Kuivurin energialähteenä käytettiin nestekaasua.

 

Yleisvaikutelmaksi viljatilasta jäi positiivinen tunne, sillä työkoneet olivat hyvässä ojennuksessa ja puhtaita. Rakennusten tienoot olivat siistit ja valtaosa piha-alueesta oli betonipintaista. Opiksi otettavaa itsellekin!

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: viljankuivaus, viljankuivaus nestekaasulla,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini