Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kuntien hankintaosaaminen on lapsenkengissä

Lauantai 28.3.2015 - -Esko Erkkilä-


Keskustan Pirkanmaan piiri ja Keskustan Tampereen kunnallisjärjestö järjestivät eilen Yrittäjäillan Finlaysonin Palatsissa Tampereella.

 

 

 

 

palatsi1

 

 

Finlaysonin Palatsi kuuluu Tampereen teollisuusperinteeseen, joten se oli vallan mainio paikka Yrittäjäillan järjestämiseen.

 

 

 

 

palatsi2

 

 

Saimme tilaisuuteemme kunniavieraaksi Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen…

 

 

 

 

palatsi3

 

 

…ja asiantuntijajäsenenä tilaisuudessamme oli Pirkanmaan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Veikko Kiili.

 

 

 

Esille tuli moniaita mielenkiintoisia seikkoja, mutta eräs keskeisimmistä asioista oli kuntien hankintaosaaminen tai oikeastaan sen puuttuminen.

 

 

Vastasin nelikymmenvuotisen työurani viimeisten viidentoista vuoden aikana maamme toiseksi suurimman rehutehdasyrityksen raaka-ainehankinnasta, joten koen olevani asiantuntija hankinta-asioissa.

 

 

Olen sivusta – mutta kuitenkin tarpeeksi läheltä – seurannut mm. Tampereen kaupungin hankintatointa ja totean, että se on pahasti hakoteillä.

 

 

Olen antanut kertoa itselleni, että Tampereen kaupungin hankintatoimella on eräänä sisäisenä kriteerinä se, että kuinka monta kertaa sen päätökset joutuvat Markkinaoikeuden pohdittavaksi!

 

 

Jos tuo on hankintatoimen sisäisenä kriteerinä, on varmaa, että silloin hankintaspekseihin laitetaan keskeiseksi hankintaperusteeksi halvin hinta.

 

 

Kaikki tiedämme, että halvin hinta ostopäätöksen perusteluna vie jokseenkin aina metsään.

 

 

Vanhan kansan viisaus on tämä:

 

 

Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa

 

 

Tiedän – en yksistään Tampereen kokemuksiin nojautuen – että kuntien ja kaupunkien virkahenkilöiden hankintaosaaminen on heikkoa.

 

Keskeinen ongelma on se, että ei osata laatia tarjouspyyntöä, sillä oikeilla hankintaspesifikaatioilla ratkaistaan hankinnan onnistuminen.

 

 

Tarjouspyyntö on tärkein asiakirja, jonka oikealla laatimisella mahdollistetaan onnistunut hankinta. Jos sitä ei osata laatia, ollaan kaukana ”metsähallituksen puolella”.

 

 

En lähde tässä opastamaan hankintaspeksien laatimista, mutta kaikkein surullisin ja laiton tilanne on se, että hankintaspesifikaatio laaditaan jonkun tavarantoimittajan myyntiesitteen perusteella – näistäkin tapauksista on juttua ollut liikenteessä.

 

 

Kaupunkien luottamushenkilöiden virkamiesten suuntaan suorittama valvonta ja ohjaus ovat välttämättömiä, jotta julkisyhteisöjen hankintaprosessit palvelisivat kuntalaisia/kaupunkilaisia.

 

 

Asiantuntevien luottamushenkilöiden valinta esim. hankinnoista vastaavien toimielinten lautakuntiin ja johtokuntiin on siis keskeinen kysymys, jotta julkiset hankinnat palvelisivat kuntalaisten etua.

 

 

On vankka totuus, että jos julkiset hankinnat palvelevat kansalaisten etua, niin ne palvelevat myös paikallisten yrittäjien etua ja siten tuottavat hyvinvointia kunnalle ja muutenkin kuntalaisten lähiympäristölle.

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: Kuntien hankintaosaaminen on lapsenkengissä, hankintaspeksit, hankintaspesifikaatiot,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini