Takra on osa tamperelaisen metalliteollisuuden historiaaMaanantai 8.12.2014 - -Esko Erkkilä- Tampereella valmistettiin 1950-luvun alkupuoliskolla n. 800 Takra-merkkistä traktoria.
Takra on osa tamperelaista metalliteollisuutta ja se on merkittävä osa myös suomalaista traktorinvalmistusta.
Naapurissani Viljakkalassa oli Takra ja sen persoonallinen käyntiääni on jäänyt lähtemättömästi mieleeni.
Pääsin tutustumaan Takra-traktoriin marraskuun 5. päivänä, kun sain vierailla Eläkeliiton koulutuspäivän yhteydessä Kotajärvi-säätiön ylläpitämässä Auto- ja Traktorimuseossa Sastamalassa.
Seppo Kotajärvi ehti elinaikanaan kerätä mittavan ajoneuvo- ja maatalouskonekokoelman, joka nyt on esillä Kotajärvi-säätiön ylläpitämässä museossa.
Museossa on autojen, traktoreiden ja maatalouskoneiden lisäksi esillä mm. kaksipyöräisiä kulkuneuvoja sekä Kotajärven keräämiä maalauksia.
Takran prototyyppi valmistui vuonna 1948 ja koesarjan valmistukseen päästiin seuraavana vuonna.
Vuonna 1950 päästiin sarjavalmistukseen, mutta metalliteollisuuden lakot häiritsivät tuotantoa.
Takran valmistusmäärät jäivät lopulta n. 800 traktoriin ja yksi niistä siis toimi tosityössä naapurimme Siirronmaan tilalla Viljakkalassa.
SMK myi viimeiset Takrat suomalaisille maatiloille vuonna 1955.
************
Olen Tampereen kaupungin luottamushenkilötehtävissäni päässyt tutustumaan Takran ”valmistuslinjastoon”, sillä Tampereen kaupunki osti Nekalan kaupunginosassa sijaitsevat Takran valmistustilat ja niissä toimii nykyään Tampereen Infra Liikelaitoksen korjaamo.
Infran korjaamossa on tänä päivänäkin alkuperäinen lattia eli korjaamohallin lattia on rakennettu pyöreistä pölleistä, jotka on ladottu pystysuuntaisesti sorapatjan päälle!
Takran traktorituotanto oli Väinö Paunun omistuksessa, joka oli aloittanut linja-autoliikenteen jo 1930-luvulla. Nykyään Paunun bussit liikennöivät Tampereen paikallisen joukkoliikenteen lisäksi Tampereelta mm. Jyväskylään, Turkuun ja Helsinkiin.
Takra merkitsee suomalaiselle maataloudelle sekä suomalaiselle traktorinvalmistukselle paljon ja sen vuoksi suosittelenkin lukijoitani poikkeamaan Kotajärvi-säätiön omistamassa auto- ja traktorimuseossa Sastamalassa!
-Esko Erkkilä- |
Avainsanat: Takra, Takra-traktori, Infran korjaamohalli, Väinö Paunu, Seppo Kotajärvi, Kotajärvi-säätiö, Auto- ja Traktorimuseo, Auto- ja Traktorimuseo Sastamalassa, Auto- ja Traktorimuseo Vammalassa, |
|
18.10.2015 22:10
-Esko Erkkilä-
Kiitokset Keijo kommentistasi! |
18.10.2015 22:11
-Esko Erkkilä-
No nyt tiedän, kun googlasin. Jakokoski sijaitsee Kontiolahdella eli lähellä Joensuuta! |
18.10.2015 23:49
Keijo Kontturi
Jakokoskella omat nettisivut, google, Ajoneuvo Takra, annettu Jakokosken kyläpäällikölle museoitavaksi ( Pentti Seutu) löytyy googletttamalla joskus isän kuoleman jälkeen (1976) , kaikenlaisia muistoja vaikka olin pikkupoika silloin . Pikkutilalla asuttiin , metsätöissä, peltotöissä, tosi elämän Mac Gyverit korjaamassa koneita , vietiin tuolloin maitoa kylille, myös naapurien maitotonkat, tähän liittyy erikoinen muisto, olin pikkupoika ja ehkä riehuin traktorin peräkärryssä hieman liikaa, tämän seurauksena minut nostettiin entisen sotaveteraanin toimesta (isä) tukasta jäähylle,,, muistoja 50 vuoden jälkeen jne.. ennen oli miehet rautaa......historiaa |
29.12.2016 21:25
Olavi Kaisla
Tuossa jossain ihmeteltiin Takra-nimen merkitystä.Koska tarjoamani salasana tms. ei kelvannut, en päässyt kommentoiman. Kerron siis tietoni tässä. |
29.12.2016 21:25
Olavi Kaisla
Tuossa jossain ihmeteltiin Takra-nimen merkitystä.Koska tarjoamani salasana tms. ei kelvannut, en päässyt kommentoiman. Kerron siis tietoni tässä. |
29.12.2016 22:14
-Esko Erkkilä-
Kiitokset Olavi Kaisla mielenkiintoisista tiedoista! |
Meillä oli Takra, bensa petrolivehe, isä aina korjaamassa, kammesta käyntiin ja menoksi. Nykyisin Takra on Jakokosken kyläpäällikölle annettu museoitavaksi ( Pentti Seutu), lienee vieläkin siellä. Lienee ollut ja olikin ensimmäinen traktori koko Jakokosken kylällä, oli vielä hevosaikaa 1960- eteenpäin......