Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Kyllä myös ruohonjuuritasolla toimiva yhdistys pystyy vaikuttamaan

Maanantai 14.9.2015 - -Esko Erkkilä-


Eläkeläiset ovat ryhmä, jonka toimeentuloedellytykset ovat viime aikoina huonontuneet väestöryhmistä eniten.

 

 

Eläkeliiton Tampereen yhdistys kiinnitti asiaan huomiota jo kesäkuussa ja lähetti Eläkeliiton Pirkanmaan piirille edelleen toimitettavaksi kannanoton, joka kuului näin:

*************

 

 

ELÄKELIITON PIRKANMAAN PIIRIHALLITUKSELLE

 

Esitämme, että Eläkeliitto terävöittäisi eläkeläisten edunvalvontaa eläke- ja verotusasioissa.

Pidämme tärkeänä Eläkeliiton ryhtymistä aktiivisiin toimenpiteisiin, että maamme hallitus luopuisi kaavailluista leikkauksista ja maksujen korotuksista, jotka koskisivat pieni- ja keskituloisia eläkeläisiä.

Hallituksen aikomat leikkaukset ja maksujen korotukset aiheuttaisivat suurta inhimillistä kärsimystä eläkeläisille ja pakottaisivat suuren määrä eläkeläisiä toimeentulotuen ja leipäjonojen varaa.

Valtion ja kuntien kannalta edullisinta olisikin maksaa eläkeläisille riittävän suurta työeläkettä, koska eläkkeet maksetaan paisuneista (185 miljardia) työeläkerahastoista, eivätkä ne rasita valtion tai kuntien taloutta, vaan lisäisivät verotuloja ja kulutusta.

 

ELÄKELIITON TAMPEREEN YHDISTYS RY

Hallitus

 

Esko Erkkilä                                                                  Pirkko Tilvis

puheenjohtaja                                                                sihteeri

 

********************

 

Kannanottomme toi tulosta, sillä Eläkeliitto ja EETU ry eli kuuden valtakunnallisen eläkeläisjärjestön yhteistyöelin ryhtyi toimeen.

 

EETU toimii eläkeläisten ja ikäihmisten taloudellisten ja sosiaalisten etuuksien sekä oikeuksien parantamiseksi.

Sen jäsenjärjestöjä ovat Eläkeliitto, Eläkeläiset, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL, Kansallinen senioriliitto, Kristillinen Eläkeliitto ja Svenska pensionärsförbundet. Näiden valtakunnallisten eläkkeensaajajärjestöjen yhteinen jäsenmäärä on 300 000, joka kattaa peräti 87 prosenttia kaikkien järjestäytyneiden eläkeläisjärjestöjen jäsenmäärästä.

 

EETU laati esille ottamastamme asiasta kannanoton ja monet mediat huomioivat kannanoton julkaisemisen.

 

Tässä Suomenmaa-lehden uutinen asiasta 11.9.2015:

 

***********************

 

Eläkeliitto kaipaa hallitukselta lisää oikeudenmukaisuutta

11.09.2015 15:16

 

Eläkeliitto pitää hallituksen budjettipäätöksiä pienituloisten eläkeläisten aseman kohtuullistamiseksi oikeansuuntaisina, mutta riittämättöminä.

Hallituksen päätös korottaa takuueläkettä 23 euroa kuukaudessa on tässä tilanteessa Eläkeliiton mielestä aivan välttämätön. Liitto katsoo kuitenkin, että korotus on liian pieni.

Eläkeliitto on erityisen huolissaan lääke- ja terveydenhuoltomaksujen korotusten vaikutuksista eläkeläisiin.

Liitto esittää, että pienituloisimpien maksurasitusta kevennetään ottamalla käyttöön tulosidonnainen maksukatto. Näin lisärasite jakaantuu liiton mielestä oikeudenmukaisemmin.

SUOMEN suurin eläkeläisjärjestö (130 000 jäsentä) myöntää, että kaikkien väestöryhmien on osallistuttava maamme pelastustalkoisiin.

– Sen on kuitenkin tapahduttava oikeudenmukaisesti. Taloudellisestikin vaikeina aikoina on huolehdittava pienituloisten toimeentulosta, liitto sanoo kannanotossaan.

 

ELÄKELIITTO on vaatinut hallitusohjelman julkaisemisesta lähtien eläkeläisiin kohdistuvien säästötoimien uudelleen arviointia.

Se on pitänyt erityisesti esitystä eläkeläisten asumistuen 123 miljoonan euron leikkaamisesta kohtuuttomana ja mahdottomana toteuttaa.

Säästö tulee eläkeläisten asumistukijärjestelmän lopettamisesta ja eläkeläisten siirtämisestä yleisen asumistuen piiriin.

123 miljoonaa euroa on valtiovarainministeriön ensimmäinen arvio. Kela on tarkentanut, että säästyvä summa on 90 miljoonaa.

Hallitus pienensi budjettiriihessä leikkausta 30 miljoonalla eurolla. Eläkeliitto pitää ratkaisua myönteisenä.

Se katsoo kuitenkin, että asumistukijärjestelmien yhdenmukaistamisen on tapahduttava pitkällä siirtymäajalla, jotta voidaan tunnistaa ja välttää kohtuuttomuudet.

OIKEUDENMUKAISENA Eläkeliitto pitää Yle-veron poistamista pienituloisilta.

Aloite lähti alun perin Eläkeliitosta, minkä jälkeen siitä tuli eläkeläisjärjestöjen yhteisen etujärjestön Eetun tavoite

 

 

**********************

 

Kannanottomme ”jalostuminen” eläkeläisjärjestöjen yhteiseksi kannaksi osoittaa, että ruohonjuuritasolla toimivan yhdistyksen kannattaa ottaa selkeä kanta havaitsemiinsa epäkohtiin ja kertoa se – vain siten asioita saadaan esille ja toivottavasti myös parannettua!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: EETU, Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry, eläkeläisten asema,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini