Yhteystiedot

Esko Erkkilä
Ruokomäenkatu 32
33840 Tampere
050 556 4878

Pikakysely

Mitä pidät uusista kotisivuistamme?

Viekö sisäisestä tuloksesta luopuminen Tampereen talouden entistä syvemmälle?

Maanantai 23.11.2015 - -Esko Erkkilä-


Tampere on luopumassa tilaaja-tuottajamallista. Irtopisteitä keräävät politiikot kilpailevat, että kuka on jo milloinkin ehdottanut luopumista ja systeemin alullepanijoiksi ei kukaan halua julistautua.

 

 

On selvää, että tilaaja-tuottajamalli ei käy lainkaan sellaisille toimintalohkoille, joilla on ainoastaan yksi tuottaja eli Tampereen kaupunki.  Toki systeemi on suonut lukemattomia suojatyöpaikkoja myös näille toimintalohkoille – on kuitenkin ilmiselvää, että näiden alojen tilaajapuolen työntekijät eivät ole varmaan itsekään tienneet, että mitä tekisivät.

 

 

Tilaajapuolen helpoista työoloista kertoo se, kun Tampereen Infra Liikelaitoksen väkeä vähennettiin, niin halutuin uusi työpaikka oli tilaajapuolen leivissä!

 

 

Haluan sanoa varoituksen sanan niistä suunnitelmista, jotka uudistuksessa tähtäävät sisäisestä tuloksenteosta luopumiseen.

 

 

Ymmärrän sen, että kuntapuolella on perusteltua tutkailla sisäisestä tuloksesta luopumista, mutta tiedän kokemuksesta myös sen puolen, että ”halvalla saatu palvelus” jaetaan yhtä halvalla eteenkinpäin.

 

 

Eräs kunnioittamani esimieheni totesi, että ”rahaa jaetaan kuin Hollolan naisille”. En tiedä, että miten rahaa on jaettu Hollolan naisille, mutta koen kyseessä olleen vertaus holtittomasta rahajaosta asiakkaille!

 

 

”Kyllä rahaa maakuntaan mahtuu”, on toinen holtittomaan rahanjakoon liittyvä toteamus.

 

 

Aiheutuu melkoisia henkilökunnan motivointiongelmia, jos johto joutuu henkilöstölle toteamaan, että pyrimme nollatulokseen. Ei kai kukaan motivoitunut työntekijä tyydy siihen, että hänen yksikkönsä pyrkii nollatulokseen!

 

 

Tilaaja-tuottajamallista on syytä luopua ja on luonnollista, että sen pitää näkyä henkilökuntamäärän vähenemisenä – erityisesti kaupunkiorganisaation "keskivartalolihavuuteen" pitää kiinnittää huomiota.

 

 

Monituottaja-alueilla tilaaja-tuottajamallista luopuminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Alueilla, joissa kaupungin oman tuotannon ohella on yksityisiä tuottajia, asiassa pitää edetä harkitusti.

 

 

Toivon päättäjiltä viisautta, jotta lapsi ei mene pesuveden mukana!

 

 

 

-Esko Erkkilä-

Avainsanat: tilaaja-tuottajamalli, Tampereen tilaaja-tuottajamalli,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini